25/2/2010
Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων: Και το χαλί βάφτηκε… πράσινο!
Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Τιμ Μπάρτον, που θα ξεκινήσει να προβάλλεται στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 4 Μαρτίου, έκανε χθες την επίσημη πρεμιέρα της στη Leicester Square του Λονδίνου.
Ολοι οι συντελεστές της ταινίας και πληθώρα ηθοποιών και συντελεστών περπάτησαν χθες στο κόκκινο χαλί που για να συνάδει με την αισθητική της Αλίκης βάφτηκε… πράσινο!
Τον σκηνοθέτη Τιμ Μπάρτον, την Αβρίλ Λαβίν που ερμηνεύει το τραγούδι τίτλων, την «Αλίκη» Μία Βασικόβσκα, τον Τζόνι Ντεπ που ενσαρκώνει τον Τρελοκαπελά, αλλά και τις δύο βασίλισσες της ταινίας, την Ασπρη Αν Χάθαγουεϊ και την Κόκκινη Ελενα Μπόναμ Κάρτερ, υποδέχτηκαν οι… «αληθινοί» γαλαζοαίματοι Πρίγκιπας Κάρολος και η σύντροφός του, Δούκισσα της Κορνουάλλης Καμίλα Μπόουλς.
[[page_break]]
Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων: Επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα
Χθες βράδυ, τη Δευτέρα, 1η Μαρτίου, η Audio Visual και τα Ster Cinemas υποδέχτηκαν στη νέα κινηματογραφική αίθουσα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης τους πιο λαμπερούς εκπροσώπους της πολιτιστικής ζωής της Αθήνας, οι οποίοι ενθουσιασμένοι ακολούθησαν την Αλίκη στο μαγικό ταξίδι της μέσα από τη λαγότρυπα.
Η επίσημη πρεμιέρα της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων» εγκαινίασε μία νέα και σημαντική συνεργασία στα κινηματογραφικά δρώμενα της χώρας μας. Τα Ster Cinemas και η Audio Visual συμπράττουν με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώστε να δώσουν νέα κινηματογραφική πνοή στο μοναδικής αρχιτεκτονικής κομψότητας κτίριο που στεγάζει το Ίδρυμα. Αξιοποιώντας την κινηματογραφική αίθουσα με τρόπο που αρμόζει στον συγκεκριμένο φορέα πολιτισμού, η νέα αυτή συνεργασία θα προσφέρει στο κοινό ενδιαφέρουσες θεματικές βραδιές, ειδικές προβολές και Φεστιβάλ.
Στη χθεσινοβραδινή επίσημη πρεμιέρα, στο μαγικό κόσμο της Αλίκης ταξίδεψαν οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Αλέξης Αλεξίου, οι ηθοποιοί Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, οι μουσικοί Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Φοίβος Δεληβοριάς, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του Star Channel Λόλα Νταϊφά, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Νταλάρα και πολλοί ακόμα σημαντικοί κινηματογραφόφιλοι από τον καλλιτεχνικό στίβο.
Τρισδιάστατη ταινία φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2010.
Ο ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΥΙΣ ΚΑΡΟΛ
Μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» το 1865, η παιδική λογοτεχνία δε θα ήταν ποτέ πια η ίδια. Και ένας σκηνοθέτης σαν τον Τιμ Μπάρτον δε θα μπορούσε να αντισταθεί στην προοπτική να προσθέσει τη δική του οπτική σε μια τόσο διαχρονική, κλασική ιστορία. «Αποτελεί κομμάτι της κουλτούρας μας. Ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει το βιβλίο, σίγουρα έχεις κάποιες εικόνες ή ιδέες για την ιστορία» παρατηρεί ο Μπάρτον. Ο Τζόνι Ντεπ, που πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Τρελο-Καπελά, προσθέτει: «Είμαι μεγάλος οπαδός του βιβλίου. Είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα γεμάτο εφευρετικότητα. Παραμένει ακόμα και σήμερα το ίδιο ιδιοφυές, ενδιαφέρον και φρέσκο όπως και τότε».
Ύστερα από την τεράστια επιτυχία της «Αλίκης», ο Λούις Κάρολ (ψευδώνυμο του Τσαρλς Λάτβιτζ Ντότζσον, που ήταν λέκτορας των μαθηματικών σε Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) έγινε ο κορυφαίος συγγραφέας παιδικών βιβλίων της εποχής του. Έξι χρόνια αργότερα εξέδωσε το βιβλίο «Μέσα απ’ τον Καθρέφτη», που σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο αναγνωστικό κοινό. Σήμερα τα δύο βιβλία εκδίδονται συνήθως μαζί, κάτω από τον ενιαίο τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και εξακολουθούν να επηρεάζουν κάθε μορφή τέχνης, από ταινίες, βιβλία κόμικς και computer games μέχρι την όπερα και τις εικαστικές τέχνες. «Το έργο του Κάρολ αγγίζει με κάποιο τρόπο το υποσυνείδητο, όπως όλες οι ιστορίες που αντέχουν στο χρόνο» σχολιάζει ο Τιμ Μπάρτον. «Η προσπάθειά μας ήταν να διατηρήσουμε την κεντρική ιδέα και να τη διαμορφώσουμε σε κάτι καινούριο, μένοντας πιστοί στο πνεύμα του βιβλίου». Και ο Τζόνι Ντεπ σχολιάζει: «Πραγματικά πιστεύω ότι ο Λούις Κάρολ θα εκστασιαζόταν με την ταινία, για το σεβασμό και τη σχέση της με το πρωτότυπο υλικό».
[[page_break]]
Η ΑΛΙΚΗ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑΖΕΙ
Συγχωνεύοντας χαρακτήρες, αφηγηματικά στοιχεία και κεντρικά θέματα από τα δύο μυθιστορήματα του Λούις Κάρολ, η ταινία του Τιμ Μπάρτον παρουσιάζει μια νέα περιπέτεια καθώς η 19χρονη πια Αλίκη επιστρέφει ξανά στη Χώρα των Θαυμάτων. Η πρωτότυπη παραλλαγή ανήκει στη σεναριογράφο Λίντα Γούλβερτον, που πρότεινε την ιδέα της στους παραγωγούς Τζο Ροθ, Σούζαν Τοντ και Τζένιφερ Τοντ. Και αυτοί με τη σειρά τους σκέφτηκαν ότι η καλύτερη επιλογή σκηνοθέτη για ένα τέτοιο έργο ήταν φυσικά ο Τιμ Μπάρτον. «Ο Τιμ Μπάρτον είναι με τον τρόπο του ένας σύγχρονος Γουολτ Ντίσνεϊ» λέει χαρακτηριστικά η παραγωγός Σούζαν Τοντ. «Μου έδωσαν το σενάριο και μου μίλησαν για 3D. Επίσης μου άρεσε ότι η ιστορία της Λίντα δεν ήταν μια ακριβής μεταφορά του βιβλίου. Όλα τα στοιχεία ήταν θετικά» εξηγεί ο σκηνοθέτης.
«Πιστεύω ότι στο μυαλό των ανθρώπων η Χώρα των Θαυμάτων είναι ένας φωτεινός κόσμος. Σκεφτήκαμε όμως ότι τώρα που η Αλίκη επιστρέφει μπορεί να τον βρίσκει πιο σκοτεινό, με μια στοιχειωμένη αίσθηση» λέει ο Τιμ Μπάρτον. «Χρησιμοποιήσαμε την πρωτότυπη εικονογράφηση του βιβλίου σαν οδηγό: αυτό ήταν το αποτύπωμα για τα flashback της Αλίκης στην ταινία, ενώ όλα όσα συμβαίνουν τώρα χαρακτηρίζονται από μια ‘Μπάρτον-ική’ αισθητική» εξηγεί ο art director Τοντ Τσερνιάβσκι. Έτσι η Χώρα των Θαυμάτων του Μπάρτον βρίσκεται σε παρακμή, στερημένη από χρώμα και ζωντάνια, λόγω της αυταρχικής εξουσίας της Κόκκινης Βασίλισσας. Είναι ένας κόσμος καταπίεσης και καταστολής. Καθώς όμως η ιστορία εξελίσσεται, το φως και το χρώμα βρίσκουν τη θέση τους μέσα στο έργο.
[[page_break]]
WHO IS WHO: ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ
ΑΛΙΚΗ (ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΟΒΣΚΑ)
Μια ανεξάρτητη 19χρονη κοπέλα που αισθάνεται παγιδευμένη μέσα στη στενόμυαλη αριστοκρατία του Βικτοριανού Λονδίνου. Δεν ξέρει πώς να συμβιβάσει τα όνειρά της με τις απαιτήσεις των άλλων, ενώ στην πραγματικότητα το πεπρωμένο της βρίσκεται στη Χώρα των Θαυμάτων. Σ’ αυτόν τον τόπο που επισκέφθηκε ως παιδί, παρότι δε θυμάται πια τίποτα, θα ξανασυναντήσει όλους τους παλιούς της φίλους, και θα αγωνιστεί για να μπει ένα τέλος στην τυραννία της Κόκκινης Βασίλισσας.
ΤΡΕΛΟ-ΚΑΠΕΛΑΣ (ΤΖΟΝΙ ΝΤΕΠ)
Ο ιδιόρρυθμος ήρωας με την καρδιά στο μανίκι και το παρουσιαστικό που προσαρμόζεται απόλυτα στις διαθέσεις του, περίμενε εδώ και χρόνια την επιστροφή της Αλίκης και είναι αναμφίβολα ο πιο καλός της φίλος. Είναι ατρόμητος και θα κάνει τα πάντα για να την προστατέψει. Έχει όμως προσβληθεί από τη νόσο των καπελάδων και δεν αισθάνεται πολύ καλά.
ΙΡΑΣΜΠΕΘ, Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΝΑΜ ΚΑΡΤΕΡ)
Είναι η τυραννική μονάρχης της Χώρας των Θαυμάτων, που συνδυάζει στοιχεία από τη Ντάμα Κούπα και την Κόκκινη Βασίλισσα των δύο έργων του Κάρολ. Με το τεράστιο κεφάλι της, τον ευέξαπτο χαρακτήρα της και την ευκολία της να καταδικάζει τους πάντες σε αποκεφαλισμό, κυβερνά τους υπηκόους της μέσα από το φόβο.
ΜΙΡΑΝΑ, Η ΛΕΥΚΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ (ΑΝ ΧΑΘΑΓΟΥΕΪ)
Η μικρότερη αδερφή της Κόκκινης Βασίλισσας μπορεί να παρουσιάζεται ανάλαφρη και γλυκιά, κατά βάθος όμως έχει ένα σκοτεινό χαρακτήρα. Θα πάρει την Αλίκη υπό την προστασία της, αν και οι προθέσεις της δεν είναι ακριβώς αλτρουιστικές.
ΙΛΟΣΟΒΙΤΣ ΣΤΕΪΝ, Ο ΒΑΛΕΣ ΚΟΥΠΑ (ΚΡΙΣΠΙΝ ΓΚΛΟΒΕΡ)
Είναι ο επικεφαλής στο στρατό της Κόκκινης Βασίλισσας. Πανύψηλος, με σημαδεμένο πρόσωπο και μια υφασμάτινη καρδιά να κρύβει το αριστερό του μάτι, εκτελεί κάθε διαταγή της Κόκκινης Βασίλισσας. Είναι ο μόνος που μπορεί να την ηρεμήσει και να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές εξάρσεις της.
ΤΣΙΡΙΜΠΙΜ και ΤΣΙΡΙΜΠΟΜ (ΜΑΤ ΛΟΥΚΑΣ)
Δύο ολοστρόγγυλοι δίδυμοι αδερφοί που συνεχώς διαφωνούν μεταξύ τους, ενώ η ακατάπαυστη πολυλογία τους δε βγάζει νόημα σε κανέναν άλλον. Όταν η Αλίκη φτάνει στη Χώρα των Θαυμάτων, τους ζητά να την καθοδηγήσουν. Αθώοι σα μικρά παιδιά, αξιαγάπητοι και χαριτωμένοι, δε μπορούν παρ’ όλα αυτά να της προσφέρουν ιδιαίτερη βοήθεια με το ρυθμικό λόγο και τις αινιγματικές ατάκες τους.
[[page_break]]
ΤΟ ΚΑΣΤ
Όταν ήρθε η ώρα να βρεθεί η ηθοποιός που θα ενσάρκωνε την Αλίκη, οι παραγωγοί αναζήτησαν σε ολόκληρο τον κόσμο ένα νέο ταλέντο. «Μου άρεσε η προσωπική της ποιότητα» λέει ο Τιμ Μπάρτον για τη Μία Βασικόβσκα, που επιλέχθηκε τελικά για το ρόλο. «Ήταν μια αρκετά πιεστική διαδικασία, γιατί όλοι γνωρίζουν την Αλίκη αλλά δε γίνεται να τους ικανοποιήσεις ταυτόχρονα» λέει η νεαρή πρωταγωνίστρια από την Αυστραλία. «Το πιο δύσκολο είναι να την κάνεις δική σου, να αισθανθείς άνετα μαζί της και να είσαι σίγουρη για τις επιλογές σου». Η ταινία αποτελεί την έβδομη συνεργασία ανάμεσα στον Τιμ Μπάρτον και τον Τζόνι Ντεπ, που επιλέχθηκε για το ρόλο του Τρελο-Καπελά. «Δουλεύοντας με τον Τιμ εδώ και 20 χρόνια, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την εξέλιξή του. Είναι τόσο μοναδικός, τόσο ιδιοφυής ως σκηνοθέτης: ό,τι κι αν μου ζητήσει να κάνω είναι μεγάλη μου τιμή» λέει ο Ντεπ, που μέσα από το ρόλο του Τρελο-Καπελά δημιούργησε άλλον έναν εξαιρετικό κινηματογραφικό χαρακτήρα. «Ήθελα να βρω κάτι ξεχωριστό στον ήρωα. Σκεφτήκαμε με τον Τιμ ότι είναι τόσο αγνός που μπορεί κανείς αυτόματα να καταλάβει τα αισθήματά του: αντικατοπτρίζονται στα ρούχα του, στο δέρμα του, ακόμη και στα μαλλιά του». Καθώς ο Ντεπ μελετούσε το χαρακτήρα, ανακάλυψε ότι οι καπελάδες εκείνης της περιόδου πάθαιναν δηλητηρίαση από υδράργυρο: «Η κόλλα που χρησιμοποιούσαν για τα καπέλα ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο και καθώς έμενε στα χέρια τους, σιγά-σιγά τους τρέλαινε» εξηγεί ο ηθοποιός, που ενσωμάτωσε αυτήν την τρέλα σε όλη την εμφάνιση του Τρελο-Καπελά.
Για το ρόλο της Κόκκινης Βασίλισσας ο Τιμ Μπάρτον επέλεξε να συνεργαστεί για άλλη μια φορά με τη σύζυγό του, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ. «Αποκεφαλίζω ανθρώπους: αυτή είναι η λύση μου για τα πάντα» λέει η ηθοποιός, που αφιέρωνε καθημερινά τρεις ώρες στο μακιγιάζ για να μεταμορφωθεί σε στυγνή βασίλισσα. «Το πρόβλημα ήταν ότι κάθε μέρα έκλεινε η φωνή μου, γιατί έπρεπε να φωνάζω συνέχεια «Κόψ’ του το κεφάλι! Κόψ’ του το κεφάλι!». Είναι κουραστικό να έχεις διαρκώς τα νεύρα σου». Όσο για την Άσπρη Βασίλισσα, τη γλυκομίλητη αδερφή της Κόκκινης Βασίλισσας με την κρυφή σκοτεινή πλευρά, επιλέχθηκε η Αν Χάθαγουεϊ που προσέγγισε το ρόλο της ακούγοντας Blondie, βλέποντας ταινίες της Γκρέτα Γκάρμπο και έργα του Νταν Φλάβιν. Το ρόλο του Βαλέ Κούπα αναλαμβάνει ο ηθοποιός-σκηνοθέτης-μουσικός και συγγραφέας Κρίσπιν Γκλόβερ ενώ τους δίδυμους αδερφούς Τσιριμπίμ και Τσιριμπόμ ο Ματ Λούκας.
Στους φανταστικούς ήρωες του έργου που δημιουργήθηκαν εξ’ ολοκλήρου στον υπολογιστή δανείζουν τη φωνή τους διάσημοι Βρετανοί ηθοποιοί: ο Άλαν Ρίκμαν (Αβεσαλώμ), ο Μάικλ Σιν (Άσπρος Λαγός), ο Στίβεν Φράι (Γάτα του Τσέσαϊρ), ο Τίμοθι Σπολ (Μπαγιάντ), η Μπάρμπαρα Γουίντσορ (Μουσκαρδίνος), ο Πολ Γουάιτχαους (Μαρτιάτικος Λαγός) και ο Κρίστοφερ Λι (Αμπλαούμπλας).
[[page_break]]
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΡΥΛΟ ΤΩΝ ΟΠΤΙΚΩΝ ΕΦΕ, ΚΕΝ ΡΑΛΣΤΟΝ
Για να παρουσιαστεί το μοναδικό όραμα του Μπάρτον, το φιλμ συνδυάζει διάφορες τεχνικές οπτικών εφέ: χαρακτήρες δημιουργημένους σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, τεχνολογία 3D, γυρίσματα σε green screen. Για το συντονισμό όλων αυτών κλήθηκε ο πολλαπλά βραβευμένος με Όσκαρ «μάγος» των οπτικών εφέ, Κεν Ράλστον (‘Ο Πόλεμος των Άστρων’, ‘Ποιος Παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ?’, ‘Επιστροφή στο Μέλλον’, ‘Φόρεστ Γκαμπ’ ‘Το Πολικό Εξπρές’). Οι σκηνές που παρουσιάζουν την Αλίκη στον πραγματικό κόσμο, στην αρχή και στο τέλος της ταινίας, γυρίστηκαν στο Κόρνγουελ της Αγγλίας. Όλες οι υπόλοιπες όμως, που αφορούν στη Χώρα των Θαυμάτων, κινηματογραφήθηκαν σε στούντιο του Λος Άντζελες και το περιβάλλον τους δημιουργήθηκε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.
• Πρόκληση 1: Το κεφάλι της Κόκκινης Βασίλισσας
Πώς να μεγαλώσεις το κεφάλι της Έλενα Μπόναμ Κάρτερ στο διπλάσιο, κρατώντας άθικτο το σώμα της? Οι παραγωγοί χρειάστηκε να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σύστημα από κάμερες για όλες τις σκηνές του έργου που περιλάμβαναν την αλλαγή ενός σωματικού στοιχείου, από το κεφάλι της Βασίλισσας μέχρι το σώμα των Τσιριμπίμ/Τσιριμπόμ ή και της Αλίκης. Η αλλαγή στην κλίμακα ήταν μια μόνιμη πρόκληση της ταινίας, όπως ομολογεί ο Ράλστον: «η Αλίκη σπάνια έχει το φυσιολογικό ανθρώπινο ύψος και όλοι οι χαρακτήρες που παίζουν μαζί της πρέπει να φαίνονται στη σωστή κλίμακα». «Όταν υπάρχουν διαφορετικές αναλογίες ανάμεσα στους ήρωες, ακόμα και η παραμικρή κίνηση πρέπει να προβλεφθεί και να σχεδιαστεί ειδικά» εξηγεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ρομπ Στρόμπεργκ.
• Πρόκληση 2: Ο Τρελο-Καπελάς
Όσον αφορά στον Τρελο-Καπελά, ο Ράλστον και η ομάδα του έπρεπε να μεγαλώσουν τα μάτια του Τζόνι Ντεπ αλλά και να επηρεάζουν την εμφάνισή του με κάθε αλλαγή στη διάθεσή του. «Όταν είναι μελαγχολικός, μοιάζει λίγο πιο σκοτεινός, πιο γκρίζος. Ενώ όταν χαίρεται, διακρίνεις μια κίνηση στα ρούχα του, το παπιγιόν του δείχνει σα να χαμογελά. Θέλαμε όμως όλα αυτά να συμβαίνουν ανεπαίσθητα, να μην τραβούν την προσοχή» εξηγεί ο παραγωγός των οπτικών εφέ, Τομ Πέιτζμαν.
• Πρόκληση 3: Ψηλά το κεφάλι!
Ο Βαλές Κούπα έχει ύψος σχεδόν 2,30 μέτρα, σε αντίθεση με τον Κρίσπιν Γκλόβερ που τον υποδύεται… Έτσι ο ηθοποιός αναγκάστηκε να παίζει πάνω σε ξυλοπόδαρα, ώστε οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές να έχουν το σωστό σημείο αναφοράς όταν του απευθύνονται, ενώ το σώμα του Βαλέ Κούπα συμπληρώθηκε στη συνέχεια, στον υπολογιστή. Αντίστοιχα ο Ματ Λούκας, ως Τσιριμπίμ και Τσιριμπόμ, αρχικά υποδύθηκε τους δύο χαρακτήρες – εναλλάξ – μπροστά στην κάμερα και στη συνέχεια οι κινήσεις του σώματός του αναπαραστάθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
• Πρόκληση 4: Κινηματογραφώντας φανταστικούς χώρους και χαρακτήρες
Αρκετοί από τους ήρωες της ταινίας, όπως ο Άσπρος Λαγός, ο Μουσκαρδίνος και ο Μαρτιάτικος Λαγός, δεν είχαν ποτέ υλική υπόσταση. Στα γυρίσματα, αυτοί οι χαρακτήρες αντικαταστάθηκαν από ηθοποιούς με πράσινες στολές. «Ήταν μια στρατιά ηθοποιών που δε θα φανούν ούτε θα ακουστούν ποτέ, χωρίς αυτούς όμως θα ήταν αδύνατον να παίξουμε» λέει η Έλενα Μπόναμ Κάρτερ.
Σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων, μεγάλη σημασία δόθηκε επίσης στο μακιγιάζ (Βάλι Ο’Ράιλι) αλλά και στα κοστούμια, τα οποία ανέλαβε η διπλά βραβευμένη με Όσκαρ ενδυματολόγος Κολίν Άτγουντ. Μετά την ολοκλήρωση της κινηματογράφησης, ο Ράλστον και η ομάδα του ανέλαβαν πλήρη δράση, δημιουργώντας συνολικά 2.500 πλάνα με ειδικά εφέ. Και στη συνέχεια ολόκληρη η ταινία μετατράπηκε σε 3D, αφού ο Τιμ Μπάρτον συνειδητά επέλεξε να κινηματογραφήσει σε δισδιάστατη τεχνολογία: «Θέλησα να κερδίσω χρόνο και δεν πιστεύω ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην ποιότητα», εξηγεί ο σκηνοθέτης.
[[page_break]]
ΔΥΟ SOUNDTRACK ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ
Ο Ντάνι Έλφμαν, βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης του Χόλιγουντ και στενός συνεργάτης του Τιμ Μπάρτον εδώ και πολλά χρόνια, ανέλαβε τη μουσική επένδυση της ταινίας. Ο Έλφμαν έχει συνθέσει αξέχαστα μουσικά θέματα για πολυάριθμες κινηματογραφικές επιτυχίες όπως ‘Big Fish: Απίθανες Ιστορίες’, ‘Ο Ξεχωριστός Γουιλ Χάντινγκ’, ‘Οι Άνδρες με τα Μαύρα’, ‘Spiderman’, ‘Batman’, ‘Milk’, ‘Notorious’, ‘Ζώνη Υψηλού Κινδύνου’ και ‘Terminator: Salvation’. Παράλληλα όμως, θα κυκλοφορήσει και μία συλλογή με 16 τραγούδια και τίτλο “Almost Alice”: η συλλογή θα περιλαμβάνει το τραγούδι τίτλων “Alice” της Avril Lavigne και 15 ακόμα κομμάτια από γνωστούς καλλιτέχνες (All American Rejects, 3OH!3, Franz Ferdinand, Shinedown κ.ά.), τα περισσότερα από τα οποία γράφτηκαν για την ταινία αν και δεν ακούγονται σε αυτήν. Ανάμεσά τους και το “Very Good Advice” από τον Robert Smith, το οποίο είναι εμπνευσμένο από ένα τραγούδι του 1951 που ακούγεται στην πρωτότυπη ταινία ‘Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων’ της Disney.
Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΤΙΜ ΜΠΑΡΤΟΝ
Σκηνοθετικό ντεμπούτο: ‘Η Μεγάλη Περιπέτεια του Πι-Γουι’ (1985)
Άλλες ταινίες: ‘Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ’, ‘Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας’, ‘Η Νεκρή Νύφη’, ‘Big Fish: Αληθινές Ιστορίες’, ‘Ο Πλανήτης των Πιθήκων’, ‘Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη’, ‘Οι Αρειανοί Επιτίθενται’, ‘Μπάτμαν για Πάντα’, ‘Εντ Γουντ’, ‘Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης’, ‘Ο Ψαλιδοχέρης’, ‘Μπάτμαν’, ‘Ο Σκαθαροζούμης’.
Άλλα: Ξεκίνησε την καριέρα του στα στούντιο της Walt Disney το 1979.
Πρόσφατα: Κυκλοφόρησε το “The Art of Tim Burton”, ένα βιβλίο 430 σελίδων με προσωπικά του σκίτσα. Το Νοέμβριο εγκαινιάστηκε η προσωπική έκθεση με τα έργα του στο MoMA, που στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Μελβούρνη και το Τορόντο.
[[page_break]]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΤΖΟΝΙ ΝΤΕΠ (Τρελο-Καπελάς)
Διακρίσεις:
• ‘Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ’:
Υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου
Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου
• ‘Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας’ : Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
• ‘Ψάχνοντας τη Χώρα του Ποτέ’ : Υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου
Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
Υποψήφιος για Βραβείο BAFTA
Υποψήφιος για Βραβείο Screen Actors Guild
• ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού’:
Υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου
Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
Υποψήφιος για Βραβείο BAFTA
Βραβείο Screen Actors Guild
• ‘Εντ Γουντ’ : Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
• ‘Benny & Joon’ : Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
• ‘Ο Ψαλιδοχέρης’ : Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα
Άλλες ταινίες: ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής στο Τέλος του Κόσμου’, ‘Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού’, ‘Η Νεκρή Νύφη’, ‘Μυστικό Παράθυρο’, ‘The Libertine’, ‘Κάποτε στο Μεξικό’, ‘Blow’, ‘Επισκέπτης από την Κόλαση’, ‘Πριν Πέσει η Νύχτα’, ‘Chocolat’, ‘Ο Άνδρας που Έκλαιγε’, ‘Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη’, ‘Η Γυναίκα του Αστροναύτη’, ‘Η Ένατη Πύλη’, ‘Ντόνι Μπράσκο’, ‘Φόβος και Παράνοια στο Λας Βέγκας’, ‘Ο Νεκρός’, ‘Δον Ζουάν Ντε Μάρκο’, ‘Στην Κόψη του Χρόνου’, ‘Arizona Dream’, ‘Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ?’, ‘Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες Νο 6’, ‘Platoon’.
Πρόσφατα: Πρωταγωνίστησε στην ταινία ‘Δημόσιος Κίνδυνος’ και στο έργο του Τέρι Γκίλιαμ ‘Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους’.
Σύντομα: Θα τον δούμε στο φιλμ ‘The Rum Diary’ και θα δανείσει τη φωνή του στην ταινία ‘Rango’.
Άλλα στοιχεία: Ξεκίνησε την καριέρα του ως μουσικός με το ροκ γκρουπ “Kids”. Έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα το 1997 με την ταινία ‘Ο Γενναίος’, στην οποία συνυπέγραφε το σενάριο μαζί με τον αδερφό του.
[[page_break]]
ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΟΒΣΚΑ (Αλίκη)
Διακρίσεις:
• ‘That Evening Sun’ : Βραβείο Independent Spirit B’ Γυναικείου Ρόλου
• ‘Suburban Mayhem’: Βραβείο Καλύτερης Νέας Ηθοποιού - Australian Film Institute Awards
Άλλες ταινίες: Συμμετείχε στις Αυστραλέζικες παραγωγές ‘Rogue’, ‘Lens Love Story’ και ‘September’.
Πρόσφατα: Πρωταγωνίστησε στις ταινίες ‘Αμέλια’ και ‘Εναντίωση’.
Σύντομα: Θα τη δούμε στην επόμενη ταινία του Γκας Βαν Σαντ ‘Restless’ και στο ανεξάρτητο φιλμ ‘The Kids Are Alright’, κοντά στις Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ.
Άλλες στοιχεία: Έχει σπουδάσει μπαλέτο και συμμετέχει σε παραστάσεις από τα 9 της χρόνια.
ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΝΑΜ ΚΑΡΤΕΡ (Κόκκινη Βασίλισσα)
Διακρίσεις:
• ‘Sweeney Todd: Ο Φονικός Κουρέας της Οδού Φλιτ’:
Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα
Βραβείο Evening Standard Καλύτερης Ηθοποιού
• ‘Τα Φτερά της Αγάπης’: Υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου
Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα
Υποψήφια για Βραβείο BAFTA
Υποψήφια για Βραβείο Screen Actors Guild
Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού: Los Angeles Film Critics, Broadcast
Film Critics, National Board of Review and London Film Critics Circle
• ‘Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ’ : Υποψήφια για Βραβείο BAFTA
Άλλες ταινίες: ‘Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας’, ‘Η Νεκρή Νύφη’ (φωνή), ‘Γουάλας & Γκρόμιτ στον Τεράστιο Λαχανόκηπο’ (φωνή), ‘Big Fish: Αληθινές Ιστορίες’, ‘Ο Πλανήτης των Πιθήκων’, ‘Fight Club’, 'Δωδέκατη Νύχτα’, ‘Ακαταμάχητη Αφροδίτη’, ‘Ερωτικό Αδιέξοδο’, ‘Νοβοκαΐνη’, ‘Φρανκενστάιν’, ‘Δωμάτιο με Θέα’.