Αναζήτηση
10 μικροί νέγροι - iShow.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
10 μικροί νέγροι - iShow.gr
Διάρκεια
91'
Συντελεστές
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Υπόθεση
Ενας πλούσιος οικοδεσπότης προσκαλεί δέκα ανθρώπους διαφορετικής κοινωνικής προέλευσης στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται απομονωμένο στην κορυφή ενός βουνού. Ο καθένας από αυτούς κρύβει μια σκοτεινή πλευρά στο παρελθόν του καθώς έχει συμβάλει με τον τρόπο του στο θάνατο ενός αθώου ανθρώπου.
Ο μυστηριώδης οικοδεσπότης την ανακαλύπτει και ακολουθώντας με εμμονή τα λόγια του παιδικού τραγουδιού "δέκα μικροί νέγροι", αρχίζει να τους εξουδετερώνει έναν-έναν. Ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσα στους οκτώ άγνωστους μεταξύ τους καλεσμένους και τους δύο υπηρέτες. Ποιος είναι όμως;
Πληροφορίες
ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΟΥΒΕΛΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓHΜΑ ΤΟΥ GEORGE POLLOCK ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ (TEN LITTLE INDIANS)
ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

«.. επειδή ήταν τόσο δύσκολο να το κάνω.. η ιδέα με ενθουσίαζε.
Δέκα άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν χωρίς αυτό να φαίνεται γελοίο
και χωρίς να αποκαλύπτεται ο δολοφόνος.»
ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ


Εξαιρετικό! Ήρθατε όλοι σ’ ένα πάρτι χωρίς να γνωρίζετε τον οικοδεσπότη!

Κι ύστερα... Δεν έμεινε κανείς.

Η νουβέλα της Agatha Christie «γέννησε» 3 κινηματογραφικές ταινίες, ένα θεατρικό έργο, μια τηλεταινία και ένα βιντεοπαιχνίδι. Παραμένει μέχρι σήμερα έβδομη στη λίστα με τα ευπόλητα παγκοσμίως. Η εκδοχή του 1965 διατηρεί τον βασικό κορμό του βιβλίου αλλά παρουσιάζει και κάποιες αλλαγές για να ταιριάζει καλύτερα στο κλίμα της ταραχώδους εποχής. Έτσι ο χαρακτήρας της γεροντοκόρης εξαφανίζεται και τη θέση του παίρνει μια λαμπερή σταρ του κινηματογράφου. Κυριαρχεί περισσότερη δράση, οι φόνοι κινηματογραφούνται για πρώτη φορά, υπάρχει μια σκηνή πάλης, ακόμα και μια σκηνή σεξ. Το τέλος επίσης είναι λιγότερο πεσιμιστικό, υιοθετώντας αυτό που η ίδια η Christie έδωσε στη θεατρική εκδοχή του βιβλίου της.

Στην τελευταία σκηνή της ταινίας, αφού ανακαλύπτουν το πτώμα του γιατρού Armstrong, ο Lombard και η Clyde αντιλαμβάνονται ότι προφανώς είναι οι μόνοι εναπομείναντες και η υποψία του ενός για τον άλλο τους οδηγεί σε οριακό σημείο.
Το πρωτότυπο σε αυτή την ταινία στην πρώτη της προβολή ήταν η παύση της για ένα ολόκληρο λεπτό καθώς στην οθόνη εμφανίζεται ένα ρολόι που μετράει αντίστροφα και στον θεατή δίνονται τα στοιχεία για να ανακαλύψει μόνος του το δολοφόνο. Η φωνή του αφηγητή όμως τους βεβαιώνει ότι δεν θα μαντέψουν σωστά. Όταν η ταινία συνεχίζεται, η Clyde βγάζει το ρεβόλβερ που της είχε δώσει προηγουμένως ο Lombard και πυροβολεί. Γυρίζοντας σπίτι, αντικρίζει μια θηλειά να κρέμεται και τον δικαστή Arthur Cannon ζωντανό!
O Cannon εξηγεί πως πραγματοποίησε τους φόνους και πως κατάφερε να ξεγελάσει τον γιατρό.
Στη συνέχεια καλεί την Clyde να χρησιμοποιήσει τη θηλειά και να αυτοκτονήσει παρά να αναλάβει την ευθύνη για όλους τους φόνους όταν φτάσει η αστυνομία. Μετά πίνει μια γουλιά από το δηλητήριο που είχε ετοιμάσει. Καθώς είναι έτοιμος να υποκύψει στο δηλητήριο, βλέπει τον Lombard να μπαίνει στο σπίτι και καταλαβαίνει πως το ζευγάρι του είχε στήσει παγίδα. Πεθαίνει απογοητευμένος με την αποτυχία του να θανατώσει τα δύο τελευταία θύματά του.
Τα τελευταία του λόγια είναι «Ποτέ μην εμπιστευτείς μια γυναίκα..» Έτσι το ζευγάρι μένει εκεί περιμένοντας την άφιξη της αστυνομίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο βιβλίο πεθαίνουν όλοι.

Η ίδια η Agatha Christie είπε για το βιβλίο της «.. επειδή ήταν τόσο δύσκολο να το κάνω.. η ιδέα με ενθουσίαζε. Δέκα άνθρωποι έπρεπε να πεθάνουν χωρίς αυτό να φαίνεται γελοίο και χωρίς να αποκαλύπτεται ο δολοφόνος.» Νομίζω πως το αποτέλεσμα τόσο του βιβλίου όσο και της ταινίας επιβράβευσαν τη δημιουργό του.
Παίζουν
Χιου Ο Μπράιαν
Hugh Lombard
Shirley Eaton
Ann Clyde
Φαμπιάν
Mike Raven
Λίο Γκεν
General Sir John Mandrake V.C.
Στάνλεϊ Χόλογουεϊ
Det. William Henry Blore
Wilfrid Hyde-White
Judge Arthur Cannon
Daliah Lavi
Ilona Bergen
Ντένις Πράις
Dr. Edward Armstrong
Μαριάν Hoppe
Elsa Grohmann
Μάριο Adorf
Joseph Grohmann
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551