Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Πρωταθλητές με ψυχή - iShow.gr
Πρωταθλητές με ψυχή (McFarland, USA)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Δραματική
Είδος
Δραματική ταινία αμερικανικής παραγωγής 2015
Διάρκεια
129'
Συντελεστές
Υπόθεση
1987. Ο προπονητής Jim White (Kevin Costner) αναλαμβάνει τη σχολική ομάδα στίβου της McFarland, μιας μικρής καλιφορνέζικης πόλης, όπου ζουν κυρίως Λατινοαμερικανοί. Επαγγελματικά δεν έχει άλλη επιλογή από το να τα καταφέρει σε μια κοινότητα που δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ήξερε μέχρι τότε. Οι καταπληκτικές επιδόσεις των αγοριών, αλλά και η αλληλεγγύη μεταξύ τους, τον εντυπωσιάζουν και ο προπονητής White θα βάλει τα δυνατά του και θα καταφέρει να απογειώσει την ομάδα. Στην πορεία, ο Jim και η οικογένεια του θα ανακαλύψουν ότι αυτή η μικρή και τόσο διαφορετική κοινότητα είναι το σπίτι που πάντα έψαχναν.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Ο Kevin Costner πρωταγωνιστεί σε μια συγκινητική, αληθινή ιστορία σε έναν ρόλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του σπουδαίου ηθοποιού. Το “McFarland, USA”, σε σκηνοθεσία της Νεοζηλανδής Niki Caro (Το Σημάδι της Φάλαινας), διαδραματίζεται το 1987 και παρακολουθεί την προσπάθεια ενός προπονητή στίβου να γεφυρώσει τις διαφορές του με την ομάδα Λατινοαμερικανών εφήβων που έχει αναλάβει, καθώς και να πραγματοποιήσει ένα διαφορετικό αμερικάνικο όνειρο, μακριά από την πεπατημένη. Γεμάτη έμπνευση και ελπίδα, η ταινία διαθέτει τη στόφα ενός κλασικού οικογενειακού φιλμ για τη δύναμη της θέλησης.
Σύνοψη

Η αρχή

Η πόλη McFarland στην Καλιφόρνια είναι γνωστή ως αγροτικό κέντρο. Είναι μία μικρή πόλη με οικογένειες και ανθρώπους που πηγαίνουν στην εκκλησία. Η ιστορία της ταινίας ξεκίνησε όταν ο προπονητής Jim White ανέλαβε την ομάδα του σχολείου και τους μετέτρεψε σε πρωταθλητές στίβου με πολλές συνεχόμενες διακρίσεις. Κάθε χρονιά η ομάδα κέρδιζε τίτλους - έτσι οι ζωές τους, αλλά και η κοινότητά τους, άλλαξαν για πάντα.
Η σκηνοθέτις Niki Caro ξεκίνησε να δουλεύει για την ταινία γνωρίζοντας προσωπικά τον Jim White και τη γυναίκα του Cheryl. Μας λέει σχετικά, «ο Jim είναι ένας εκπληκτικός άντρας. Έμεινα μαζί τους και με σύστησαν στην απίστευτη κοινότητα του McFarland. Αν πας στο McFarland τώρα, ο Jim είναι ακόμα εκεί έξω με το ποδήλατο του, τρέχοντας με τα παιδιά κάθε απόγευμα. Και οι αθλητές της αρχικής ομάδας τρέχουν μαζί τους. Το βρίσκω υπέροχο αυτό. Επιβεβαιώνει ότι η ταινία δεν είναι απλώς ψυχαγωγική. Είναι η ίδια η ζωή αυτών των ανθρώπων».

Η ομάδα έδεσε

Τρεις από τους επτά δρομείς που εμφανίζονται στην ομάδα της ταινίας κατάγονται από την περιοχή του McFarland. Ο Sergio Avelar και ο Michael Aguero είναι δρομείς και ο Ramiro Rodriguez είναι πρωταθλητής του σόκερ.
Η σκηνοθέτις ξεκίνησε το casting ένα χρόνο πριν το γύρισμα και περιγράφει την έντονη εμπειρία της. «Οι casting directors έκαναν ανοιχτές οντισιόν στο McFarland, στο Bakersfield και στο San Diego. Όλο το υλικό έφτανε σε μένα στη Νέα Ζηλανδία. Το εκπληκτικό είναι ότι τα παιδιά που μου άρεσαν ήταν από το McFarland. Περιορίσαμε τη λίστα των υποψηφίων δίνοντας τους βασικές ασκήσεις υποκριτικής. Κάπως έτσι καταλήξαμε με την ομάδα μας».
Για τον ρόλο του προπονητή η σκηνοθέτιδα και οι παραγωγοί ήθελαν εξ αρχής τον Kevin Costner στον ρόλο του Jim White. Ο διάσημος ηθοποιός είχε έντονη εμπλοκή και στην στάδιο προ-παραγωγής της ταινίας. «Δουλέψαμε εκτενώς πάνω στο σενάριο. Είχαμε στενή σχέση πριν το γύρισμα. Είναι μεγάλο δώρο για την ταινία, ένας τόσο σπουδαίος ηθοποιός και φανταστικός συνεργάτης, ένας γενναιόδωρος άνθρωπος. Έδωσε όχι μόνο δύναμη στον ρόλο αλλά έδειξε τρυφερότητα και ενδιαφέρον για τα παιδιά. Ήταν ο μέντορας τους, όπως ένας προπονητής. Και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να προσποιηθεί κανείς. Αυτή είναι και η καρδιά της ταινίας», επισημαίνει η Caro.
Από την πρώτη μέρα της συνεργασίας, ο Costner βρήκε στο πρόσωπο της Caro μία αληθινή σύμμαχο. «Η Niki ήταν πάντα ειλικρινής μαζί μου» σχολιάζει ο ηθοποιός. «Είναι πολύ σταθερή. Μπορεί να ακουστεί βαρετό αλλά στην πραγματικότητα είναι ηρωικό και μου έδωσε πολύ χώρο, ενώ με παρακολουθούσε και με καθοδηγούσε σκηνοθετικά στις σκηνές. Μια μέρα με πλησίασε και μου ψιθύρισε κάτι στο αυτί που μου έκανε μεγάλη διαφορά και την εκτιμώ ως σκηνοθέτη και ως φίλη».

Η ιστορία της ταινίας και τα θέματα που πραγματεύεται τράβηξαν τον Costner που λέει σχετικά «είναι μία γλυκιά ιστορία, χωρίς να είναι εύκολη. Ενθουσιάζεσαι με το τι συνέβη σε αυτή τη μικρή, αμερικανική πόλη. Ο Jim White αντιπροσωπεύει τη διαφορά που μπορεί να κάνει ένα και μόνο άτομο σε μία κοινότητα σαν το McFarland».

Αυτή η διαφορά, προσθέτει ο Costner, όχι μόνο επέδρασε σε μία γενιά δρομέων αλλά και στις επόμενες, καθώς ο Jim White έχτισε μία δυναστεία στίβου στο McFarland που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Όλα ξεκίνησαν με την αναπάντεχα καλή ομάδα του 1987. «Ήταν σαν μία μικρή μηχανή με μεγάλη όμως δύναμη», λέει o Costner. «Δεν είχαν το γυμναστήριο με τον μοντέρνο εξοπλισμό, δεν είχαν καν τα παπούτσια. Κι όμως τα κατάφεραν με κάποιο τρόπο. Το πιο σπουδαίο με τον αθλητισμό είναι ότι δεν έχει σημασία η οικονομική τάξη. Μπορείς να τρέξεις; Μπορείς να παίξεις; Μπορείς να ανταγωνιστείς; Ο Jim αναγνώρισε όλα αυτά σε επτά παιδιά και στην πορεία έβαλαν έναν πήχη σε αυτήν την πόλη που τελικά τον ακολούθησε όλη η κοινότητα. Τώρα νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουν εκεί θέλουν να είναι στην ομάδα».

Η Caro σχολιάζει ότι όσο ο Jim White επηρέασε το McFarland, άλλο τόσο η κωμόπολη επηρέασε τον ίδιο. «Είναι σίγουρα αλήθεια ότι στην ταινία και στην ιστορία της οικογένειας των White έδωσαν και πήραν από την κοινότητα. Ο Jim White είχε μια απίστευτη και έντονη επίδραση σε αυτά τα αγόρια και τις ζωές τους, αλλά και η κοινότητα άφησε και αυτή το σημάδι της στον προπονητή».

Η συνεργασία του Costner με τους επτά πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς ήταν μία εξαιρετική εμπειρία για όλους. «Αυτοί οι τύποι από τη στιγμή που τους συνάντησα, ήταν χαμογελαστοί» λέει ο Costner.

Ένας προς έναν

Στον κόσμο της ταινίας χρειάζεται χρόνος για να δεθεί ο Jim με τους αθλητές, που τον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, ειδικά ο σκληρός Thomas, τον οποίο υποδύεται ο Carlos Pratts. Σε αντίθεση με μερικά μέλη της ομάδας ο Pratts είναι ένας έμπειρος ηθοποιός που εμφανίστηκε στην πρώτη σεζόν της τηλεοπτικής σειρά “The Bridge”.
Ο Thomas είναι ένας χαρισματικός δρομέας, αλλά μέχρι να συναντήσει τον Jim White, δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό το ταλέντο μπορεί όχι μόνο να τον κάνει περήφανο αλλά και να του εξασφαλίσει μία διέξοδο από την προβληματική οικογενειακή του ζωή. Η αναγνώριση των ικανοτήτων του από τον Jim γεφυρώνει τις πολιτισμικές και συναισθηματικές διαφορές τους. «Ο Jim συνεχώς πιέζει τον Thomas να συμμετέχει στην ομάδα και τελικά καταλαβαίνει ότι δεν θέλει να τον χρησιμοποιήσει, αλλά να τον βοηθήσει» σχολιάζει ο Pratts. «Ο Jim γίνεται πολλά παραπάνω από προπονητής. Γίνεται συμπαραστάτης του και τελικά ο Thomas αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνος. Ο Jim White του σώζει τη ζωή».

Οι υπόλοιποι ηθοποιοί που αποτέλεσαν την ομάδα είναι οι Rafael Martinez, Ramiro Rodriguez και Michael Aguero που υποδύονται τους αδελφούς Diaz, Danny και Damacio, αντίστοιχα. Ο Hector Duran ως Johnny. Ο Sergio Avelar, που ενσαρκώνει τον Victor και ο Johnny Ortiz τον Jose. Η Caro επισημαίνει ότι όλοι μαζί μετέδωσαν μία έντονη αίσθηση οικογένειας και συλλογικού πνεύματος στην ταινία.

Όπως οι περισσότεροι ηθοποιοί της ταινίας, έτσι και ο Martinez συναντήθηκε με τον πραγματικό αθλητή και κατάφερε να τον γνωρίσει και να καταλάβει τη διαδρομή του. Παρόμοια με τους περισσότερους δρομείς που πέρασαν από τον Jim White, ο David Diaz παρέμεινε στην κοινότητα και προπονεί και αυτός με τη σειρά του νέα παιδιά. «Είναι ο μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια Diaz, ο πιο ώριμος. Χρειάστηκε να αναλάβει πολλές ευθύνες για την οικογένεια και τα αδέλφια του. Ήθελε να είναι το καλό παράδειγμα για την οικογένεια του. Δούλεψε πιο σκληρά από όλους και αυτό το θαυμάζω» σχολιάζει ο ηθοποιός που τον υποδύεται.

Ο Romiro Rodriguez που είναι ο πλακατζής της παρέας κατάγεται από το McFarland και αυτό είναι το κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Αρχικά, ο Rodriguez δεν είχε σκοπό να πάει στην οντισιόν, απλώς οδηγούσε το αυτοκίνητο για να πάει εκεί κάποιον άλλο. «Πήγα τον ξάδερφο μου. Ένας από τους παραγωγούς με ρώτησε αν θέλω να είμαι στην ταινία. Είπα όχι, ευχαριστώ. Αλλά συνέχισε να με ρωτάει και ξαφνικά βρέθηκα να ανταγωνίζομαι τον ξάδερφο μου! Σχεδίαζα να πάω στο κολλέγιο, αλλά δεν μπόρεσα να προσπεράσω αυτή την ευκαιρία» λεέι ο Rodriguez.

Ο Michael Aguero που υποδύεται τον Damacio Rodriguez και κατάγεται από μια κοντινή πόλη ενθουσιάστηκε με τον ρόλο του στην ταινία, που είναι και ο πρώτος του. Σε μία από τις πιο συγκινητικές σκηνές της ταινίας ο Aguero πάει για πρώτη φορά στη θάλασσα. Όπως και ο χαρακτήρας του στην ταινία, έτσι και ο πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός δεν είχε ξαναπάει στη θάλασσα.

Ο Hector Duran, ο πιο φιλικός τύπος της ομάδας, υποδύεται τον Johnny Sameniego και εμφανίζεται στην τηλεόραση από τα 9 του χρόνια. «Ο κύριος Sameniego ζει ακόμα στο McFarland και όταν κάναμε γυρίσματα τον γνώρισα προσωπικά. Ήταν πολύ φιλόξενος» σχολιάζει ο ηθοποιός.

Ο Sergio Avelar που υποδύεται τον Victor Puentes κατάγεται και αυτός από το McFarland και είναι πρώην δρομέας. Είχε προσωπική σχέση με τον Jim White. «Είμαι δρομέας από το 2001. Ένας από τους προπονητές μου ήταν ο ρόλος που παίζει ο Carlos, δηλαδή ο Thomas. Ήταν σπουδαίος άνθρωπος. Ο προπονητής White ήταν καταπληκτικός και πολύ καλός. Ακόμα και αφού αποσύρθηκε, μας βοηθούσε στις προπονήσεις. Παρ’ όλο που ήταν λευκός και εμείς Μεξικανοί, αυτό δεν είχε καμία σημασία. Αυτός και η γυναίκα του είναι οι πιο κουλ και εκπληκτικοί άνθρωποι» σχολιάζει οAvelar.

Ο Johnny Ortiz ήξερε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός από τα 5 του χρόνια. Περιγράφοντας τον Jose ο Ortiz μας λέει για τον ρόλο «είναι ένα ντροπαλό, ήσυχο αγόρι. Συνήθως υποδύομαι πιο δυναμικούς ρόλους. Ο Jose είναι διαφορετικός. Είναι σιωπηλός και του αρέσει η ποίηση. Και το τρέξιμο φυσικά. Όταν τρέχει, όλος ο θυμός βγαίνει στην επιφάνεια».

Παραλειπόμενα
Η σκηνοθέτις μισούσε το τρέξιμο μέχρι που ξεκίνησαν τα γυρίσματα και ενθουσιάστηκε με την ενέργεια και τον δυναμισμό του αθλήματος. «Όλη μου τη ζωή, μισούσα το τρέξιμο αλλά όταν υπέγραψα για αυτή την ταινία, σκέφτηκα ότι θα αρχίσω να τρέχω. Οπότε ξεκίνησα. Και τρέχω ακόμα. Μου αρέσει πολύ και η διαδικασία με έχει διαφωτίσει σε πολλά επίπεδα» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Πριν την έναρξη των γυρισμάτων η Niki Caro οργάνωσε μία ανεπίσημη συγκέντρωση για τους ηθοποιούς, η οποία τους έφερε κοντά. Έπαιξαν Monopoly σαν οικογένεια και αυτή η δοκιμασία πυροδότησε τη δυναμική που επηρέασε όλο το γύρισμα.

Ο Kevin Costner ήταν ο μέντορας των νεότερων ηθοποιών, οι οποίοι αισθάνθηκαν τόσο άνετα μαζί τους που τον φώναζαν KC.
Και οι επτά ηθοποιοί χρειάστηκε να εξελιχθούν σε πρωταθλητές δρομείς. Παρ’ όλο που κάποιοι ήταν πιο προπονημένοι από τους άλλους, όλοι ακολούθησαν πολύ σκληρό πρόγραμμα άσκησης. Κάθε πρωί στις οχτώ, οι δρομείς ξεκινούσαν το τρέξιμο.

Στην ταινία εμφανίζονται αναχώματα από αμύγδαλα καλυμμένα με προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την εξάσκηση της ομάδας στην ανάβαση. Αυτοί οι παράξενοι σωροί είναι διάσπαρτοι στο τοπία του McFarland που είναι γνωστό για τα Blue Diamond Almonds.

Συμμετέχουν
Κέβιν Κόστνερ
Jim White
Ramiro Rodríguez
Danny Diaz
Carlos Pratts
Thomas Valles
Johnny Ortiz
Jose Cardenas
Rafael Martínez
David Diaz
Hector Duran
Johnny Sameniego
Sergio Avelar
Victor Puentes
Michael Aguero
Damacio Diaz
Diana Maria Riva
Señora Diaz
Omar Leyva
Señor Diaz
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz