Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Iron Man 3 - iShow.gr
Iron Man 3
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Επιστημονική Φαντασία
Περιπέτεια
Δράσης
Είδος
Ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2013
Διάρκεια
140'
Συντελεστές
Υπόθεση
Στο «Iron Man 3» ο εκκεντρικός και ιδιοφυής βιομήχανος Tony Stark θα αναμετρηθεί με τον χειρότερο μέχρι τώρα εχθρό του, τον σατανικό Μανδαρίνο. Όταν ο κόσμος του απειλείται, ο Iron Man ξεκινάει μια εξαντλητική έρευνα για να βρει τους υπεύθυνους. Στο ταξίδι αυτό, το κουράγιο του δοκιμάζεται, αφού πρέπει να τα βγάλει πέρα ολομόναχος με μοναδικό όπλο την επινοητικότητα του. Έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ο Tony Stark θα δώσει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα που τον απασχολεί χρόνια τώρα. Τι είναι αυτό που μετράει; Η στολή η ο άνθρωπος που τη φοράει;
Πληροφορίες
Την τελευταία φορά που συναντήσαμε τον Iron Man ήταν στο απόλυτο block buster. Οι «Εκδικητές» έκαναν ρεκόρ εισπράξεων και κατάφεραν να αποσπάσουν διθυραμβικές κριτικές συνδέοντας την πιο ισχυρή ομάδα υπέρ ηρώων της Marvel σε κοινό αγώνα ενάντια στο Κακό.

Σε συνέχεια αυτής της επιτυχίας αλλά και του συναρπαστικού κόσμου του Tony Stark (Iron Man και Iron Man 2) έρχεται το ελεγειακό «Iron Man 3» για να κλονίσει κάθε αίσθηση ασφάλειας του πρωταγωνιστή αλλά και ενός ολόκληρου πολιτισμού.

Ο Ben Kingsley στέκεται υποβλητικά απέναντι στον Robert Downey Jr και ενσαρκώνει τον απόλυτο Κακό στο πρόσωπο του Μανδαρίνου, ενός καθηλωτικού εχθρού που απειλεί τον κόσμο αλλά και την αίσθηση ταυτότητας του Iron Man.


Σχετικά με την παραγωγή


Στο σύμπαν της Marvel όλα τα γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν τις επόμενες ταινίες . Για τον Tony Stark μπορεί οι δοκιμασίες που αντιμετώπισε στους Εκδικητές να ανήκουν στο παρελθόν, συνεχίζει όμως να προσπαθεί να ισορροπήσει στην προσωπική του ζωή. Έτσι, για την πλοκή του Iron Man 3 επιλέχθηκε η επιστροφή στα ουσιώδη προκειμένου να δούμε τι θα συμβεί στον πρωταγωνιστή όταν θα του στερήσουν τα χρήματα και τα παιχνίδια του. Πώς θα γινόταν ξανά υπέρ ήρωας.

«Υπάρχουν δυο βασικές πλοκές από τα κόμικ, η μια πιο μοντέρνα και η άλλη παλιότερη. Στην παλιά συναντάμε έναν Κακό που ονομάζεται Μανδαρίνος, ο οποίος έχει μείνει στην ιστορία της σειράς, από τη δεκαετία του ‘60 . Θέλαμε επίσης να συνδυάσουμε αυτό το στοιχείο με την ιστορία της Extremis που κυκλοφόρησε το 2008. Αφορά γενετικά πειράματα με σκοπό τη βιολογική βελτίωση του ανθρώπου με αποτέλεσμα ο Tony να έρθει αντιμέτωπος με πανίσχυρους εχθρούς. Έτσι σκεφτήκαμε να πλέξουμε τις δύο ιστορίες» εξηγεί ο executive producer Stephen Broussard. Εκτός από τις ιστορίες των κόμικς και οι οι «Εκδικητές» έχουν αφήσει το σημάδι τους στη ζωή του Iron Man, καθώς μέχρι τότε πίστευε ότι είναι ο μοναδικός υπερήρωας στον πλανήτη.

Όσο για την επιλογή του Shane Black για να σκηνοθετήσει και να γράψει την τρίτη ταινία του Iron Man ο παραγωγός Louis D’ Esposito σχολιάζει: «Θέλαμε η ταινία να έχει ένα φρέσκο ύφος και ο Shane Black έχει ένα μοναδικό στυλ γραφής. Υπηρετεί σωστά τη δράση, χωρίς να χάνει σε στοιχεία μαύρης κωμωδίας και συναισθήματος. Και όλα αυτά σε μια σκηνή. Είναι το σήμα κατατεθέν του. Κάνει εκκεντρικά σενάρια γεμάτα συναισθήματα». Ο ίδιος ο Black είχε στο παρελθόν εμπλακεί και με τις άλλες δύο ταινίες σε ρόλο συμβουλευτικό. Ο Robert Downey Jr μας λέει χαρακτηριστικά: «Στην πρώτη ταινία, τηλεφωνούσαμε στον Shane και ζητούσαμε τις συμβουλές του για κάποιες σκηνές και ποτέ δεν πήρε χρήματα. Μόνο μια φορά ζήτησε ένα καλοψημένο φιλέτο σολομού με μύρτιλο…»

Αντίστοιχα, η τρίτη ταινία προσεγγίζει τον ήρωα διαφορετικά. «Παρόλο που ο κόσμος συμπαθεί τον Tony Stark, ο ίδιος ακόμα παλεύει να ορίσει που τελειώνει ο Iron Man και που ξεκινά η προσωπική του ζωή. Προσκολλάται όλο και περισσότερο στη στολή του Iron Man . Είναι πια θεμελιώδες κομμάτι του εαυτού του και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής του» εξηγεί ο executive producer Stephen Broussard.

« Ο Tony και η Pepper έχουν κανονική σχέση πια» σχολιάζει η Gwyneth Paltrow. «Συζούν στο σπίτι του στο Μαλιμπού και είναι πια εξοικειωμένοι ο ένας με τον άλλο. Δεν έχουν την αμηχανία που τους χαρακτήριζε στις δύο προηγούμενες ταινίες. Είναι πολύ ωραίο που η σχέση τους εξελίσσεται από ταινία σε ταινία. Με τον Robert έχουμε πολύ καλή συνεργασία και είναι καλό που περνάμε στην επόμενη φάση. Συνεχίζουμε βέβαια να τσιγκλάμε ο ένας τον άλλο».

«Πολλές σκηνές μεταξύ της Pepper και του Tony είναι φορτισμένες συναισθηματικά αλλά με αστείο τρόπο», διευκρινίζει ο παραγωγός Kevin Feige. «Ήταν σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η σχέση από τις δύο πρώτες ταινίες και τους Εκδικητές μέχρι την κορύφωση της στο Iron Man 3».
«Ο Tony Stark είναι ο μοναδικός υπέρ ήρωας που έχει διατηρήσει μια μεγάλη σχέση με μια γυναίκα. Είναι μια κανονική σχέση και αυτό έχει ενδιαφέρον για την Gwyneth», συμπληρώνει ο Robert Downey Jr.

Πλάι στον Tony στέκεται εκτός από την Pepper, ο μεγαλύτερος του σύμμαχος και καλύτερος του φίλος ο Jim Rhodes, η φωνή της συνείδησης του. Για τον Don Cheadle που υποδύεται τον χαρακτήρα, η τρίτη ταινία επεφύλασσε τη βαθύτερη εξερεύνηση της σχέση μεταξύ των δύο. «Είναι ωραίο να παίζεις σε ταινία δράσης, αλλά η σχέση του Rhodey με τον Tony βαθαίνει και μας δίνεται η ευκαιρία να τους γνωρίσουμε καλύτερα», σχολιάζει ο ηθοποιός.

Με το στοιχείο της Extremis να προστίθεται στην πλοκή, εμφανίζονται καινούριοι χαρακτήρες στον κόσμο του Iron Man. Έτσι συναντάμε για πρώτη φορά τον Aldrich Killian ιδρυτή του οργανισμού AIM που υποδύεται ο Guy Pearce. «Ο Killian είναι ένας ενδιαφέρων χαρακτήρας καθώς ήρθε στον κόσμο γεμάτος σωματικές αδυναμίες», εξηγεί ο Pearce. «Ποτέ του δεν αποδέχτηκε όλους αυτούς του περιορισμούς και πέρασε τη ζωή του προσπαθώντας να τις ξεπεράσει με όποιο τρόπο μπορεί. Η αποφασιστικότητα του για μια καλύτερη ζωή είναι εκνευριστική για κάποιους. Δεν πρόκειται να αποδεχτεί τη μοίρα του και καθώς είναι πανέξυπνος, θέλει να αλλάξει».

Ένας ακόμα νέος χαρακτήρας είναι αυτός της Maya Hansen που ερμηνεύει η Rebecca Hall. Η Maya είναι μια καταπληκτική επιστήμονας με σπουδαίες ανακαλύψεις στο ενεργητικό της και αυτό την κάνει πολύτιμη για τον Killian και τον οργανισμό AIM.

Όπως σε κάθε ταινία Iron Man έτσι και τώρα ο ρόλος του Κακού είναι μια αποκάλυψη. Ο χαρακτήρας του Μανδαρίνου ήταν για τους οπαδούς του υπέρ ήρωα μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς η επιλογή του Ben Kingsley ήταν ιδανική. «Ο Μανδαρίνος είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγαλύτερος εχθρός του Tony Stark. Είναι πολύ τρομαχτικός, ένας σύγχρονος τρομοκράτης, με στοιχεία από όλο τον κόσμο. Έτσι όταν ψάχναμε ηθοποιό για τον ρόλο θέλαμε κάποιον του οποίου η εθνικότητα να μην είναι συγκεκριμένη. Φυσικά θέλαμε και έναν καταπληκτικό ηθοποιό», εξηγεί ο Louis D’ Esposito.

«Το κίνητρο του Μανδαρίνου είναι να αλλάξει ό,τι ξέραμε για τον πολιτισμό», σχολιάζει ο Ben Kingsley. «Τους επιτίθεται με κακία, χωρίς έλεος, με σκοπό να καταστρέψει τον συγκεκριμένο πολιτισμό που θεωρεί ότι είναι παράλογος. Είναι η αίσθηση δικαίου και όχι της κακίας που του δίνει κίνητρο και θέλει να ανατρέψει όλα τα εμβλήματα και τα ορόσημα μας».


Ποιος είναι ποιος

Tony Stark/ Iron Man
Robert Downey Jr

Δεν είναι άλλος από τον εκκεντρικό, δισεκατομμυριούχο και φιλάνθρωπο Tony Stark ή υπέρ ήρωα Iron Man. Πριν ακόμα πάρει ανάσα από την ηρωική και στα όρια της αυτοθυσίας σωτηρία της Νέας Υόρκης από τον αφανισμό, ο Tony ταλαιπωρείται από αϋπνία, ανησυχία και τρόμο. Όταν τελικά η απειλή ξεσπάσει, ο Tony πρέπει να βρει έναν τρόπο να σώσει τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό.

Pepper Potts
Gwyneth Paltrow

Η Pepper έχει εξελιχθεί από βοηθός του Tony Stark σε αρχηγό των επιχειρήσεων του, αλλά και εκλεκτή της καρδιάς του. Έξυπνη, πιστή και ειλικρινής η Pepper τον καταλαβαίνει περισσότερο από τον καθένα. Αυτό βέβαια κρύβει πολλούς κινδύνους.

Col. James Rhodes (Rhodey)
Don Cheadle

Ο Rhodey είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Stark και της πολεμικής αεροπορίας. Είναι ένας από τους ελάχιστους έμπιστους του Stark, καθώς διακρίνεται από σπάνια υπομονή. Ο Rhodey έχει καινούρια στολή σε κόκκινες, ασημένιες και μπλε πατριωτικές αποχρώσεις, που τον μεταμορφώνει σε Iron Patriot.

Μανδαρίνος
Ben Kingsley

Ο Μανδαρίνος είναι ο μοχθηρός εγκέφαλος της τρομοκρατικής οργάνωσης γνωστής ως «Δέκα Δαχτυλίδια» που είναι υπεύθυνη για ακραίες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αν και ερημίτης, ο Μανδαρίνος κάνει έντονη την παρουσία του σκορπίζοντας τον πανικό στην κυβέρνηση και στους πολίτες με τα ανελέητα σχέδια επίθεσης που καταστρώνει.

Aldrich Killian
Guy Pearce

Μέσω του αυτοχρηματοδοτούμενου οργανισμού AIM, ο Aldrich Killian έχει συγκροτήσει μια επιστημονική ομάδα με παράτολμο αντικείμενο. Πρόκειται για την ομάδα Extremis που σχετίζεται με έναν ιό, ο οποίος ευθύνεται για ασυνήθιστα επίπεδα ρώμης και αντοχής στους ανθρώπους.

Dr. Maya Hansen
Rebecca Hall

Η γοητευτική Dr. Maya Hansen είναι μια πανέξυπνη βοτανολόγος με σημαντικό επιστημονικό έργο, ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα πειράματα της ομάδας Extremis. Η ανακάλυψη της έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το ανθρώπινο σώμα, αλλά ενέχει πολλούς κινδύνους, αν πέσει στα λάθος χέρια.

Eric Savin
James Badge Dale

Ο Savin είναι το πρωτοπαλίκαρο της ομάδας Extremis. Προκαλεί δέος όχι μόνο επειδή είναι τεράστιος και δυνατός, αλλά και γιατί είναι ένας αδίστακτος εκτελεστής, στην υπηρεσία του Killian.

Happy Hogan
Jon Favreau

Ο Happy είναι ο έμπιστος οδηγός και σωματοφύλακας της Pepper. Καθώς είναι περισσότερο φίλος και λιγότερο υπάλληλος του Stark, ο Happy τον προσέχει και εμφανίζεται πάντα την κατάλληλη στιγμή, ακόμα κι αν ο Stark δεν τον περιμένει. Είναι αφοσιωμένος και πιστός και θα κάνει τα πάντα για να προστατέψει την Pepper και τον Tony.


FUN FACTS


• To “Iron Man 3” βασίζεται στη σειρά κόμικ των Stan Lee, Don Heck, Larry Lieber και Jack Kirby. Ο Iron Man εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο τεύχος 39 των “Tales of Suspense” τον Μάρτιο του 1963.
• Η Pepper Potts (Gwyneth Paltrow) αποκτά επιτέλους τη δική της στολή. Η Paltrow όχι μόνο δεν δυσαρεστήθηκε που έπρεπε να φοράει στολή –ήταν άλλωστε ελαφριά και άνετη-, αλλά δήλωσε ιδιαίτερα περήφανη που τα παιδιά της, μόλις την είδαν με την αρματωσιά της, ενθουσιάστηκαν και τη βρήκαν πολύ cool.
• Για να στηθεί το σκηνικό με τη διάσημη βίλα του Stark - που κρέμεται από ένα βράχο- χρειάστηκαν 16 εβδομάδες. Το set είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει κλίση μέχρι και 35 μοίρες.
• Για τη σκηνή όπου ο Iron Man καλείται να σώσει 13 ανθρώπους που έχουν πέσει από ένα αεροπλάνο -παρόλο που μπορεί να κρατήσει μόνο 4- χρειάστηκαν 630 άλματα μέσα σε 10 μέρες.
• Το “Iron Man 3” είναι η πρώτη ταινία στην οποία συμπρωταγωνιστούν ο Robert Downey Jr και ο Ben Kingsley. Και οι δύο ηθοποιοί έχουν ερμηνεύσει αξέχαστους ρόλους υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Richard Attenborough. Ο Downey Jr. στο “Chaplin” και ο Ben Kingsley στο “Gandhi”.


Συμμετέχουν
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Tony Stark / Iron Man
Γκάι Πιρς
Aldrich Killian
Γκουίνεθ Πάλτροου
Pepper Potts
Ντον Τσιντλ
James Rhodes / War Machine
Πολ Μπέτανι
Jarvis (φωνή)
Ρεμπέκα Χολ
Maya Hansen
Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ
The Mandarin
Τζον Φαβρό
Happy Hogan
Τζέιμς Μπαντζ Ντέιλ
Eric Savin
Γουίλιαμ Σάντλερ
Sal Kennedy
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz