Αναζήτηση
Μίρα Νάιρ (Mira Nair) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
Η Μίρα Ναΐρ γεννήθηκε στην Ινδία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Δελχί και στο Χάρβαρντ. Σκηνοθέτησε διάφορα βραβευμένα ντοκιμαντέρ ανάμεσα στα οποία και τα "Far From India" και "Ιndia Cabaret", πριν κάνει το εντυπωσιακό μεγάλου μήκους ντεμπούτο της με το "Salaam Bombay!", το οποίο ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και έλαβε το βραβείο Camera d'Or και το Βραβείο του Κοινού στο Φεστιβάλ Κανών 1998.

Επόμενες ταινίες της ήταν τα "Μississippi Masala" (που απέσπασε βραβεία σεναρίου και κοινού στο Φεστιβάλ της Βενετίας 1991), "Οικογένεια Περέζ", "Kama Sutra: A Tale of Love" και "Μy Own Country". Στη συνέχεια η Μίρα Ναΐρ επέστρεψε στα ντοκιμαντέρ με το "Τhe Laughing Club of India". Mε την κεφάτη και πολύχρωμη κωμωδία της "Ο Γάμος των Μουσώνων" κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας 2001 και έγινε έτσι η τρίτη γυναίκα που κέρδιζε αυτό το βραβείο αλλά και η πρώτη Ινδή σκηνοθέτιδα. Η ταινία αποτέλεσε μεγάλη εμπορική επιτυχία διεθνώς. Η επόμενη ταινία της ήταν το "Hysterical Blindness" με τις Ούμα Θέρμαν και Τζίνα Ρόουλαντς. Το 2002 η Ναΐρ σκηνοθέτησε ένα φιλμάκι για την ταινία "11'09'01" και δέχτηκε υποψηφιότητα για βραβείο Σεζάρ. Άλλοι σκηνοθέτες που συμμετείχαν στο project ήταν οι Σαμίρα Μαχμαλμπάφ, Σον Πεν, Αμός Γκιτάι, Κεν Λόουτς, Κλοντ Λελού, Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, Ντάνις Τάνοβιτς. Το κομμάτι της Ναΐρ αφηγούνταν τα αληθινά γεγονότα στη ζωή της οικογένειας Χαντάμι από το Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου η μητέρα δεν παρατούσε την αναζήτηση για τον χαμένο της γιο.

Το 2004 σκηνοθέτησε την Ρις Γουίδερσπουν στην ταινία "V anity Fair: Το Παιχνίδι του Έρωτα", την κινηματογραφική μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος του Ουίλιαμ Μέικπις Θάκερι. Το 2006 σκηνοθέτησε το φιλμ "The Namesake". Τη φετινή χρονιά συμμετείχε ως μια εκ των σκηνοθετών στο φιλμ "New York, I Love You".
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551