Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Επιστροφή στο Cold Mountain - iShow.gr
Επιστροφή στο Cold Mountain (Cold Mountain)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Ξένη Ταινία
Αισθηματική
Δραματική
Είδος
Αισθηματικό δράμα αμερικάνικης παραγωγής 2003.
Διάρκεια
149'
Συντελεστές
Υπόθεση

Αμερική, 1860: Στα τέλη του εμφυλίου πολέμου ο πληγωμένος στρατιώτης Ίνμαν, εγκαταλείποντας το πεδίο της μάχης, πασχίζει να επιστρέψει στο σπίτι του στο Κολντ Μάουντεν αλλά και στην αγαπημένη του, Έιντα. Στο δρόμο του γυρισμού συναντά μεγάλους κινδύνους και απρόβλεπτα εμπόδια ενώ χτίζει φιλίες αλλά και εχθρότητες. Πίσω στην πατρίδα, η Έιντα προσπαθεί να επιζήσει σε δύσκολες συνθήκες στέρησης και σκληρότητας έχοντας, όμως στο πλευρό της, τη Ρούμπι, μια γήινη παρουσία που θα της μάθει την αξία της φύσης και της επιβίωσης. Μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια δυνατή σχέση ενώ και οι τρεις τους θα δοκιμαστούν σε αυτόν τον δραματικό αγώνα αντοχής, ο οποίος συντηρείται μόνο από την αγάπη...

Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες

Όταν το πρώτο μυθιστόρημα του ΤΣΑΡΛΣ ΦΡΕΖΙΕΡ με τον τίτλο Cold Mountain εκδόθηκε το 1997, έτυχε θριαμβευτικής υποδοχής από το αναγνωστικό κοινό, ενώ οι κριτικοί χαιρέτησαν την άφιξη μιας μοναδικής καινούριας φωνής στην αμερικανική λογοτεχνία. Ο συγγραφέας δεν κατάφερε μόνο να διηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία με ένα ιδανικό τρόπο αλλά να ρίξει και το δικό του φως σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της αμερικανικής ιστορίας, σκιαγραφώντας το πορτρέτο μιας χαοτικής κοινωνίας και ενός ζευγαριού που παλεύει να ζήσει εν ειρήνη, ξεπερνώντας τα ανεπανόρθωτα εμπόδια.
Διαβάζοντας ο σκηνοθέτης ΑΝΤΟΝΙ ΜΙΓΚΕΛΑ το βιβλίο, εντυπωσιάστηκε από τον αποκαλυπτικό του τόνο αλλά και το βαθιά συγκινησιακό του φορτίο. «Το βιβλίο, σου δίνει την αίσθηση μιας ιστορίας για τον Εμφύλιο Πόλεμο και δεν μπορώ να πω ότι σε πρώτο επίπεδο αυτό μου έλεγε κάτι. Γρήγορα, όμως, κατάλαβα ότι αφορά πολλά περισσότερα πράγματα. Πρόκειται για την επιστροφή από τον πόλεμο και τις συνέπειες της βιαιότητας και του χάους του πολέμου στους ανθρώπους μακριά από τα πεδία της μάχης, στην οικογένεια και τις μεταξύ τους σχέσεις. Αμέσως κατάλαβα πως ήταν μια εξαιρετικά γοητευτική περιοχή - και απολύτως φρέσκια. Ο Φρέζιερ είχε ουσιαστικά ανασυστήσει την ομηρική Οδύσσεια με μια ιστορία για έναν άνθρωπο που πασχίζει να φτάσει στο σπίτι του ενώ κάθε πιθανό και απίθανο εμπόδιο στέκεται στον δρόμο του. Η περιπέτεια του Ίνμαν δεν αφορά μονάχα μια φυσική και σωματική υπερπροσπάθεια, αλλά και ένα διανοητικό και ψυχικό ταξίδι...», αναφέρει ο σκηνοθέτης, περιγράφοντας τις εντυπώσεις από την πρώτη του επαφή με το μυθιστόρημα. Δεν παραλείπει, βέβαια, να σταθεί και στον δεύτερο βασικό χαρακτήρα, ο οποίος κινητοποιεί άλλωστε τον Ίνμαν να ξεκινήσει αυτή τη μεγάλη περιπέτεια: «Υπάρχει, λοιπόν, κι ένα άλλο, αντίστοιχο, ταξίδι. Αυτό της Έιντα, της γυναίκας που περιμένει στο σπίτι τον αγαπημένο της. Είναι εξίσου βαθύ, το ίδιο ουσιαστικό. Η Έιντα είναι μια γυναίκα που δεν έχει ιδέα από επιβίωση κάτω από δύσκολες συνθήκες ενώ αναγκάζεται κατά τη διάρκεια της ιστορίας να στηριχτεί στις δικές τις δυνάμεις, να αναλάβει τον εαυτό της, να αποκτήσει τη σοφία της φύσης. Όσο ταυτίζομαι με τον Ίνμαν και προβάλλω σε αυτόν τον χαρακτήρα του ιδανικού στρατιώτη που επιστρέφει σπίτι του έτσι ταυτίζομαι και με την Έιντα, εξαιτίας της μεταμόρφωσης που υφίσταται μέσα από τη φιλία της με τη Ρούμπι, από μια αποκλειστικά εσωτερική ζωή σε μια εξωστρεφή κοινωνικότητα και επαφή με τη φύση και τη γη», καταλήγει ο σκηνοθέτης.
Αμέσως ο Μιγκέλα οραματίστηκε τη μεταφορά αυτής της επικής ταινίας στη μεγάλη οθόνη καθώς διέθετε ό,τι μπορεί να φαντάζεται ένας σκηνοθέτης: ένα τίμιο ήρωα, μια περιπλάνηση, ένα σκοπό, μια σειρά εμποδίων, μια γυναίκα που περιμένει με απίστευτα αποθέματα υπομονής και το ίδιο το Κολντ Μάουντεν, το οποίο αντιπροσωπεύει ένα χρόνο και ένα τρόπο ζωής που έχουν χαθεί οριστικά. Στην καρδιά της ιστορίας υπάρχει μια προκλητική ερώτηση: Αξίζει να έχεις προσπαθήσει και αποτύχει από το να μην έχεις προσπαθήσει ποτέ;
Η συγγραφή του σεναρίου ενέπλεξε προσωπικά τον ίδιο τον Μιγκέλα, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στα διασταυρωμένα πεπρωμένα των τριών πρωταγωνιστών, στον παράλληλο αγώνα αντοχής τους, στις αντιστοιχίες της προσωπικής τους περιπέτειας. Γνωρίζοντας όλες τις δυσκολίες προσαρμογής για τη μεγάλη οθόνη ενός τόσο αγαπημένου βιβλίου, ο Μιγκέλα κέρδισε τελικά την ευχή του Φρέζιερ αλλά και το θαυμασμό των παραγωγών. Στη συνέχεια, αυτό που ήταν κεφαλαιώδους σημασίας για τον σκηνοθέτη, για τη σύλληψη μιας αυθεντικής αίσθησης της ιστορίας και της φύσης, ήταν η επιλογή των πρωταγωνιστών. Στον ρόλο της Έιντα Μονρό επιλέχτηκε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός ΝΙΚΟΛ ΚΙΝΤΜΑΝ, η οποία αναφέρει για την ιστορία: «Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που συνάντησα μια επική, αμερικάνικη ιστορία αγάπης, αυτού του μεγέθους. Για μένα, είναι μια ιστορία που αναφέρεται στην αγάπη, στην ελπίδα και τον προορισμό του ανθρώπου - και δεν νομίζω να έχουμε δει κάτι ανάλογο πρόσφατα. Γι αυτό ήταν μεγάλη ευλογία για μένα να μπορώ να συμμετέχω. Είναι μια πολύ επίκαιρη ταινία και εξαιτίας όσων έχει να πει σχετικά με τις έννοιες της κοινότητας, της πίστης και της αφοσίωσης σε έναν σκοπό που πιστεύεις με όλο σου το είναι.» Η ηθοποιός αντιμετώπισε τον ρόλο σαν μια ευκαιρία όχι μόνο να ξαναεπισκεφτεί μια κρίσιμη στιγμή της αμερικάνικης ιστορίας αλλά να ανακαλύψει και το διαρκές ταξίδι μιας γυναίκας μέσα από την προσωπική της μεταμόρφωση και τη θέληση για επιβίωση.
Για την ΡΕΝΕ ΖΕΛΒΕΓΚΕΡ, ο ρόλος της Ρούμπι, σήμαινε μια μοναδική ευκαιρία να εμπιστευτεί ολοκληρωτικά τον εαυτό της στους ρυθμούς της φύσης και σε μια περισσότερο γήινη και ζωική πλευρά, που σπάνια αποτυπώνεται στην οθόνη. «Βλέπω την Ρούμπι σαν μια γυναίκα με λερωμένα χέρια. Ξέρει πότε πρέπει να βάλει τους σπόρους στη γη, τι καρπούς θα βγάλουν και πότε πρέπει να μαζέψει τη σοδειά. Ξέρει για το φεγγάρι, τον ήλιο, τις εποχές και τι σημαίνουν οι άνεμοι. Το κάθε τι γι αυτήν αφορά την αντοχή και την επιβίωση. Μέχρι όμως να γνωρίσει την Έιντα, το συναίσθημα δεν έχει μεγάλη θέση στη ζωή της - έχει μάθει να μην αισθάνεται τα πράγματα. Σταδιακά όμως αρχίζει να χρησιμοποιεί τη φαντασία της, να εκφράζεται -νομίζω ότι είναι αληθινά υπέροχο να παρακολουθείς πως αυτές οι δυο γυναίκες διδάσκουν η μία την άλλη και πως ωριμάζουν παράλληλα», σχολιάζει η ηθοποιός για τον ρόλο της.
Για τον ρόλο του Ίνμαν, ο σκηνοθέτης επέστρεψε στον ΤΖΟΥΝΤ ΛΟ, τον αγαπημένο πρωταγωνιστή της ταινίας του Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ. Ο Λο ήθελε να υποδυθεί τον χαρακτήρα από την πρώτη στιγμή που διάβασε το σενάριο: «Κατάλαβα αμέσως ότι ο χαρακτήρας του Ίνμαν ήταν ένας ρόλος που όλοι οι ηθοποιοί θα ονειρεύονταν να παίξουν. Είναι τα μάτια και τα αυτιά του κοινού. Στην αρχή βρίσκεται ανάμεσα στην ένταση και το πάθος του πολέμου, πιστεύοντας στα ιδανικά των νοτίων. Γρήγορα όμως, αφού υφίσταται τη φρίκη του εμφυλίου, ξεκινά αυτό το σωματικό και πνευματικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου μαθαίνει πως το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει κανείς να παλεύει είναι η αγάπη...», παρατηρεί ο πρωταγωνιστής και καταλήγει: «ήμουνα προετοιμασμένος για τις απαιτητικές συνθήκες του ρόλου και έτοιμος να κάνω οτιδήποτε χρειαζόταν. Τελικά, η ταινία έχει να κάνει με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισμένη κατάσταση σε μια περίοδο μεγάλης κακουχίας και πνευματικής αναστάτωσης. Είναι, όμως και μια ιστορία για τη ζωή, για τους λόγους ύπαρξης που πρέπει να βρίσκει ο καθένας μας και πως τελικά η αγάπη είναι ο απόλυτος στόχος.»

Για την ερμηνεία της στην ταινία COLD MOUNTAIN, η ΡΕΝΕ ΖΕΛΒΕΓΚΕΡ πήρε το Όσκαρ Β Γυναικείου Ρόλου.

Συμμετέχουν
Τζουντ Λο
Inman
Νικόλ Κίντμαν
Ada Monroe
Ρενέ Ζελβέγκερ
Ruby Thewes
Άιλιν Άτκινς
Maddy
Μπρένταν Γκλίζον
Stobrod Thewes
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν
Reverend Veasey
Νάταλι Πόρτμαν
Sara
Τζιοβάνι Ρίμπιζι
Junior
Ντόναλντ Σάδερλαντ
Reverend Monroe
Ρέι Γουίνστον
Teague
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz