Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
The double - iShow.gr
The double (The Double)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Περιπέτεια
Δράσης
Μυστηρίου
Είδος
Περιπέτεια μυστηρίου αμερικανικής παραγωγής 2011
Συντελεστές
Υπόθεση
Ο εν αποστρατεία πράκτορας της CIA Πολ Σέπαρντσον (Ρίτσαρντ Γκιρ) καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να εξιχνιάσει τη δολοφονία ενός γερουσιαστή. Το έγκλημα μοιάζει να φέρει την «υπογραφή» του Κάσιους, ενός Σοβιετικού επαγγελματία εκτελεστή που θεωρούνταν νεκρός από τους Αμερικανούς εδώ και χρόνια. Ο Σέπαρντσον αναγκάζεται από την υπηρεσία του να συνεργαστεί με το νεαρό πράκτορα του FBI Μπεν Γκίρι (Τόφερ Γκρέις), που έχει ειδικευτεί στο προφίλ και την εγκληματική δράση του Κάσιους, για να διαλευκάνουν μαζί το έγκλημα. Κι ενώ έχουν τελείως διαφορετική τοποθέτηση απέναντι στην αποστολή τους, οι έρευνες και τα στοιχεία που έρχονται σταδιακά στο φως θα οδηγήσουν σε αποκαλύψεις απρόσμενες και για τους δύο, ικανές να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Trailer
Trailer
Πληροφορίες
Μετά από την τεράστια επιτυχία των ταινιών ‘Wanted’ και ‘Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα’, το σεναριογραφικό δίδυμο Μάικλ Μπραντ και Ντέρεκ Χάας αναζητούσε επίμονα ένα έργο στο οποίο ο μεν Μπραντ θα μπορούσε να διατελέσει το ρόλο του σκηνοθέτη, ο δε Χάας το ρόλο του παραγωγού. Αυτόν το στόχο είχαν θέσει και αρχικά, όταν πούλησαν στο Χόλιγουντ το πρώτο τους σενάριο (‘Μαχητές των Δρόμων: 2 Fast 2 Furious’), και το έργο ‘The Double’ ήρθε να τους δικαιώσει 11 χρόνια μετά. Για τη συγγραφή του σεναρίου οι Μπραντ και Χάας χρησιμοποίησαν και πάλι τη δοκιμασμένη μέθοδο της πολύχρονης συνεργασίας τους: έγραφε ο καθένας από το χώρο του και αντάλλασσαν τα κείμενα μέσω mail, συμπληρώνοντας ή βελτιώνοντας ο ένας τις ατάκες του άλλου. Οι δημιουργοί οραματιζόντουσαν από την αρχή μία εμπορική αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστική ταινία. Αυτό ενδεχομένως απέτρεψε αρκετές εταιρείες παραγωγής που αρχικά ενδιαφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν το έργο αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκαν λόγω του φαινομενικά υψηλού απαιτούμενου προϋπολογισμού. Τελικά όμως ο Ασόκ Αμριτράζ, Πρόεδρος της Hyde Park Entertainment εμπιστεύτηκε το όραμα των δύο σεναριογράφων και η ταινία μπήκε στο στάδιο της προ-παραγωγής.

Ο «ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ» ΓΚΙΡ ΣΕ ΡΟΛΟ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΑ

«Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ήταν το πρώτο όνομα που συζητήσαμε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί υπάρχουν ελάχιστοι ηθοποιοί αυτής της ηλικίας που μπορούν να αποδώσουν αντίθετες συναισθηματικές ποιότητες την ίδια ακριβώς στιγμή» λέει ο Μπραντ. Ο Ρίτσαρντ Γκιρ από την πλευρά του εντυπωσιάστηκε με τους καλοδουλεμένους και σύνθετους χαρακτήρες του έργου και δέχτηκε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία. «Όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την ιστορία είναι πολύ καλοί ψεύτες και οι ψεύτες είναι πολύ πρόσφοροι χαρακτήρες για έναν ηθοποιό. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για εμάς τους ανθρώπους» λέει χαρακτηριστικά ο Γκιρ.
Με τον Ρίτσαρντ Γκιρ να αναλαμβάνει τα πρωταγωνιστικά ηνία, ο ανερχόμενος Τόφερ Γκρέις δέχθηκε με ενθουσιασμό το ρόλο του νεαρού πράκτορα του FBI Μπεν Γκίρι. «Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος από τον Γκιρ στο χώρο μας: μπορεί να κάνει κυριολεκτικά το οτιδήποτε, σε οποιοδήποτε είδος ταινίας. Το γεγονός ότι βρίσκεσαι δίπλα σε κάποιον με μια τόσο μεγάλη εμπειρία σε κάνει να ελπίζεις ότι μπορεί να του μοιάσεις και λίγο» λέει ο Γκρέις για τη συνεργασία του με το διάσημο ηθοποιό. Καθώς άρχισαν να γνωρίζονται καλύτερα, οι δύο πρωταγωνιστές μετέφεραν εν μέρει τη δυναμική της κινηματογραφικής τους σχέσης στην πραγματική ζωή, με τον Γκιρ να αναλαμβάνει το ρόλο μέντορα απέναντι στον Γκρέις. Και τελικά η καλή χημεία μεταξύ τους αποδείχθηκε ένας σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία του έργου

