Αναζήτηση:
Για Όλα Φταίει το Όνομά σου (Le Prenom) – Κριτική
Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012
00:22

Ο Πιέρ (Charles Berling) και η Ελιζαμπέτ (Valerie Benguigui) έχουν καλέσει στο σπίτι τους για φιλικό δείπνο τον Βινσέντ (Patrick Bruel) με την γυναίκα του Άννα (Judith El Zein) και τον  Κλοντ (Guillaume de Tonquedec). Οι πέντε είναι πολύ φίλοι με δεσμούς από τα παιδικά τους χρόνια. Όσο η Ελιζαμπέτ μαγειρεύει και η Άννα καθυστερεί να έρθει, οι τρεις άνδρες κουβεντιάζουν χαλαρά, μέχρι τη στιγμή που ο Βινσέντ – που σύντομα θα γίνει πατέρας – τους ανακοινώνει ότι θα ονομάσει τον γιό του Αδόλφο. Ο προοδευτικός Πιέρ γίνεται τότε έξω φρενών και ξεκινάει μια βραδιά που θα αποκαλύψει πολλά για όλους.

Μεταφορά στην μεγάλη οθόνη από τους Alexandre de La Patelliere και Matthieu Delaporte του δικού τους θεατρικού έργου με τον ίδιο τίτλο, το Le Prenom είναι μια καυστική κωμωδία των ηθών της σύγχρονης μεσαίας τάξης και η Γαλλική απάντηση στο Αμερικανικό – παρόμοιο – Carnage, του οποίου υπερτερεί γιατί επιτυγχάνει καλύτερο αποτέλεσμα, με βαθύτερη σάτιρα και με διασκεδαστικότερο τρόπο.

Με ένα σφιχτοδεμένο κείμενο και διαλόγους καλοδουλεμένους και ζωντανούς, η πλοκή κλιμακώνεται σταδιακά μέχρι το φινάλε, σατιρίζοντας όλες τις προκαταλήψεις των αστών που αν και θέλουν να πιστεύουν πως είναι προοδευτικοί στην πραγματικότητα συχνά είναι δέσμιοι της συντηρητικότητάς τους ή ενός αβασάνιστου πολιτικά ορθού συλλογισμού. Είναι επαναστατική πράξη να ονομάσεις τον παιδί σου Αδόλφο ή μήπως είναι επικίνδυνη επιπολαιότητα? Είναι το όνομα τόσο σημαντικό για την ζωή ενός ανθρώπου? Μπορεί να του καθορίσει την προσωπικότητά του? Με ποιά κριτήρια επιλέγουμε το όνομα που θα δώσουμε στο παιδί μας? Στην επιλογή αυτή  πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εικόνα που θέλουμε να περάσουμε για τους εαυτούς μας στον κοινωνικό μας περίγυρο?

Στην πορεία της διαμάχης των φίλων για το όνομα ωστόσο και καθώς τα πράγματα αρχίζουν να εκτρέπονται, θα βγουν στην επιφάνεια και πολλά άλλα ζητήματα, για τις σχέσεις των ανθρώπων, την φιλία, τον έρωτα και τη ζωή.

Παρά την θεατρική του καταγωγή που είναι εμφανής από την αρχή, σύντομα ο θεατής παρασύρεται από το κείμενο και τις ερμηνείες και το ξεχνά, πράγμα στο οποίο βοηθάει και η σκηνοθεσία που κινεί τις κάμερες έξυπνα στο χώρο του διαμερίσματος που διαδραματίζεται όλη η πλοκή, ακολουθώντας συχνά τους ήρωες καθώς μετακινούνται από δωμάτιο σε δωμάτιο, μετριάζοντας έτσι το στατικό αποτέλεσμα που συνήθως παρουσιάζουν τα θεατρικά στην μεγάλη οθόνη.

Οι ερμηνείες των συντελεστών είναι όλες πολύ καλές με ιδιαίτερα απολαυστική αυτή του Βινσέντ (Patrick Bruel), που έχει αναμφισβήτητο ταλέντο στην κωμωδία.

Απολαυστικό και έξυπνο, μια ιδανική πρόταση για την εποχή.

Βαθμολογία: 7 στα 10

Για Όλα Φταίει το Όνομά σου (Le Prenom) – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα