Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Λευκός Οίκος: Η πτώση - iShow.gr
Λευκός Οίκος: Η πτώση (White House Down)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Θρίλερ
Δράσης
Δραματική
Είδος
Δραματικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2013
Διάρκεια
137'
Συντελεστές
Υπόθεση
Ο John Cale (Channing Tatum) είναι μέλος της αστυνομίας του Καπιτωλίου και έχει μόλις ενημερωθεί ότι η αίτηση για να γίνει μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία του Προέδρου των ΗΠΑ James Sawyer (Jamie Foxx)έχει απορριφθεί. Στην προσπάθεια του να μην απογοητεύσει τη μικρή του κόρη με τη δυσάρεστη είδηση, την ξεναγεί στον Λευκό Οίκο. Για κακή τους τύχη όμως, μια βαριά οπλισμένη παραστρατιωτική οργάνωση καταλαμβάνει το κτίριο. Τώρα, καθώς η κυβέρνηση διαλύεται και ο χρόνος τελειώνει, είναι στο χέρι του Cale να σώσει τον Πρόεδρο, την κόρη του και φυσικά τη χώρα.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
O δυναμικά ανερχόμενος σταρ του Χόλιγουντ Channing Tatum (Magic Mike) ενώνει τις δυνάμεις του με τον βραβευμένο με ΄Οσκαρ Jamie Foxx (Ray, Django ο Τιμωρός) σε μια καταιγιστική περιπέτεια της Columbia Pictures, που ξεχωρίζει για την παιγνιώδη και υπονομευτική της διάθεση.

Ο σκηνοθέτης Roland Emmerich αξιοποιεί την πολύτιμη εμπειρία του στις ταινίες δράσης αλλά και στην καταστροφή του Λευκού Οίκου (Μέρα Ανεξαρτησίας), ενώ παράλληλα φωτίζει εύστοχα την κωμική χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών. Έτσι, εκτός από εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής και κυνηγητού, το «Λευκός Οίκος: Η Πτώση» διαθέτει ατάκες και διαλόγους που κλείνουν το μάτι στον θεατή και αποφορτίζουν την ένταση, προσφέροντας μια εξαιρετικά διασκεδαστική εμπειρία.


Με επίκεντρο τον πιο διάσημο οίκο του πλανήτη

Μετά τις αξέχαστες κινηματογραφικές στιγμές, όπου εκδικητικοί εξωγήινοι τον ανατινάζουν (Μέρα Ανεξαρτησίας) και ένα αεροπλανοφόρο κατευθύνεται καταπάνω του (2012), ο Λευκός Οίκος είναι για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο του Roland Emmerich. “Στην πραγματικότητα είχα κάποιους δισταγμούς, σκεφτόμουν, μπορώ να καταπιαστώ ξανά με τον Λευκό Οίκο;” εξομολογείται ο σκηνοθέτης. “Τελικά, ήθελα να κάνω αυτήν την ταινία, αφού αφορά σε δυνατούς χαρακτήρες και έχει ασυνήθιστη πλοκή πολιτικού θρίλερ με παγκόσμιο αντίκτυπο διανθισμένο με πολλά στοιχεία δράσης”.

“Προφανώς ο Roland αρέσκεται να ασχολείται με σύμβολα και εικόνες” μας λέει ο παραγωγός Bradley J. Fischer. “Αν κοιτάξει κανείς το σενάριο των ταινιών του, θα διαπιστώσει πως πραγματεύεται συγκλονιστικά γεγονότα, διευρυμένα σε παγκόσμια κλίμακα και αφορούν στην κατάρρευση σημαντικών κτιρίων που έχουν κάποιο συμβολικό χαρακτήρα. Και ναι, σίγουρα έχει καταστρέψει στο παρελθόν τον Λευκό Οίκο, αλλά αυτή τη φορά ο Λευκός Οίκος είναι αυτός καθαυτόν στο επίκεντρο της πλοκής και όλη η δράση διαδραματίζεται γύρω από αυτόν”.

Μπορεί ο σκηνοθέτης να έχει την τάση να καταστρέφει τον Λευκό Οίκο, παρ’ όλα αυτά δεσμεύτηκε να αποδώσει το σκηνικό, όσο πιο ρεαλιστικά γινόταν. “Ο Λευκός Οίκος είναι πρωταγωνιστής στην ταινία” λέει ο σκηνοθέτης. “Το να επισκέπτεσαι το μέρος και να δουλεύεις εκεί, διαφέρει κατά πολύ από τα βρίσκεσαι σε οποιοδήποτε άλλο κτίριο του κόσμου. Πολλές χώρες έχουν προεδρικές κατοικίες, αλλά στις περισσότερες οι πρόεδροι δεν ζουν καν εκεί, έχουν κάποιο συμβολικό απλά χαρακτήρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Αμερική είναι μοναδική. Ο Λευκός Οίκος είναι το σπίτι όλων μας, το σπίτι του λαού και ο Πρόεδρος ζει εδώ”.


Οι καλύτερες των προθέσεων

Ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας, που υποδύεται ο Channing Tatum, είναι ο John Cale, ένας πρώην στρατιωτικός και διαζευγμένος πατέρας που προσπαθεί να ξαναχτίσει την ζωή του και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με την κόρη του. “Ο John Cale προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τη ζωή του, εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχει ιδέα, όμως, πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο” μας λέει ο Tatum. “Η καρδιά του όμως είναι αγνή, πάντα ήθελε να γίνει ήρωας στα μάτια της κόρης του. Όταν συνειδητοποιεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, εξαιτίας δικών του λαθών και παραλείψεων κάνει την εξής σκέψη: αφού η κόρη μου έχει ίνδαλμα τον ίδιο τον πρόεδρο, αν δεν μπορώ εγώ ο ίδιος να γίνω ο ήρωάς της, θα προσπαθήσω να προστατεύσω τον άνθρωπο που αποτελεί για αυτήν πρότυπο”.

“Στην αρχή της ταινίας, είναι μάλλον πιο πολύ φιλαράκι με την κόρη του, παρά πατέρας” προσθέτει ο Tatum. “Δεν αποτελεί και το καλύτερο πρότυπο, ούτε ο τύπος στον οποίο θα κατέφευγες για συμβουλές. Αλλά όταν έρχονται τα δύσκολα, είναι ο άνθρωπος που θα ήθελες να έχεις δίπλα σου, αφού έχει αντιμετωπίσει δύσκολες και ακραίες καταστάσεις”.

“Το βασικό μέλημα του Cale είναι να διορθώσει τη σχέση του με την κόρη του” συνεχίζει ο Tatum. “Είναι ο τύπος που ποτέ δεν έμεινε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, αλλά έτρεχε μακριά. Τώρα που σταμάτησε να τρέχει, σκέφτεται μήπως είναι πολύ αργά. Αν πρέπει, για να κερδίσει ξανά το σεβασμό της κόρης του, να σώσει τον Πρόεδρο Κι αυτό ακριβώς και πρόκειται να κάνει”.

“Ο Cale είναι ένας συνηθισμένος τύπος” λέει ο Emmerich. “ Είναι από αυτούς τους χαρακτήρες που θέλουν πραγματικά να κάνουν το σωστό, αλλά οτιδήποτε και αν δοκιμάζουν, απλά δεν πετυχαίνει. Στη συνέχεια, όταν το φέρουν οι συγκυρίες, θα έχει την ευκαιρία του. Έχει πολύ ισχυρό κίνητρο, αλλά και πολλά να θέματα να αντιμετωπίσει”.
Δέλεαρ για τον Tatum για να παίξει στην ταινία ήταν επίσης ότι θα είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Emmerich. “Πέρασα καταπληκτικά στην ταινία” προσθέτει ο Tatum. “Μια μέρα το γύρισμα ήταν στις 5 το πρωί, ήταν μια κουραστική μέρα, αλλά εκείνος δεν έχασε σε κανένα σημείο το κέφι και τη ζωηράδα του. Στις δύσκολες στιγμές βγαίνει μπροστά και μου αρέσει αυτό”.

Και για τον Emmerich τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία. Η ευκαιρία να δουλέψει με τον Channing Tatum ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ και μετά από αυτό σφραγίστηκε και επίσημα η συμφωνία. “Όταν τον συνάντησα ήξερα ότι μαζί με του θα έκανα την ταινία. Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα συμφωνούσα ούτε εγώ”, λέει ο σκηνοθέτης. “Κατάλαβα ότι ήταν αυτός που χρειαζόμουν, ένας εμφανίσιμος άντρας, αλλά και με μια πτυχή του ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Είναι έξυπνος, αστείος και ξέρει πολύ καλά τι θέλει”.

Συνοδοιπόρος στην απρόσμενη περιπέτεια του Cale είναι ο 46ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
“Όταν ο πρόεδρος Sawyer εκλέγεται, επιθυμεί να κάνει τόσα πολλά, αλλά στην πορεία διαπιστώνει ότι αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Έχει να δαπανήσει απίστευτα μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολιτικά ζητήματα” εξηγεί ο Emmerich. “Κάθε φορά που ο Cale προσπαθεί να τον εντυπωσιάσει, ο Πρόεδρος είναι συγκρατημένος. Προσπαθεί να συμπεριφερθεί σαν πραγματικός Πρόεδρος. Θέλει να τον θυμούνται με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι και το αστείο σημείο της ταινίας, έχεις έναν πρώην στρατιωτικό που δεν έχει σπουδαίο πνευματικό επίπεδο και τον ίδιο τον πρόεδρο των Η.Π.Α., να είναι μαζί σε όλη την ταινία”.

“Είναι ένας περίπλoκος ρόλος” λέει ο σεναριογράφος. “Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. πρέπει να έχει ένα σοβαρό προφίλ, αλλά παράλληλα ο Πρόεδρος στην ταινία μας πρέπει να μπορεί να βγάλει και μια χαλαρή διάθεση. Ο Jamie ήταν η τέλεια επιλογή”.
“Σε μια τέτοια κατάσταση, ο Πρόεδρος συνειδητοποιεί ότι η δύναμη των όπλων, ίσως δεν είναι η προσήκουσα λύση” εξηγεί ο Foxx. “Φέρνουμε στην επιφάνεια κάποια συνηθισμένα πολιτικά ζητήματα. Επίσης, είναι μια νέα οπτική γι’ αυτό που λέμε υπερήρωας. Κάτσε αναπαυτικά, ετοιμάσου για δράση και παρακολούθησε τον Channing να πηγαίνει στη δουλειά και να κάνει τα δικά του σαν αστυνόμος John Cale”.

Η συνεργασία με τον Roland Emmerich ήταν μια πραγματική απόλαυση για τον Foxx.
“O Roland είναι τρομερά συνεργάσιμος, σου επιτρέπει να πεις τις δικές σου ιδέες και αυτός τις ρετουσάρει, για να τις προσαρμόσει στην ταινία. Και αν το παρατραβήξεις σε συνεφέρει αμέσως”.

Η Joey King υποδύεται την Emily, την κόρη του Cale. Η ταραγμένη σχέση τους δοκιμάζεται ξανά, όταν χωρίζονται κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Λευκό Οίκο. “Στην αρχή της ταινίας, οι γονείς της είναι χωρισμένοι και αυτή δεν βλέπει και με πολύ καλό μάτι τον μπαμπά της” εξηγεί η King. “Γι’ αυτό τον λόγο την παίρνει μαζί του στην συνέντευξή του στο Λευκό Οίκο και της φέρνει τα εισιτήρια για την ξενάγηση. Γνωρίζει ότι η κόρη του έχει πάθος με τα πολιτικά ζητήματα και πιστεύει ότι έτσι θα την εντυπωσιάσει. Και πραγματικά το πετυχαίνει. Εκείνη είναι πολύ ενθουσιασμένη. Αλλά όταν χωρίζουν και συμβαίνουν τα χειρότερα, όλη η ταινία περιστρέφεται γύρω από τη σχέση τους. Αντιλαμβάνεται πόσο πολύ την αγαπάει, αλλά και εκείνη τον αγαπάει εξίσου”.

