Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Σιωπηλός εχθρός - iShow.gr
Σιωπηλός εχθρός (Centurion)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Περιπέτεια
Πολεμική
Είδος
Πολεμική περιπέτεια αγγλικής παραγωγής 2010.
Διάρκεια
97'
Συντελεστές
Υπόθεση
Η ταινία μας μεταφέρει στο 117 μ.Χ. Την περίοδο εκείνη, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εκτείνεται από την Αίγυπτο ως την Ισπανία και ανατολικά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Στη βόρεια Βρετανία όμως, εμπόδιο στις αδυσώπητες κατακτήσεις στέκεται η μοχθηρή δράση ενός άπιαστου εχθρού: της άγριας φυλής των Picts. Μια ομάδα Ρωμαίων στρατιωτών αγωνίζεται για την επιβίωσή της, μετά από μια ολέθρια μάχη. Ο Quintus, ο μοναδικός επιζών από μια επιδρομή των Picts σε ένα ρωμαϊκό φρούριο, κατευθύνεται βόρεια με τη θρυλική 9η Λεγεώνα του στρατηγού Virilus. Σκοπός τους; Να εξαφανίσουν τους Picts από προσώπου γης και να καταστρέψουν τον επικεφαλή τους, Gorlacon.
Trailer
Πληροφορίες
Ο μετρ του τρόμου Νιλ Μάρσαλ ("Η Κάθοδος") επιστρέφει με ένα επικό θρίλερ και συνεργάζεται με την ανερχόμενη Όλγκα Κουριλένκο ("Quantum of Solace") και τον Ντόμινικ Ουέστ ("300").

Λίγα λόγια για την παραγωγή

Ο Νιλ Μάρσαλ μεγάλωσε στη μια πλευρά του Τείχους του Αδριανού, στο Νιούκαστλ της Βρετανίας, και δούλεψε πολλά χρόνια στην άλλη πλευρά, στην Κούμπρια. Θυμάται ότι περνούσε πολλές ώρες διασχίζοντας τους παλιούς ρωμαϊκούς δρόμους που είναι παράλληλα στο τείχος. Εκεί ήταν που ο δημιουργός των ταινιών "Dog Soldiers" και "Η Κάθοδος" είχε την ιδέα να κάνει μια ταινία γι' αυτό το χειροποίητο οικοδόμημα. "Κάποιος μου είπε για τον θρύλο της 9ης Λεγεώνας, της ρωμαϊκής αυτής λεγεώνας που προέλαυνε μέσα στην καταχνιά της Σκοτίας και εξαφανιζόταν χωρίς να αφήνει ίχνη- αποτελώντας ένα μεγάλο μυστήριο", τονίζει ο Μάρσαλ. "Αυτή η ιδέα ενός ρωμαϊκού στρατού που βαδίζει στη Σκοτία και απλά εξαφανίζεται, δημιουργεί αυτόματα εικόνες υπερφυσικές. Δεν ήθελα όμως να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Ήθελα να ανακαλύψω τι ίσως είχε πραγματικά συμβεί, αν όντως είχαν εξαφανιστεί". Τι θα οδηγούσε μια ισχυρή αυτοκρατορία όπως αυτή στο να κατασκευάσει ένα τείχος τόσο πελώριο και αδιαπέραστο; Από τι άραγε προστάτευαν τους εαυτούς τους; Ο Μάρσαλ υπέθεσε ότι η θρυλική φυλή των Picts, που πιστεύεται ότι είχε κατοικήσει τα βουνά της Σκοτίας γύρω στον 1ο αιώνα, ίσως είχε παραμονεύσει τη Λεγεώνα. Άρχισε λοιπόν να ξετυλίγει την ιστορία του με αυτό το δεδομένο. Επικεντρώθηκε γύρω από ένα και μόνο μέλος του ρωμαϊκού στρατού που είχε ίσως επιβιώσει της αρχικής επίθεσης και έπρεπε να παλέψει με τον εχθρό για να γυρίσει πίσω.

Ο παραγωγός Ρόμπερτ Τζόουνς περιγράφει το φιλμ ως μια ταινία καταδίωξης, στη λογική των ταινιών "Southern Comfort" και "Apocalypto". Επίσης το θεωρεί φόρο τιμής στα κλασικά γουέστερν του Τομ Φορντ, με τους Ρωμαίους να αντικαθιστούν τους καβαλάρηδες και τη φυλή των Picts στη θέση των Απάτσι. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το "Centurion" είναι μια ταινία-σήμα κατατεθέν του Νιλ Μάρσαλ. Αυτό σημαίνει καλά δοσμένους χαρακτήρες και έντονη δράση.

Ο Μάικλ Φασμπίντερ, ο πρωταγωνιστής της ταινίας, δηλώνει για το ύφος του φιλμ: "Βλέπουμε μια χούφτα Ρωμαίων να τρέχουν να σώσουν τις ζωές τους, σκηνές ιππασίας και ξιφομαχίες".

Η Όλγκα Κουριλένκο, που υποδύεται την πολεμίστρια των Picts Ετέν, εμφανίζεται να ιππεύει άλογο με ευκολία και να χειρίζεται θανάσιμα όπλα με εμπειρία. Θυμάται πώς έπρεπε να μάθει να μάχεται πειστικά με τη χρήση ακοντίου, μαχαιριού και τσεκουριού. "Αυτά είναι όπλα που δεν είχα χρησιμοποιήσει σε προηγούμενες ταινίες μου. Ήταν κάτι καινούργιο που έπρεπε να μάθω. Κάναμε αρκετή εξάσκηση και είχε πλάκα". Η Ετέν υπέφερε στα χέρια των Ρωμαίων εισβολέων. Της έκοψαν τη γλώσσα και τη βίασαν, ενώ δολοφόνησαν τους γονείς της. "Χωρίς την ομιλία, έμφαση δίνεται μόνο στη σωματική της διάπλαση. Η Κουριλένκο έπρεπε λοιπόν να παίξει με το σώμα της χωρίς να πει ούτε μια λέξη. Και τα κατάφερε!" "Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνω έναν τέτοιο ρόλο" υποστηρίζει η ηθοποιός. "Παίζεις μόνο με τις κινήσεις σου και τις εκφράσεις του προσώπου σου. Είδα την Ετέν περισσότερο ως ζώο και όχι ως άνθρωπο. Κάποια στιγμή οι Ρωμαίοι λένε ότι είναι μια λύκαινα".

Συμμετέχουν
Μάικλ Φάσμπεντερ
Quintus Dias
Ντομινίκ Ουέστ
Virilus
Όλγκα Κουριλένκο
Etain
Νόελ Κλαρκ
Macros
Ντέιβιντ Μόρισι
Bothos
Τζ. Τζ. Φιλντ
Thax
Axelle Carolyn
Aeron
Riz Ahmed
Dave Legeno
Vortix
Ούλριχ Τόμσεν
Gorlacon
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz