Αναζήτηση:
Οι Άθλιοι (Les Miserables) – Κριτική
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013
20:42

Pame Cinema -

Η μεταφορά ενός θεατρικού μιούζικαλ στον κινηματογράφο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και η προϊστορία τους το αποδεικνύει. Τεράστιες θεατρικές επιτυχίες όπως το Φάντασμα της Όπερας, η Εβίτα ή το Mamma Mia! δεν κατάφεραν να μεταφέρουν την σαγήνη της σκηνής στο στούντιο, όμως το Cabaret ή ακόμα παλαιότερα το West Side Story, Η Μελωδία της Ευτυχίας και το Ωραία μου Κυρία ευτύχησαν στις κινηματογραφικές τους μεταφορές.

Το μιούζικαλ του Claude-Michel Schoenberg σε στίχους των Alain Boublil και Jean-Marc Natel πρωτοεμφανίστηκε στο Παρίσι το 1980 και συνέχισε με τεράστια επιτυχία στο Λονδίνο και την Νέα Υόρκη σε (αγγλικό) λιμπρέτο του Herbert Kretzmer.

Ο Tom Hooper οραματίστηκε μια υπερπαραγωγή των Αθλίων, με λαμπρά ονόματα και όπως ίσως γνωρίζετε με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Οι ηθοποιοί να τραγουδούν ζωντανά στα γυρίσματα, για να υπάρχει πιο φυσικό αποτέλεσμα και να αποτυπώνουν στα τραγούδια της την συναισθηματική φόρτιση της ερμηνείας τους. Επιπλέον ο σεναριογράφος William Nicholson ανέλαβε να προσαρμόσει το λιμπρέτο του Kretzmer σε ένα περισσότερο κινηματογραφικό κείμενο, όπου προστέθηκε περισσότερος διάλογος. Ωστόσο, τί απ΄ όλα αυτά δούλεψε?

Κατ΄αρχήν το τεράστιο μυθιστόρημα του Βίκτωρα Ουγκώ των 1200 και πλέον σελίδων εκ των πραγμάτων περικόπτεται για να χωρέσει στα 158 λεπτά της ταινίας. Το παρελθόν πολλών χαρακτήρων έχει παραληφθεί, το ίδια και κάποια γεγονότα, ενώ άλλα  γεγονότα έχουν συμπτυχθεί. Αν και όλα τα σημαντικά παραμένουν, η συρρίκνωση ενός έργου που οι αρετές του βρίσκονται και στην πολιτική και φιλοσοφική ματιά του συγγραφέα, κάτι που σαφώς δεν αναδεικνύεται στην ταινία, αφήνει την ιστορία αρκετά στεγνή και ακέραια μελοδραματική.  Επιπλέον η μουσική του Schoenberg δεν έχει τη δύναμη, τη ζωντάνια και την εμπνευσμένη σύνθεση ιδιοφυών συνθετών όπως ο Andrew Lloyd-Weber, ο Leonard Bernstein ή οι Rogers και Hammerstein, ενώ οι διάλογοι δεν είναι πρόζα αλλά ρετσιτατίβα, δίνοντας ένα οπερατικό ύφος στο έργο, που δεν ταιριάζει εύκολα στο κινηματογραφικό είδος.

Αυτά τα μειονεκτήματα ο Hooper τα καλύπτει με μια εξαιρετική παραγωγή, κόστους 61 εκατομμυρίων, κάνοντας άριστη χρήση και του τελευταίου δολαρίου, με εκθαμβωτικά σκηνικά και κοστούμια. Η εισαγωγική σκηνή, ο Γιάννης Αγιάννης την ημέρα της αποφυλάκισής του μετά από 19 χρόνια στα κάτεργα να τραβά με άλλους συγκρατούμενος ένα καράβι με τεράστια σκοινιά υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ιαβέρη, είναι πολύ εντυπωσιακή και το Look Down’ που την συνοδεύει ένα από τα λίγα χαρακτηριστικά τραγούδια του μιούζικαλ.

Ο Hugh Jackman ως Γιάννης Αγιάννης είναι πολύ καλός ερμηνευτικά και αρκετά ικανοποιητικός φωνητικά, τον βοηθά άλλωστε και η προϋπηρεσία του σε μιούζικαλ. Ο Russell Crowe απεναντίας, αν και έχει την στιβαρή και αυστηρή παρουσία που περιμένουμε από τον Ιαβέρη, δεν μπορεί να παρακολουθήσει φωνητικά το υψηλών οκτάβων μουσικό ρεπερτόριο του έργου, όντας ο ίδιος βαρύτονος, ενώ ούτε το είδος του είναι το μιούζικαλ, έτσι αδικεί και αδικείται. Η Anne Hathaway στο ρόλο της άτυχης Φαντίνας είναι αυτή που αποδεικνύει πως πραγματικά μπορεί να τραγουδήσει, χρωματίζοντας το I Dreamed A Dream’ με πάθος και συναίσθημα και αναδεικνύοντας το τραγούδι κυρίως με την ερμηνεία της.

Στους υπόλοιπους ρόλους ξεχωρίζει ο Eddie Redmayne ως Μάριος και η Samantha Barks ως Επονίνα, η Amanda Seyfried είναι απλά γλυκιά, ενώ ο Sacha Baron Cohen και η Helena Bonham Carter ως οι πονηροί και φιλάργυροι Θεναρδιέροι δεν καταφέρνουν να δώσουν την αστεία νότα που επιθυμούσαν.

Εν τέλει το πείραμα του Hooper με την ζωντανή ερμηνεία των τραγουδιών απέδειξε πως θα χρειαζόταν άλλου επιπέδου τραγουδιστές για να αποδώσει (αν σκεφτούμε πως ακόμα και στα πολύ επιτυχημένα μιούζικαλ με κατ΄εξοχήν εξαίρετους τραγουδιστές τα τραγούδια είναι ηχογραφημένα και όχι ζωντανά) και ίσως δύσκολα θα επαναληφθεί στο μέλλον.

Θαυμάσια φωτογραφία και εντυπωσιακό ως θέαμα, το Les Miserables ικανοποιεί κυρίως οπτικά.

Βαθμολογία: 6.5 στα 10 

Οι Άθλιοι (Les Miserables) – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα