Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Το λουλούδι της ερήμου - iShow.gr
Το λουλούδι της ερήμου (Desert flower)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Δραματική
Είδος
Δραματική ταινία αγγλικής παραγωγής 2009
Διάρκεια
120'
Συντελεστές
Υπόθεση
Η δωδεκάχρονη Γουόρις ζει σ' ένα χωριό νομάδων στην έρημο της Σομαλίας . Όταν καταλαβαίνει ότι ο πατέρας της έχει αποφασίσει να την παντρέψει με έναν εβδομηντάχρονο βοσκό, το σκαει από το σπίτι της και πηγαίνει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου στη γιαγιά της. Εκείνη όμως, ντροπιασμένη από την συμπεριφορά της εγγονής της, δεν την κρατά κοντά της αλλά τη στέλνει εσώκλειστη να δουλέψει ως καθαρίστρια στην πρεσβεία της Σομαλίας στο Λονδίνο, κοντά σε κάποιους συγγενείς. Για τα επόμενα χρόνια η νεαρή Γουόρις ζει σε κατάσταση αιχμαλωσίας μέσα στην πρεσβεία μέχρι την ημέρα που ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της και όλοι οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή. Ξαφνικά βρίσκεται να περιφέρεται μόνη με μια βαλίτσα με τα ελάχιστα υπάρχοντά της, για πρώτη φορά στους δρόμους του Λονδίνου. Βρίσκει δουλειά ως καθαρίστρια σε ένα εστιατόριο, αλλά σύντομα η τύχη θα της χαμογελάσει όταν τραβά την προσοχή του διάσημου φωτογράφου Τέρι Ντόναλντσον. Από εκείνη τη στιγμή και με τη βοήθεια της καλής της φίλης Μέριλυν, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα...
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
ΓΟΥΟΡΙΣ ΝΤΙΡΙ: η ΖΩΗ της, η ΚΑΡΙΕΡΑ της, το ΙΔΡΥΜΑ της:

H Γουόρις Ντίρι γεννήθηκε το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, κοντά στα σύνορα με την Αιθιοπία. Στην ηλικία των 5 ετών υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περίπου 6.000 κορίτσια πέφτουν θύματα αυτού του βάναυσου εθίμου κάθε μέρα. Στα 13 της, η Γουόρις το έσκασε από την οικογένειά της και έναν υποχρεωτικό γάμο και κατέληξε να εργάζεται ως καθαρίστρια στο Λονδίνο. Στα 18 της, την ανακάλυψε ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και ξεκίνησε να εργάζεται ως μοντέλο. Έγινε το πρώτο μοντέλο από την Αφρική που υπέγραψε αποκλειστικό συμβόλαιο με την εταιρεία καλλυντικών Revlon και έγινε εξώφυλλο στα μεγαλύτερα περιοδικά μόδας. Αργότερα εμφανίστηκε στο πλευρό του Τίμοθι Ντάλτον στην ταινία JAMES BOND: THE LIVING DAYLIGHTS.

Σε συνέντευξή της στη διάσημη δημοσιογράφο Barbara Walters του NBC, η Γουόρις αποφασίζει να μιλήσει για το σκληρό και φρικτό τελετουργικό του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και τη δική της εμπειρία. Ένα παγκόσμιο κύμα συμπάθειας και διαμαρτυρίας ακολούθησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την έχρισε Ειδική Πρέσβειρα του ΟΗΕ. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων ασκείται κυρίως στην Αφρική, σε αραβικές χώρες και την Ασία, αλλά εξακολουθεί συχνά να ασκείται και από οικογένειες μεταναστών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Το 1997 κυκλοφόρησε η βιογραφία της "Λουλούδι της Ερήμου". Το βιβλίο έτυχε τεράστιας επιτυχίας, μεταφράστηκε σε πενήντα διαφορετικές γλώσσες και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια αντίτυπα σε όλον τον κόσμο. Ακολούθησαν τα βιβλία "Αυγή στη Έρημο", "Τα παιδιά της Ερήμου" και "Γράμμα στη μητέρα μου".

Το 2002 εγκαινίασε το Waris Dirie Foundation με έδρα στην Αυστρία. Το ίδρυμα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε όλο τον κόσμο για εκστρατείες για την ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης κατά του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων των γυναικών και παρέχει υποστήριξη σε υπάρχουσες καμπάνιες, καθώς και στα θύματα του Α.Γ.Γ.Ο.

