Αναζήτηση
Χρήστος Λεοντής βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Γέννηση
11/05/1940
Ηλικία
84
Βιογραφικό
Ο Χρήστος Λεοντής είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες.
Δημιουργός μιας πλούσιας δισκογραφίας, έχει επίσης γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και κυρίως για το θέατρο.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 11 Μαΐου 1940.
Ενώ παρακολουθούσε τις πρώτες ακόμη τάξεις του σχολείου, άρχισε να ψέλνει στην εκκλησία.
Εκεί επηρεάστηκε άμεσα από τη Βυζαντινή μουσική που, μαζί με το κρητικό τραγούδι, άρχισαν να διαμορφώνουν τη μουσική του προσωπικότητα.
Έμαθε μαντολίνο και πιο μετά βιολί.
Οι πρώτες συνθετικές προσπάθειες του Χρήστου Λεοντή έγιναν το 1952, πάνω σε κείμενα μεγάλων εορτών τις Εκκλησίας.
Αφού το 1957 τελείωσε το γυμνάσιο, ήρθε στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη των θεωρητικών μαθημάτων. Καθηγητές του ήταν ο Μενέλαος Παλλάντιος και ο Γιάννης Α. Παπαϊωάννου.
Τις σπουδές του συνέχισε αργότερα στο Conservatoire National de Musique στο Παρίσι όπου διδάχτηκε Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα με καθηγητή του τον Allen Weber.

Το 1962 ξεκίνησε και επίσημα η συνθετική δραστηριότητα του Χρήστου Λεοντή με μουσικές για τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου.

Το 1963 κυκλοφόρησε, σε δισκάκια των 45 στροφών, η πρώτη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με τραγούδια σε στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου (Φέρτε τη θάλασσα), του Μάνου Ελευθερίου (Το σπίτι γέμισε με λύπη) κ.ά.
Στις 20 Ιουνίου τις ίδιας χρονιάς στο θέατρο "Παρκ" της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, κάνει πρεμιέρα η «Μαγική πόλις».
Ήταν η περίφημη μουσικοθεατρική παράσταση του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη όπου ο Λεοντής με τον Μάνο Λοΐζο συμμετείχαν με τα πρώτα τους τραγούδια διευθύνοντάς τα στο ιντερμέτζο, μεταξύ των δυο μερών της παράστασης.

Το 1964 ηχογραφήθηκε η Καταχνιά, ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Λεοντή. Οι στίχοι ήταν του Κώστα Βίρβου και τα κείμενα του Νικηφόρου Βρεττάκου. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Μαρινέλλα.
Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1965.

Από το 1973 μέχρι το 1982 συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, ενώ με το Θέατρο Τέχνης η συνεργασία του συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Από το 1972, η μουσική του Χρήστου Λεοντή ακούγεται σε όλα σχεδόν τα φεστιβάλ της Ελλάδας, με κυριότερα το φεστιβάλ της Επιδαύρου και το φεστιβάλ των Αθηνών.

Από τις 16 Απριλίου του 2007 και με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, ε... Διαβάστε περισσότερα
ίναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Μουσικοσυνθετών – Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ)
Φωτογραφίες
Τελευταίες ειδήσεις
Χρήστος Λεοντής: Ηχογραφεί ξανά μεγάλα τραγούδια του με τη φωνή του Μίλτου Πασχαλίδη Χρήστος Λεοντής: Ηχογραφεί ξανά μεγάλα τραγούδια του με τη φωνή του Μίλτου Πασχαλίδη  πριν 10 μήνες
Στο πρόσωπο του Μάνου Ελευθερίου η Ελλάδα κήδεψε τους νεκρούς της νέας τραγωδίας της Στο πρόσωπο του Μάνου Ελευθερίου η Ελλάδα κήδεψε τους νεκρούς της νέας τραγωδίας της  πριν 6 χρόνια
"Πλάτωνος απολογία Σωκράτους ''  πριν 9 χρόνια
Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους  πριν 9 χρόνια
ΚΤΕΛ Πελοποννήσου ΚΤΕΛ Πελοποννήσου  πριν 11 χρόνια
Απόψε η πρεμιέρα του Σπύρου Παπαδόπουλου στον Alpha Απόψε η πρεμιέρα του Σπύρου Παπαδόπουλου στον Alpha  πριν 11 χρόνια
Ο νέος τίτλος της εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου και το πρώτο αφιέρωμα! Ο νέος τίτλος της εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου και το πρώτο αφιέρωμα!  πριν 11 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551