Αναζήτηση
Παρασκήνιο - iShow.gr
Παρασκήνιο
Οι πρόσφυγες Βασίλης Αναστασάκης και Γραμματική Καζαντζίδη περιγράφουν τις σφαγές των Τούρκων στην επαρχία της Σμύρνης.
Ο Αλέξανδρος Ίσαρης, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, γνωστός ζωγράφος και γραφίστας, συγγραφέας και ποιητής, έχει παρουσιάσει ζωγραφική του σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και δημοσιεύσει δοκίμια, ποιήματα και μεταφράσεις.
Στην εκπομπή παρουσιάζεται η έννοια του φανταστικού στην τέχνη. Αναλύεται η σχέση της πραγματικότητας με το φανταστικό καθώς και ο συμβολισμός του φανταστικού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Η εκπομπή ερευνά την παγκοσμιότητα του πλέον αγαπημένου αθλήματος, του ποδοσφαίρου, την κριτική και τη συναισθηματική του προσέγγιση σε εγχώριο και παγκόσμιο επίπεδο από το 1940 και εξής.
Μέρος Β'. Στα τέλη του 1973 και ενώ τη χώρα δονούσαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ένας ιδιαίτερος αγώνας έλαβε χώρα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Ανήσυχος, ευγενής, ευέλικτος, ανανεώνει διαρκώς το μουσικό του ύφος, υποδέχεται και υποστηρίζει με γνησιότητα και ιδιοφυή προσαρμοστικότητα τις διαφορετικές περιόδους του λαϊκού τραγουδιού. Δικοί του άνθρωποι και στενοί συνεργάτες μιλούν για αυτόν.
Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η προσπάθεια του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου να συντηρήσει κάποιες από τις παλιές του ταινίες προκειμένου αυτές να διασωθούν για τις μελλοντικές γενιές.
Ο ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, στη μοναδική του εμφάνιση στην ελληνική τηλεόραση, μιλάει για τη ζωή του και την ποίηση.
Το ντοκιμαντέρ προσεγγίζει το ποιητικό έργο, τις φιλοσοφικές και κοινωνικές αναζητήσεις του Νίκου Καρούζου, όπως και την προσωπικότητα του ποιητή. Για τον Νίκο Καρούζο μιλούν καλλιτέχνες, διανοούμενοι και άνθρωποι του χώρου.
Το 'Παρασκήνιο', μέσα από τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου Παγώνη, δίνει τη δική του εκδοχή σχετικά με την εκπαίδευση στην Τουρκοκρατία.
Στην Ελλάδα, το όνομα Ζυλ Ντασέν είναι ταυτισμένο, εδώ και πολλά χρόνια με τη σύζυγό του Μελίνα Μερκούρη. Η εκπομπή, τιμώντας τον Αμερικανό σκηνοθέτη που χάθηκε πρόσφατα, φωτίζει μια άλλη, λιγότερο γνωστή περίοδο της ζωής του Αμερικανού σκηνοθέτη.
Ο φακός του 'Παρασκηνίου' στρέφεται σε μια παλιά και φαινομενικά ξεχασμένη εφημερίδα και τους ανθρώπους που τη στήριζαν. Η εφημερίδα ήταν η 'Μάχη', που αρχικά ιδρύθηκε ως παράνομο φύλλο.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην πολύτιμη συνεισφορά του μεγάλου Μουσικοσυνθέτη στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Η σημαντική ερμηνεύτρια αφιέρωσε όλη σχεδόν τη ζωή της στη μελέτη και τη διάδοση της παραδοσιακής μουσικής και του παραδοσιακού τραγουδιού. Μέσα από μαρτυρίες φίλων και συνεργατών της, η εκπομπή ακολουθεί τα χνάρια της ζωής και του έργου της.
Το ντοκιμαντέρ καταγράφει άγνωστες πτυχές της καλλιτεχνικής πορείας και της προσωπικότητας του Δημήτρη Χορν, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που τον αγάπησαν και τον έζησαν από κοντά.
Ο Μario Vitti γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1926. Από πολύ νωρίς, άρχισε να μεταφράζει Έλληνες λογοτέχνες στα Ιταλικά. Αφηγείται τη ζωή και το έργο του, και περιγράφει σπάνιες στιγμές από τις συναντήσεις του με σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες.
Το αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ 'Θριαμβεύοντας πάνω στο χρόνο' γυρίστηκε το 1947, από αμερικανούς αρχαιολόγους της Αμερικάνικης Σχολής Κλασσικών Σπουδών Αθηνών. Το Παρασκήνιο συναντά ανθρώπους που γνώρισαν τους δημιουργούς της και αυτούς που εμφανίζονται σε αυτήν.
Σειρά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής. Ένα ταξίδι στο χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας.
Σειρά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής. Ένα ταξίδι στο χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας.
Σειρά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής. Ένα ταξίδι στο χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας.
Ένα αφιέρωμα στη φωτογραφική τέχνη και την εξέλιξή της στον χρόνο. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για το φωτογραφικό αρχείο του Πέτρου Πουλίδη, την πλούσια και πολυποίκιλη θεματολογία του, την ιστορική αξία του.
Το ταξίδι του Ροβήρου Μανθούλη στον κινηματογράφο άρχισε το 1957. Μετά από 32 χρόνια, η εκπομπή τον συναντά και συζητά μαζί του για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ντοκιμαντέρ. Παραγωγή: ΕΡΤ 2007.
Ο Βασίλης Μάρος είναι ο πατέρας του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Η εκπομπή ανθολογεί μικρά αποσπάσματα από τα ντοκιμαντέρ του, που αναδεικνύουν τη μεγάλη του προσφορά στην καταγραφή της ελληνικής Ιστορίας, του πολιτισμού, αλλά και της νεοελληνικής ζωής.
Σε δυο Έλληνες νομπελίστες είναι αφιερωμένη η εκπομπή. Δυο μεγάλοι ποιητές που το έργο τους αναγνωρίσθηκε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Η Παπαδάκη υπήρξε το πιο άδικο θύμα του Εμφυλίου και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη απώλεια του ελληνικού θεάτρου. Όσοι την έχουν δει να παίζει συμφωνούν πως το παίξιμό της δεν είχε ούτε προηγούμενο, ούτε επόμενο. Στα 41 της χρόνια, έμελλε να βρει τραγικό και αποτρόπαιο θάνατο την περίοδο των Δεκεμβριανών.
Β' Μέρος. Παρουσιάζονται αποσπάσματα από ποιητικές του συλλογές, ενώ φίλοι και συνεργάτες του μιλούν για το έργο και την προσωπικότητά του.
Από το 1862 που εγκαινιάσθηκε, η Μητρόπολις των Αθηνών έζησε όλες τις μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού. Η εκπομπή προβάλλει γεγονότα περίπου ενός αιώνα, αποκαλύπτοντας ίσως κάτι από το δράμα και το μεγαλείο της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.
Ο ποιητής Νίκος Καββαδίας είναι ταυτόχρονα πολύ γνωστός (μέσα από τις μελοποιήσεις), αλλά συγχρόνως 'κρυμμένος' στους πολλούς, καθώς ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα ταξίδια, με αποτέλεσμα η γνώση γύρω από τη ζωή και το έργο του να είναι περιορισμένη.
Η εκπομπή μεταδίδεται στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Η εκπομπή ανιχνεύει τη δεκαετία του '50 μέσα από το βλέμμα του τραγουδοποιού και με τα τραγούδια του ταξιδεύει τους τηλεθεατές σε μια άλλη εποχή, που όλα ήταν πιο αθώα, πιο απλά, ίσως και πιο αληθινά.
Η εκπομπή μάς μεταφέρει στη Χαλκίδα του Γιάννη Σκαρίμπα. Η ιδανική πόλη μέσα από τα μάτια και τα κείμενα του συγγραφέα. Οι ελληνικοί χοροί του Χαλκιδέου Νίκου Σκαλκώτα επενδύουν τις εικόνες και τον λόγο του ντοκιμαντέρ.
Ακαδημαϊκός, σκηνοθέτης του θεάτρου και της όπερας, καθηγητής Πανεπιστημίου, φιλόλογος και μελετητής του θεάτρου, ο Σπύρος Ευαγγελάτος σε μια από τις σπάνιες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, ανοίγει την πρόβα στο κοινό με αφορμή το ανέβασμα του 'Βυσσινόκηπου' του Τσέχωφ.
Επεισόδιο αφιερωμένο στη ζωή και το σημαντικό έργο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου μέσα από αφηγήσεις συγγενών του, τη σωζόμενη αλληλογραφία του και τις περιγραφές που αναφέρονται στην τεράστια σημασία του ερευνητικού και ιατρικού του έργου από ιστορικούς και επιστήμονες.
Το παρασκήνιο τιμά τον Αμερικανό σκηνοθέτη, φωτίζοντας μια λιγότερο γνωστή περίοδο της ζωής του. Από τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός στο Αμερικανικό Εβραϊκό Θέατρο στη Νέα Υόρκη, στις θεατρικές ομάδες του Μπρόντγουεϊ τη δεκαετία '30, όπου έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνοθεσία.
Οι συντελεστές της ελληνικής εκπομπής της Deutsche Welle, Κώστας Νικολάου και Αλέξανδρος Σχινάς, μιλούν για τα χρόνια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών, στους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε η εκπομπή και στον τρόπο λειτουργίας της.
Ο φακός της εκπομπής παρακολουθεί όλη τη φάση της προετοιμασίας για το ανέβασμα του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη με τον τίτλο 'Σ' εσάς που με ακούτε', αλλά παράλληλα και τις τελευταίες παραστάσεις του έργου της Σάρα Κέιν 'Καθαροί πια' που αποτέλεσε σταθμό στην καλλιτεχνική του πορεία.
Σημαντικό αρχειακό υλικό και μαρτυρίες διακεκριμένων Ελλήνων καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν με τις δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής ζωής, συνθέτουν το πλαίσιο της αφήγησης για τη ζωή και το έργο τους.
Το επεισόδιο παρουσιάζει τον κινηματογράφο απ' τη σκοπιά του θεατή. Τις προθέσεις των σκηνοθετών του, την τελική πρόσληψη των κινηματογραφικών έργων από το διαφορετικών κατηγοριών φιλοθεάμον κοινό, τη διαμάχη εμπορικού και ποιοτικού.
Το πρώτο θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Μαρίνο και στις παραστάσεις που ανέβαζε στην Μέδουσα. Το δεύτερο θέμα είναι αφιερωμένο στον Μίμη Φωτόπουλο. Ο οποίος μιλάει για τη ζωή και τη δουλειά του.
Η Ρένα Βλαχοπούλου μιλάει για την υποκριτική, το ταλέντο της, το θεατρικό είδος της επιθεώρησης. Στο δεύτερο μέρος, παρακολουθούμε συνέντευξη του δημοφιλούς Έλληνα τραγουδιστή Γιάννη Πάριου. Τέλος, ο Κώστας Χατζηχρήγος θυμάται στιγμές απ' την καριέρα του.
Το επεισόδιο περιλαμβάνει τρεις συνεντεύξεις, με τον σημαντικό σεναριογράφο του θεάτρου, του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου Κώστα Πρετεντέρη, με τον θεατρικό σκηνοθέτη Αλέξη Σολομό και με τον ρεμπέτη μουσικό Στέλιο Κηρομύτη.
Ένα αφιέρωμα στη γνωστή ηθοποιό του θεάτρου και του κινηματογράφου, 'Ελλη Λαμπέτη, στον ποιητή, σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Ορέστη Λάσκο αλλά και στο Πειραματικό Θέατρο της συγγραφά, σκηνοθέτριας και ηθοποιού Μαριέττας Ριάλδη.
Το επεισόδιο κάνει αναφορά στη μουσική του κινηματογράφου, τα είδη της, τα χαρακτηριστικά της, τις λειτουργίες της και τους δημιουργούς της.
Το πρώτο θέμα αφορά στο νέο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, με αφορμή την έκθεση σχεδίων και προπλασμάτων της νέας πτέρυγας του Εθνικού Θεάτρου στην Εθνική Πινακοθήκη. Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται συνέντευξη της ηθοποιού Έλσας Βεργή.
Το Α' μέρος είναι αφιερωμένο στους φωτογράφους που ασχολούνται με πορτρέτα διάσημων ηθοποιών. Το Β' μέρος είναι αφιερωμένο στον μουσικό, συνθέτη, τραγουδοποιό, και στιχουργό, Αττίκ.
Στο Α' μέρος, ο συγγραφέας και θεατρολόγος Μάριος Πλωρίτης μιλάει για τη δημιουργία του Θεατρικού Μουσείου. Το Β' μέρος είναι αφιερωμένο στην Ειρήνη Κονιτοπούλου Λεγάκη, ενώ το Γ' Μέρος, στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Πέλο Κατσέλη.
Το επεισόδιο αυτό, με αφορμή την επέτειο 20 ετών από την πρώτη παράσταση της Ορχήστρας των Χρωμάτων στις 23 Νοεμβρίου του 1989 στην αίθουσα 'Παλλάς', πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην ιστορία της δημιουργίας του μουσικού αυτού συνόλου.
Α' Μέρος. Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν και εργάστηκαν δίπλα στην Κατίνα Παξινού, καθώς και το πλούσιο αρχειακό υλικό σκιαγραφούν την προσωπικότητα και την καλλιτεχνική πορεία της σπουδαίας Ελληνίδας τραγωδού.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την περιήγηση του ζωγράφου, Αλέκου Φασιανού, στην παλιά του γειτονιά, στην οδό Λιοσίων.
Η ζωή και το έργο του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, μέσα από μια ξενάγηση στο σπίτι του από τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό.
Παρουσιάζεται το έργο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ύφους του λογοτέχνη-πεζογράφου Μιχαήλ Μητσάκη, η μορφή του λόγου του καθώς και η εικονοπλαστική του δύναμη που προσομοιάζει με τη δύναμη της κάμερας και την αναλυτική του ματιά.
Ο Αλέκος Φασιανός με δημιουργικότητα, διάθεση αυτοκριτικής και προπαντός χιούμορ, κάνει μια αναδρομή στη ζωή του και τις πρώιμες καλλιτεχνικές του αναζητήσεις και μας προσκαλεί να μοιραστούμε μαζί του αναμνήσεις και βιώματα.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται η προετοιμασία των πυροβατών, καθώς και πλάνα από την ίδια την τελετή πυροβασίας, με τους Αναστενάρηδες να χορεύουν στη φωτιά κρατώντας μια ιερή εικόνα.
Ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 20oυ αιώνα, που συνέβαλε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Σμύρνης αλλά και στη μελέτη για την αναδιοργάνωση των ελληνικών πανεπιστημίων.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον ταλαντούχο ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο Βασίλη Φωτόπουλο. Το Β' μέρος αφέρεται στην ιστορία και την εξάπλωση του διαδικτύου στις Η.Π.Α. και την Ελλάδα.
Σκηνικές προτάσεις, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Μαυρίκιος. Σειρά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής. Ένα ταξίδι στο χώρο των γραμμάτων, της τέχνης και του πολιτισμού της χώρας μας.
Παρακολουθούμε, τρεις σημαντικές σκηνοθετικές προτάσεις της τραγωδίας του Ευριπίδη, Μήδεια, όπως αυτές έχουν παρουσιαστεί από Έλληνες ή ξένους συντελεστές του θεάτρου.
Η εκπομπή αυτή επικεντρώνεται στην πορεία του Εθνικού Θεάτρου μέσα από τη ματιά του Αλέξη Μινωτή, αλλά και στενών συνεργατών του.
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην ελληνική τοπιογραφία και έχει στόχο να στρέψει το βλέμμα του θεατή στον φυσικό χώρο κα παράλληλα, στις αξίες της ζωγραφικής τέχνης.
Γονατά. Η εκπομπή ανιχνεύει με πρωτότυπο τρόπο την προσωπικότητα του λογοτέχνη Επαμεινώνδα Χ. Γονατά, παρακολουθώντας από κοντά την καθημερινή του ζωή για πέντε μήνες.
Η ιστορία της λεωφόρου Πανεπιστημίου. Η αναδρομή ξεκινά με την προβολή παλιών φωτογραφιών της και καρτ-ποστάλ. Γίνεται αναφορά σε κτίρια, μνημεία, ξενοδοχεία, καφενεία, εμπορικά μαγαζιά, στη λειτουργία τους, στην εξέλιξη τους.
Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην τέχνη των κόμικς στην Ελλάδα. Γίνεται αναφορά στα διάφορα είδη κόμικς που υπάρχουν, και στη σχέση τους με άλλες μορφές τέχνης, όπως τη ζωγραφική, τη γελοιογραφία, αλλά και τον κινηματογράφο.
Το επεισόδιο παρουσιάζει στοιχεία για τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Περιλαμβάνονται συνεντεύξεις μεταναστών που μιλούν για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας τους στη χώρα μας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η εκπομπή παρουσιάζει τη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, όπως αυτή εμφανίζεται από οικονομική, πολιτική, κοινωνική και ιστορική σκοπιά.
Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο Σπύρο Βασίλειου. Παρουσιάζονται τα πρώτα του βήματα στον χώρο της Τέχνης και η ενασχόλησή του με τη σκηνογραφία σε πολλά είδη θεάτρου, τη χαρακτική, την αγιογραφία και την ξυλογραφία.
Η σημερινή εκπομπή ασχολείται με τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες Τρίτης Γενιάς και στόχος της είναι να ανακαλύψει κατά πόσο γνωρίζουν την ιστορία των προγόνων τους και γενικότερα την καταγωγή τους.
Η ιστορία ξεκινάει από τους Βαλκανικούς Πολέμους, προχωράει στη Μικρασιατική Καταστροφή, στη Μεσοπολεμική Περίοδο, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συνεχίζει με τον Εμφύλιο και το σεισμό της Κεφαλονιάς, για να φτάσει στη γενιά του '60.
Το επεισόδιο παρουσιάζει την πορεία από τις πρώτες οικιακές συσκευές μέχρι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα προϊόντα design.
Η εκπομπή, που είναι αφιερωμένη στην Αλίκη Βουγιουκλάκη, γυρίστηκε το 1976, χρονιά κατά την οποία πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική σειρά του ΕΙΡΤ 'Βασίλισσα Αμαλία' και στο μιούζικαλ 'Καμπίρια' στο θέατρο.
Τα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας του εικοστού αιώνα όπως αντανακλώνται στις επίσημες και ανεπίσημες παρελάσεις.
Το επεισόδιο περιγράφει τη συμμετοχή της κορβέτας 'Κριεζής' στην απόβαση στη Νορμανδία μέσα από τις διηγήσεις και τις αναμνήσεις παλαίμαχων αξιωματικών και ανδρών της.
Αφιέρωμα στον βραβευμένο σκηνοθέτη κινηματογράφου από τη Θεσσαλονίκη, Τάκη Κανελλόπουλο (1933-1990).
Η εκπομπή είναι αφιερωμένη σ' έναν ιδιαιτέρως σημαντικό Έλληνα φιλόλογο, τον Ιωάννη Συκουτρή.
Το επεισόδιο φωτίζει την προσωπικότητα του Γιώργου Θεοτοκά, ο οποίος, τόσο με τα γραπτά κείμενα που εξέδωσε, όσο και με τις επιλογές του ως διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, έδωσε το στίγμα του στη πνευματική ζωή της.
Ο Αλέξανδρος Τομπάζης και οι συνεργάτες του μιλούν στην εκπομπή για το έργο του, δίνοντας έτσι το προσωπικό του στίγμα ως αρχιτέκτονα.
Η τεχνολογία στις καθημερινές οικιακές εργασίες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Η σύγχρονη εποχή αντιπαραβάλλεται με την παλαιότερη μέσα από τις μαρτυρίες δύο παλιών παραδοσιακών νοικοκυρών.
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551