Αναζήτηση
Έχεις μόνο 100 λεπτά... Ασταμάτητο - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Έχεις μόνο 100 λεπτά... Ασταμάτητο - iShow.gr
Είδος
Περιπέτεια δράσης αμερικανικής παραγωγής 2010
Διάρκεια
99'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Υπόθεση
Θρίλερ
Περιπέτεια
Ένας βετεράνος μηχανικός κι ένας νεαρός προϊστάμενος αμαξοστοιχίας συνεργάζονται για να σταματήσουν την ξέφρενη πορεία ενός ακυβέρνητου τρένου, που μεταφέρει θανατηφόρες τοξικές ουσίες. 
Πληροφορίες
Ο σκηνοθέτης Τόνι Σκοτ ("Top Gun", "Deja vu"), ένας μαέστρος της καταιγιστικής δράσης, επιστρέφει με άλλη μια θεαματική περιπέτεια που κόβει την ανάσα. Πρωταγωνιστούν ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Ντένζελ Ουάσινγκτον, ο ανερχόμενος πρωταγωνιστής του "Star Trek", Κρις Πάιν, και η Ροζάριο Ντόσον ("Death Proof").


Λίγα Λόγια για την Παραγωγή

Το "Unstoppable" αποτελεί άλλη μια απόδειξη του απαράμιλλου ταλέντου του Σκοτ στην μίξη δράσης, χαρακτήρων και συναισθημάτων. "Είναι μια ταινία που ξεκινά στα 80 χιλιόμετρα την ώρα και καταλήγει στα 240 χιλιόμετρα την ώρα, είναι ταχύτητα υπό την επήρεια speed" δηλώνει ο Τόνι Σκοτ, ο οποίος παραδέχεται πως η το "Unstoppable" είναι το πιο δύσκολο project, νοητικά και σωματικά, που έχει αναλάβει ποτέ. Δεν αναφέρεται όμως μόνο στις πρακτικές δυσκολίες του να σκηνοθετείς πάνω σε ένα όχημα, το οποίο ξεχύνεται στις ράγες με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα, ή στις επικίνδυνες σκηνές που κόβουν την ανάσα. Το να βρίσκεσαι στον ίδιο 2x3 μέτρα χώρο, στο βαγόνι 1206, για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παρουσιάζει μια σειρά από εμπόδια. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον σκηνοθέτη ήταν το να διατηρήσει το ενδιαφέρον για τους χαρακτήρες στο κουτί αυτό. "Αυτή ήταν η πιο απαιτητική και η πιο θαυμάσια περιπέτεια που έχει βρεθεί στο δρόμο μου, διότι έπρεπε να διηγηθώ μια ιστορία χαρακτήρων μέσα σε κάτι που πήγαινε πολύ, πολύ γρήγορα" προσθέτει ο Σκοτ. "Το παν είναι πάντα οι ερμηνείες." Σε συνάρτηση με τον ρεαλιστικό τόνο και τους ρεαλιστικούς χαρακτήρες της ταινίας, ο Σκοτ αποφάσισε να αποφύγει τη χρήση των ψηφιακών εφέ, προτιμώντας την αληθινή δράση και τις ικανότητες μερικών από τους πιο ευρηματικούς κασκαντέρ.

Ο Μαρκ Μπόμπακ δούλευε κατά διαστήματα το σενάριο για δυο χρόνια πριν αναλάβει το project ο Τόνι Σκοτ. Ο σκηνοθέτης λέει πως είναι η πρώτη, και ίσως η μοναδική φορά, στην καριέρα του, που ένα στούντιο δέχθηκε το σενάριο χωρίς να κάνει καμία σημείωση, πριν καν ξεκινήσει το casting. "Το σενάριο του Μαρκ ήταν ότι πιο αγωνιώδες έχω διαβάσει" λέει ο Σκοτ. "Το διάβασα μονορούφι. Οι χαρακτήρες γινόντουσαν όλο και πιο δυνατοί καθώς ξεδιπλωνόταν η ιστορία, ενώ η δράση είναι αμείλικτη, παίρνει σταδιακά φόρα και δεν ελαττώνει ποτέ ταχύτητα."

Ο Σκοτ στράφηκε για άλλη μια φορά στην καλλιτεχνική του έμπνευση, τον βραβευμένο με Όσκαρ Ντένζελ Ουάσινγκτον, για να ηγηθεί του cast. Το "Unstoppable" είναι η πέμπτη τους συνεργασία, μετά τις ταινίες "Crimson Tide", "Δια Πυρός και Σιδήρου", "Deja vu" και "Επίθεση στο Συρμό". "Σε κάθε ταινία που έχουμε συνεργαστεί, ο Ντένζελ αγγίζει μια διαφορετική πτυχή της προσωπικότητάς του" εξηγεί ο Σκοτ. "Μέσα σε κάθε έναν από εμάς, και σε διαφορετικές στιγμές της ζωής μας, υπάρχουν διαφορετικές προσωπικότητες. Ο Ντένζελ είναι εκπληκτικός στο να αγγίζει την κατάλληλη προσωπικότητα για ένα συγκεκριμένο project."

"Εμπιστεύομαι τον Τόνι, ο οποίος είναι εξαιρετικός δημιουργός, και απολαμβάνω το να δουλεύω μαζί του" αναφέρει ο Ουάσινγκτον. "Έχουμε πλέον μια πολύ καλή επικοινωνία. Ξέρω τι αναζητά κι εκείνος ξέρει πως μου αρέσει να δουλεύω, οπότε αφήνουμε ο ένας τον άλλον μόνο να κάνει τη δουλειά του. Ο Τόνι είναι πολύ ενθουσιώδης και η ομάδα του λατρεύει να δουλεύει γι’ αυτόν, είναι εύκολο μαζί του."

Ο Ουάσινγκτον πρότεινε στον Σκοτ τον Κρις Πάιν για τον ρόλο του Ουίλ Κόλσον και ο Σκοτ συμφώνησε, ειδικά έχοντας δει τη δουλειά του Πάιν στην παράσταση "Farragut North". Ο Ουάσινγκτον δεν εντυπωσιάζεται εύκολα αλλά περιγράφει τον Πάιν ως κάποιον που θα φτάσει ψηλά και έχει πραγματικά μέλλον. Ο Πάιν από την άλλη πήρε μαθήματα παρακολουθώντας τον Ουάσινγκτον επί τω έργω, τα οποία έχει κρατήσει για μελλοντική χρήση. "Ο Ντένζελ σε σπρώχνει συνεχώς στο να κάνεις καλύτερη δουλειά" λέει ο Πάιν. "Είναι πολυσύνθετος με τον καλύτερο τρόπο και προσφέρει τόσα πολλά που κάθε λήψη είναι διαφορετική, καθεμία έχει κάτι το διαφορετικό και, αν δίνεις προσοχή, μπορείς να εκμεταλλευτείς τις μικρές αυτές αποχρώσεις που δίνουν περισσότερο βάθος στους χαρακτήρες."

Ο Ουάσινγκτον, ο Πάιν και η Ντόσον συμφωνούν πως το ασταμάτητο τρένο, το 777, κλέβει κάθε σκηνή. "Το 777 είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας" σύμφωνα με τον Ουάσινγκτον. "Είναι ο καρχαρίας του "Jaws". Είναι το τέρας στο δωμάτιο που πρόκειται να καταστρέψει ανθρώπους, πόλεις – οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο του. Ο Κρις Πάιν κι εγώ έχουμε τους δεύτερους ρόλους. Όλα έχουν να κάνουν με το τρένο, γι’ αυτό και η ταινία λέγεται "Unstoppable".

Ως βετεράνος των ταινιών δράσης, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον ξέρει ακριβώς μέχρι που θέλει να φτάσει η συμμετοχή του στις επικίνδυνες σκηνές. Μετά από τόσες ταινίες, ο Ουάσινγκτον δεν έχει τίποτα πλέον να αποδείξει και είναι ξεκάθαρος όσον αφορά το τι θα κάνει και τι δεν θα κάνει. Όντας επίσης κι ο ίδιος σκηνοθέτης, γνωρίζει τι είναι απαραίτητο για τα κοντινά πλάνα. Ακόμα κι ο Ουάσινγκτον όμως παρασύρθηκε στις επικίνδυνες σκηνές της ταινίας από το πάθος για αληθοφάνεια του Σκοτ. "Πρέπει να είμαι τρελός" λέει γελώντας ο Ουάσινγκτον, προσπαθώντας να εξηγήσει για ποιο λόγο συμφώνησε να τρέξει πάνω σε ένα τρένο εν κινήσει, για μία από τις πολλές σκηνές δράσης της ταινίας. "Το τρένο έτρεχε με 80 χιλιόμετρα την ώρα, εγώ τρέχω στην οροφή, ένα ελικόπτερο πετάει από πάνω μου, κρέμομαι από την άκρη, είναι τρέλα!"

Στην αρχή, ο Σκοτ ζήτησε από τον Ουάσινγκτον να τρέξει πάνω σε ένα χαμηλό βαγόνι/πλατφόρμα, στο οποίο είχαν κάνει τις απαραίτητες μετατροπές ώστε να μοιάζει με την οροφή του τρένου. Ο Ουάσινγκτον συνήθισε σταδιακά να κινείται πάνω του αλλά, πριν καταλάβει τι συμβαίνει, ο Σκοτ είχε αλλάξει το βαγόνι/ πλατφόρμα με ένα πραγματικό βαγόνι. "Ο Τόνι είναι πολύ καταφερτζής" εξηγεί ο Ουάσινγκτον. "Με έβαλαν για ζέσταμα και πριν το καταλάβω είχα βρεθεί πάνω στο τρένο. Τα τρένα είναι αρκετά ψηλότερα απ’ ότι φαντάζεστε. Στο μεταξύ, οι δύο πιλότοι ελικοπτέρων έκαναν σλάλομ ανάμεσα στα δέντρα και στα βαγόνια, κάτω, πάνω και ολόγυρα. Όπως λέει και ο Κρίς Πάιν, "αυτές είναι ουρό-προκλητικές στιγμές"".

"Όταν διαβάζεις ένα σενάριο, ξεχνάς πως θα πρέπει κάποια στιγμή να κάνεις αυτά που γράφονται στην σελίδα" αναφέρει ο Πάιν. "Είτε αυτό σημαίνει πως κάθε σκηνή θα λαμβάνει χώρα μέσα στο βαγόνι ενός τρένου, είτε αυτό σημαίνει πως ο χαρακτήρας που υποδύεσαι πηδάει από το πίσω μέρος ενός φορτηγού, το οποίο κινείται με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα, σε ένα τρένο που κινείται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα."

"Η μεγαλύτερη πρόκληση στις ριψοκίνδυνες σκηνές ήταν προφανώς το τρένο" σύμφωνα με τον Γκάρι Πάουελ, συντονιστή των κασκαντέρ. "Είτε επρόκειτο για κασκαντέρ είτε για ηθοποιό, παίρναμε τις ίδιες προφυλάξεις διότι αν κάποιος πέσει, το τρένο δεν σταματά. Οι επικίνδυνες σκηνές που γυρίσαμε συνέβησαν στην πραγματικότητα, κάτι που είναι σπάνιο στην εποχή των ψηφιακών εφέ. Γυρίσαμε την ταινία με τον παλιό τρόπο, με πραγματικούς κασκαντέρ."

Ο Ουάσινγκτον κι ο Πάιν, όπως κι ο σκηνοθέτης τους, έκαναν εκτενή έρευνα για τον κόσμο στον οποίο θα εισερχόντουσαν. Πέρα από το γεγονός πως πέρασαν αρκετό χρόνο με τον Σκοτ και τον Μπόμπακ συζητώντας τους χαρακτήρες και τη δομή της ιστορίας, οι δύο ηθοποιοί ήταν για εβδομάδες σε αμαξοστάσια, ώστε να κατανοήσουν την αρμοδιότητα του καθενός, από τον σταθμάρχη αμαξοστασίου μέχρι τον προϊστάμενο αμαξοστοιχίας, αλλά και να μάθουν από τους επαγγελματίες – όχι απλά την ορολογία αλλά και την πρακτική εμπειρία της οδήγησης ενός τρένου και των πιο επικίνδυνων καθηκόντων, όπως η ένωση και η αποσύνδεση ατομικών βαγονιών.

Με τον έμπειρο Τόνι Σκοτ στο τιμόνι, το "Unstoppable" συνδυάζει ατελείωτη δράση με τη χημεία ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες, τον Φρανκ και τον Ουίλ, οι οποίοι ξεκίνησαν την μέρα της με τον πιο συνηθισμένο τρόπο και κατέληξαν ήρωες. Η ταινία παρασύρει το κοινό, μαζί με τον Φρανκ και τον Ουίλ, σε μια αξέχαστη εμπειρία σύμφωνα με τον Σκοτ. "Νομίζω πως στην ταινία αυτή ξεκινάς καθισμένος αναπαυτικά, αλλά πολύ σύντομα βρίσκεσαι καθηλωμένος στην άκρη της θέσης σου."
Συμμετέχουν
Ντένζελ Ουάσινγκτον
Frank Barnes
Κρις Πάιν
Will Gordon
Ροζάριο Ντόσον
Connie Hooper
Κέβιν Νταν
Τζέισι Σραμ
Darcy Gordon
Ethan Suplee
Ελίζαμπεθ Μάθις
Nicole
Meagan Tandy
Maya
Κέβιν Τσάπμαν
Bunny
Ντέιβιντ Warshofsky
Jud
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551