Χρήστος Σιμαρδάνης: Σίγησε για πάντα η φωνή του MEGA | iShow.gr
Ειδήσεις
Χρήστος Σιμαρδάνης: Σίγησε για πάντα η φωνή του MEGA
Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018
12:34
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο έχει προκαλέσει ο θάνατος του γνωστού και πολύ αγαπημένου ηθοποιού και εκφωνητή σε ηλικία 61 ετών Χρήστου Σιμαρδάνη. Ο καταξιωμένος ηθοποιός, τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του, για το οποίο δεν είχε μιλήσει.
Ο Χρήστος Σιμαρδάνης γεννήθηκε το 1957 και έζησε μέχρι την ηλικία των 6 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Μετά το σχολείο, γράφτηκε κρυφά σε δραματική σχολή αλλά οι γονείς του δεν συμφωνούσαν και του πρότειναν σπουδές στην Αμερική. Επειδή όμως δεν κατάφερε να πάρει τη Visa, αποφάσισαν να πάει στο Λονδίνο. Το μικρόβιο για την υποκριτική είχε εισχωρήσει τόσο πολύ στο DNA του όπου παράτησε τα οικονομικά και κατέληξε να σπουδάζει στην δραματική σχολή, Central School of Speech and Drama.
Το σοβαρό πρόβλημα υγείας
Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Με τον σύντροφό του και καλούς του φίλους στο πλευρό του, ανέβαινε τον προσωπικό του «Γολγοθά», όπως συνήθιζε να ζει, με διακριτικότητα. Τα φετινά Χριστούγεννα ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κλινική. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Espresso», ο Χρήστος Σιμαρδάνης είχε κάποιες οργανικές ενοχλήσεις που τον οδήγησαν στο γιατρό, ο οποίος του συνέστησε να κάνει μια σειρά εξετάσεων. Η συνέχεια βρήκε τον ηθοποιό να νοσηλεύεται σε δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας.
«Έμεινε μέσα για περίπου 15 ημέρες. Ήταν αγωνιστής και δεν έχανε το χαμόγελό του. Αντιμετωπίζε το πρόβλημα της υγείας του με θάρρος, όπως συνήθιζε να κάνει γενικότερα σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής, και πίστευε ότι όλα θα πάνε καλά», είπε άνθρωπος από το στενό του περιβάλλον. Μέχρι το τέλος κατάφερε να μείνει δυνατός και αισιόδοξος.
Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο
Την θλιβερή είδηση έκανε γνωστή η Σεμίνα Διγενή μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ενώ πολλές είναι και οι συγκινητικές αντιδράσεις ανθρώπων των media, του θεάτρου και της τηλεόρασης.
O λογαριασμός του αγαπημένου ηθοποιού έχει κατακλυστεί από μηνύματα αγάπης και θλίψης για τον ξαφνικό χαμό του.
Τι είχε πει δυο χρόνια πριν για την κηδεία του
Σε μια συνένετυξή του πριν από δύο χρόνια είχε μιλήσει μεταξύ σοβαρού και αστείου για την κηδεία του!
«Σκεφτόμουν προχθές και το έλεγα κάπου και με φτύνανε, ότι αν πεθάνω δεν έχω τίποτα να βάλω. Δεν έχω κοστούμι, φορεσιά, δεν έχω τίποτα σοβαρό».
Πριν από πέντε χρόνια είχε πάλι σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του
Ο Χρήστος Σιμαρδάνης είχε μιλήσει πριν από περίπου πέντε χρόνια στο περιοδικό ΕΓΩ! για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και είχε συγκινήσει αποκαλύπτοντας πως οι γιατροί του έδιναν μόλις δυο ημέρες ζωή.
«Πήγα να πεθάνω. Οι γιατροί μου έδιναν μία με δύο ημέρες ζωή. Είχα πέτρα στη χολή. Το διαπίστωσα πριν από δύο χρόνια. Τότε μου είπαν να τη βγάλω. Μου έδωσαν μία δίαιτα και έγινα καλά. Δε με τρόμαξαν αρχικά, δε μου περιέγραψαν την εικόνα. Εγώ, όντας αναβλητικός δεν έκανα τίποτα. Στις 31 Μαΐου με έπιασε μία μεγάλη κρίση. Τους τελευταίους μήνες είχα βαρεθεί να ακούω «γιατί είσαι τόσο χλωμός» και να διαπιστώνω ότι έκανα δέκα μέτρα και λαχάνιαζα σα γερός. Δεν είχα κουράγιο. Όμως δεν είχα και το περιθώριο να κάνω τίποτα. Είχα το σίριαλ, το θέατρο, τη μάνα μου και περίμενα βλακωδώς να πεθάνω ή να γίνει ένα θαύμα. Κι έγινε ένα θαύμα, γιατί η χολή μου – η οποία αφαιρέθηκε και όταν έγινε η βιοψία της ήταν σάπια και πεθαμένη- είχε τόσο πύον και από έξι εκατοστά έγινε δεκαοχτώ. Είχα αιματοκρίτη εικοσιένα αντί για πενήντα και λευκά αιμοσφαίρια δεκαέξι. Μου έβαλαν αίμα τις δυο πρώτες μέρες και ο αιματοκρίτης έπεφτε και άλλο. Μέχρι ευτυχώς που με έπιασε η αντιβίωση, έφυγε η φλεγμονή, και έπειτα από πέντε μέρες χειρουργήθηκα. Όμως κινδύνεψε κανονικότατα η ζωή μου», είχε πει χαρακτηριστικά ο ηθοποιός αποκαλύπτοντας: «Μου το είπαν τώρα ότι είχα δύο μέρες ζωή. Τότε το είχαν πει σε δυο τρεις φίλους, που μου είχαν σταθεί. Βρήκα το γιατρό σ΄ ένα γύρισμα για το «Αμάρτημα της Μητρός μου» στο ΙΑΣΩ και μου είπε: «Δεν ήθελα να σε κάνω να το καταλάβεις τόσο καλά. Έβλεπα ότι δεν είχες συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει. Σκέφτηκα γιατί να τον κάνω εγώ να τρομάξει;».
Ποιος ήταν ο Χρήστος Σιμαρδάνης
Η φωνή του Χρήστου Σιμαρδάνη είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στην Ελλάδα. Είναι η φωνή του MEGA. Η φωνή που μας πληροφορούσε για πολλά χρόνια μέσω των διαφημιστικών του σποτ, για ό,τι σχετίζονταν με το μεγάλο κανάλι. Αλλά ο Χρήστος, πάνω απ΄ όλα ήταν και σπουδαίος ηθοποιός.
Με συμμετοχές σε εξαιρετικά φιλμ όπως τον «Μελισσοκόμο», τα «Πέτρινα χρόνια» και πιο πρόσφατα το «Κλάμα βγήκε από τον παράδεισο», έγινε ακόμα πιο γνωστός με τον -κρυφογκέι- ρόλο του μπάτλερ στην «Νταντά» και ως ένας από τους «Λατρεμένους γείτονες».
Σε συνεντεύξεις του απόλυτα συνειδητοποιημένος εξηγούσε πως ήταν άθεος, ψηφοφόρος του ΚΚΕ και πως ποτέ στη ζωή του δεν ένιωσε την ανάγκη να κρύψει την ερωτική του ταυτότητα, καθώς πάντοτε τη θεωρούσε αυτονόητη παραδοχή.
«Δεν έχω καμία σχέση με τον Θεό»
Πριν από δύο χρόνια είχε μιλήσει στην εκπομπή «Happy Day» και είχε αναφερθεί εκτενώς στις απόψεις του για το Θεό:
«Δεν έχω καμία σχέση με τον Θεό. Δεν πιστεύω στον Θεό. Ούτε η οικογένεια μου πίστευε. Ζούμε σε μία εποχή που άντε και υπάρχει Θεός. Ποιανού Θεός είναι; Είναι μόνο του πλανήτη Γη; Είναι μόνο των ορθοδόξων Χριστιανών; Η επιστήμη και οι ανακαλύψεις που γίνονται τις τελευταίες δεκαετίες δεν σου αφήνουν περιθώρια να σου αφήνουν ότι υπάρχει ένας Θεός που έφτιαξε τον άνδρα και τη γυναίκα και μια μηλιά και ένα φίδι. Ανθρωπιστικά νομίζω ότι είμαι από τους καλύτερους χριστιανούς που υπάρχουν αλλά όχι εξαιτίας των 10 εντολών ή τα ριχτά τα χρυσά...».
Η ζωή του, οι γονείς του, τα φοιτητικά του χρόνια
Ο Χρήστος Σιμαρδάνης είχε μιλήσει για τους γονείς του αλλά και την αντίρρησή τους να γίνει ηθοποιός: «Αν και γεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στα έξι μου μετακομίσαμε στην Ελλάδα. Έχεις κι εσύ λοιπόν τη γλυκιά κατάρα του Αλεξανδρινού. Οι γονείς, χωρίς άλλο, θα ήταν πιο ανοιχτόμυαλοι ως κοσμοπολίτες Έλληνες.... Ήταν, αλλά όσο τα προβλήματα δεν έφταναν στο σπίτι τους. Όταν η μητέρα μου έμαθε ότι είχα γραφτεί σε δραματική σχολή κρυφά, κι ότι συνειδητά δεν μπήκα στο πανεπιστήμιο γιατί δεν με ενδιέφερε, έγινε έξαλλη. Έφαγα τσόκαρο και τηγάνι στο κεφάλι...
Αποφάσισαν να φύγω στην Αμερική για σπουδές οικονομικών. Τελικά δεν πήρα βίζα και κατέληξα στο Λονδίνο να κάνω GCE. Μαράζωνα, κάνοντας το χατίρι των δικών μου και τότε συνέβη κάτι που άλλαξε όλη μου τη ζωή. Γνώρισα μια οικογενειακή φίλη, Νοτιοαφρικάνα Εβραία, τη Μαρλέν. Με ρώτησε για τις σπουδές μου και κατάλαβε ότι δυσανασχετούσα. Της είπα ότι ήθελα να σπουδάσω θέατρο αλλά δεν μ΄ αφήναν. Σηκώθηκε τότε κι άρχισε να ψάχνει το σώμα μου. Την πέρασα για τρελή. Τέλος μου είπε: «Ψάχνω να βρω που λέει την ημερομηνία θανάτου σου. Μόνο τότε δικαιούσαι να χαρίζεις χρόνια στους άλλους...» Έφυγα από το σπίτι της πετώντας! Σε λίγες μέρες είχα γραφτεί στο Central School of Speech and Drama. Φυσικά κόπηκε και το συνάλλαγμα από την Ελλάδα».
Η σεξουαλική του ταυτότητα, η κοινωνία και η αξιοπρέπεια
«Γύρω στο 1971, δηλαδή στα δεκατέσσερα μου, είχαμε βγει ένα σαββατόβραδο, μια παρέα αγοριών και κοριτσιών κι όλοι δήλωναν ποιον ή ποια γούσταραν. Εγώ πνιγόμουν και ήθελα να τους πω ποιος ήμουν πραγματικά. Εκείνα τα χρόνια όποιος συνειδητοποιούσε τη διαφορετικότητα του συνήθως το έκρυβε. Εγώ ήθελα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, και τους το ξεφούρνισα. Ακολούθησε μια παγωμάρα. Ένας από τους φίλους μου είπε τότε: « Εγώ σε δέχομαι» και σηκώθηκε μια κοπέλα και του είπε:
«Και από ποιο θρόνο μιλάς εσύ για να του πεις ότι τον δέχεσαι;». Και ξεκίνησε μια κουβέντα καθοριστική για το ποιοι έμειναν φίλοι μου και ποιοι όχι. Έκτοτε ποτέ ξανά δεν έδωσα σε κανέναν το δικαίωμα και την εξουσία να με κάνει να απολογηθώ για τη φύση μου, το κύτταρο μου! Υπάρχουν και άλλα στάδια να υπερασπιστεί κανείς με αξιοπρέπεια το φύλο του. Για μένα είναι απαραίτητο για έναν ομοφυλόφιλο να κρατά τα χαρακτηριστικά του φύλου του».
Είχε νιώσει ποτέ ρατσισμό στην κοινωνία
«Αυτό που λέμε κοινωνία είναι καταρχήν οι 5-6 φίλοι που επιλέγεις να έχεις. Ένα κομμάτι που έχεις φτιάξει και είναι δίπλα σε ένα άλλο κομμάτι που έχει φτιάξει ένας άλλος παραπέρα. Άρα για το σε ποια κοινωνία κινείσαι, ένα μέρος ευθύνης έχεις κι εσύ. Και το πώς σου φέρεται αυτή η κοινωνία. Τώρα, όσον αφορά εμένα, είμαι από τη φύση μου ένας υπερκοινωνικός άνθρωπος και πάντα περνούσα καλά. Εργάστηκα μια εποχή στην British Airways όπου όντως αν ήσουν λίγο διαφορετικός υπήρχε φόβος να πέσεις θύμα σάτιρας και ρατσισμού. Εκείνη την περίοδο είχα δώσει μια πολύ ωραία δική μου μάχη, σε σημείο να οδηγήσω πολλούς ανόητους συναδέλφους μου να νιώσουν γελοίοι και κάποιοι να φτάσουν να ζητήσουν συγνώμη. Στη British μάλιστα υπήρχε ένας άγραφος νόμος σύμφωνα με τον οποίο ο εργαζόμενοι δικαιούνταν εισιτήρια για την οικογένεια τους. Αν δήλωνες ότι ο σύντροφος σου ήταν του ίδιου φύλου, είχες τις ίδιες παροχές!».
Η απόψή του για τους γάμους μεταξύ των γκέι
«Αν και ο γάμος έχει εξευτελιστεί 100%, καταλαβαίνω ότι για δύο ανθρώπους που ζουν 20-30 χρόνια μαζί, πρέπει να έχουν το δικαίωμα ο ένας να μπορεί να προσφέρει στον άλλο τα κεκτημένα του. Δεν βλέπω το λόγο να κληρονομούν τα ανίψια που περιγελούσαν μια ζωή τον θείο, την περιουσία του ενώ υπάρχει σύντροφος που ένας «γάμος» ή συμβόλαιο συμβίωσης μπορεί να το διευθετήσει δικαιότερα».
Τι είχε πει για το Gay Pride
«Ακόμα και σήμερα δεν καταλαβαίνω την έννοια του Gay Pride. Εγώ ένα pride μόνο αναγνωρίζω στην κοινωνία, το Human Pride. Όλα τα υπόλοιπα μου φαίνονται λάθος. Όποιος το δηλώνει και το ασπάζεται είναι σαν να θέλει να είναι διαφορετικός. Ενώ τα προτερήματα όλων των ανθρώπων πρέπει να είναι ίδια. Όποιος δεν έχει τ΄ αρ...ια να βγει έξω μόνος του και να υπερασπιστεί το «είναι» του, καμιά οργάνωση και κανένα κίνημα δεν θα τον σώσει. Απλώς θα τον βάλει σε μια άλλη ντουλάπα. Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα κάποιοι φίλοι μου πήγαιναν και έκαναν βάρδιες στο ΑΚΟΕ για να απαντούν στο τηλέφωνο δίνοντας οδηγίες σε επαρχιώτες γκέι πού να πηγαίνανε να ψωνιστούν. Μα είναι αυτό απελευθέρωση;».
Σε όλη μου τη ζωή ψηφίζω KKE
«Εγώ σ΄ όλη μου η ζωή ψηφίζω ΚΚΕ και ποτέ δεν πήγα καν να γραφτώ στην ΚΝΕ. Άσε που όλοι με ψέγουν ότι ανήκω σ΄ ένα κόμμα που θεωρεί τους ομοφυλόφιλους άρρωστους».
Οι συμμετοχές του σε ταινίες και σίριαλ
Έπαιξε σε αρκετές γνωστές σειρές, από το 1985 έως το 2013, μεταξύ των οποίων «Η ζωή του Αττίκ», «Πέτρινα χρόνια», «Η νταντά», «Λατρεμένοι μου γείτονες». Παράλληλα έπαιξε και σε αρκετές ταινίες όπως «Safe Sex», «Το κλάμα βγήκε απ΄ τον παράδεισο», «Ο Ηλίας του 16ου».
Έπαιξε σε αρκετές γνωστές σειρές, από το 1985 έως το 2013, μεταξύ των οποίων:
Η ζωή του Αττίκ
Πέτρινα χρόνια
Ο έρωτας του Οδυσσέα
Καραβάν σαράι
Οι Αυθαίρετοι
Φόβος και πάθος
Η Αλτάνα της Πάργας
Απίστευτα και όμως ελληνικά
Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη
Οι δυο ορφανές
Οι μεν και οι δεν
Το Δις Εξαμαρτείν
Εμείς κι εμείς
Άγιο είχαμε
Στρίβειν δια του αρραβώνος
Η Νταντά
30 μέρες αγωνίας
Γιούγκερμαν
Λατρεμένοι μου γείτονες
Μίλα μου βρώμικα
Το αμάρτημα της μητρός μου
Μην αρχίζεις τη μουρμούρα
Παράλληλα έπαιξε και σε αρκετές ταινίες όπως:
Βίος και Πολιτεία
Στη σκιά του φόβου
Φάκελος Πολκ στον αέρα
Safe Sex
Το κλάμα βγήκε απ΄ τον παράδεισο
Η φούσκα
Ο Ηλίας του 16ου
Αλλά και σε ταινίες όπως:
1984 Ο έρωτας του Οδυσσέα
1985 Το κολιέ, Πέτρινα χρόνια
1986 Καραβάν σαράι
1987 Βίος και Πολιτεία
1988 Στη σκιά του φόβου, Φάκελος Πολκ στον αέρα
2000 Safe Sex
2001 Το κλάμα βγήκε απ΄ τον παράδεισο
2002 Η φούσκα
2008 Ο Ηλίας του 16ου
2017 LEGO Batman (φωνή)
Την Πέμπτη η κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού
Την Πέμπτη (15/3) θα γίνει η κηδεία του ηθοποιού Χρήστου Σιμαρδάνη, από το το Νεκροταφείο Ζωγράφου, στις 13:45. Οι οικείοι του επιθυμούν αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία».
Ο Χρήστος Σιρμανίδης με τον Μιχάλη Ρέππα και την Μαρία Λεκάκη