Αναζήτηση
Jean-Patrick Manchette βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
Jean-Patrick Manchette
(1942 - 1995)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
19/12/1942
Θάνατος
03/06/1995
Ηλικία
53
Βιογραφικό
Ο Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ (Jean-Patrick Manchette) (19 Δεκεμβρίου 1942 - 3 Ιουνίου 1995) υπήρξε ένας απ' τους διασημότερους Γάλλους συγγραφείς της αστυνομικής - νουάρ λογοτεχνίας.

Γεννημένος στη Μασσαλία με καταγωγή από τη Σκωτία, ο Μανσέτ έδωσε νέα πνοή στο γαλλικό αστυνομικό μυθιστόρημα, εισάγοντας στα έργα του τους προβληματισμούς του Μάη του '68 δημιουργώντας έτσι ένα νέο είδος αστυνομικής λογοτεχνίας, το λεγόμενο "Neo-Polar".

Η αριστερή πολιτική ιδεολογία του (ήταν μέλος κομμουνιστικών οργανώσεων και αργότερα προσχώρησε στους "Καταστασιακούς" του Guy Debord) προσέδωσε στα βιβλία του έναν έντονο πολιτικοκοινωνικό χαρακτήρα, κάνοντας τον ίδιο κάτι παραπάνω από έναν απλό συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων.

Ο Μανσέτ με τα 11 συνολικά μυθιστορήματα του παρακολουθεί, σχολιάζει και επικρίνει πολλές φορές το κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι της περιόδου που ακολουθεί μετά το Μάη του '68. Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά πως το αστυνομικό "είναι μυθιστόρημα βίαιης κοινωνικής παρέμβασης".

Πέρα απ' τη λογοτεχνική του δράση, ο Μανσέτ δραστηριοποιήθηκε ως μεταφραστής, μεταφέροντας στα γαλλικά Αμερικανούς συγγραφείς όπως ο Γουέστλεϊκ (D. Westlake) και ο Ρος Τόμας (Ross Thomas). Ακόμη εργάστηκε ως σεναριογράφος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και ως κριτικός λογοτεχνίας.

Η μεγάλη του αγάπη για τη μουσική τζαζ (κάτι που γίνεται εύκολα αντιληπτό διαβάζοντας κανείς τα βιβλία του) τον ώθησε στο να ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το σαξόφωνο.
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
The Gunman (2015) – O Sean Penn στα βήματα του Liam Neeson The Gunman (2015) – O Sean Penn στα βήματα του Liam Neeson  πριν 9 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551