“Όταν ξεκίνησα να δουλεύω το σενάριο, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος που έπρεπε να δουλέψω για μια ταινία δράσης, ένα είδος ταινίας που μεγάλωσα παρακολουθώντας. Είναι η κλασική περίπτωση ενός συνηθισμένου ανθρώπου που καλείται να δράσει κάτω από τις πιο ασυνήθιστες και αντίξοες συνθήκες”, λέει ο σεναριογράφος. “Μέρος του ενθουσιασμού ήταν επίσης, ότι έπρεπε να ασχοληθώ και με το Λευκό Οίκο που είναι συνυφασμένος με το μυστήριο και το άγνωστο. Είναι οξύμωρο, το πιο διάσημο κτίριο του κόσμου, το πιο συμβολικό κτίριο του κόσμου και παρ’ όλα αυτά παραμένει ένα μέρος γεμάτο μυστήριο για πολλούς ανθρώπους’’.

Ο Vanderbilt λέει πως ο Emmerich ήταν η καλύτερη επιλογή για τη σκηνοθεσία. “Το καλύτερο πράγμα που κάναμε εξαρχής είναι που φέραμε τον Roland”, λέει χαρακτηριστικά. “Έχει απόλυτη συναίσθηση πώς να κάνει μια ταινία μεγάλη, εκρηκτική, τεράστια, αλλά και να είναι σφιχτή, να την περιορίσει σε ένα χώρο. Επικεντρώνεται πάρα πολύ στο σενάριο και στους συναισθηματικούς δεσμούς των πρωταγωνιστών. Πιστεύω αυτό είναι το μυστικό του Roland που δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πολύ συναισθηματικός σκηνοθέτης. Αν δείτε το Independence Day και το The Day After Tomorrow και οι δύο ταινίες αφορούν σε ανθρώπους που προσπαθούν να επανασυνδεθούν μεταξύ τους, ενώ η καταστροφή βρίσκεται παντού. Έτσι ο τρόπος που προσέγγιζε την ταινία σχετιζόταν άμεσα με το ερώτημα “τι πραγματικά θέλει ο Cale;”. Για τον Cale το πιο σημαντικό ήταν να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κόρης του”.


Trivia/ Fun Facts

• Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στην Pennsylvania Avenue στον αριθμό 1600. Δεν είναι απλά το σπίτι ή το γραφείο του Προέδρου των Η.Π.Α., είναι και ένα σύμβολο δημοκρατίας, ηγεσίας και ελευθερίας με πάνω από 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Όπως επισημαίνει ο Emmerich“Αυτό που σε συγκλονίζει όταν βρίσκεσαι εκεί μέσα, είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο μεγάλο κτίριο, είναι απλά ένα σπίτι που περιτριγυρίζεται από ψηλότερα κτήρια και ένα πάρκο. Από την άλλη υπάρχει εκεί μέσα όση τεχνολογία μπορείς να φανταστείς και ακόμα περισσότερη. Υπάρχουν τόσες φήμες για απίστευτα αμυντικά συστήματα που υπάρχουν. Αν το καλοσκεφτείς υπάρχει τρομερή προστασία, εξαιτίας κάποιου πιθανού χτυπήματος, αυτό ακριβώς πραγματεύεται και η ταινία”.

• Το σκηνικό ήταν ευθύνη του σχεδιαστή παραγωγής Kirk M. Petruccelli. Πρόκειται φυσικά για τον αφανή ήρωα της παραγωγής που έπρεπε να αναπαραστήσει το σύμβολο μιας χώρας, της Αμερικάνικης ιστορίας και της εκάστοτε κυβέρνησης. Είχε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ταινίας, να κατασκευάσει τα σκηνικά, όπως το κέντρο άμεσης ανάγκης ή το δωμάτιο όπου βρίσκονται οι μυστικές υπηρεσίες και όχι μόνο, καθώς το μεγαλείο που εκπέμπει ο Λευκός Οίκος προκύπτει και από τις φήμες που υπάρχουν γύρω από αυτόν.

“Πολλά έχουν συμβεί και πολλά που δεν ξέρουμε αν πραγματικά ισχύουν, για παράδειγμα, μιλάνε για τούνελ κάτω από το Λευκό Οίκο” εξηγεί ο Petruccelli. “Λένε ότι ένα τέτοιο χρησιμοποίησε και η Marilyn Monroe και μπορεί όντως να είναι αλήθεια. Εγείρονται θέματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι ένα τέλειο μέρος, για να φτιάξεις μια ιστορία”.

• Για τις ανάγκες της ταινίας χρειάστηκαν 300 μαραγκοί, 45 χτίστες, 32 σχεδιαστές χώρου και 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές, για να κατασκευάσουν το πολύπλοκο σκηνικό. Έκλεισαν το Mel’s Cite du Cinema στο Μόντρεαλ, όπου η παραγωγή κατέλαβε όλους του χώρους για να σχεδιάσουν από την αρχή το Λευκό Οίκο. “Έπρεπε να δημιουργήσουμε δύο φορές το σκηνικό, αφού το σενάριο ήταν γεμάτο φωτιές και εκρήξεις” σημειώνει ο σχεδιαστής παραγωγής, Petruccelli.

• Για να προσδώσουν στην ταινία μεγάλη ακρίβεια και ρεαλισμό, οι παραγωγοί στράφηκαν στην εταιρεία McLarty Associates (εταιρεία συμβούλων σχετικά με τον κινηματογράφο και ευρύτερα με την ψυχαγωγία), για να λάβουν συμβουλές αναφορικά με το Λευκό Οίκο. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Thomas F. “Mack” McLarty III που εκτέλεσε χρέη διευθυντή προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προέδρου Clinton.

• Οι παραγωγοί μάς αναφέρουν πως ένα πρότζεκτ σαν το Λευκός Οίκος: Η Πτώση μπορεί να εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως π.χ. τι είδους υπολογιστές χρησιμοποιούν στο Λευκό Οίκο και τι βλέπει κανείς στην οθόνη, όταν κάνει log in. Ποια διακριτικά φέρουν τα μέλη του Κογκρέσου, για να μπορεί να τους διακρίνει η ασφάλεια; Ποιος είναι υπεύθυνος, όταν ένα τεράστιο πλήθος ανθρώπων κατέβει στον Λευκό Οίκο και πώς αντιδρά η αστυνομία; Τι οχήματα συναντάς; Τι στολές φορούν οι φρουροί; Ποια είναι η σχέση των μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας του Λευκού Οίκου; Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν από τους παραγωγούς. Όλα έγιναν στην εντέλεια, αλλά και με μεγάλη προσοχή παράλληλα, για να μην κινδυνέψει η ασφάλεια του κτιρίου.

• Η εμπειρία να συνεργαστεί με τον Channing Tatum ήταν πραγματικά απολαυστική για την Joey King(και για ποια κοπέλα δεν θα ήταν!). Φυσικά, αφού υποδύονταν τον πατέρα και την κόρη, υπήρξε και στην πραγματικότητα ένα δέσιμο μεταξύ τους. “Είχαμε αυτόν τον χαιρετισμό που τον αποκαλούσαμε η χειραψία των Chan. Είναι το πιο κουλ πράγμα. Είναι η χειραψία με τη μεγαλύτερη διάρκεια στον κόσμο και φτιάξαμε μόνοι μας τη χορογραφία” λέει η King. “Επίσης, είναι φανταστικός και άνετος. Είναι ο μπαμπάς μου, ο αδερφός μου και ο καλύτερος φίλος μου”.
Συμμετέχουν
Channing Tatum
Cale
Τζέιμι Φοξ
President Sawyer
Μάγκι Τζίλενχάαλ
Finnerty
Τζέισον Κλαρκ
Stenz
Ρίτσαρντ Τζένκινς
Raphelson
Joey King
Emily
Τζέιμς Γουντς
Walker
Nicolas Wright
Donnie the Guide
Jimmi Simpson
Tyler
Μάικλ Μέρφι
Vice President Hammond
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz