Όπως και την προηγούμενη σεζόν, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (25 και 26/1/2025) διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το διήμερο Piano Days, η μεγάλη γιορτή του πιάνου. Το πλούσιο πρόγραμμα των Piano Days @Megaron δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν συναυλίες με κλασικές αλλά και τζαζ επιρροές, δράσεις για παιδιά αλλά και ρεσιτάλ ανερχόμενων μουσικών και να γνωρίσουν από κοντά το πιάνο, τη φιλολογία και τους ερμηνευτές του, χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις.
Σάββατο 25 Ιανουαρίου 12:00 – 13:30Με αφορμή ένα γράμμα από τα παλιά, τα παιδιά περιηγούνται στους χώρους του Μεγάρου και ανακαλύπτουν την απίστευτη ιστορία του, που ξεκίνησε από ένα πιάνο με ουρά. Θα καταφέρουν να λύσουν τους γρίφους, να περάσουν τις δοκιμασίες και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους;
Πόσα μέτρα είναι η ουρά του πιάνου; Ποια είναι η πιο σύντομη σονάτα για πιάνο; Πού βρίσκεται το πρώτο πιάνο του κόσμου; Ένα κουίζ με ερωτήσεις και δοκιμασίες για το πιάνο, τους ανθρώπους και τις μουσικές του μέσα στον χρόνο, για όσους και όσες θέλουν να περιηγηθούν στο ανεξάντλητο σύμπαν του πιο δημοφιλούς μουσικού οργάνου. Για τη συμμετοχή στο παιχνίδι δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής.
Ο Καρυοθραύστης κι εγώ είναι μια πρωτοποριακή παράσταση πολυμέσων για σόλο πιάνο με χορό και ψηφιακά κινούμενα σχέδια, την οποία δημιούργησε η ρουμανικής καταγωγής σολίστ του πιάνου Αλεξάντρα Νταριέσκου, με στόχο να προσεγγίσει το νεότερο κοινό και να χτίσει γέφυρες με όσους δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι με την κλασική μουσική. Μετά τη θριαμβευτική πρεμιέρα στο Barbican Centre του Λονδίνου το 2017, η παράσταση γνώρισε τεράστια επιτυχία σε Ευρώπη, Αυστραλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΗΠΑ, έχοντας πραγματοποιηθεί δεκάδες φορές σε σημαίνοντες συναυλιακούς χώρους προσελκύοντας συνολικά πάνω από εβδομήντα χιλιάδες ακροατές!
Ένα αισθησιακό, ερωτικό βιεννέζικο βαλς, λάτιν ρυθμοί που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη και συμπαθέστατα ζώα, ογκώδεις ελέφαντες, δυσκίνητες χελώνες και περήφανα λιοντάρια, που προσπαθούν να… χορέψουν, όλα αυτά γίνονται μουσική! Τρεις υπέροχοι συνθέτες (Μωρίς Ραβέλ, Καμίγ Σαιν-Σανς, Αρτούρο Μάρκες), τρία έργα σε μεταγραφή για δύο πιάνα, τρεις διαφορετικές στιγμές στο χρόνο ενώνονται μέσα από τη σύμπραξη μουσικής και χορού, αλλά και μέσα από τη δεξιοτεχνία δύο διακεκριμένων ελληνίδων σολίστ, της Αλεξίας Μουζά και της Νεφέλης Μούσουρα.
Το 2019 θρυλικός Γκριγκόρι Σοκόλοφ παρουσίασε την ενδεκάχρονη τότε ρωσίδα πιανίστα με τα εξής λόγια: «…η Αλεξάντρα Ντόβγκαν δεν μπορεί να θεωρηθεί παιδί θαύμα, διότι, όσο και αν αποτελεί θαύμα, το παίξιμό της δεν είναι παιδικό». Σήμερα η Ντόβγκαν, διαθέτοντας ήχο ασύλληπτης ομορφιάς και αξιοζήλευτη δεξιοτεχνική ακρίβεια, μεσουρανεί στο μουσικό στερέωμα ξεσηκώνοντας θύελλες ενθουσιασμού στις μεγάλες αίθουσες του κόσμου. Στο Mέγαρο ξεδιπλώνει τα χαρίσματά της ερμηνεύοντας μεγαλεπήβολα πιανιστικά έργα, όπως είναι οι σονάτες του Μπετόβεν, του Σούμαν και του Σκριάμπιν.
Είναι πλέον γνωστό ότι η μουσική του Μπαχ αποτελεί τη βάση της δυτικής μουσικής. Ακόμη και σύγχρονα είδη, όπως η ποπ, η ροκ, και η τζαζ, έχουν τις ρίζες τους στον γερμανό συνθέτη, ενώ είναι αμέτρητες οι μεταγραφές έργων του από νεότερούς του. Στο πλαίσιο των Piano Days ο Αχιλλέας Γουάστωρ δημιουργεί ένα απόλυτα προσωπικό μουσικό τοπίο βασισμένο πάνω στα Πρελούδια και Φούγκες, αναπτύσσοντας τις φόρμες αυτοσχεδιαστικά με στοιχεία από τη σύγχρονη, την τζαζ, ακόμα και από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Ο ίδιος ο Μπαχ άλλωστε μετάγραψε έργα συνθετών της εποχής του με τρόπο μοναδικό. Ο Γουάστωρ ερμηνεύει δύο από αυτά, το Κοντσέρτο για όμποε του Μαρτσέλλο σε μεταγραφή για όργανο και το Κοντσέρτο για δύο βιολιά του Βιβάλντι σε μεταγραφή… της μεταγραφής!
Το 2022 ο εικοσιτριάχρονος Λούκας Στέρνατ σάρωσε κυριολεκτικά τα βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής ARD του Μονάχου, κερδίζοντας όχι μόνο το πρώτο αλλά και επτά ειδικά βραβεία. Με πολλές ακόμη διακρίσεις σε περιώνυμους διεθνείς διαγωνισμούς, ο αυστριακός πιανίστας έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στον μουσικό κόσμο πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης και συμπράττοντας ως σολίστ με ορχήστρες και καταξιωμένους αρχιμουσικούς. Στο Μέγαρο ερμηνεύει, μεταξύ άλλων, τη μεγαλειώδη Σονάτα του Λιστ και τις περιπετειώδεις Παραλλαγές Χαίντελ του Μπραμς.
Ένα λαμπερό concert Grand Steinway τοποθετείται στο Φουαγιέ Ισογείου της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, για να υποδεχθεί μαθητές ωδείων που θα ερμηνεύσουν έργα δικής τους επιλογής. Μια ευκαιρία για νεαρούς και νεαρές πιανίστες να παίξουν στο Μέγαρο, και για το κοινό του Μεγάρου να ανακαλύψει νέα ταλέντα σε μια ατμόσφαιρα αμεσότητας, όπως αρμόζει σε μια γιορτή.
Ο διακεκριμένος πιανίστας Απόστολος Παληός μας ξεναγεί στο υπέροχο ρεπερτόριο για αριστερό χέρι ερμηνεύοντας με απόλυτη δεξιοτεχνία περισσότερο ή λιγότερο γνωστά έργα διάσημων συνθετών. Ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Σαιν-Σανς και ο Μπριτζ, απολαμβάνουν τη λιτότητα που υπαγορεύει ο ηθελημένος αυτός περιορισμός. Άλλοι, όπως ο Μπάρτοκ, ο Μπλούμενφελντ και ο Γκοντόφσκυ, δημιουργούν στον ακροατή την αίσθηση πως ο πιανίστας παίζει και με τα δύο χέρια –και μάλιστα μια μουσική εξαιρετικά πληθωρική και πολυεπίπεδη.
Ζευγάρι εντός αλλά και εκτός σκηνής, η Ρωσίδα Λουντμίλα Μπερλίνσκαγια και ο Γάλλος Αρτύρ Ανσέλ, πιανίστες με πλούσια σολιστική δράση, εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ρεπερτόριο για δύο πιάνα. Χάρη στα ευφάνταστα προγράμματα και κυρίως στην ηχοχρωματική αρμονία που χαρακτηρίζει τις ερμηνείες τους, σύντομα αναδείχθηκαν ως ένα από τα πιο γοητευτικά πιανιστικά ντούο παγκοσμίως. Στο Μέγαρο ερμηνεύουν το μόνα έργα του Σοστακόβιτς που γράφτηκαν εξαρχής για δύο πιάνα και γοητευτικές συνθέσεις με τζαζ απόχρωση του Αλεξάντερ Τσφάσμαν, πρωτοπόρου της τζαζ μουσικής στη Σοβιετική Ένωση.
Το όνομα Ίλια Σμούκλερ είναι σίγουρο ότι θα μας απασχολήσει, τα επόμενα χρόνια. Ο νέος ρώσος πιανίστας έχει χαρακτηριστεί ηφαίστειο, γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την πρόσφατη νίκη του στον Διεθνή Διαγωνισμό «Γκέζα Άντα» 2024 και τα δεκάδες άλλα βραβεία που έχει αποσπάσει, όσο και από τις επιτυχημένες εμφανίσεις του διεθνώς. Στη συναυλία του στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, ο νεαρός βιρτουόζος, θα παρουσιάσει το περίφημο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Έντβαρντ Γκρηγκ συμπράττοντας με τον ανερχόμενο έλληνα μαέστρο Κωνσταντίνο Τερζάκη, βοηθό αρχιμουσικό της Ορχήστρας του Μπέρμιγχαμ (2022/2023), και με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.