Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Νιχάτ Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.
Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή και αφορά την ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου, Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Η αφορμή και το ιστορικό της ταινίας
Αφορμή για την παραγωγή της ταινίας ήταν κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές τις οποίες έκανε ο κ .Τσικάρας στο παρελθόν και μέσα από αυτές όπως ό ίδιος λέει «ανακάλυπτα από την έρευνα την οποία έκανα ότι πολλά ιστορικά θέματα δεν ήταν γνωστά σε έμενα αλλά και στο ευρύ κοινό. Έτσι λοιπόν μέσα από τις ιστορίες οι οποίες με εντυπωσίασαν ήταν και η ιστορία των 120 βλάχων ανδρών της Σαμαρίνας Γρεβενών, οι οποίοι έφυγαν από το χωριό τους για να παν να βοηθήσουν τους πολιορκημένους Μεσολογγίτες. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος τους έτυχαν πολλές δυσκολίες μέχρι να φτάσουν στο Μεσολόγγι και από εκεί πίσω στη Σαμαρίνα.
Εδώ θέλω να υπενθυμίσω ότι πέρα από τους χιλιάδες Μεσολογγίτες που βρίσκονταν εντός των τειχών βρισκόντουσαν και 2.500 πολεμιστές εκτός της πόλης τα λεγόμενα τάγματα υπαίθρου οι οποίοι συνέβαλαν και αυτοί στην έξοδο του Μεσολογγίου την 10η Απριλίου του 1826 στην ηρωική έξοδο των πολιορκημένων».
Η ιστορία του τραγουδιού «Παιδιά της Σαμαρίνας»
«Το δημοτικό τραγούδι το οποίο είναι γνωστό στο ευρύ κοινό έχει φτιαχτεί για τους 120 βλάχους Σαμαρινιώτες οι οποίοι πήγαν να πολεμήσουν στο Μεσολόγγι και κατάφεραν να επιστρέψουν στο χωρίο τους μόνο οι 33 και αυτοί ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Τσικάρας.
«Ο στίχος του τραγουδιού λέει «παιδιά της Σαμαρίνας μωρέ παιδιά καημένα γιατί είστε λερωμένα» αυτή η φράση είναι η αναφώνηση μίας μαυροφόρας γυναίκας η οποία αντικρίζει τα 33 παλικάρια που γύρισαν στο χωριό τους μετά την δύσκολή περιπέτεια που είχαν προς και από το Μεσολόγγι. Αυτό συμβαίνει διότι όταν έφυγαν από το χωρίο τους ήταν με τις καλές τις φορεσιές τους, τις ολόλευκές φουστανέλες τους. Ήταν ντυμένοι λες και θα πήγαιναν σε γάμο και γύρισαν πίσω βρώμικοι και ταλαιπωρημένοι. Οι τελευταίοι στίχοι του τραγουδιού είναι τα τελευταία λόγια του καπετάνιου των ανδρών του Μίχου Φλώρου ο οποίος ξεψυχώντας ψέλλισε τα τελευταία λόγια τα οποία αφορούσαν την μητέρα και την αδερφή του» συμπληρώνει.