Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Άβυσσος: η άνοδος και η πτώση των ναζί - iShow.gr
Άβυσσος: η άνοδος και η πτώση των ναζί
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Όταν το 1922 το φασιστικό κίνημα κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία, ο άγνωστος πολιτικός υποκινητής Αδ. Χίτλερ είχε τον Μουσολίνι ως πρότυπο. Σκοπός του Χίτλερ; Να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία.
1923: το Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα αριθμούσε 55.000 μέλη κι ο Χίτλερ αναδείχθηκε ισχυρός άντρας του δεξιού κινήματος, όμως τι σχεδίαζε; Ο δημοσιογράφος Λέο Λάνια ανακάλυψε κάτι τρομακτικό.
1932: η οικονομική κρίση κορυφώνεται, το Εθνι/στικό Εργατικό Κόμμα γίνεται το ισχυρότερο κόμμα, και ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ -με τη συμβολή συντηρητικών κομμάτων- υπονομεύει κάθε δημοκρατικό στοιχείο.
Μετά τη φωτιά στο Κοινοβούλιο το 1933 ο Χίντενμπουργκ με διάταγμά του αναστέλλει την ελευθερία του λόγου. ''Αυτό κυριολεκτικά διαλύει το Σύνταγμα της Βαϊμάρης'', δηλώνει ο ιστορικός Μπέντζαμιν Κάρτερ Χετ.
Πολλοί Γερμανοί Εβραίοι σκέφτονταν τη μετανάστευση, ωστόσο δεν ήταν ευπρόσδεκτοι ούτε στην Αμερική. Στη Διάσκεψη του Εβιάν το 1938 η αδιαφορία πολλών χωρών απέναντι σε Εβραίους πρόσφυγες ήταν εμφανής.
Στο τέλος του 1939, η γερμανική Βερμάχτ εισβάλλει στην Πολωνία. Τον στρατό ακολουθούν από κοντά δυνάμεις των Ες Ες, και χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματά τους.
22 Ιουνίου 1941: ο Χίτλερ εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση. Σκοπός του: να αποκλείσει τη Μ. Βρετανία και να κερδίσει ''ζωτικό χώρο'' στην Ανατολή. ''Ένα εντελώς νέο είδος πολέμου'', αναφέρει ο ιστορικός Μόσε Ζίμερμαν.
Με την Τρεμπλίνκα και το Μαϊντάνεκ, το Σομπιμπόρ είναι ένα από τα στρατόπεδα της ''Επιχείρησης Ράινχαρντ'', της ναζιστικής εκστρατείας με περίπου δύο εκατομμύρια θύματα σε λίγους μόλις μήνες το 1942-43.
Με την Τρεμπλίνκα και το Μαϊντάνεκ, το Σομπιμπόρ είναι ένα από τα στρατόπεδα της 'Επιχείρησης Ράινχαρντ', της ναζιστικής εκστρατείας με περίπου δύο εκατομμύρια θύματα σε λίγους μόλις μήνες το 1942-43.
Η ήττα στο Στάλινγκραντ το 1943 δεν είναι μόνο ορόσημο του πολέμου, αλλά και μια ένδειξη ότι η ναζιστική ηγεσία πρέπει να ενισχύσει το αίσθημα του τρόμου και την προπαγάνδα για άλλη μια φορά.
Ο πόλεμος έληξε το 1945 αλλά όχι και η βία. Κρατούμενοι στρατοπέδων χτυπούσαν τους βασανιστές τους, ξύριζαν τα κεφάλια δοσίλογων γυναικών, ενώ συνωμοτούσαν για να δηλητηριάσουν αξιωματικούς των Ες Ες.
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz