Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Stay - iShow.gr
Stay
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ψυχολογική
Θρίλερ
Είδος
Ψυχολογικό θρίλερ αμερικανικής παραγωγής 2005
Διάρκεια
92'
Συντελεστές
Υπόθεση
Ο ψυχίατρος Σαμ Φόστερ κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να αποτρέψει από την αυτοκτονία έναν μυστικοπαθή νεαρό ασθενή του, τον Χένρι Λέθεμ, την παραμονή των 21ων γενεθλίων του. Όμως στην προσπάθειά του αυτή, ο ψυχίατρος θα μπει σε ένα εφιαλτικό ταξίδι χωρίς επιστροφή, που θα τον διχάσει ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην φαντασία. Καθώς διεισδύει όλο και περισσότερο στη ζωή του Χένρι, και στο λαβύρινθο του υποσυνείδητού του, επηρεάζει και τη σχέση του με την κοπέλα του και πρώην ασθενή του, Λίλα. Τελικά καταλήγει στο σημείο να μην γνωρίζει τι είναι αληθινό και τι συμβαίνει μόνο στη φαντασία του.
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Ο σκηνοθέτης Μαρκ Φόρστερ δημιουργεί ένα ψυχολογικό θρίλερ, που εμπλέκει έναν έντονα συμβολικό κόσμο ονείρων, ύπνωσης, παραισθήσεων και την πιο περίεργη εμπειρία που έχει βιώσει ποτέ ο ανθρώπινος νους. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της ταινίας, τα σουρεαλιστικά στοιχεία είναι εμφανή. Όπως αναφέρει ο Φόρστερ, "Ήθελα να ξεκαθαρίσω στους θεατές εξ αρχής ότι η ιστορία που πρόκειται να παρακολουθήσουν δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ήθελα επίσης να καταλάβουν ότι οι βασικοί χαρακτήρες μπλέκονται μεταξύ τους και ταξιδεύουν σε μια εναλλακτική, φανταστική πραγματικότητα χωρίς να νιώθουν ότι κάποιος τους χειραγωγεί".

Όντως, οι δύο ήρωες της ταινίας με μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα κοινό χαρακτηριστικό. Η μοίρα τους φέρνει σε επαφή. Ο Σαμ Φόστερ είναι ένας επιτυχημένος ψυχίατρος, με συγκρατημένα συναισθήματα. Μια από τις αγαπημένες περιπτώσεις ασθενών που ανέλαβε ποτέ είναι η κοπέλα του, Λίλα, μια εύθραυστη καλλιτέχνιδα που ο Σαμ έσωσε από την αυτοκτονία. Από την άλλη, ο Χένρι Λέθεμ είναι μια βαθιά στοιχειωμένη ψυχή, ένας απελπισμένος φοιτητής πανεπιστημίου που γίνεται ασθενής του Σαμ κατά λάθος, όταν ο θεράπων γιατρός του αρρωσταίνει μυστηριωδώς. Αφού συναντιούνται, ο Χένρι σοκάρει τον Σαμ με τη δήλωσή του ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει μέσα σε 3 ημέρες.

Ενώ ο Χένρι επιθυμεί διακαώς να αυτοκτονήσει και ο Σαμ αγωνίζεται για να τον κρατήσει στη ζωή, οι δυο τους μπλέκονται. Η ζωή του Σαμ κυριεύεται από την έγνοια του για τον ασθενή του, μέχρι που οι αναμνήσεις, οι φόβοι και οι μυστηριώδεις παραισθήσεις του Χένρι αρχίζουν να φαίνονται στον Σαμ σα να είναι δικά του συμπτώματα. Τελικά γίνεται προφανές ότι οι δυο τους έχουν διεισδύσει σε έναν κόσμο που δεν είναι ούτε ζωή ούτε θάνατος αλλά κάτι ενδιάμεσο.

Όσο για τον τίτλο της ταινίας, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Φόρστερ, έχει πολλές ερμηνείες: "Η λέξη STAY έχει πολλά διαφορετικά νοήματα και σχετίζεται με αρκετές μεταφορές. Για μένα, είναι μια λέξη που έχει να κάνει περισσότερο με την ανάγκη. Κανείς δεν θέλει να τον εγκαταλείψουν οι φίλοι του ή να πρέπει να στερηθεί τα πράγματα που αγαπά. Και αυτή η αίσθηση της ανάγκης είναι που ενώνει τους ήρωες της ταινίας τόσο στην αληθινή ζωή όσο και στην εναλλακτική πραγματικότητα της οποίας είναι αναπόσπαστα κομμάτια."

Συμμετέχουν
Γιούαν ΜακΓκρέγκορ
Dr. Sam Foster
Ναόμι Γουότς
Lila Culpepper
Ράιαν Γκόσλινγκ
Henry Letham
Μπομπ Χόσκινς
Dr. Leon Patterson
Κέιτ Μπάρτον
Mrs. Letham
Ελίζαμπεθ Ρίζερ
Athena
Τζανίν Γκαροφάλο
Dr. Beth Levy
Μπι Ντι Γουόνγκ
Dr. Ren
John Tormey
Custodian / Piano Mover #1
José Ramón Rosario
Cabbie / Piano Mover #2
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz