Αναζήτηση
Γιάννης Μπουτάρης βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
06/01/1942
Ηλικία
82
Βιογραφικό
Ο Γιάννης Μπουτάρης, γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου 1942 στη Θεσσαλονίκη, είναι Έλληνας επιχειρηματίας και πολιτικός, πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και διπλωματούχος οινολόγος.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 είναι ο 60ός δήμαρχος Θεσσαλονίκης από το 1869 που ιδρύθηκε η δημαρχία της πόλης.

Η καταγωγή του είναι βλάχικη, από το Κρούσοβο (σήμερα βρίσκεται στην ΠΓΔΜ), το Νυμφαίο Φλώρινας και την Μοσχόπολη (σήμερα βρίσκεται στην Αλβανία).
Ο προ-προπάππους του, έμπορος από το Νυμφαίο, Ιωάννης Μπουτάρης, ήταν πρωτεργάτης της Μακεδονικής επανάστασης (1866 - 1867) και ιδρυτικό στέλεχος της Νέας Φιλικής Εταιρείας.
Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ, στο γυμνάσιο του Κολλεγίου Ανατόλια και σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει να παρουσιάσει έντονη οικολογική δράση με κορυφαία συνεισφορά την ίδρυση του οργανισμού «Αρκτούρος» για την προστασία της αρκούδας.
Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε παντρεμένος με την Αθηνά Μιχαήλ, με την οποία απέκτησε 3 παιδιά. Κάποια στιγμή χώρισαν, αλλά αργότερα αποφάσισαν να συζήσουν και πάλι, χωρίς όμως να ξαναπαντρευτούν.
Όταν η Αθηνά Μιχαήλ πέθανε, ο Γιάννης Μπουτάρης εκπλήρωσε την επιθυμία της να μην ταφεί θρησκευτικά αλλά να αποτεφρωθεί, κάτι που έγινε στην Βουλγαρία καθώς στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο νεκρών.

Έχει ομολογήσει δημόσια ότι κατά τη δεκαετία του 1980 έπασχε από έντονο αλκοολισμό, ενώ δεν έχει πιει αλκοόλ από το 1991.

Ο αδελφός του, Κωνσταντίνος Μπουτάρης, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μπουτάρη Α.Ε.

Το 1992 ίδρυσε την "Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης".
Το 2002 ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό "Θεσσαλονίκη Τώρα" του υποψήφιου του ΚΚΕ, Αγάπιου Σαχίνη.
Το 2004 τοποθετήθηκε στην τιμητική τελευταία (μη εκλόγιμη) θέση του Ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.
Το 2006 ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", καταφέρνοντας να συγκεντρώσει ποσοστό 16%.
Το 2009 υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του κόμματος Δράση, του οποίου ηγείται ο Στέφανος Μάνος.
Το 2010 ήταν ο νικητής των εκλογών για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, επικεφαλής του συνδυασμού "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", υποστηριζόμενο... Διαβάστε περισσότερα
ς, αυτή τη φορά, και από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά, τη Δράση και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο 2ο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 50,18% (52.191 ψήφους), οριακή διαφορά 309 ψήφων σε σχέση με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα ο οποίος συγκέντρωσε 49,82% (51.882 ψήφους) και εκλέχθηκε δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Μέσα στις πρώτες δηλώσεις ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την επιθυμία για ανέγερση Ισλαμικού Τεμένους, αποτεφρωτήριου νεκρών αλλά και μνημεία για τους Εβραίους και την Επανάσταση των Νεότουρκων.
Ο Μπουτάρης δήλωσε ότι η ανέγερση των μνημείων αυτών θα προσελκύσουν στην Θεσσαλονίκη Εβραίους και Τούρκους τουρίστες οι οποίοι θα έρθουν με σκοπό να επισκεφτούν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Αντιδράσεις των κομματικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ εισέπραξε ο Μπουτάρης μετά την εκλογή των προσώπων του δημοτικού συμβουλίου.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ανέφεραν: "με τον τρόπο αυτό ο νέος δήμαρχος οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην έξοδο από την Πρωτοβουλία". Ο Ιωάννης Μπουτάρης λίγα εισοσιτετράωρα με την εκλογή του είχε δηλώσει: "ευχαριστούμε τα κόμματα για τη στήριξή τους αλλά από εδώ και στο εξής κουμάντο κάνουμε εμείς".

Από ορισμένους ο Μπουτάρης κατηγορήθηκε ότι με την κίνηση αυτή επέλεξε μόνο στενούς συνεργάτες και πρόσωπα τα οποία δεν πρόκειται να του εναντιωθούν στις αποφάσεις του ως δημάρχου.
Από άλλους η κίνησή του αυτή θεωρείται δείγμα της ανεξαρτησίας του από τα κόμματα και της στενής επαφής του με την κοινωνία των πολιτών.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Σύμφωνo συμβίωσης υπέγραψε ο Μπουτάρης – Δείτε την κατά 30 χρόνια νεότερη σύντροφό του Σύμφωνo συμβίωσης υπέγραψε ο Μπουτάρης – Δείτε την κατά 30 χρόνια νεότερη σύντροφό του  πριν 6 χρόνια
Ξέσπασμα Σπαλιάρα για Μπουτάρη και Μακεδονία Ξέσπασμα Σπαλιάρα για Μπουτάρη και Μακεδονία  πριν 6 χρόνια
Η κούκλα που έκλεψε την καρδιά του Μπουτάρη! Η κούκλα που έκλεψε την καρδιά του Μπουτάρη!  πριν 6 χρόνια
Ο Γιάννης Μπουτάρης σε οίκο ανοχής: «Χρησιμοποιώ βοηθήματα σεξουαλικής διέγερσης» Ο Γιάννης Μπουτάρης σε οίκο ανοχής: «Χρησιμοποιώ βοηθήματα σεξουαλικής διέγερσης»  πριν 6 χρόνια
Mπουτάρης: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα χάπια για διέγερση Mπουτάρης: Χρησιμοποιώ σχεδόν πάντα χάπια για διέγερση  πριν 6 χρόνια
Γιάννης Μπουτάρης: Γιάννης Μπουτάρης: "Χρησιμοποιώ πάρα πολλές φορές βοηθήματα σεξουαλικής διέγερσης"!  πριν 6 χρόνια
Στο νοσοκομείο ο Γιάννης Μπουτάρης! Τι συνέβη; Στο νοσοκομείο ο Γιάννης Μπουτάρης! Τι συνέβη;  πριν 7 χρόνια
O Ψινάκης «τρολάρει» τον Μπουτάρη για τις αλατιέρες O Ψινάκης «τρολάρει» τον Μπουτάρη για τις αλατιέρες  πριν 7 χρόνια
Η κούκλα εγγονή του Γιάννη Μπουτάρη Η κούκλα εγγονή του Γιάννη Μπουτάρη  πριν 8 χρόνια
Γιάννης Μπουτάρης: «Εγώ λέω ότι ο Κεμάλ ήταν Θεσσαλονικιός» Γιάννης Μπουτάρης: «Εγώ λέω ότι ο Κεμάλ ήταν Θεσσαλονικιός»  πριν 8 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551