Αναζήτηση
Barbara - iShow.gr
Barbara  
2012
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Barbara - iShow.gr
Είδος
Δραματική ταινία γερμανικής παραγωγής 2012
Διάρκεια
105'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Υπόθεση
Δραματική
Καλοκαίρι, 1980. Η Μπάρμπαρα, είναι γιατρός κι έχει κάνει αίτηση για βίζα για να φύγει την Ανατολική Γερμανία. Ως τιμωρία, έχει μετατεθεί από το Βερολίνο, σε ένα πολύ μικρό νοσοκομείο στην εξοχή μακριά από οτιδήποτε. Ο Γιοργκ, ο εραστής της από τη Δύση, σχεδιάζει ήδη την απόδραση της.
Η Μπάρμπαρα περιμένει υπομονετικά κλεισμένη στον εαυτό της. Το νέο διαμέρισμα, οι γείτονες, το καλοκαίρι, η εξοχή δε σημαίνουν τίποτα για εκείνη. Στη δουλειά της, ως χειρούργος παιδίατρος, υπό την επίβλεψη του Αντρέ, είναι πολύ τρυφερή απέναντι στους ασθενείς της, αλλά ψυχρή προς τους συναδέλφους της. Το μέλλον της, σκέφτεται θα ξεκινήσει σύντομα.
Αλλά ο Αντρέ την μπερδεύει. Η πίστη του στις ικανότητες της, η συμπεριφορά του, το χαμόγελο του. Γιατί την καλύπτει όταν θα βοηθήσει τη μικρή φυγά Σάρα; Μήπως έχει αναλάβει να την παρακολουθεί; Μήπως είναι ερωτευμένος; Όσο πλησιάζει η μέρα για να φύγει, αρχίζει και χάνει τον έλεγχο. Για τον εαυτό της, τα σχέδια της, την αγάπη.
Trailer
Πληροφορίες
Δήλωση σκηνοθέτη

Στις ταινίες των πρόσφατων χρόνων, η ανατολική Γερμανία πολύ συχνά εμφανίζεται χλωμή. Χωρίς χρώματα, χωρίς αέρα, μόνο το γκρίζο των συνόρων και τα κουρασμένα πρόσωπα. Δεν θέλαμε να κάνουμε μια ταινία πορτρέτο ενός καταπιεσμένου έθνους και μετά να παραθέσουμε την αγάπη ως αγνή, απελευθερωτική δύναμη. Δε θέλαμε συμβολισμούς. Απλά καταλήγει κανείς να τους αποκωδικοποιεί και να ανακαλύπτει ότι ήξερε ήδη.
Παρακολουθήσαμε πολλές ταινίες κατά την προετοιμασία μας. Εκείνη που μας εντυπωσίασε περισσότερο από όλες είναι το TO HAVE AND HAVE NOT του Χάουαρντ Χοκς. Δύο εραστές, η Μπακόλ και ο Μπόγκαρτ, παρατηρούν καχύποπτα ο ένας τον άλλο, να λένε ψέματα, και με μυστική αστυνομία γύρω τους, να αναγκάζονται να μιλάνε ανάμεσα στις γραμμές. Όλως παραδόξως, το χειρίζονται πολύ καλά και οι δύο, και διασκεδάζουν βλέποντας ο ένας τον άλλο να αντιμετωπίζει έτσι την κατάσταση. Βλέπεις ξεκάθαρα πως οι συνθήκες μπορούν να παράγουν ανθρώπους που φιλιούνται, μιλάνε και δείχνουν διαφορετικοί.
Μια άλλη ταινία που μας εντυπωσίασε ήταν το THE MERCHANT OF FOUR SEASONS του Φασμπίντερ. Η ανατολική Γερμανία της δεκαετίας του πενήντα είναι τόσο εμφανής σ’ αυτή την ταινία: στο εκκωφαντικό κενό μιας γυμνής αυλής, στις στρυμωγμένες κουζίνες από φορμάικα. Δεν είναι ένα φόντο, αλλά περισσότερο μια χωρική εμπειρία, όπου οι άνθρωποι αγαπιούνται, μαλώνουν, σιωπούν. Αυτή η ατμόσφαιρα κολλάει στα πάντα και βρίσκεται να αιωρείται στον αέρα και στους τοίχους. Το παρελθόν δεν περνάει ποτέ, αλλά επεκτείνεται στο παρόν μας.
Θέλαμε να αποτυπώσουμε στην ταινία αυτό το συγκεκριμένο κενό μεταξύ των ανθρώπων, με όλα όσα δημιουργήθηκαν, όλα όσα τους έχουν κάνει τόσο καχύποπτους, την απόρριψη και την αποδοχή.
Κατά τη διάρκεια των προβών, μία από τις ηθοποιούς ήθελε να φύγει από την ανατολική Γερμανία, με τη δικαιολογία μιας θεατρικής περιοδείας, θυμόταν ότι δεχόταν προσκλήσεις σε δείπνα, γνωρίζοντας ότι δε θα ήταν ποτέ εκεί για εκείνους. Θα έφευγε για πάντα. Και θυμόταν την τρομερή μοναξιά που ένοιωθε, γιατί δε θα επέστρεφε ποτέ και η ζωή που είχε θα εξαφανιζόταν. Η διάσημη ατάκα της Άννα Σέγκερ: «Όταν χάνεις το παρελθόν σου, δε θα έχεις μέλλον.» Το νοιώθει ακόμα βαθιά μέσα της, ακόμη και σήμερα.

Κρίστιαν Πέτζολντ
Συμμετέχουν
Νίνα Χος
Barbara
Ρόναλντ Ζέρφελντ
André
Ράινερ Μποκ
Klaus Schütz
Claudia Geisler
Stationsschwester Schlösser
Πήτερ Weiss
Medizinstudent
Ρόζα Enskat
Hausmeisterin Bungert
Peer-Uwe Teska
Kellner im Ausflugslokal
Μαρκ Waschke
Jörg
Πήτερ Benedict
Gerhard
Τόμας Neumann
Rentner am Auto
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551