Έχοντας εκτίσει μία μακρά ποινή, ο Γκέκο αποφυλακίζεται και βγαίνει πάλι στον κόσμο που κάποτε εξουσίαζε. Επιχειρώντας να φτιάξει τη διαλυμένη σχέση με την κόρη του ο Γκέκο συμμαχεί με τον αρραβωνιαστικό της Τζέικομπ, ο οποίος αρχίζει να τον βλέπει ως μία πατρική φιγούρα. Όμως ο Τζέικομπ θα συνειδητοποιήσει με άσχημο τρόπο ότι ο Γκέκο - που παραμένει κυρίαρχος του παιχνιδιού - επιδιώκει κάτι πολύ διαφορετικό από την εξιλέωση.
Πληροφορίες
Στο ρόλο του θρυλικού κινηματογραφικού χρηματιστή Γκόρντον Γκέκο επιστρεφει ο Μάικλ Ντάγκλας και μάλιστα σε μία εποχή που η Wall Street περνάει τη σοβαρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Ο 65χρονος Ντάγκλας θα φορέσει ξανά το πανάκριβο κοστούμι του κινηματογραφικού χαρακτήρα, ο οποίος, πριν από 20 χρόνια και περισσότερο, άφησε ιστορία με τη φράση "Greed is Good" δηλαδή "η απληστία είναι καλό πράγμα". Ο ρόλος αυτός του εξασφάλισε το 1987 το ΄Οσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου.
Η νέα ταινία του Όλιβερ Στόουν θα τιτλοφορείται «Wall Street: Το Χρήμα Ποτέ Δεν Κοιμάται» είναι προγραμματισμένο να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες την άνοιξη και σε αυτή θα πρωταγωνιστούν οι Τζος Μπρόλιν, Σούζαν Σαράντον, Φρανκ Λανγκέλα και Κάρεϊ Μάλιγκαν.
Λίγα Λόγια για την Παραγωγή
Η ομάδα της πρώτης ταινίας "Wall Street", ο σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν, ο παραγωγός Έντουαρντ Ρ. Πρέσμαν και ο ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους μετά από 22 χρόνια στην Νέα Υόρκη, για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο sequel "Wall Street: Money Never Sleeps". Για τον Στόουν, η επιστροφή στον κόσμο που απεικόνισε τόσο αξιομνημόνευτα με το "Wall Street" του 1987 δεν ήταν απλά επίκαιρη, αλλά και μια ευκαιρία να εξερευνήσει κάτι καινούργιο. "Νομίζω πως η ταινία αυτή είναι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και είναι διασκεδαστική" δηλώνει ο σκηνοθέτης. "Δεν νομίζω πως θα απολάμβανα τη δουλειά στο "Wall Street: Money Never Sleeps" αν δεν ήταν μια εξολοκλήρου νέα ιστορία. Είκοσι δύο χρόνια μετά κάνουν μια τεράστια διαφορά. Ήταν κάτι πολύ φρέσκο για μένα."
"Γυρίζοντας το "Wall Street", ήθελα πραγματικά να δω τον πόλεμο στο σπίτι, κατά κάποιο τρόπο, τον πόλεμο στην οικονομική ζούγκλα της Νέας Υόρκης, που είναι η πατρίδα μου" συνεχίζει ο Στόουν. Για την ακρίβεια, ο πατέρας του Στόουν ήταν χρηματιστής στην Νέα Υόρκη, οπότε ο δημιουργός ήταν ήδη ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τον κόσμο αυτό.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη το πώς ο Μάικλ Ντάγκλας ανέδειξε τον Γκόρντον Γκέκο σε εικονικό ρόλο, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως η επιλογή του Ντάγκλας ήταν απρόσμενη. "Ο Μάικλ δεν είχε υποδυθεί ποτέ μέχρι τότε έναν ρόλο στο στιλ του Γκέκο" εξηγεί ο Στόουν. "Είχε υποδυθεί περισσότερο ρομαντικούς και κωμικούς ρόλους, ενώ στο "Wall Street" έπρεπε να υποδυθεί έναν χαρακτήρα που ήταν μοχθηρός μέχρι το κόκαλο."
"Απ’ όλους τους ρόλους που έχω παίξει, ο ρόλος του Γκέκο είναι αυτός για τον οποίο με προσεγγίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι" αναφέρει ο Ντάγκλας. "Λατρεύουν τον Γκέκο, κάτι το οποίο είναι τεράστια έκπληξη για εμένα μιας και ο χαρακτήρας αυτός είναι ένα πραγματικό κάθαρμα. H Wall Street είναι θέατρο. Οι θεατές λατρεύουν τις ιστορίες εξουσίας, σαγηνεύονται από την εξουσία. Για τον λόγο αυτό πιστεύω πως η ταινία "Wall Street" έχει αντέξει όλα αυτά τα χρόνια."
Η γοητεία του Γκέκο και η αμείλικτη προσέγγιση του στη δημιουργία συμφωνιών και στην συσσώρευση πλούτου, τον έχουν κάνει απροσδόκητο ήρωα για πολλούς. Πολλοί νέοι άνθρωποι στην Wall Street υιοθέτησαν το στιλ του, ενώ έχουν ενστερνιστεί τον αξέχαστο λόγο του για το πώς η απληστία είναι καλή. "Η δημοτικότητα της ταινίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των χρόνων" προσθέτει ο Στόουν, για τον οποίο ήταν έκπληξη αρχικά το πώς το κοινό αγκάλιασε τον Γκέκο. "Γύρισα το "Wall Street" ως μια ιστορία ήθους και νομίζω πως πολλοί το παρεξήγησαν. Είναι απίστευτο το πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει μέχρι σήμερα και μου έχουν πει "Ξεκίνησα καριέρα στην Wall Street εξαιτίας της ταινίας σου". Πολλοί από αυτούς είναι τώρα 30 – 40 ετών και έχουν μια δυνατή πορεία στο χρηματιστήριο – ως τίμιοι χρηματιστές οφείλω να προσθέσω."
Ούτε ο Στόουν όμως δεν μπορούσε να προβλέψει τα γεγονότα που έκαναν τους Γκόρντον Γκέκο του κόσμου να μοιάζουν με μικροαπατεώνες, οδηγώντας τον κόσμο στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. "Αυτό που με σόκαρε ήταν το πως αυτή η ραγδαία αυξανόμενη συσσώρευση πλούτου συνεχίστηκε στα 1990s και στα 2000s, οι αριθμοί μεγάλωναν ολοένα και περισσότερο, τα εκατομμύρια δολάρια έγιναν δισεκατομμύρια δολάρια" λέει ο Στόουν. "Η απληστία του Γκόρντον Γκέκο θάφτηκε από την απληστία των τραπεζών. Το 2008, η ύπαρξη ενός Γκόρντον Γκέκο δεν ήταν πλέον εφικτή. Ο χαρακτήρας αυτός, το είδος του τυχοδιώκτη αυτού, είχε εκλείψει, είχε αντικατασταθεί από θεσμούς που κάποτε ορίζονταν από συγκεκριμένα πλαίσια. Στο παρελθόν, μια τράπεζα ήταν τράπεζα, μια ασφαλιστική εταιρία ήταν ασφαλιστική εταιρία. Το 2008 όλα άλλαξαν. Ο διαχωρισμός των λειτουργιών αυτών εξαλείφθηκε από την καθιέρωση καθεστώτος ελεύθερου ανταγωνισμού, κατά τη διάρκεια των 1980s και 1990s."
"Ο σεναριογράφος Άλαν Λόεμπ είχε εμπειρία στα οικονομικά και η προσέγγιση του αφορούσε τον τελευταίο χρόνο της Wall Street και της παγκόσμιας οικονομίας" προσθέτει ο παραγωγός Έντ Πρέσμαν. "Η βάση του σεναρίου αυτού ήταν ο λόγος για τον οποίο επέστρεψε ο Όλιβερ Στόουν στο project, διότι διάβασε το προσχέδιο του Άλαν και είδε πόσο επίκαιρη και πόσο συναρπαστική μπορούσε να γίνει η ταινία. Το κραχ συνέβη το 2008 και ξαφνικά το όλο θέμα απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, διότι έβλεπες πλέον όλα τα ψεγάδια του συστήματος."
"Για μια στιγμή ένιωσα σαν τον Μπαντ Φοξ, τον νεαρό πρωταγωνιστή του "Wall Street", διότι έπρεπε να συναντήσω τον θρυλικό Γκόρντον Γκέκο – κατά κάποιο τρόπο – και να του "πουλήσω" την ίδια του την ιστορία" δηλώνει ο Λόεμπ. "Ήταν κάπως αγχωτικό να πρέπει να παρουσιάσω την ιδέα στον Μάικλ Ντάγκλας, τον οποίο δεν είχα γνωρίσει ποτέ και είναι ένας ζωντανός θρύλος αλλά και ένας υπέροχος ηθοποιός." Ο Ντάγκλας τελικά ενθουσιάστηκε με τον σενάριο και επέστρεψε για το sequel. "Αυτή είναι μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο για να εξερευνήσουμε τον κόσμο αυτό, από τη χρονική περίοδο του πρώτου "Wall Street"" αναφέρει ο Ντάγκλας.
Ο Σάια Λα Μπεφ ήθελε να υποδυθεί τον Τζέικ για διάφορους λόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο θαυμασμός για τις δουλειές του Όλιβερ Στόουν. "Λατρεύω το "Wall Street" – είμαι εδώ εξαιτίας του" δηλώνει ο Λα Μπεφ. "Ως κινηματογραφόφιλος, μαθαίνεις πολλά παρακολουθώντας τις ταινίες του Όλιβερ. Μαθαίνεις πολλά ιστορικά γεγονότα καθώς ψυχαγωγείσαι." Ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε μια ταινία του Όλιβερ Στόουν ήταν επίσης μια στροφή για τον νεαρό ηθοποιό. "Τελευταία πρωταγωνιστούσα σε ταινίες φαντασίας. Ήθελα κάτι με δόντια και ο Όλιβερ Στόουν γυρίζει ταινίες με δόντια. Όταν ανέλαβα τον ρόλο δεν ήξερα πολλά για τον κόσμο των οικονομικών – δε γνώριζα τι γίνεται με τις μετοχές και τα ομόλογα. Ο Όλιβερ είπε "Αν θες να το κάνεις αυτό θα πρέπει να ρίξεις διάβασμα" κι έτσι μπήκα σε ένα χρηματιστηριακό γραφείο και άνοιξα έναν λογαριασμό." Το επόμενο βήμα για τον Λα Μπεφ ήταν εκτενή έρευνα με ζήλο. Μετά από εντατικά μαθήματα γύρω από τα οικονομικά σε διάφορα επενδυτικά και χρηματιστηριακά γραφεία, ο Λα Μπεφ έκανε μια επιτυχημένη επενδυτική κίνηση. Πέρασε επίσης το Series 7 τεστ, όντας πλέον ένα διπλωματούχος χρηματιστής.
Ο Τζος Μπρόλιν δούλευε κάποτε σαν χρηματιστής και δεν έχασε ευκαιρία να συνεργαστεί ξανά με τον Όλιβερ Στόουν, μετά την ταινία "W.". "Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί" λέει ο Μπρόλιν. "Είχα χρηματιστηριακό γραφείο για μερικά χρόνια και ήταν σαν να είχα κάνει την έρευνα. Με συναρπάζει ο κόσμος των οικονομικών."
Για τον ρόλο της Ουίνι, ο Στόουν επέλεξε ένα φρέσκο πρόσωπο, την Κάρεϊ Μάλιγκαν, η ερμηνεία της οποίας στο "An Education" του είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. "Πήρα τηλέφωνο την Κάρεϊ και της είπα "Θα ήθελα να διαβάσεις για τον ρόλο αυτό. Νομίζω πως θα είσαι εξαιρετική ως Ουίνι"" θυμάται ο σκηνοθέτης. "Εκείνη ήταν σοκαρισμένη που δε χρειάστηκε να περάσει από ακρόαση για τον ρόλο."