Αναζήτηση
Πολ Γκρίνγκρας (Paul Greengrass) βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
13/08/1955
Ηλικία
69
Βιογραφικό
O Ιρλανδός Πολ Γκρίνγκρας έγινε γνωστός πριν από δύο χρόνια, χάρη στην ταινία “Bloody Sunday”, μία ανατριχιαστική καταγραφή των αιματηρών γεγονότων της 30ης Ιανουαρίου του 1972 στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας, όταν μία ειρηνική διαδήλωση κατέληξε σε πολύνεκρη τραγωδία. Το “Bloody Sunday” σάρωσε όλα τα βραβεία [Berlinale, Sundance Festival] και έγινε το διαβατήριο του 49χρονου, σήμερα, σκηνοθέτη για το Χόλιγουντ [έχει επίσης στο ενεργητικό του μερικές σειρές για τη βρετανική τηλεόραση, το επίσημο film του Live Aid, αρκετά ντοκιμαντέρ, εκ των οποίων και ένα για τους συμπατριώτες του U2, καθώς και την ταινία Ressurected με τον David Thewlis]. Έχει ακόμα γράψει [μαζί με τον Peter Wright] το βιβλίο Spycatcher.
O παραγωγός της ταινίας Patrick Crowley ήταν αρχικά επιφυλακτικός, όταν ο σεναριογράφος Tony Gilroy του πρότεινε τον Γκρίνγκρας, μετά την απόφαση του Νταγκ Λάιμαν να μην σκηνοθετήσει και το sequel του Bourne Identity. «Όταν όμως νοίκιασα και είδα στο βίντεο το “Bloody Sunday”», παραδέχεται, «κατάλαβα ότι ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή. Ο Πολ είναι ένας σκηνοθέτης που «βλέπει» τις σκηνές, ακριβώς όπως και ο θεατής – ως μακρινός παρατηρητής, που δεν μπορεί να επέμβει. Γι αυτό και σε πείθει ότι αυτά που συμβαίνουν στην οθόνη… συμβαίνουν και στην πραγματικότητα!».
Αλλά και ο Γκρίνγκρας δηλώνει φαν της πρώτης ταινίας: «Μου άρεσε το γεγονός ότι συνδύαζε την αισθητική των ανεξάρτητων ταινιών με τη μαζικότητα των εμπορικών ταινιών του Χόλιγουντ. Και, δεν ξέρω αν παίζει ρόλο, είχα βγει ραντεβού και πήγαμε να δούμε μαζί με εκείνη την κοπέλα την ταινία. Δεν μετάνιωσα για την επιλογή μου…»
Ο έτερος παραγωγός, Paul Sandberg, θεωρεί τη βρετανική καταγωγή του Γκρίνγκρας ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα: «Ο Πολ είναι Ευρωπαίος, άρα η ματιά του είναι ασυνήθιστη. Καλώς ή κακώς, οι Ευρωπαίοι έχουν διαφορετική κινηματογραφική αντίληψη από τους Αμερικανούς.


Αλλιώς σκηνοθετούν, αλλιώς κατευθύνουν το διευθυντή φωτογραφίας τους, αλλιώς φωτίζουν τα πλάνα, αλλιώς παρακινούν τους ηθοποιούς τους. Αν μη τι άλλο, δε βλέπεις συχνά ένα σκηνοθέτη να ενθουσιάζεται με τα πάντα και να μην αφήνει τίποτα στην τύχη».
Και πράγματι, ο Γκρίνγκρας δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση να σκηνοθετήσει το sequel του “Bourne Identity”, το πρώτο του μέλημα ήταν να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ματ Ντέιμον, γι αυτό και πέταξε μέχρι την Πράγα, για να τον συναντήσει. «Θεωρώ την παρουσία του Ματ εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχία της ταινίας... Διαβάστε περισσότερα
. Στη συνείδηση του κοινού, είναι ένας ηθοποιός που έχει καταγραφεί ως «καλό παιδί». Ως εκ τούτου, το να υποδύεται ένα σκοτεινό χαρακτήρα, έναν επαγγελματία δολοφόνο και να τον βάλεις να αναζητήσει τη λύτρωση, αυτόματα σου εξασφαλίζει μία διαρκή αντιπαράθεση ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ο Ματ, όχι μόνο καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο στοιχεία, αλλά παίρνει και πάνω του την ταινία, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του θεατή, ακόμα και στις στιγμές που κανείς δε θα στοιχημάτιζε υπέρ αυτού…»
Ο Ματ Ντέιμον ανταποδίδει τα καλά λόγια, δηλώνοντας ότι το “Bloody Sunday” είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας και ότι το πιο δύσκολο που μπορεί να κάνει ένας σκηνοθέτης είναι «να συλλάβει αυτή την ατμόσφαιρα του “μόνος εναντίον όλων” που χαρακτηρίζει την πορεία του Μπορν από την ολική αμνησία στην ολική επαναφορά…»
Τέλος, ο Γκρίνγκρας ξεκαθαρίζει ότι «το πρώτο φιλμ πραγματευόταν την ιστορία ενός ανθρώπου που είχε χάσει τη μνήμη του. Αντίθετα, στο δεύτερο ο ήρωας ξέρει πλέον ποιος είναι – αλλά μάλλον προτιμά να ξεχάσει. Και επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, προσπαθεί να διορθώσει ό,τι μπορεί από τα λάθη του παρελθόντος. Παραδόξως, δεν χρειάζεται να έχεις πάθει αμνησία για να ταυτιστείς με αυτό…»

Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Oscar 2014 – Οι τελευταίες προβλέψεις Oscar 2014 – Οι τελευταίες προβλέψεις  πριν 11 χρόνια
O Tom Hanks  στο  Τόκυο για την προώθηση του ''Captain Philips'' O Tom Hanks στο Τόκυο για την προώθηση του ''Captain Philips''  πριν 11 χρόνια
Ταινία της Εβδομάδας: Ο Τομ Χανκς τα βάζει με Σομαλούς πειρατές! Ταινία της Εβδομάδας: Ο Τομ Χανκς τα βάζει με Σομαλούς πειρατές!  πριν 11 χρόνια
Captain Phillips – Κριτική Captain Phillips – Κριτική  πριν 11 χρόνια
Captain Phillips (2013) – Εγώ είμαι καπετάνιος τώρα! Captain Phillips (2013) – Εγώ είμαι καπετάνιος τώρα!  πριν 11 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551