Αναζήτηση
Αρνό Ντεσπλεσέν (Arnaud Desplechin) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
Ο Αρνό Ντεπλεσέν γεννήθηκε το 1960 στο Ρουμπέ της Γαλλίας. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Sorbonne Nouvelle), κι έπειτα στο IDHEC, απ’όπου κι αποφοίτησε το 1984. Έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες εμπνευσμένες από το έργο του Βέλγου, Ζαν Ρέι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 εργαζόταν ως διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες μεγάλου μήκους.
Το 1990, σκηνοθέτησε την ταινία Η Ζωή των Νεκρών (La Vie des morts), στην οποία πρωταγωνίστησαν πολλοί ηθοποιοί που έμελλαν να συνεργαστούν για χρόνια έπειτα με το σκηνοθέτη, όπως οι Μαριάν Ντενικούρ, Εμανουέλ Ντεβός, και Τιμπόλτ ντε Μονταλεμπέρ. Η ταινία διάρκειας 54 λεπτών, τιμήθηκε με το Βραβείο Jean Vigo για μικρού μήκους ταινία από το Φεστιβάλ Καννών το 1990.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Ο φρουρός (La Sentinelle), έκανε την πρεμιέρα της το 1992 στο Φεστιβάλ Καννών. Ακολούθησε το Η Σεξουαλική μου Ζωή... ή Πώς Λογομάχησα (Comment Je Me Suis Dispute... (Ma Vie Sexuelle) ) το 1996.
Το 2000, ο Ντεπλεσέν παρέδωσε την πρώτη αγγλόφωνη ταινία του, Έστερ Καν (Esther Kahn), βασισμένη σε μία ιστορία του Άρθουρ Σίμονς. Η ταινία ήταν μνεία στο έργο του Φρανσουά Τρυφώ.

Τρία χρόνια αργότερα, έκανε δύο ταινίες όταν διασκεύαζε το θεατρικό του Έντουαρντ Μποντ Playing 'In the Company of Men': η μία περιείχε 70% υλικό προβών και 30% της ταινίας, και η δεύτερη τις αντίστροφες αναλογίες.
Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το Ρηγάδες για μία Ντάμα (Rois et Reine), το οποίο χάρισε στο Ματιέ Αμαλρίκ το Σεζάρ Καλύτερου Ηθοποιού.
Το 2007, σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ L'Aimée, που παρακολουθεί την οικογένεια του στο πατρικό τους στο Ρουμπέ, λίγο πριν πουληθεί. Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το Μια Νύχτα Χριστουγέννων (Une Conte de Noel), που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών το 2008.
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα συμμετείχε επίσης και η ταινία του Τζίμι Π.: Η Ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των Πεδιάδων (Jimmy P) το 2013, σηματοδοτώντας την πέμπτη ταινία του σκηνοθέτη που επιλέχθηκε να διαγωνιστεί για το Χρυσό Φοίνικα. 

Φιλμογραφία

2015 TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE - Τα χρυσά μας χρόνια
(Δεκαπενθήμερο σκηνοθετών, Φεστιβάλ Καννών 2015, Βραβείο SACD)
2014 THE FOREST (ταινία για το Arte TV)
2012 JIMMY P. - Τζίμι Π.: Η Ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των Πεδιάδων
(Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Καννών)
2008 UNE CONTE DE NOEL- Μια Νύχτα Χριστουγέννων
(Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Καννώ... Διαβάστε περισσότερα
ν)
2007 THE BELOVED
(Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Βενετίας)
2004 ROIS ET REINE- Ρηγάδες για μία Ντάμα
(Επίσημο Διαγωνιστικό, Φεστιβάλ Βενετίας)
2003 PLAYING “IN THE COMPANY OF MEN”
(Ένα Κάποιο Βλέμμα, Φεστιβάλ Καννών)
2000 ESTHER KAHN- Έστερ Καν
(Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Καννών)
1996 COMMENT JE ME SUIS DISPUTE… (MA VIE SEXUELLE) - Η Σεξουαλική μου Ζωή... ή Πώς Λογομάχησα
(Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Καννών)
1992 LA SENTINELLE- Ο φρουρός
(Διαγωνιστικό Τμήμα Φεστιβάλ Καννών)
1991 LA VIE DES MORTS (μικρού μήκους)- Η Ζωή των Νεκρών
(Επίσημη συμμετοχή Εβδομάδα Κριτικής Φεστιβάλ Καννών)
(Βραβείο Jean Vigo)
Φωτογραφίες
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551