Τον Φεβρουάριο του 2005, η Γουόρις Ντίρι συναντήθηκε με 25 υπουργούς από τα κράτη μέλη της Ευρώπης σε ένα συνέδριο για να συζητήσουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μετά από αυτή τη διάσκεψη, οι νόμοι έγιναν αυστηρότεροι σε πολλές χώρες. Η Γουόρις Ντίρι έχει συναντήσει πολλούς κορυφαίους ευρωπαίους πολιτικούς για τους σκοπούς του Ιδρύματός της και κατάφερε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να εισάγει στην ατζέντα της (για πρώτη φορά στην ιστορία της) την καταπολέμηση του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων. Λόγω ασφυκτικής πίεσης από τη διεθνή κοινότητα, 14 αφρικανικά κράτη έχουν απαγορεύσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών από το νόμο από το 2007. Υπάρχουν 150 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο (πηγή: UNICEF 2006) με σοβαρά ψυχολογικά τραύματα και για αυτά τα εκατομμύρια των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών που υπήρξαν θύματα αυτής της βαρβαρότητας σε όλο τον κόσμο, η Γουόρις Ντίρι έχει γίνει ένα σύμβολο ελπίδας και δικαιοσύνης. Η Γουόρις Ντίρι έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις για το ανθρωπιστικό της έργο και τα βιβλία της. Το 2007 ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τής απένειμε το Μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και πρόσφατα ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο ΙΙος το βραβείο My Way.


~~~
"Παρόλο που ως παιδί έκανα πολλά όνειρα, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι μια μέρα θα έβλεπα τη ζωή μου στη μεγάλη οθόνη"

"Επιστρέφοντας στην έρημο όλες οι παιδικές μου αναμνήσεις επανήλθαν με τέτοια ένταση και δύναμη που αυτή η εμπειρία με άφησε συγκλονισμένη. Ειδικά τα παιδιά που εμφανίζονται στην ταινία, η Σοράγια που με υποδύεται στην εφηβική ηλικία, το μικρό "αγγελούδι" η Σάφα που έπρεπε να μεταφέρει τόσο πόνο στην οθόνη, και o μικρός Ιντρίς που υποδύεται τον αδερφό μου με μια υπέροχη φυσικότητα"

"Η πρώτη μας συνάντηση πριν χρόνια με τον παραγωγό Πίτερ Χέρμαν δεν ήταν και η πιο ευχάριστη. Ωστόσο, σήμερα έχω να πω πως έδωσε πραγματικά όλο του το είναι για να πραγματοποιηθεί η ταινία. Το αποτέλεσμα είναι μια ταινία πλημμυρισμένη με εκθαμβωτικές εικόνες της Αφρικής που σου κόβουν την ανάσα. Όσο για τη Σέρι Χόρμαν, τη σκηνοθέτη μας, έδειξε απίστευτο θάρρος όταν ανέλαβε να ξεκινήσει ένα τόσο σύνθετο "ταξίδι". Νόμιζα ότι πιθανότατα κάποια στιγμή θα ερχόμασταν σε σύγκρουση κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όμως η διαίσθησή μου, μου είπε να την εμπιστευτώ και να την αφήσω απλά να κάνει τη δουλειά της. Και αυτή δεν θα μπορούσε να την έχει κάνει καλύτερα"

"Λία αδερφή μου, έχουμε τόσα κοινά. Έχεις γίνει κομμάτι του εαυτού μου και η δουλειά σου είναι μεγάλο επίτευγμα"

"Την πρώτη φορά που είδα την ταινία δεν ήταν καθόλου εύκολο να παρακολουθώ τη ζωή μου στη μεγάλη οθόνη. Όταν έφυγα από το σινεμά, ήμουν βαθιά αναστατωμένη αλλά ήξερα ότι αυτή η ταινία μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα που θα πρέπει να μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι: να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια "
Γουόρις Ντίρι

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚH ΠΡΟΒΟΛH ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚH ΠΡΟΒΟΛH ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009


Συμμετέχουν
Λία Κεμπεντέ
Waris Dirie
Σάλι Χόκινς
Marylin
Κραίγκ Πάρκινσον
Neil
Meera Syal
Pushpa Patel
Άντονι Μακ Κι
Harold
Τζουλιέτ Στίβενσον
Lucinda
Σοράγια Ομάρ - Σέγκο
Waris (12)
Κρις Γουίλσον
Embassy Official
Elli Meyer
European Man
Teresa Churcher
Nurse Anne
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz