Ο Στιγκ Λάρσον, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 9 Νοεμβρίου του 2004, έχοντας συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας του, υπήρξε ο συγγραφέας ενός από τα μεγαλύτερα εκδοτικά φαινόμενα των τελευταίων ετών: της περίφημης τριλογίας «Millennium». Ο πρόωρα χαμένος μυθιστοριογράφος, ωστόσο, ήταν ήδη διάσημος στην πατρίδα του τη Σουηδία ως ένας εξαιρετικά μάχιμος ρεπόρτερ-ερευνητής, αφοσιωμένος στην καταπολέμηση του ρατσισμού και του νεοναζιστικού κινήματος που εδώ και χρόνια εξαπλώνεται αργά, αλλά σταθερά στην Ευρώπη. Η βία κατά των γυναικών ήταν ένα ακόμη φλέγον ζήτημα που τον απασχολούσε, από τα 15 του ακόμη, εποχή όπου άθελά του υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας του ομαδικού βιασμού μιας κοπέλας από τα μέλη μιας συμμορίας.
Έχοντας στην κατοχή του μια γραφομηχανή, την οποία του έκαναν δώρο οι γονείς του όταν έκλεισε τα 14, ο Λάρσον άρχισε να γράφει διάφορες ιστορίες μυθοπλασίας, προτού συνειδητοποιήσει πως εκείνο που τον ενδιέφερε ουσιαστικά ήταν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Με το που απολύθηκε από το στρατό, ταξίδεψε στην Αφρική όπου και ανέπτυξε μια έντονη ακτιβιστική δράση, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ’70 άρχισε να συνεργάζεται με το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Σουηδίας. Μέσα στις ερχόμενες δεκαετίες αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος στην Ευρώπη, φτάνοντας στο σημείο να παραδώσει διάλεξη στη Scotland Yard, πάνω στην εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από τις διάφορες νεοναζιστικές οργανώσεις. Όπως ήταν φυσικό, ο Λάρσον άρχισε να δέχεται διάφορες απειλές για τη ζωή του.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, στον ελεύθερο χρόνο του, ο Λάρσον άρχισε να γράφει ένα μυθιστόρημα με στοιχεία θρίλερ, στο οποίο έδωσε τον τίτλο «Άνδρες που Μισούν τις Γυναίκες». Κεντρικοί του ήρωες ένας μαχητικός δημοσιογράφος με έφεση στο οικονομικό έγκλημα και μια δυσλειτουργική χάκερ με προσωπικό κώδικα ηθικής – δύο χαρακτήρες που θύμιζαν σε πολλά τον δημιουργό τους. Όταν, πλέον, είχε ολοκληρώσει και άλλα δύο μυθιστορήματα, τα οποία μαζί με το προαναφερθέν συνιστούσαν μια τριλογία με κοινή θεματολογία και γενικό τίτλο «Millennium», τα έδωσε για έκδοση. Λίγο πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά, ωστόσο, ο Λάρσον υπέστη μοιραία καρδιακή προσβολή και δεν πρόλαβε να δει ποτέ την τεράστια επιτυχία που έμελλε να γνωρίσουν. Ιδιαίτερα δε το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, με τίτλο «Το Κορίτσι με το Τατουάζ», το οποίο και ανέδειξε την Λίζμπεθ Σαλάντερ ως μια από τις εμβληματικότερες λογοτεχνικές η
... Διαβάστε περισσότεραρωίδες του 20ου αιώνα.