Αναζήτηση
Μαρία Σελλ (Maria Schell) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
15/01/1926
Θάνατος
26/04/2005
Ηλικία
79
Βιογραφικό
Η Μαρία Μαργκαρέτε Άννα Σελλ (15 Ιανουαρίου 1926 - 26 Απριλίου 2005) υπήρξε Αυστριακή ηθοποιός.

Η Μαρία Σελλ ήταν θυγατέρα του Ελβετού συγγραφέα Χέρμαν Φέρντιναντ Σελλ και της Βιεννέζας ηθοποιού Μαργκαρέτε Νοέ φον Νόρντμπεργκ. Αδέρφια της ήταν ο Μαξιμίλιαν, ο Καρλ και η Ίμμυ. Μεγάλωσαν στην Αυστρία, κατέφυγαν όμως στην Ελβετία όταν οι Ναζί μπήκαν στην Αυστρία. Η Σελλ ξεκίνησε μια εμπορική εκπαίδευση, την οποία διέκοψε όταν ο Ζίγκφριντ Στάινερ ανακάλυψε το υποκριτικό της ταλέντο και της πρότεινε έναν ρόλο στην κινηματογραφική ταινία Steibruch (νταμάρι). Την εποχή εκείνη η Σελλ εμφανιζόταν με το όνομα Γκρίτλι Σελλ και έπαιζε ως αυτοδίδακτη. Αργότερα έλαβε μαθήματα ηθοποιίας και έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα. Από το 1948 και μετά άρχισε να παίζει ξανά στον κινηματογράφο. Το 1954 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο διεθνές Φεστιβάλ των Κανών στην κατηγορία καλύτερης ηθοποιού. Τον ίδιο χρόνο κέρδισε επίσης το βραβείο Coppa Volpi στην Βενετία για το έργο Gervaise, το οποίο προτάθηκε για όσκαρ. Στην απονομή του βραβείου γνώρισε τον Γιουλ Μπρίνερ ο οποίος μεσολάβησε για να πάρει ρόλο στο έργο Αδερφοί Καραμαζώφ. Η καριέρα της Σελλ συνεχίστηκε με έργα μαζί με τον Γκάρι Κούπερ και άλλους σημαντικούς ηθοποιούς.
Την δεκαετία του 1970 η Σελλ έπαιξε σε πολλά δημοφιλή σήριαλ της γερμανικής τηλεόρασης.

Η Μαρία Σελλ παντρεύτηκε το 1957 τον σκηνοθέτη Χορστ Χαίχλερ, τον οποίο χώρισε το 1965 και ξαναπαντρεύτηκε τον επίσης σκηνοθέτη Φάιτ Ρελίν το 1966.
Ξαναχώρισε το 1986. Γέννησε έναν γιο, τον Όλιβερ, και μια κόρη, την Μαρί-Τερέζ από τον πρώτο και τον δεύτερο άνδρα της αντίστοιχα.

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα αυτοκτονίας το 1991 αποτραβήχτηκε από την δημοσιότητα μέχρι που πέθανε το 2005 από πνευμονικό οίδημα μετά από δύο εγκεφαλικά επεισόδια.
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551