Η ιστορία της θρυλικής Αμερικανίδας πιλότου Αμέλια Ερχαρτ που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης της πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό το 1937, στην προσπάθειά της να κάνει το γύρο του κόσμου...
Πληροφορίες
Έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Έγινε η αγαπημένη γυναίκα της Αμερικής- η θρυλική "θεά του φωτός", γνωστή για το ατρόμητο χάρισμά της. Η πίστη της στο φλερτ με τον κίνδυνο δεν άλλαξε ποτέ. Αποτέλεσε έμπνευση για τους ανθρώπους παντού, από την Πρώτη Κυρία Ελέανορ Ρούσβελτ μέχρι τους άντρες που τη διεκδίκησαν: τον σύζυγό της, διαφημιστή Τζορτζ Πούτναμ και τον φίλο και εραστή της, πιλότο Τζιν Βιντάλ.
Η σκηνοθέτιδα Μίρα Ναΐρ ("Ο Γάμος των Μουσώνων") μεταφέρει στον κινηματογράφο την ιστορία της Αμέλια Έρχαρτ, της Αμερικανίδας πιλότου που εξαφανίστηκε το 1937 καθώς πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια προσπάθεια να κάνει το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Τη θρυλική ηρωίδα υποδύεται η βραβευμένη με δύο Όσκαρ Χίλαρι Σουάνκ. Την Σουάνκ πλαισιώνουν οι Γιούαν ΜακΓκρέγκορ ("Moulin Rouge") και Ρίτσαρντ Γκιρ ("Chicago"). Το σενάριο υπογράφει ο Ρόναλντ Μπας, σεναριογράφος του "Rain Man", ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει ως πηγές τις πιο γνωστές βιογραφίες της Έρχαρτ.
Η Σκηνοθέτιδα
Η Μίρα Ναΐρ γεννήθηκε στην Ινδία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Δελχί και στο Χάρβαρντ. Σκηνοθέτησε διάφορα βραβευμένα ντοκιμαντέρ ανάμεσα στα οποία και τα "Far From India" και "Ιndia Cabaret", πριν κάνει το εντυπωσιακό μεγάλου μήκους ντεμπούτο της με το "Salaam Bombay!", το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και έλαβε το βραβείο Camera d'Or και το Βραβείο του Κοινού στο Φεστιβάλ Κανών 1998.
Επόμενες ταινίες της ήταν τα "Μississippi Masala" (που απέσπασε βραβεία σεναρίου και κοινού στο Φεστιβάλ της Βενετίας 1991), "Οικογένεια Περέζ", "Kama Sutra: A Tale of Love" και "Μy Own Country". Στη συνέχεια η Μίρα Ναΐρ επέστρεψε στα ντοκιμαντέρ με το "Τhe Laughing Club of India". Mε την κεφάτη και πολύχρωμη κωμωδία της "Ο Γάμος των Μουσώνων" κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2001 και έγινε έτσι η τρίτη γυναίκα που κέρδιζε αυτό το βραβείο αλλά και η πρώτη Ινδή σκηνοθέτιδα. Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία διεθνώς. Η επόμενη ταινία της ήταν το "Hysterical Blindness" με τις Ούμα Θέρμαν και Τζίνα Ρόουλαντς. Το 2002 η Ναΐρ σκηνοθέτησε ένα φιλμάκι για την ταινία "11'09'01" και δέχτηκε υποψηφιότητα για βραβείο Σεζάρ. Άλλοι σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο project ήταν οι Σαμίρα Μαχμαλμπάφ, Σον Πεν, Αμός Γκιτάι, Κεν Λόουτς, Κλοντ Λελού, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Ντάνις Τάνοβιτς. Το κομμάτι της Ναΐρ αφηγούνταν τα αληθινά γεγονότα στη ζωή της οικογένειας Χαντάμι από το Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου η μητέρα δεν παρατούσε την αναζήτηση για τον χαμένο της γιο.
Το 2004 σκηνοθέτησε την Ρις Γουίδερσπουν στην ταινία "V anity Fair: Το Παιχνίδι του Έρωτα", την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ουίλιαμ Μέικπις Θάκερι. Το 2006 σκηνοθέτησε το φιλμ "The Namesake". Τη φετινή χρονιά συμμετείχε ως μια εκ των σκηνοθετών στο φιλμ "New York, I Love You".
[[page_break]]
Οι Πρωταγωνιστές
Η Χίλαρι Σουάνκ γεννήθηκε το 1974 στην Ουάσινγκτον και φοίτησε στο “South Pasadena High School”. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ιδιαίτερα δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Buffy the Vampire Slayer” αλλά έγινε γνωστή στο ευρύτερο κοινό και στη βιομηχανία του Χόλιγουντ ως πρωταγωνίστρια του “Καράτε Κιντ: Η Νέα Γενιά”. Το 1999, η Σουάνκ κέρδισε αμέτρητους επαίνους από τους κριτικούς, καθώς και το Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου, για το ρόλο της Μπράντον Τίνα στο “Boys Don’t Cry”.
Έχοντας κερδίσει το Όσκαρ, η Σουάνκ εμπλουτίζει το βιογραφικό της με ταινίες όπως “Το Χάρισμα” του Σαμ Ράιμι, “Insomnia” του Κρίστοφερ Νόλαν και “Επιχείρηση Περιδέραιο” όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Άντριεν Μπρόντι. Το 2004, η Σάντρα Μπούλοκ αποσύρεται από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία “Million Dollar Baby”, την οποία σκηνοθετεί και στην οποία παίζει ο Κλιντ Ίστγουντ, διότι στρέφει την προσοχή της σε άλλες υποχρεώσεις. Ο ρόλος πάει στη Χίλαρι Σουάνκ και η ερμηνεία της αποσπά διθυραμβικές κριτικές ενώ της χαρίζει και το δεύτερο Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Στην συνέχεια πρωταγωνιστεί στις ταινίες “Η Μαύρη Ντάλια” του Μπράιαν Ντε Πάλμα, “Οι Δέκα Πληγές” και “Freedom Writers” σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ ΛαΓκραβενές. Το 2007 την είδαμε στο "Υ.Γ. Σ' Αγαπώ" πλάι στον Τζέραρντ Μπάτλερ. Προσεχώς θα εμφανιστεί στα φιλμ "Betty Anne Waters" με τους Σαμ Ρόκγουελ και Τζουλιέτ Λιούις και "The Resident" με τους Τζέφρι Ντιν Μόργκαν και Κρίστοφερ Λι.
Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ είναι ένας από τους πιο περιζήτητους αστέρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας σήμερα με τις ταινίες που τον επέβαλαν μαζικά, τα "Μικρά Εγκλήματα Μεταξύ Φίλων" και το "Trainspotting" να θεωρούνται δύο από τις πιο ανανεωτικές που πρόσφερε το βρετανικό σινεμά στη δεκαετία του '90. Γεννήθηκε το 1971 στη Σκοτία και το ντεμπούτο του στην Αμερική έγινε με το "Nightwatch" το 1997 και συνέχισε με τα "A Life Less Ordinary" του Ντάνι Μπόιλ, "Velvet Goldmine" και άλλες, μέχρι το "Μουλέν Ρουζ" και το "Black Hawk Down" για τις οποίες απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Για την ερμηνεία του στο "Μουλέν Ρουζ" προτάθηκε το 2002 για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ανδρικού ρόλου σε Κωμωδία/Μιούζικαλ. Πρωταγωνίστησε στο "Young Adam" του Αλεξάντερ Τρόκι, μαζί με την Τίλντα Σουίντον, στο "Big Fish" του Τιμ Μπάρτον με την Τζέσικα Λανγκ και τον Άλμπερτ Φίνεϊ, στο "The Island" με την Σκάρλετ Τζοχάνσον και στο "Stay" με τη Ναόμι Γουότς. Υποδύθηκε επίσης τον Όμπι Ουάν Κενόμπι στην τριλογία-πρίκουελ του "Star Wars". Πήρε μέρος στις ταινίες "Miss Potter" και "Down With Love" με τη Ρενέ Ζελβέγκερ, "Incendiary" με τη Μισέλ Ουίλιαμς, "I Love You Phillip Morris" με τον Τζιμ Κάρεϊ και στην τελευταία ταινία του Ρον Χάουαρντ, "Angels & Demons" πλάι στον Τομ Χανκς. Προσεχώς θα τον δούμε στα φιλμ "The Last Word" του Ντέιβιντ Μακένζι με την Εύα Γκριν, "The Ghost Writer" του Ρομάν Πολάνσκι με τον Πιρς Μπρόσναν και "Beginners" με τον Κρίστοφερ Πλάμερ.
Ο Ρίτσαρντ Γκιρ απέσπασε το 2002 την πρώτη του Χρυσή Σφαίρα στo "Σικάγο", ενώ μοιράστηκε το Screen Actors Guild Award με τις συμπρωταγωνίστριές του, Κάθριν Ζέτα Τζόουνς και Ρενέ Ζελβέγκερ. Ο Γκιρ πρωταγωνίστησε στη ρομαντική κωμωδία "Χορεύετε;" με τις Σούζαν Σαράντον και Τζένιφερ Λόπεζ, στην "Άπιστη" του Έντριαν Λάιν, "Ο Χρησμός της Πεταλούδας", "Ο Δρ. Τ και οι Γυναίκες του", "Φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη", "Η Νύφη Το' Σκασε". Το ντεμπούτο στον κινηματογράφο έγινε το 1978 με την ταινία "Μέρες Ευτυχίας" του Τέρενς Μάλικ, για την οποία έλαβε το Ιταλικό Όσκαρ, David di Donatello. Ταινίες στις οποίες συμμετείχε και είχαν τεράστια απήχηση ήταν, μεταξύ άλλων, οι "Αναζητώντας τον Μίστερ Γκούντ-μπαρ", "Επάγγελμα: Ζιγκολό", "Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν", "Χωρίς Ανάσα", "Pretty Woman". Στις ταινίες "Ο Κος Τζόουνς", "Τελική Ανάλυση" και "Sommersby" εκτός από πρωταγωνιστής συμμετείχε και στο τμήμα της παραγωγής. Το 1997 εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Pilgrim", μια συλλογή από εικόνες που απεικονίζουν το 25χρονο "ταξίδι" του στον Βουδισμό. Με έναν πρόλογο από τον ίδιο τον Δαλάι Λάμα, το βιβλίο αποτελεί την προσωπική οπτική του Γκιρ για τον Βουδισμό. Προσεχώς θα τον δούμε στα φιλμ "Brooklyn's Finest" του Αντουάν Φουκουά με τους Ίθαν Χοκ και Ντον Τσιντλ και "The Prodigy".
[[page_break]]Η Παραγωγή
"Η ταινία είναι μια ερωτική ιστορία και μια περιπέτεια δράσης για όλη την οικογένεια, σχετικά με μια νεαρή γυναίκα που έσπασε τα όρια και έδωσε πολλά σε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους", δηλώνει η σκηνοθέτιδα Μίρα Ναΐρ. "Ήθελα το φιλμ να είναι ένα ζωντανό, παλλόμενο πορτραίτο αυτής της γυναίκας που τόλμησε να ονειρευτεί πράγματα που κανείς άλλος δεν είχε κάνει στο παρελθόν. Η Αμέλια έζησε τη ζωή της τόσο γεμάτα και δεν έβαλε φράγμα στα συναισθήματά της ή στις φιλοδοξίες της. Άφησε πίσω της έναν θρύλο που ελπίζω ότι θα συνεχίσει να γεμίζει με πάθος τους ανθρώπους, ώστε να μην βάζουν όρια".
Αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον της Ναΐρ σχετικά με το σενάριο ήταν το γεγονός ότι η Αμέλια Έρχαρτ ήταν, με διάφορους τρόπους, η πρώτη πραγματική σύγχρονη διασημότητα της Αμερικής. Δεν ήταν απλώς διάσημη αλλά ένα διεθνές είδωλο. Αυτή η φήμη τής χάρισε την επιρροή που δεν φανταζόταν ποτέ και, εν τέλει, έμαθε να τη χρησιμοποιεί για να προάγει τόσο τα δικαιώματα των γυναικών όσο και τον τομέα της αεροπορίας. "Η ιστορία της Αμέλια είναι μια σαγηνευτική ιστορία μυστηρίου και τραγωδίας", τονίζει η σκηνοθέτιδα. "Αυτό όμως που με ιντρίγκαρε περισσότερο στο σενάριο ήταν ότι αποτέλεσε το πρώτο αμερικανικό είδωλο που έγινε επίσης brand name. Έχουμε την περίπτωση μιας γυναίκας που αγαπούσε ένα και μόνο πράγμα- να πετάει- αλλά, επειδή αυτό ήταν τόσο επαναστατικό στην εποχή της, έφτασε να υπερασπίζεται πολλά άλλα πράγματα, μεταξύ των οποίων και τα δικαιώματα των γυναικών, και ένιωσε την ευθύνη να είναι κάτι παραπάνω για τον υπόλοιπο κόσμο. Η Αμέλια προσπάθησε να συμβιβάσει αυτό που χρειαζόταν να κάνει για τα χρήματα και την κοινωνία με αυτό που αισθανόταν η ίδια ότι έπρεπε να κάνει για να είναι ο εαυτός της. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που οι σύγχρονες γυναίκες "παίζουν" ακόμη".
Παρόλο που η Ναΐρ μεγάλωσε σε έναν εντελώς διαφορετικό τόπο και χρόνο, εκτίμησε άμεσα τη δύναμη, την αισιοδοξία και τη δίψα να κάνει πράγματα, που διακατείχαν την Αμέλια Έρχαρτ. "Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη της Ινδίας", σημειώνει η σκηνοθέτιδα, "και η Αμέλια ήταν από μια μικρή πόλη του Κάνσας. Ένιωσα αρκετή συσχέτιση με τα όνειρα που έκανε για να γνωρίσει τον κόσμο γύρω της, τέτοια όνειρα είχα κι εγώ... Ο τρόπος που η Αμέλια κατάφερε να ξεπερνά τους φόβους της και να κάνει το ακατόρθωτο είναι ένα μάθημα, από το οποίο όλοι πρέπει να διδαχτούμε".
Η Ναΐρ έκανε τη δική της έρευνα, είδε αρκετά ντοκιμαντέρ, διάβασε ημερολόγια της Έρχαρτ και ντοκουμέντα της ζωής της που είχε συλλέξει. "Όσο πιο πολλά μάθαινα γι' αυτήν, τόσο με κέρδιζε η γλυκιά ταπεινότητα που την χαρακτήριζε απέναντι σε όλα. Νομίζω ότι η ταπεινότητα και το πάθος είναι ένας τέλειος συνδυασμός, που σπάνια μπορεί να βρεθεί".
Μέσω του σεναρίου η σκηνοθέτιδα "γνώρισε" και τους δύο τολμηρούς και γοητευτικούς άνδρες που μπήκαν στη ζωή της Αμέλια: τον συνεργάτη και μετέπειτα σύζυγό της Τζορτζ Πούτναμ (Ρίτσαρντ Γκιρ) και τον άξιο πιλότο και πρωτοπόρο της αμερικανικής αεροπορικής βιομηχανίας, Τζιν Βιντάλ (Γιούαν ΜακΓκρέγκορ). "Ο Τζορτζ ήταν το πρώτο άτομο σε αυτή τη χώρα που δημιούργησε τις γνωστές σήμερα "δημόσιες σχέσεις". Ήταν επίσης ένας τυχοδιώκτης, ήξερε όμως ότι δεν είχε ό,τι χρειαζόταν για να γίνει μια Αμέλια Έρχαρτ ή ένας Τσαρλς Λίντμπεργκ, επομένως υποστήριξε την Αμέλια με τον δικό του τρόπο, χρηματοδοτώντας τα ταξίδια της με χορηγίες και διάφορες εκδηλώσεις. Ναι, ήταν ο Πούτναμ αυτός που βοήθησε αρκετά την Αμέλια, ήταν όμως και ο μοναδικός που της επέτρεψε πραγματικά να εξερευνήσει το πάθος της βρίσκοντας έναν τρόπο να βγάλει λεφτά από αυτό. Ο Τζιν από την άλλη ήταν μια ισχυρή δύναμη στη ζωή της Αμέλια, γιατί και οι δυο τους ήταν δημόσια πρόσωπα της αμερικανικής αεροπορίας. Νομίζω ότι ήταν αρκετά γοητευμένοι ο ένας από τον άλλον, όμως ο Τζιν ήταν το μοναδικό άτομο που είπε στην Αμέλια τη γυμνή αλήθεια, που της είπε ότι οι περιπέτειές της ήταν αρκετά ριψοκίνδυνες και νομίζω ότι η ίδια αισθάνθηκε ότι εμπόδιζε τα όνειρά της. Υπήρχε τόσο αγάπη όσο και σύγκρουση στη σχέση των τριών αυτών ατόμων".
Για τη Χίλαρι Σουάνκ, ο ρόλος της ήταν ακαταμάχητος. "Η Αμέλια ήταν μια πρωτοπόρος και νομίζω ότι πρέπει να την ευχαριστήσουμε για το γεγονός ότι τα σημερινά κορίτσια μπορούν και ακολουθούν τα όνειρά τους", δηλώνει η πρωταγωνίστρια. "Είχε μια ιδιότητα που θαυμάζω: το κέφι να ακολουθήσει την καρδιά της, ανεξάρτητα του κόστους, σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Αυτό που νομίζω ότι παρουσιάζει η ταινία είναι ότι έζησε τη ζωή της με τους δικούς της όρους, πίστεψε ότι είναι εφικτό να κάνεις αυτό που αγαπάς και να βοηθάς άλλους ανθρώπους, και πέτυχε πολλά εξαιτίας όλου αυτού". Η Σουάνκ έκανε μαθήματα πτήσεων για τους σκοπούς του ρόλου της και μπόρεσε έτσι να καταλάβει τι ήταν αυτό που οδήγησε την Αμέλια "στους ουρανούς". "Συνειδητοποίησα ότι της άρεσε να πετάει γιατί έτσι απελευθερωνόταν από τους περιορισμούς που ένιωθε στο έδαφος. Νομίζω επίσης ότι της άρεσε να μπορεί να βλέπει τον κόσμο- κάτι που λίγοι άνθρωποι τότε είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν- και να βιώνει νέες εμπειρίες. Περισσότερο όμως την ιντρίγκαρε ότι πάντα δοκίμαζε κάτι καινούργιο. Να γιατί πάντα έκανε ένα νέο ρεκόρ ή πήγαινε σε ένα νέο μέρος".
Η Σουάνκ σύντομα ανακάλυψε πόσο πολύ η Αμέλια έχει επηρεάσει τις σημερινές γυναίκες πιλότους. "Σχεδόν κάθε γυναίκα πιλότος που συνάντησα μου είπε ότι η Αμέλια την ενέπνευσε αρκετά. Κάτι τέτοιο θα άρεσε στην Αμέλια, καθώς και το γεγονός ότι οι γυναίκες σήμερα πετούν με αεροπλάνα πάνω από τον Ατλαντικό".