Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Τα τερατοκουτάκια (και σε 3D και μεταγλωττισμένη) - iShow.gr
Τα τερατοκουτάκια (και σε 3D και μεταγλωττισμένη) (The boxtrolls)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
VIDEO
Παιδικά
Κινούμενα σχέδια
Κωμωδία
Περιπέτεια
Οικογενειακή
Φαντασίας
Είδος
Οικογενειακή περιπέτεια κινουμένων σχεδίων αμερικανικής παραγωγής 2014
Διάρκεια
96'
Συντελεστές
Υπόθεση
Ας γνωρίσουμε μια ιδιότυπη «οικογένεια», τα Τερατοκουτάκια, που είναι κάτι ασχημούτσικα, σκανδαλιάρικα, αλλά, τελικά, αξιαγάπητα πλάσματα που ζουν στους υπονόμους, μέσα σε κούτες. Αυτά τα ιδιόρρυθμα και κοινωνικά απόκληρα πλάσματα έχουν αναλάβει την ανατροφή, από μωρό, ενός αγοριού, του Αυγά, όταν ο πατέρας του, τους ανάθεσε τη σωτηρία του. Σε αντίθεση με τη ζωή των τερατοκουτακίων, που ζουν από τα σκουπίδια, οι κάτοικοι της πόλης είναι πολύ πλούσιοι και εμμονικοί με την τάξη, τη φινέτσα και τα δύσοσμα τυριά, με προεξάρχοντα τον Ασπροκάπελο Λόρδο Παρμεζάνα. Προπάντων, όμως, όλοι είναι πεπεισμένοι πως τα τερατοκουτάκια σκοτώνουν μωρά. Αυτή την τρομακτική, αλλά αναληθή φήμη έχει διαδώσει ο μοχθηρός Κοκκινοκάπελος Αρπάχτρας με την ελπίδα πως, σκοτώνοντας τα κακά τερατοκουτάκια, θα ανέλθει κοινωνικά και θα ενταχτεί στους Ασπροκάπελους, την καλή, δηλαδή, κοινωνία. Όταν η κόρη του Λόρδου, η Γουίνι, συναντά ένα βράδυ, κατά λάθος, τον Αυγά, ξεκινά μια όμορφη, φανταστική περιπέτεια προκειμένου αφενός να του αποδείξει πως είναι άνθρωπος κι όχι τερατοκουτάκι, και αφετέρου, να πείσουν, μαζί, τους κατοίκους του Τυρογεφυριού πως τα τερατοκουτάκια είναι φιλικά και δεν κάνουν κακό σε κανέναν.
Trailer
Φωτογραφίες
Πληροφορίες
Από το studio LAIKA, το οποίο μας είχε χαρίσει τα υπέροχα και υποψήφια για Όσκαρ animations Coraline (2009) και Paranorman (2012) οι δημιουργοί, με το νέο τους τρισδιάστατο πόνημα, υπόσχονται μια καινούργια οπτική όσον αφορά στα stop motion animation στα οποία ειδικεύονται, έχοντας ήδη ανεβάσει υπερβολικά τον πήχη με την εκφραστικότητα και την κινησιολογία των ηρώων τους.


INFO
• Καρέ καρέ (με δεδομένο πως έχουμε 24 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε μια ταινία) γεννιέται μια ταινία stop-motion, με χαρακτήρες απτούς, περιβάλλοντες χώρους χειροποίητους και μάλιστα όλα αυτά πλέον και εξελιγμένα τρισδιάστατα. Κάθε καρέ φωτογραφίζεται από την κάμερα (δύο φορές για τις ανάγκες του 3D) και στη συνέχεια, χιλιάδες μαζί προβάλλονται στη σειρά ώστε τόσο οι χαρακτήρες όσο και το περιβάλλον να ζωντανεύουν μέσα από μια συνεχή κίνηση. Μάλιστα, σε μια stop-motion ταινία η διαδικασία είναι ανάλογη αυτής μιας κανονικής live-action ταινίας, καθώς τόσο τα φυσικά σκηνικά οφείλουν να κατασκευαστούν κανονικά όσο και οι ηθοποιοί να είναι έτοιμοι, ντυμένοι και καλοφωτισμένοι για να σκηνοθετηθούν, κινούμενοι σε αποστάσεις χιλιοστών για τις ανάγκες κάθε καρέ. Μάλιστα, η ηχογράφηση των διαλόγων των ηρώων λαμβάνει χώρα καιρό πριν την οπτικοποίηση τους. Σε αυτήν την τρίτη «χειροποίητη» ταινία του στούντιο της Laika χρησιμοποιείται και μια νέα τεχνολογία, εκείνη του Rapid Phototyping, αλλά και οι νεότερες εφαρμογές των CG και το γύρισμα έγινε και πάλι στερεοσκοπικά.
• Πρόκειται για μια φιλόδοξη επικών διαστάσεων οικογενειακή ταινία με ψυχή, ανθρώπινη και συγκινητική, αλλά συνάμα γεμάτη κωμικά στοιχεία, δράση και πολλή περιπέτεια που ενορχηστρώνεται άψογα σκηνοθετικά από 2 σκηνοθέτες που ο ένας συμπληρώνει ιδανικά τον άλλο. Άλλωστε, όλες οι ταινίες του στούντιο συνδυάζουν πάντα στοιχεία σκότους και φωτός, έντασης και ζεστασιάς, ρεαλισμού και δυναμισμού με απώτερο σκοπό, την «απεικόνιση» κάποιου βαθύτερου νοήματος (ταυτότητα, αυτοπραγμάτωση) που τα παιδιά καλούνται να συλλάβουν υποδόρια, απολαμβάνοντας το πολύχρωμο και αισθητικά άρτιο θέαμα.
• Ο βασικός πυρήνας της ταινίας είναι η σχέση του αγοριού με την «οικογένεια» που το υιοθέτησε και το ταξίδι αυτοπραγμάτωσής του σε μια προσπάθεια να σώσει την «οικογένειά» του και να αποδείξει σε όλους πως τα τερατοκουτάκια είναι τρυφερά και πολύ φιλικά και πως, τελικά, δεν πρέπει να κρίνουμε κάποιον από την εμφάνισή του, αλλά από τα έργα του. Ακόμα θίγονται ζητήματα κοινωνικών αποκλεισμών, διακρίσεων, υιοθεσίας, που μπορεί να αρχίσει να συλλαμβάνει ένα παιδί…
• Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Αυγάς, θυμίζει κάπως τον Ταρζάν, καθώς κι αυτός μεγάλωσε κι ανατράφηκε ανάμεσα σε μη ανθρώπινα πλάσματα, οπότε η κοινωνία των ανθρώπων είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνον και κάτι για το οποίο είναι εντελώς απροετοίμαστος. Δε γνωρίζει πώς να σταθεί κοινωνικά και τα πιο απλά πράγματα, φαντάζουν βουνό για εκείνον, αλλά με αφέλεια και αγνότητα τα δοκιμάζει, ώστε σταδιακά να ενταχθεί στην κοινωνία, όπου βιολογικά, ανήκει.
• Η σκηνή του χορού ήταν από τις πιο απαιτητικές της ταινίας, καθώς απαιτούσε τη συμμετοχή πέραν των 150 ατόμων και την άρτια χορογραφία των χειροποίητων κούκλων σε περίπλοκες χορογραφίες και τον Αυγά να μπαινοβγαίνει κάτω από φουστάνια.
• Η ιδέα για την ταινία ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν, παράλληλα με την έναρξη της υλοποίησης της ταινίας Coraline. και πολύ πριν την έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας Paranorman. Χρησιμοποιήθηκαν 190 κούκλες, 56 κάμερες, 892 φώτα, 79 σκηνικά για τις 26 τοποθεσίες της ταινίας, 20.000 χειροποίητα αντικείμενα και 200 κοστούμια. Μόνο για το καπέλο του Λόρδου Παρμεζάνα απαιτήθηκαν 14 διαφορετικά υλικά.
• Οι εκφράσεις προσώπου είναι το Α και το Ω για ένα animation οπότε… έχουμε κατασκευασμένες 1.400.000 πιθανές εκφράσεις για τον Αυγά, 1.180.000 πιθανές εκφράσεις για τον Αρπάχτρα, 600.000 για την Γουίνι. Συνολικά κατασκευάστηκαν τρισδιάστατα πάνω από 53.000 μεμονωμένα τμήματα προσώπου, με τα 15.000 από αυτά να είναι του Αυγά.
• Η παραγωγή της ταινίας διήρκησε από το φθινόπωρο του 2012 έως την άνοιξη του 2014 και αξιοποιήθηκε το ξεχωριστό ταλέντο του κάθε animator. Το σενάριο της ταινίας (που θυμίζει σε πολλά σημεία παραμύθια του Καρόλου Ντίκενς) είναι βασισμένο στο βιβλίο του Άλαν Σνόου Here Be Monsters. Τη μουσική υπογράφει ο Ντάριο Μαριανέλι.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗΣ

• Σκηνοθεσία: Ακίνδυνος Γκίκας
• Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου
• Στίχοι: Ηλίας Ματάμης
• Μουσική Επιμέλεια: Ηλίας Αχλαδιώτης
• Τραγούδι: Πέτρος Δαμουλής
• Studio Ηχογράφησης: Sierra Post

ΑΡΠΑΧΤΡΑΣ/ΜΑΝΤΑΜ ΦΡΟΥ ΦΡΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΜΟΥΛΗΣ
ΑΥΓΑΣ ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΩΡΟ ΑΥΓΑΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΣΙΠΙΑΝΙΤΗ
ΓΟΥΙΝΙ ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΨΑΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΟΣ
Κος ΛΙΓΔΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Κος ΠΕΡΚΑΣ ΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΤΗΣ
Κος ΠΙΚΛΕΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΡΕΒΑΪΚΑΣ
ΛΟΡΔΟΣ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΑΡΛΑΣΗΣ
ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΤΡΑΜΠΣΟ ΦΟΙΒΟΣ ΡΙΜΕΝΑΣ
ΜΠΟΥΛΑΝΓΚΕΡ ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΑΛΗΣ
ΣΕΡ ΛΑΝΓΚΣΝΤΕΪΛ ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΛΛΗΣ
ΛΑΙΔΗ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ ΣΟΦΙΑ ΤΣΑΚΑ
ΛΑΙΔΗ ΜΠΡΟΝΤΕΡΙΚ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
ΣΕΡ ΜΠΡΟΝΤΕΡΙΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΛΦΕΣΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΟΪΝΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ, ΛΗΔΑ ΚΟΥΤΕΝΤΑΚΗ, ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΑΝΤΩΝΑΚΗ, ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΓΙΑΝΝΑ ΤΖΕΡΜΙΑ, ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΠΕΣΤΙΜΑΛΤΖΙΑΝ

Συμμετέχουν
Σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ
Archibald Snatcher
Τζάρεντ Χάρις
Lord Portley-Rind (φωνή)
Νικ Φροστ
Mr. Trout (φωνή)
Richard Ayoade
Mr. Pickles (φωνή)
Τρέισι Μόργκαν
Mr. Gristle (φωνή)
Ντι Μπράντλεϊ Μπάκερ
Fish / Wheels / Bucket (φωνή)
Steve Blum
Shoe / Sparky (φωνή)
Nika Futterman
Oil Can / Knickers (φωνή)
Pat Fraley
Fragile / Sweets (φωνή)
Fred Tatasciore
Clocks / Specs (φωνή)
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz