Αναζήτηση
Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν (Manuel Vazquez Montalban) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
27/07/1939
Θάνατος
18/10/2003
Ηλικία
64
Βιογραφικό
Ο Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν (Βαρκελώνη, 27 Ιουλίου 1939 - Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 18 Οκτωβρίου 2003) υπήρξε ένας Ισπανός πολυγραφότατος εργάτης του λόγου: δημοσιογράφος, μυθιστοριογράφος, ποιητής, δοκιμιογράφος, ανθολόγος, συντάκτης προλόγων, ευθυμογράφος, κριτικός, αλλά και γαστρονόμος και "κουλέ", δηλ. οπαδός της ομάδας ποδοσφαίρου της Βαρκελώνης (F.C.Barcelona).

Σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Universidad Autonómica de Barcelona και υπήρξε μάχιμο μέλος του Ενοποιημένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλωνίας - (Partit Socialista Unificat de Catalunya).
Επί σειρά ετών, διατηρούσε στήλες και δημοσίευε άρθρα στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα El País (μτφ. από Ισπανικά "Η Χώρα") της Μαδρίτης.

Πέθανε στην Μπανγκόκ, στο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα του μετά από μία σειρά διαλέξεων στην Αυστραλία. Το τελευταίο του βιβλίο, La aznaridad, ένα χρονικό της διακυβέρνησης της Ισπανίας από τον Χοσέ-Μαρία Αθνάρ, δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του.

Μεταξύ πολλών άλλων του έχουν απονεμηθεί το ετήσιο Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Prize for Literature) το 1992 και το Εθνικό Βραβείο των Ισπανικών Γραμμάτων (Premio Nacional de Letras Españolas), που απονέμει κάθε χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, το 1995.
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551