Αναζήτηση
στο iShow.gr
στο πρόγραμμα τηλεόρασης
Νίκος Κούνδουρος βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
Νίκος Κούνδουρος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ
Γέννηση
15/12/1926
Ηλικία
95
Βιογραφικό
Ο Νίκος Κούνδουρος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες σκηνοθέτες.

Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926.
Είναι γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, εξορίστηκε στην Μακρονήσο. Στα 28 του χρόνια αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη Μαγική Πόλη (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από τον νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά.
Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο Ο Δράκος (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται.
Ακολούθησαν "Οι παράνομοι" (1958), "Το ποτάμι" (1959), "Μικρές Αφροδίτες" (1963), "Το πρόσωπο της Μέδουσας" (1967), "Τα τραγούδια της φωτιάς" (1974), "1922" (1978) κ.ά.

Ο Ν. Κούνδουρος έχει επίσης αντιπροσωπεύσει τον ελληνικό κινηματογράφο πολλές φορές στο εξωτερικό όπως στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1953 και 1956, στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 1958, 1963 και 1967.

Έχει επίσης τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963 για τη ταινία "Μικρές Αφροδίτες" καθώς και για τη ταινία του "Το ποτάμι" στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1959.
Ειδικότερα για τη ταινία "Μικρές Αφροδίτες" τιμήθηκε και με το Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.
Η δε ταινία του "Ο Δράκος" χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950-1960.

Τόσο η ελληνική όσο και η γαλλική και αγγλική τηλεόραση έχουν προβάλει κατ΄ επανάληψη ταινίες του Κούνδουρου. Σημειώνεται επίσης πως αντίγραφα (κόπιες) πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη καθώς και στο Μητροπολιτικό (Μητροπόλιταν) Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Ο Νίκος Κούνδουρος ομιλεί επίσης αγγλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.
Τελευταίες ειδήσεις
Χρήστος Λούλης: Δεν φαντάζεστε για ποιον λόγο έχασε ρόλο σε ταινία του Νίκου Κούνδουρου! Χρήστος Λούλης: Δεν φαντάζεστε για ποιον λόγο έχασε ρόλο σε ταινία του Νίκου Κούνδουρου!  πριν 5 χρόνια
Τι θα παρουσιάσει αύριο ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος της ΕΡΤ2; Τι θα παρουσιάσει αύριο ο Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος της ΕΡΤ2;  πριν 6 χρόνια
Προβολή ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου Προβολή ταινίας «Ο Δράκος» του Νίκου Κούνδουρου  πριν 7 χρόνια
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz