Αναζήτηση
Ντάνι Έλφμαν (Danny Elfman) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
29/05/1953
Ηλικία
71
Βιογραφικό
Ο Ντάνι Έλφμαν είναι Αμερικάνος μουσικός, γνωστότερος για τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Ήταν επίσης σημαντικό μέλος του συγκροτήματος Oingo Boingo, ιδρυτής του οποίου υπήρξε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ρίτσαρντ Έλφμαν.

Γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, στις 29 Μαΐου 1953. Γονείς του ήταν ο Μίλτον Έλφμαν και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κλερ "Μπλόσομ" Έλφμαν (πατρικό όνομα: Μπερνστάιν). Aργότερα έφυγε μαζί με τον αδελφό του Ρίτσαρντ για την Γαλλία, όπου έλαβαν και οι δύο μέρος στην μουσική θεατρική ομάδα Le Grand Magic Circus του Γάλλου σκηνοθέτη Ζερόμ Σαβαρί. Επέστρεψε στην Αμερική όπου παρακολούθησε κάποια μαθήματα στο CalArts (California Institute of the Arts). Το 1975 ο αδελφός του ίδρυσε το συγκρότημα The Mystic Knights of the Oingo Boingo στο οποίο και έλαβε μέρος, ενώ συμμετείχαν ως συγκρότημα και στην ταινία του Ρίτσαρντ, Forbidden Zone. Ο Ντάνι Έλφμαν έγραψε την μουσική της ταινίας ενώ συμμετείχε και ως ηθοποιός σε αυτή. Αργότερα, το συγκρότημα άλλαξε το όνομά του σε Oingo Boingo και ξεκίνησε περιοδείες.

Ιδιαίτερα γνωστή είναι η συνεργασία του ως συνθέτης σε ταινίες του φίλου του Τιμ Μπάρτον. Η πρώτη τους συνεργασία ήταν για την ταινία του Μπάρτον Pee-wee's Big Adventure, του 1985. Με τον Μπάρτον έκτοτε έχει συνεργαστεί στις περισσότερες του ταινίες. Εξαίρεση αποτελούν δύο, το Ed Wood και το Sweeney Todd.

Έχει προταθεί (χωρίς να καταφέρει να νικήσει) 4 φορές για βραβείο Όσκαρ καλύτερου μουσικού θέματος, για τις ταινίες Men in Black και Good Will Hunting το 1998, την ταινία Big Fish το 2004 και την ταινία Milk το 2009. Αντίθετα, έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων βραβείων, με Βραβείο Γκράμι για Καλύτερη Οργανική Σύνθεση, το 1990, για την μουσική της ταινίας Batman του Μπάρτον και με βραβείο Emmy, το 2005, για το κύριο μουσικό θέμα της σειράς Νοικοκυρές Σε Απόγνωση του ABC.
Από τα γνωστά μουσικά θέματα για τηλεοπτικές σειρές τα οποία ανήκουν στον Έλφμαν είναι και αυτό της σειράς κινουμένων σχεδίων The Simpsons.
Έχει δανείσει επίσης την φωνή του στην ταινία του Μπάρτον The Nightmare Before Christmas, στην οποία έχει γράψει και την μουσική, τόσο για τα κομμάτια όπου τραγουδά ο κεντρικός χαρακτήρας Jack Skellington (στην υπόλοιπη ταινία η φωνή είναι του Κρις Σάραντον) όσο και για διάφορους άλλους χαρακτήρες, όπως επίσης και για τραγούδια της ταινίας Corpse Bride, επίσης δικής του σύνθεσης.

Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μπρίτζετ Φόντα από τ... Διαβάστε περισσότερα
ο 2003, η οποία ανήκει σε γνωστή οικογένεια ηθοποιών (εγγονή του Χένρι Φόντα, κόρη του Πήτερ Φόντα και ανηψιά της Τζέιν Φόντα). Μαζί έχουν αποκτήσει έναν γιο, ενώ ο Έλφμαν έχει άλλα δύο μεγαλύτερα παιδιά.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551