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Για να προετοιμαστεί για το ρόλο του ο Γκρέις έπρεπε να εξοικειωθεί με τα ρωσικά αλλά και με την ιδιαίτερη γλώσσα που χρησιμοποιεί το FBI. Επίσης έπρεπε να συνηθίσει και στις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής ζωής, αφού ο Μπεν Γκίρι έχει σύζυγο και παιδί, σε αντίθεση με το μοναχικό χαρακτήρα του Γκιρ. «Το πρώτο που χρειάστηκε να κάνουμε ήταν να τραβήξουμε οικογενειακές φωτογραφίες, ένα τοπίο τελείως άγνωστο για μένα. Ένιωσα σα να έριχνα την πρώτη μου βολή με όπλο, μόνο που αυτό μου φάνηκε ακόμη πιο τρομακτικό» ομολογεί ο Γκρέις. Η όλη διαδικασία βέβαια έγινε αρκετά πιο εύκολη από το γεγονός ότι είχε ως κινηματογραφική σύζυγο την Οντέτ Γιάστμαν. «Είναι το συναισθηματικό κέντρο του έργου» λέει ο Χάας για το ρόλο της Γιάστμαν, ενώ ο Μπραντ συμπληρώνει για την ίδια την ηθοποιό: «τη συμπαθείς με την πρώτη ματιά. Είναι όμορφη κι εξαιρετική ηθοποιός αλλά το κυριότερο είναι αυτή η ζεστασιά που εκπέμπει από την πρώτη στιγμή που της μιλάς». Ο άλλος θηλυκός ρόλος του έργου βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το ρόλο της Γιάστμαν: πρόκειται για τη ρωσίδα ιερόδουλη Άμπερ την οποία ανακρίνει ο Σέπαρντσον προκειμένου να εξιχνιάσει τη δολοφονία. Το ρόλο αναλαμβάνει η Στάνα Κάτιτς, η οποία μάλιστα εντυπωσίασε τους δημιουργούς με την επιμονή και την αντοχή της σε μια έντονη σκηνή δράσης με τον Ρίτσαρντ Γκιρ. «Ήταν γεμάτη γρατζουνιές, είχε σκόνη στα μάτια και στη μύτη της κι όμως επέμενε να συνεχίσουμε. Μου έκανε εντύπωση το πάθος και η ικανότητά της να προχωράει τα πράγματα» λέει ο Μπραντ.
Για το ρόλο του Τομ Χάιλαντ, του αρχηγού της CIA, ο Ρίτσαρντ Γκιρ πρότεινε με σιγουριά τον Μάρτιν Σιν. Οι δύο άντρες εδώ και χρόνια αναζητούσαν την ευκαιρία να συνεργαστούν σε μια ταινία, κι αυτή τη φορά αποδείχθηκε ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Τέλος, για το ρόλο του Μπρούτους, ενός Σοβιετικού εκτελεστή, επιλέχθηκε ο Στίβεν Μόγιερ. Ο Μόγιερ ασχολήθηκε εκτεταμένα με το χαρακτήρα του και του προσέδωσα πολλά στοιχεία που δεν είχε προβλέψει ο σκηνοθέτης, τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης (π.χ. ιδέες για συγκεκριμένα τατουάζ) όσο και σε επίπεδο συμπεριφοράς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΝΤΙΤΡΟΪΤ
Η επιλογή των σωστών ηθοποιών είναι σίγουρα μια δύσκολη διαδικασία, στην προκειμένη ταινία όμως εξίσου απαιτητική ήταν και η διαδικασία ανεύρεσης των κατάλληλων χώρων για τα γυρίσματα. Και αυτό γιατί το σενάριο προϋπέθετε κινηματογράφηση σε χώρο φυλακής. Οι δημιουργοί αναζήτησαν σωφρονιστικά ιδρύματα στην ευρύτερη περιοχή του Ντιτρόιτ όπου πραγματοποιήθηκε μέρος των γυρισμάτων, και δυσκολεύτηκαν αρκετά μέχρι να βρουν το κατάλληλο, κυρίως λόγω του περιορισμένου χώρου των πραγματικών κελιών που δεν επιτρέπει την ικανοποιητική τοποθέτηση της κάμερας χωρίς να παρεμβάλλονται οπτικά εμπόδια όπως π.χ. μεταλλικές μπάρες. Όπως και οι περισσότερες ταινίες κατασκοπείας, το φιλμ λαμβάνει χώρα στην Ουάσινγκτον. Σε αντίθεση όμως με τα περισσότερα έργα, εδώ βλέπουμε άλλες απόψεις της πρωτεύουσας, πιο σκοτεινές και λιγότερο «τακτοποιημένες».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΜΑΪΚΛ ΜΠΡΑΝΤ & ΝΤΕΡΕΚ ΧΑΑΣ

Ποια είναι η διαδικασία της συγγραφής; Πώς γράφετε ένα σενάριο μαζί;
ΜΑΪΚΛ ΜΠΡΑΝΤ : Γράφουμε μαζί εδώ και 11 χρόνια. Η διαδικασία μας προέκυψε οργανικά: επειδή ζούσαμε σε διαφορετικές πόλεις γύρω στα 2000 χιλιόμετρα μακριά, αναγκαστικά στέλναμε ο ένας στον άλλον όλο και πιο βελτιωμένες εκδοχές του σεναρίου μέχρι που πήρε την τελική του μορφή, αυτή που μας άρεσε και που τελικά πουλήσαμε. Από τότε μέχρι σήμερα δουλεύουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Διαφωνείτε ποτέ σχετικά με την κατεύθυνση του σεναρίου;
ΝΤΕΡΕΚ ΧΑΑΣ : Όχι, πολύ σπάνια διαφωνούμε. Η τακτική μας είναι να κάνουμε το σενάριο όσο το δυνατόν καλύτερο. Και όταν παίρνεις πίσω μια ατάκα καλύτερη από αυτήν που είχες γράψει, απλά το καταλαβαίνεις.

Έχοντας πια δοκιμαστεί στους ρόλους του σκηνοθέτη και του παραγωγού αντιμετωπίζετε το γράψιμο με τον ίδιο τρόπο;

ΝΧ: Δεν άλλαξε κάτι στον τρόπο που το αντιμετωπίζουμε. Σίγουρα όμως θα είμαστε πιο εκλεκτικοί με την επόμενη ταινία που θα αναλάβουμε ως σκηνοθέτες και παραγωγοί.
ΜΜ: Ειλικρινά δεν ξέρω σε τι βαθμό έχουμε επηρεαστεί και πώς. Σίγουρα μας αρέσει η όλη διαδικασία, μας αρέσει το γράψιμο και προσωπικά μου αρέσει να σκηνοθετώ όταν ο Ντέρεκ αναλαμβάνει την ευθύνη της παραγωγής. Αλλά δεν ξέρω πόσες ταινίες θα μπορέσουμε να γυρίσουμε συνδυάζοντας όλους αυτούς τους ρόλους.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες στα έργα σας είναι σύνθετοι. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να δημιουργείτε πολυεπίπεδους ρόλους;
ΜΜ: Αυτό που προσπαθούμε πραγματικά να καταφέρουμε είναι να δημιουργούμε «κακούς» που όμως κάνουν κάτι καλό ή το αντίστροφο, «καλούς» που όμως κάνουν κάτι κακό. Πιστεύω ότι όταν τηρείται αυτή η συνταγή έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον και για τους ηθοποιούς. Αν το καλοσκεφτείτε, αυτός ακριβώς ο συνδυασμός χαρακτηρίζει όλους τους κλασικούς κινηματογραφικούς ήρωες.

Ποια ήταν η εμπειρία σας από την πρώτη πραγματικά δική σας ταινία;

ΝΧ: Είναι πραγματικά μεγάλη ικανοποίηση να συμμετέχεις σε όλα τα στάδια της δημιουργίας και της παραγωγής ενός φιλμ. Και πιστεύω ότι ήμασταν πολύ τυχεροί. Θέλαμε να κάνουμε ένα έργο πραγματικά εντυπωσιακό, ίσως και μεγαλεπήβολο συγκριτικά με τα χρήματα που είχαμε. Αυτό θα μπορούσε να μας είχε οδηγήσει σε πολύ αγχωτικές καταστάσεις, όμως ο Μάικλ το χειρίστηκε πολύ ψύχραιμα και πήραμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Ήμασταν τυχεροί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΜΑΪΚΛ ΜΠΡΑΝΤ & ΝΤΕΡΕΚ ΧΑΑΣ (Σεναριογράφοι, Σκηνοθέτης/Παραγωγός)
Το δίδυμο Μάικλ Μπραντ και Ντέρεκ Χάας έχει υπογράψει τα σενάρια των πρόσφατων κινηματογραφικών επιτυχιών ‘Wanted’ και ‘Το Τελευταίο Τρένο για τη Γιούμα’. Το πρώτο τους σενάριο που βρήκε το δρόμο προς τη μεγάλη οθόνη ήταν το έργο ‘Μαχητές των Δρόμων: 2 Fast 2 Furious’, που έκανε συνολικές εισπράξεις 236 εκατομμυρίων δολαρίων στο διεθνές box office.
Αυτή την περίοδο ασχολούνται με τη μεταφορά δύο βιβλίων στη μεγάλη οθόνη: το “The Matarese Circle”, από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λάντλαμ, στο οποίο φημολογείται ότι θα πρωταγωνιστούν οι Ντένζελ Ουάσινγκτον και Τζον Τραβόλτα σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, και το “The Thirteenth Hour”, την παραγωγή του οποίου θα αναλάβει ο Μάικλ Ντε Λούκα. Επίσης γράφουν το σενάριο του φιλμ ‘Countdown’, όπου θα αναλάβουν ξανά τους ρόλους του σκηνοθέτη (Μπραντ) και του παραγωγού (Χάας).

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΓΚΙΡ (Πολ Σέπαρντσον)
Διακρίσεις: ‘Σικάγο’: Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε Μιούζικαλ/Κωμωδία
Σημαντικότερες ταινίες: ‘Νύχτες στη Ροδάνθη’, ‘I`m not There’, ‘Η Μεγάλη Απάτη’, ‘Εγκληματίας Πολέμου’, , ‘Χορεύετε;’, ‘Συλλαβίζοντας την Ευτυχία’, ‘Άπιστη’, ‘Ο Χρησμός της Πεταλούδας’, ‘Ο Dr T και οι Γυναίκες’, ‘Η Νύφη το’ Σκασε’, ‘Κόκκινη Γωνία’, ‘Το Τσακάλι’, ‘Sommersby’, ‘Βρώμικες Υποθέσεις’, ‘Pretty Woman’, ‘Χωρίς Φραγμό’, ‘Κότον Κλαμπ’, ‘Χωρίς Ανάσα’, ‘Ιπτάμενος και Τζέντλεμαν’, ‘Επάγγελμα: Ζιγκολό’, ‘Μέρες Ευτυχίας’.
Πρόσφατα: Τον είδαμε στις ταινίες ‘Αμέλια’, ‘Η Σκοτεινή Πλευρά του Νόμου’ και ‘Hachiko: Η Ιστορία ενός Σκύλου’.
Σύντομα: Θα τον ακούσουμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας animation ‘Henry and Me’.
Άλλα στοιχεία: Εκτός μεγάλης οθόνης ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι επίσηςεξαιρετικός πιανίστας, μουσικοσυνθέτης αλλά και ικανός φωτογράφος, όπως φαίνεται κι από το βιβλίο του με τίτλο “Pilgrim”, όπου παρουσιάζει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από τα επί 25 χρόνια ταξίδια του στην Ανατολή και τη μαθητεία του στο Βουδισμό. Υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Γκιρ προσπάθησε με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσει τη δυτική κοινή γνώμη σχετικά με την Κινέζικη κατοχή στο Θιβέτ και ίδρυσε το Gere Foundation που χρηματοδοτεί προγράμματα υγείας, εκπαίδευσης και ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, υπό την καθοδήγηση του Δαλάι Λάμα.

ΤΟΦΕΡ ΓΚΡΕΪΣ (Μπεν Γκίρι)
Διακρίσεις: ‘Υ.Γ. Σ’ Αγαπώ’ : Βραβείο Best Breakthrough Performance – National Board of Review ‘Ποιος Είναι το Αφεντικό’ : Βραβείο Best Breakthrough Performance – National Board of Review
Κινηματογραφικό ντεμπούτο: ‘Traffic’
Σημαντικότερες ταινίες: ‘Spider-Man 3’, ‘Ραντεβού με έναν Σταρ’, ‘Το Χαμόγελο της Μόνα Λίζα', ‘Η Συμμορία των Έντεκα’, ‘Η Συμμορία των Δώδεκα’.
Πρόσφατα: Τον είδαμε στις ταινίες ‘Valentine’s Day’ και ‘Οι Κυνηγοί’.
Σύντομα: Θα συμμετέχει στο φιλμ ‘Take Me Home Tonight’.

KINHMAΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
KINHMAΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011
KINHMAΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ: 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
Συμμετέχουν
Ρίτσαρντ Γκιρ
Paul Shepherdson
Τόφερ Γκρέις
Ben Geary
Στάνα Κάτιτς
Stephen Moyer
Μάρτιν Σιν
Tom Highland
Οντέτ Γιούστμαν
(ως Odette Yustman)
Κρις Μαρκέτ
Nicole Forester
Molly
Tamer Hassan
Boz
Τζέφρι Πιρς
Agent Weaver
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz