iShow
Αναζήτηση
menu
Ειδήσεις
Ο Εχθρός μου – Κριτική
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013
12:34

Pame Cinema -

o exthros mou_1jpg

Η Αθήνα της κρίσης, των οικονομικών μεταναστών, της έξαρσης του ρατσισμού και των προβλημάτων που δημιουργούνται από όλα αυτά, παντρεύονται αρμονικά σε ένα κοινωνικό θρίλερ από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο που δίνει την πιο ρεαλιστική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας από ότι έχουμε δει πρόσφατα στον Ελληνικό κινηματογράφο. Και μας θέτει ένα καθολικό ερώτημα: Πόσο εύκολο είναι να παραμείνουμε πιστοί στις αρχές μας όταν γινόμαστε θύματα?

Ο Κώστας Στασινός, γεωπόνος στο επάγγελμα που έχει ένα φυτώριο, ζει με την οικογένειά του, την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά σε μια μονοκατοικία στη Νέα Σμύρνη. Είναι ένας ήσυχος άνθρωπος που κοιτάζει τη δουλειά του, αφοσιωμένος στην οικογένειά του και με φιλελεύθερες ιδέες. Πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη, συμπονά τους μετανάστες, προσπαθεί να είναι κοντά στα προβλήματα των παιδιών του.

Όταν όμως ένα βράδυ εισβάλλουν ληστές στο σπίτι του και εκτός από τη ληστεία κακοποιούν και την κόρη του, όλος ο κόσμος του γίνεται συντρίμμια. Η αστυνομία δεν του δίνει ελπίδες πως μπορεί να βρει τους δράστες, μάλιστα η συμπεριφορά του αστυνομικού ήταν μάλλον εχθρική παρά φιλική. Όμως ο γείτονας, που δεν είχαν σχέσεις, τον ενημερώνει πως μπορεί να τον βοηθήσει να βρει τους υπαιτίους. Χωρίς να αναμείξει την αστυνομία. Αρκεί να έχει λίγο τσαγανό.

Οι καταβολές, η περηφάνια και η οργή του τον σπρώχνουν να πάρει τον νόμο στα χέρια του. Οι μέχρι χθες αθώοι και δυστυχείς μετανάστες γίνονται ξαφνικά οι εχθροί. Η γυναίκα του και η κόρη του τον πιέζουν να ξεχάσει ότι έγινε και να κοιτάξει μπροστά. “Οι φτωχοί πάντα αρπάζουν από τους πλούσιους”, προσπαθεί να τον κάνει να αποδεχτεί την πραγματικότητα ο φίλος του. “Και τί έκανες εσύ?” τον κατηγορεί ο πεθερός του.

Ο Κώστας θα πρέπει να αποφασίσει τί άνθρωπος τελικά είναι.

Με ένα σφιχτοδεμένο σενάριο που αποφεύγει τις υπερβολές και παραμένει προσγειωμένο και επικεντρωμένο στο θέμα του, η κάμερα καταφέρνει να συμπεριλάβει την πραγματική εικόνα της σημερινής Αθήνας, με τα στέκια των μεταναστών, τα κλειστά μαγαζιά και τις πορείες στους δρόμους, που αν και δεν είναι σε πρώτο πλάνο, υπάρχουν πάντα γύρω, δίνοντας τον τόνο.

Πολύ καλή η φωτογραφία καθώς και οι ερμηνείες των δύο βασικών πρωταγωνιστών, του Μανώλη Μαυροματάκη στο ρόλο του Κώστα και του Γιώργου Γάλλου στο ρόλο του γείτονα Σωτήρη Λογαρά.

Με καλό ρυθμό και μοντάζ που υποστηρίζει την κλιμάκωση της ιστορίας, ο Εχθρός μου είναι μια καλογυρισμένη και καλοστημένη ταινία που μιλάει άμεσα στον θεατή, γιατί ξέρουμε πώς όλοι μας μπορούμε να βρεθούμε στη θέση του Κώστα.

Βαθμολογία: 6.5 στα 10

Ο Εχθρός μου – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Σχετικά πρόσωπα
Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Γιώργος Τσεμπερόπουλος
Μανώλης Μαυροματάκης
Μανώλης Μαυροματάκης
Γιώργος Γάλλος
Γιώργος Γάλλος
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551