Αναζήτηση
Έντμοντ Ο’ Μπράιεν (Edmond O'Brien) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
1915
Θάνατος
01/01/1985
Ηλικία
70
Βιογραφικό
Από τους πιο γνωστούς και περιζήτητους καρατερίστες του Χόλιγουντ της μεταπολεμικής περιόδου (βραβευμένος μάλιστα με όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου), είχε μετρημένους στα δάχτυλα πρωταγωνιστικούς ρόλους, με μακράν κορυφαίο, βέβαια, αυτόν στο «D.Ο.Α».
Παιδί των δρόμων (γεννημένος στο Μπρονξ), ο Ρέντμοντ Ο ‘Μπράιεν, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, γνωρίστηκε από μικρό παιδί με τον περίφημο Χάρι Χουντίνι, ο οποίος τον έμπασε στα μυστικά της ταχυδακτυλουργίας. Σύντομα, ωστόσο, ο Ο’ Μπράιεν έστρεψε τα ενδιαφέροντά του στην υποκριτική τέχνη και στο γυμνάσιο άρχισε να οργανώνει και να πρωταγωνιστεί σε μαθητικές θεατρικές παραστάσεις. Στη συνέχεια σπούδασε τη δραματουργική τέχνη στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, στα 21 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του στο Μπροντγουέι το 1936 και αργότερα την ίδια χρονιά πήρε ένα μικρό ρόλο στη σπουδαία μεταφορά του «Άμλετ» από τον περίφημο σαιξπηρικό ηθοποιό Τζον Γκίλγουντ. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα συνεργαστεί με δύο ακόμα «ιερά τέρατα», αρχικά με έναν ακόμα σαιξπηρικό ηθοποιό, τον ασύγκριτο Λώρες Ολίβιε, στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που ανέβηκε στο Μπροντγουέι, και εν συνεχεία με τον Όρσον Γουέλς στο θέατρο Μέρκιουρι, παίρνοντας τον ρόλο του Μάρκου Αντωνίου στον «Ιούλιο Καίσαρα».
Από τις υποκριτικές του ικανότητες στις πρώτες κιόλας παραστάσεις του στο σανίδι, έμεινε εντυπωσιασμένος το αφεντικό της RKO, Πάντρο Μπέρμαν, ο οποίος το 1939 του πρόσφερε συμβόλαιο για έναν υποστηρικτικό ρόλο στην «Παναγία των Παρισίων» -αν και η αλήθεια είναι ότι το ντεμπούτο του Ο’ Μπράιεν στο σινεμά είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα με ένα μικρό ρολάκι στο «Prison Break». Ακολούθησε ο πόλεμος και η θητεία του στην Πολεμική Αεροπορία, για να επιστρέψει στο Χόλυγουντ το ’45 και να παίρνει... σωρηδόν υποστηρικτικούς ρόλους σε πρώτης διανομής ταινίες.
Mε την εκπληκτική του ερμηνεία στο «D. O.A.» (1950), ο Ο’ Μπράιεν έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει περίφημα και ως πρωταγωνιστής, αν και στη συνέχεια προτίμησε και πάλι τους υποστηρικτικούς ρόλους. Η επιλογή του αυτή αποδείχτηκε σοφή, μιας και το 1954 κέρδισε το όσκαρ δεύτερου αντρικού ρόλου για την ταινία «Ξυπόλητη Κόμισσα».
Από τις υπόλοιπες ταινίες στις οποίες ενσάρκωσε πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες, ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η ερμηνεία του ως Φρέντι Σάικς σε ένα από τα κορυφαία γουέστερν όλων των εποχών: την «Άγρια Συμμορία» του Σαμ Πέκινπα το 1969.
Στην προσωπική του ζωή, ο Μπράιεν έκανε δύο γάμους (και... ισάριθμα διαζύγια), με τις επίσης ηθοποιούς Νάνσι Κέλι κα... Διαβάστε περισσότερα
ι Όλγα Σαν Χουάν. Με την τελευταία απέκτησε τρία παιδιά, δύο από τα οποία (Μαρία και Μπρέντα Ο’ Μπράιεν) ακολούθησαν τα χνάρια του και έγιναν ηθοποιοί. Πέθανε χτυπημένος από Αλτσχάιμερ το 1985.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551