Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Welcome - iShow.gr
Welcome
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Δραματική
Είδος
Δραματική ταινία γαλλικής παραγωγής 2009.
Διάρκεια
110'
Συντελεστές
Σκηνοθεσία
Παραγωγή
Υπόθεση
Eίκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και στο Ντόβερ) στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ με την αγαπημένη του Μίνα. Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη Γαλλική πόλη Καλαί.

Στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στη Αγγλία, οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση. Ο Μπιλάλ, βλέποντας τις βρετανικές ακτές τόσο κοντά θέλει να διασχίσει την απόσταση κολυμπώντας. Γνωρίζεται με τον Σιμόν, ο οποίος είναι ο προπονητής κολύμβησης στο τοπικό κολυμβητήριο. Όταν ο Μπιλάλ του εκμυστηρεύεται τον λόγο που θέλει να βρεθεί στην Αγγλία, ο Σιμόν συγκινείται και αποφασίζει να τον προπονήσει για να διασχίσει το κανάλι της Μάγχης.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες

 

Ένα τελευταίο εμπόδιο: είκοσι δύο μίλια παγωμένου νερού.
Ο Μπιλάλ όμως είναι αποφασισμένος να ξαναβρεί τη Μίνα.
 

 
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 59ηBERLINALE - PANORAMA
(Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής - Βραβείο Label των EuropaCinemas)
 
Είκοσι δύο μίλια νερού (η απόσταση ανάμεσα στο Καλαί και το Ντόβερ) στέκονται τελευταίο εμπόδιο για να ξανασυναντηθούν ο Μπιλάλ (Φιράτ Αϊβερδί) με την αγαπημένη του Μίνα (Ντέρια Αϊβερδί).
Ο Μπιλάλ έφυγε από το Ιράκ και μετά από πορεία 4.000 χιλιομέτρων, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, βρίσκεται στη γαλλική πόλη Καλαί. Στην προσπάθειά του να εισέλθει λαθραία στη Βρετανία, όπου ονειρεύεται να γίνει διάσημος ποδοσφαιριστής, το ταξίδι του τερματίζεται απότομα καθώς οι αρχές τον εντοπίζουν και τον θέτουν υπό επιτήρηση.
 
Βλέποντας τις Βρετανικές ακτές τόσο κοντά, αποφασίζει να διασχίσει τη θάλασσα κολυμπώντας, αψηφώντας τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος. Γνωρίζει και γίνεται φίλος με τον Σιμόν, έναν πρώην πρωταθλητή κολύμβησης ο οποίος δουλεύει ως προπονητής στο τοπικό κολυμβητήριο. Όταν o Μπιλάλ του εκμυστηρεύεται το λόγο που θέλει να βρεθεί στην Αγγλία, ο Σιμόν συγκινείται από τον έρωτα του νεαρού και την αποφασιστικότητα του. Αποφασίζει να τον βοηθήσει και τον προπονεί για να διασχίσει το κανάλι...
 
 
==========================================================
 
Πως ξεκίνησε η ταινία:
Πολύ καιρό ο Φιλίπ Λιορέ ήθελε να γυρίσει μια ταινία για τους ανθρώπους που αφήνουν τη χώρα τους για να πάνε στην Αγγλία και βρίσκονται κρατούμενοι στο Καλαί. Μετά από συζητήσεις με τους συνεργάτες του στη συγγραφή του σεναρίου Εμανουέλ Κουρκόλ και Ολιβιέ Αντάμ, ξεκίνησαν να βρουν το γενικό πλαίσιο που θα κινηθεί η υπόθεση. Ήρθαν σε επαφή με διάφορες οργανώσεις και πήγαν και οι ίδιοι στο Καλαί για να ακούσουν τις εμπειρίες των μεταναστών.
 
Σε αναζήτηση του Μπιλάλ:
Η εύρεση του κατάλληλου ηθοποιού για να υποδυθεί τον Μπιλάλ ήταν η πιο απαιτητική δουλειά του κάστινγκ. Ο Φιλίπ Λιορέ και η Τατιάνα Βιάλ έψαχναν εβδομάδες σε όλες τις σημαντικές κοινότητες των Κούρδων στην Ευρώπη: Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Σουηδία... Τελικά βρήκαν τον Φιράτ Αϊβερδί στη Γαλλία. Επίσης, όπως και ο Φιγιάτ Αϊβερδί, σημαντικός είναι ο αριθμός των ερασιτεχνών ηθοποιών που εμφανίζονται στην ταινία σε βασικούς ρόλους: οι νεαροί κούρδοι φίλοι του Μπιλάλ, η ηθοποιός που υποδύεται τη Μίνα.
 
Γυρίσματα στο Καλαί:
Ο Φιλίπ Λιορέ δε θέλησε να πραγματοποιήσει γυρίσματα στη Ρουμανία ή την Τσεχία, παρόλο που θα κόστιζε πολύ λιγότερο. Αποφάσισε να κάνει τα γυρίσματα στις πραγματικές τοποθεσίες όπως οι δρόμοι του Καλαί, το οδικό πέρασμα της Μάγχης, η πλαζ Μπλεριό ώστε να δώσει στην ταινία μεγαλύτερη αληθοφάνεια και αυθεντικότητα.
 
Την παραμονή των γυρισμάτων:
Ο Φιλίπ Λιορέ και ο Βενσάν Λιντόν με το που έφθασαν στο Καλαί βρέθηκαν μαζί με τους μετανάστες στην "ουρά της σούπας". Μια μικρή ομάδα ανθρώπων προσφέρει εθελοντικά φαγητό στους μετανάστες οι οποίοι συνωστίζονται σε ουρές και περιμένουν τη σειρά τους. Χωρίς να ανταλλάξουν λέξη μεταξύ τους ο Φιλίπ και ο Βενσάν γύρισαν στο ξενοδοχείο: "Ήταν ένα θέαμα που δεν σήκωνε κανένα σχόλιο..." θυμάται ο Βενσάν Λιντόν. Τα γυρίσματα του WELCOME ξεκίνησαν την επόμενη ημέρα.
 
Στις αίθουσες:
Στο γαλλικό BoxOffice το WELCOME υπήρξε από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης άνοιξης. Η ταινία άνοιξε στη δεύτερη θέση και έχει σημειώσει εισπράξεις μεγαλύτερες των 10,000,000 $ και την έχουν δει περισσότεροι από 1.100.000 θεατές.
 
Μετά την προβολή της ταινίας:
Το WELCOMEέγινε αφορμή για μια ολόκληρη συζήτηση στα media της χώρας για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Σαρκοζί, αλλά και γενικά για την αντιμετώπιση των μεταναστών από τη Δύση.
Βάσει νόμου είναι δυνατό να επιβληθούν βαριά πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι πέντε χρόνια σε όσους γάλλους πολίτες αποδειχθεί ότι βοηθούν ή παρέχουν καταφύγιο σε παράνομους μετανάστες. Το 2008, 4.423 πολίτες βρέθηκαν κρατούμενοι με ανάλογες κατηγορίες. Όταν, σχολιάζοντας το γεγονός, ο Φ. Λιορέ έκανε παραλληλισμούς με την εποχή της Γερμανικής κατοχής στη Γαλλία, όταν και τότε ήταν παράνομο να προσφέρει κάποιος καταφύγιο σε διωκόμενες μειονότητες όπως οι Εβραίοι, ο υπουργός μετανάστευση της κυβέρνησης Σαρκοζί Ερίκ Μπεσόν πολύ ενοχλημένος δήλωσε ότι είναι απαράδεκτοι τέτοιοι συσχετισμοί. Στις 18 Μαρτίου στη γαλλική βουλή έγινε ειδική προβολή της ταινίας και αμέσως οι βουλευτές αποφάσισαν να εξετάσουν ξανά το συγκεκριμένο νόμο που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών.
 
==========================================================
 
ΚΡΙΤΙΚΕΣ:
 
"Μια δραματική ιστορία που συγκινεί και πιστοποιεί την σκηνοθετική ικανότητα του Φιλίπ Λιορέ"
VARIETY
 
"Το WELCOME σίγουρα θα γνωρίσει μεγάλη επιτυχία"
THE GUARDIAN
 
"Μια σπαρακτική ιστορία. Ο Βενσάν Λιντόν είναι συγκλονιστικός."
LAREPUBBLICA
 
"Ο Βενσάν Λιντόν είναι εξαιρετικός, αλλά είναι το πρόσωπο του Φιράτ Αϊβερδί που μένει χαραγμένο στη μνήμη."
METRO (ParisEdition)
 
Ο Φιλίπ Λιορέ παίρνει άριστα αφού καταφέρνει και δημιουργεί μια ανθρώπινη μελωδική γραμμή με τους ρυθμούς ενός κοινωνικού και πολιτικού θρίλερ."
LE FIGARO(SCOPE)
 
"Ο Λιντόν και ο Αϊβερδί προσθέτουν στιβαρότητα με τις ερμηνείες τους σε μια συγκινητική και δραματική ιστορία που συνταράζει."
PARIS MATCH
 
"Καλογραμμένο, με εξαιρετικές ερμηνείες και τρομερά συγκινητικό"
TELERAMA
 
 
===========================
 
Κριστόφ Ροσινιόν (παραγωγός)
 
Ένας από τους σημαντικότερους και πιο επιτυχημένους σύγχρονους γάλλους παραγωγούς, ο Κριστόφ Ροσινιόν στην ταινία WELCOME συνεργάζεται για άλλη μια φορά με το σκηνοθέτη Φιλίπ Λιορέ μετά τα φιλμ "Jevaisbien, net'enfaispas" & "L'Equipier". Το 1995 ήταν η χρονιά που προβλήθηκαν στις αίθουσες οι δύο ταινίες που τον καθιέρωσαν "Το Μίσος" του Ματιέ Κασοβίτς & "Cyclo" του Τραν Αν-χουνγκ. Η συνέχεια ήταν ανάλογη με συμμετοχή στην παραγωγή ταινιών όπως το Μη Αναστρέψιμος, Αγάπα με αν τολμάς, Καλά Χριστούγεννα, Αζούρ & Ασμάρ, Babylove.
 
Φιλμογραφία (Επιλογές)
2009 Welcome του Philippe Lioret
2009 L'Affaire Farewell του Christian Carion
2008 BabyLove (Comme les autres) του Vincent Garenq
2006 Azur et Asmar του Michel Ocelot
2006 Je vais bien, ne t'en fais pas του Philippe Lioret
2005 ΚαλάΧριστούγεννα (Joyeux Noel) του Christian Carion
2004 L'Equipier του Philippe Lioret
2004 ΗγυναίκατουΖιλ (La Femme de Gilles) του Frederic Fonteyne
2003 Αγάπαμεαντολμάς (Jeux d'enfants) του Yann Samuell
2002 Μη Αναστρέψιμος (Irreversible) του GasparNoe
2002 Mon idole του Guillaume Canet
2001 Έναχελιδόνιέφερετηνάνοιξη (Une Hirondelle a fait le printemps) του Christian Carion
1997 Δολοφόνοι (Assassin(s)) του Mathieu Kassovitz
1995 Cyclo του Tran Anh Hung
1995 ΤοΜίσος (La Haine) του Mathieu Kassovitz
1995 Metisse (1993)του Mathieu Kassovitz
 
=======
Φιλίπ Λιορέ (Σκηνοθεσία)
Ο Φιλίπ Λιορέ γεννήθηκε στη Γαλλία το 1955. Με την πρώτη του ταινία το "Tombesduciel" κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας και σεναρίου στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπάστιαν. Το 2001 με την ταινία "Mademoiselle" κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ της Μόσχας. Οι επόμενες ταινίες του "L' equipier" και "Jevaisbien, net'enfaispas" απέσπασαν 3 και 5 υποψηφιότητες στα βραβεία Σεζάρ. Με το WELCOME ήρθε η πρώτη του συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Βερολίνου όπου κέρδισε τα βραβεία της Οικουμενικής Επιτροπής και το Βραβείο Label των EuropaCinemas.
 
Φιλμογραφία (Επιλογές)
2009 Welcome
2006 Je vais bien, ne t'en fais pas
(Σεζάρπρωτοεμφανιζόμενηςηθοποιού & β' αντρικούρόλου)
2004 L' equipier
2001 Mademoiselle
2001 Pas d'histoires ! 12 regards sur le racisme au quotidien
1997 Tenue correcte exigee
1993 Tombes du ciel
 
 

Συμμετέχουν
Vincent Lindon
Simon
Firat Ayverdi
Bilal
Όντρει Ντάνα
Marion
Derya Ayverdi
Mina
Thierry Godard
Bruno
Selim Akgul
Zoran (ως Selim Akgül)
Firat Celik
Koban
Murat Subasi
Mirko
Ολιβιέ Ραμπουρντέν
Lieutenant Caratini
Yannick Renier
Alain
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz