Μία ιδιαίτερη, ομαδική, εικαστική, φιλοζωική έκθεση με τίτλο «Αθηνόγατες» εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Andie Art Gallery, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025 στις 19:00, με σκοπό την υποστήριξη και την ενίσχυση του έργου του “Dorotea’s Cats Rescue”, μιας εθελοντικής προσπάθειας διάσωσης, φροντίδας, στειρώσεων και υιοθεσίας αδέσποτων γατών, που έχει δημιουργήσει η Δωροθέα Μερκούρη.
Η έκθεση, την επιμέλεια της οποίας έχει η ιστορικός τέχνης Αννίτα Πατσουράκη, παρουσιάζει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, κοσμήματα και διακοσμητικές κατασκευές, εμπνευσμένα από τον κόσμο των ζώων και την αρμονική τους σχέση και συνύπαρξη με τον άνθρωπο.
Όπως σημειώνει η Αννίτα Πατσουράκη στο κείμενό της για την έκθεση, «εικαστικές προσεγγίσεις ρεαλιστικής απόδοσης, αφαιρετικής γραφής και συμβολισμού, αναδεικνύουν την μέγιστη σημασία της προστασίας, της φροντίδας και της υπευθυνότητας μας, απέναντι στα ζώα.»
Οι 34 συμμετέχοντες καλλιτέχνες, όλοι φιλόζωοι και φροντιστές αδέσποτων ζώων, μεταφέρουν εικαστικά τα συναισθήματα πληρότητας και αστείρευτης, ανιδιοτελούς αγάπης της συμβίωσης του ανθρώπου με τα κατοικίδια, παρακινώντας το κοινό σε εγρήγορση δράσεων για την προστασία και φροντίδα τους.
Με σύνθημα «Αγαπάμε τα ζώα – Αγαπάμε τη ζωή», η έκθεση επικεντρώνεται στον θαυμαστό και μυστηριώδη κόσμο της γάτας, αλλά περιλαμβάνει και έργα εμπνευσμένα από όλο σχεδόν το ζωικό βασίλειο, προσεγγίζοντας τις προτιμήσεις όλων και δείχνοντας ταυτόχρονα αγάπη και σεβασμό σε όλα τα έμβια της φύσης. Στόχος της είναι η αφύπνιση, η συγκίνηση και η ενθάρρυνση του κοινού στη φιλοζωία, συνδυάζοντας την τέχνη και την καλλιτεχνική δημιουργία με δράσεις ουσίας και αποτελεσματικότητας.
Η αποξένωση του ανθρώπου από τη φύση και η σύγχρονη διαβίωση στον αστικό ιστό μιας πόλης, δημιουργούν ανάγκες υποστήριξης, συχνά μη κατανοητές από την πλειονότητα και δύσκολες για τα ανυπεράσπιστα, πλήρως εξαρτώμενα από εμάς, κατοικίδια.
Περιπλανώμενα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες μιας τσιμεντένιας πόλης, εχθρικής απόλυτα προς τη φύση τους, αναζητούν εναγώνια νερό, ελάχιστη τροφή για την επιβίωση τους και μια φωλιά να κρυφτούν. Η ζωή τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς το τσιμέντο και τα αυτοκίνητα βρίσκονται παντού. Τα αυτονόητα δεν είναι πάντα ευνόητα για όλους.
Η κοινωνική ενημέρωση και η κρατική βοήθεια εμφανίζουν ελλιπή παρουσία. Ο εθελοντισμός, η προσωπική ευθύνη και η συλλογική προσπάθεια είναι αναγκαία για να φέρουν άμεσα ουσιαστικές αλλαγές στην ευζωία τους.
Η ευζωία είναι χρέος μας. Κάθε έμψυχο ον αξίζει σεβασμό, φροντίδα, προστασία και ασφάλεια. Η καλή διατροφή, η υγιεινή, ο καθαρός και φιλόξενος χώρος είναι αυτονόητα δικαιώματα με ανταπόδοση την αμέριστη και απλόχερη αγάπη.
Η ευζωία τους αντανακλά τη δική μας ανθρωπιά, το δικό μας ψυχικό απόθεμα και μεγαλείο. Η φροντίδα και η προστασία τους γεννά μέσα μας ευγένεια ψυχής, τρυφερότητα και αμέριστη δοτικότητα, αποτελώντας παράδειγμα ότι η αγάπη αποδεικνύεται έμπρακτα.
Η πορεία της ανθρώπινης εξέλιξης δυστυχώς δεν μαρτυρά αγάπη και προστασία στη φύση και στο περιβάλλον. Τα ζώα, όπου και να βρίσκονται – από τη ζούγκλα μέχρι και την αυλή μας – συχνά παραμελούνται, κακοποιούνται και εγκαταλείπονται. Η τέχνη, μέσω των χρωμάτων, της κίνησης και του βλέμματος, μεταφέρει την οικεία και προσφιλή εικόνα των ζώων καλώντας μας σε συναισθήματα ενσυναίθησης. Η ομορφιά της παρουσίας των ζώων, κατοικιδίων, συντροφιάς ή οικόσιτων, είναι πρόσκληση και πρωτοβουλία σε δράση για φροντίδα, προστασία και υιοθεσία.
«Η ευζωία δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα και ευθύνη όλων μας.»
Η Δωροθέα Μερκούρη, Ελληνοιταλίδα ηθοποιός και συγγραφέας ιταλικής μαγειρικής, ασχολείται με τα αδέσποτα από την εφηβεία της, καθώς η οικογένεια της είχε πάντα κατοικίδια. Έχοντας επιστρέψει στην Ελλάδα από το εξωτερικό, η φιλοζωική της δράση συνεχίστηκε με αμείωτο ζήλο.
Η δραματική διαπίστωση της μέγιστης εγκατάλειψης ζώων μετά τον εγκλωβισμό της πανδημίας, την ώθησε στη δημιουργία του “Dorotea’s Cats Rescue”, με οργανωμένη, συστηματική και αδιάλειπτα καθημερινή δράση σε όλη την Αθήνα. Με προσωπική ενασχόληση, αναζητά, φροντίζει, θεραπεύει, στειρώνει και προωθεί υιοθεσίες αδέσποτων γατών.
Από το 2020 και εντατικά από το 2022, με μία μεγάλη ομάδα έμπειρων εθελοντών και κτηνιάτρων, έχει επιμεληθεί και συντονίσει τη στείρωση περισσότερων από 120 γατών, τη διάσωση και περίθαλψη 150 γατών (μερικές από τις οποίες ήταν σε ημιθανή κατάσταση), καθώς και την υιοθεσία περισσότερων από 35 γατών που έχουν βρει υπεύθυνους κηδεμόνες.
«Στη χώρα μας, όπου η κρατική μέριμνα αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες ευζωίας των αδέσποτων ζώων, ο εθελοντισμός πρέπει να γίνει συνείδηση και ευθύνη, σε όλους μας.»
Andie Art Gallery: Φαραντάτων 17, Αθήνα.
Τηλέφωνα: 211 4166448 / 6937.584272
Email: info@andie-art.com
Ιστοσελίδα: www.andie-art.com
Διάρκεια: Από 8 έως και 31 Οκτωβρίου 2025.
Ωράριο: Καθημερινά, ώρες καταστημάτων.
Είσοδος: Ελεύθερη.
