Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Ιουλίου και το Σάββατο 19 Ιουλίου 2025, στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Μακάριος Γ’, Σχολής Τυφλών, οι δύο πρώτες παραστάσεις στην Κύπρο της παραγωγής «ζ - η - θ, ο Ξένος». Πρόκειται για μια επιστροφή στις πηγές, μια επίσκεψη σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας.
Η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) παρουσιάζεται σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού και δραματουργική επεξεργασία Ελένης Μολέσκη και Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Την επίσημη πρώτη παράσταση, την Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025, παρακολούθησαν και επιβράβευσαν με το παρατεταμένο χειροκρότημά τους εκλεκτοί καλεσμένοι και φίλοι του ΘΟΚ, μεταξύ των οποίων: ο Πρέσβης της Σουηδίας Martin Hagstrom, η Αναπληρώτρια Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Θέα Πιερίδου, οι Βουλευτές Δημήτρης Δημητρίου, Χρίστος Χριστοφίδης και Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η Υφυπουργός Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου, ο Γενικός Ελεγκτής Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργος Γεωργίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, ο σκηνοθέτης της παραγωγής Μιχαήλ Μαρμαρινός, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΘΟΚ Παντελής Βουτουρής και τα Μέλη Ανδρέας Άππιος, Κλείτος Κλείτου, Ξενάκης Κυριακίδης, Ζήνων Παπαφιλίππου.
Μετά την μεγάλη επιτυχία στην Επίδαυρο και τις παραστάσεις στην Κύπρο, η παραγωγή «ζ-η-θ, ο Ξένος» συνεχίζει το «ταξίδι» της σε επιλεγμένα φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Η συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 6 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, στις 21:00, με την υποστήριξη του Δήμου Δωδώνης, το Σάββατο 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στο πλαίσιο του 68ου Φεστιβάλ Φιλίππων, όπως επίσης και την Τετάρτη 13 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στις 21:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Μετά τα συνεχόμενα sold out και τις πολύ καλές κριτικές των θεατών που συγκέντρωσε η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, η «Μήδεια» του Μποστ συνεχίζει την περιοδεία της. Την Κυριακή 27 Ιουλίου, η «Μήδεια» του Μποστ παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης με τρομερή επιτυχία, με την υποστήριξη του Δήμου Δωδώνης. Σε κάθε παράσταση το κοινό εκδηλώνει τον ενθουσιασμό του με αυθόρμητα γέλια και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Πρόκειται για μια μουσικοθεατρική κωμωδία με την πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη, τη σκηνοθεσία της Εύης Σαρμή, τον Παντελή Καναράκη στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Υρώ Λούπη στο ρόλο της καλόγριας.

Η καλοκαιρινή περιήγηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, με όχημα την αφήγηση παραμυθιών που αποκτούν σώμα και φωνή επί σκηνής, μέσα από τη δράση του ΚΘΒΕ «Mama Loba. Νύχτες με μύθους» συνεχίζει να μαγεύει όσους παραμένουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Μετά την επιτυχία στις 16 Ιουλίου στην αυλή του Διατηρητέου Κτιρίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ-ΠΘ), η Πολυξένη Σπυροπούλου, που υπογράφει τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, επανέρχεται με την ίδια ανάγκη να αποκαλύψει το πόσο αδάμαστη και ελεύθερη είναι η φύση της ψυχής με επόμενες παρουσιάσεις!

Πρόγραμμα επόμενων παρουσιάσεων:
Στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παραστατικές Τέχνες» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), η οποία εκκίνησε με τη συνδιοργάνωση του 1ου Διαβαλκανικού Συνεδρίου «Δημιουργία Διαβαλκανικού Δικτύου Παραστατικών Τεχνών» που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη 16 & 17 Μαρτίου 2025, ανακοινώνεται η ίδρυση και λειτουργία της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών.
Η Θερινή Ακαδημία, που απευθύνεται σε όλους τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και καλλιτέχνες, καθώς επίσης και σε όλους τους ενδιαφερομένους ανεξαρτήτως προγενέστερης ειδίκευσης ή/και επαγγέλματος, θα λάβει χώρα 20 – 27 Σεπτεμβρίου 2025. Διδάσκουν διεθνώς διακεκριμένοι θεωρητικοί και πρακτικοί των παραστατικών τεχνών:
Με αλφαβητική σειρά: Mihaela Betiu | Βαρβάρα Γεωργοπούλου | Μαρία Γεωργούση | Δέσποινα Κοσμοπούλου (Αναπληρώτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη) | Liviu Lucaci | Ανδρέας Μαρκαντωνάτος (Επιστημονικά Υπεύθυνος) | Μιχαήλ Μαρμαρινός | Σίμος Παπάνας | Ρούλα Πατεράκη | Σάββας Πατσαλίδης | Αστέριος Πελτέκης (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος) | Γιάννης Ρήγας | Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.
Χώροι Διεξαγωγής Προγράμματος: Πανεπιστημιούπολη ΕΑΠ Πάτρα – Δωδώνη.
Το 11ο Φεστιβάλ Δάσους φιλοξενεί δύο σημαντικές παραγωγές τον Ιούλιο:
Η λίμνη των κύκνων
Το διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών, το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, «Η Λίμνη των Κύκνων», παρουσιάζεται από το ROYAL CLASSICAL BALLET, σε μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα σε όλη την Ελλάδα.
28 & 29 Ιουλίου | Θέατρο Δάσους
Η Μητέρα του Σκύλου
Το εμβληματικό έργο του Παύλου Μάτεσι, «Η Μητέρα του Σκύλου» που συγκαταλέγεται στα 1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να διαβάσει κανείς στη ζωή του, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και μουσική-τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη.
31 Ιουλίου | Θέατρο Γης
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Μήδεια» του Μποστ, που θα δοθεί την Πέμπτη 31 Ιουλίου, στις 21:15, στο Θέατρο Δάσους.
Οι νικητές του διαγωνισμού θα ενημερωθούν μόνο με προσωπικό μήνυμα στο email τους. Κάθε πρόσκληση είναι για δύο άτομα.












