Η κάμερα των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι εισχωρεί στη φυλακή Ρεμπίμπια, στα προάστια της Ρώμης, και καταγράφει την οντισιόν, τις κουβέντες και τη διανομή των ρόλων, τις προετοιμασίες, και εντέλει το ανέβασμα της παράστασης “Ιούλιος Καίσαρας”, με πρωταγωνιστές πραγματικούς κρατουμένους των φυλακών.
Ταινία ιταλικής παραγωγής 2012 που διακρίθηκε στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου με ΧΡΥΣΗ ΑΡΚΟΥΔΑ & ΒΡΑΒΕΙΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Η ταινία αποτελεί μια μεταφορά όλο συμβολισμούς, ένα πείραμα, το παιχνίδι αναμόρφωσης, ή καλύτερα τον άκρως ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης της ελευθερίας, με φόντο το περιβάλλον των φυλακών. Πως δηλαδή κλείνεται ο ρεαλισμός σε πλαίσια, και μεταγράφεται διαμέσου της τέχνης ενός κλασικού έργου του Σαίξπηρ.
Εντυπωσιακό, ελκυστικό και προκλητικό docudrama, χαρακτήρισε την ταινία των αδελφών Ταβιάνι το έγκριτο περιοδικό Variety.
Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας στο 62ο Φεστιβάλ Βερολίνου 2012
Οι βετεράνοι κινηματογραφιστές Πάολο και Βιτόριο Taviani έκαναν έξι μήνες πρόβες γι' αυτή την παραγωγή.
Η ταινία τους δείχνει πως η παγκοσμιότητα της γλώσσας του Σαίξπηρ βοηθά τους ηθοποιούς να κατανοήσουν τους ρόλους τους και να βυθιστούν στην αλληλεπίδραση της φιλίας, της προδοσίας, της δύναμης, της ανεντιμότητας και της βίας.
Αυτή η τεκμηρίωση δεν μένει στα εγκλήματα που έχουν διαπράξει αυτά τα άτομα στην «πραγματική» τους ζωή. Μάλλον, αντλεί παραλληλισμούς μεταξύ του κλασικού θεατρικού έργου και του σημερινού κόσμου, περιγράφοντας την δέσμευση που εμφανίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους και δείχνει πώς οι προσωπικές ελπίδες και οι φόβοι επίσης επηρεάζουν την απόδοση.
Μετά την πρεμιέρα οι πόρτες των κελιών κλείνουν μέσα τους τον Καίσαρα, τον Βρούτο και τους άλλους. Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται υπερήφανοι ενώ το έργο τους άγγιξε, καθώς κατά κάποιο παράξενο τρόπο τους αποκάλυψε τα βάθη της δικής τους προσωπικής ιστορίας.
Η Χρυσή Άρκτος Καλύτερης Ταινίας του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, κατέληξε στο “Caesar must die” των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, δυο σπουδαίων Ιταλών σκηνοθετών που διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους.