Αναζήτηση:
Νομοταγείς Τύποι (Stand Up Guys) – Κριτική
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013
00:41

stand up guys_3

Στον κινηματογράφο ο σκηνοθέτης είναι αυτός που έχει τη συνολική ευθύνη για μια ταινία και παίρνει τα εύσημα για μια καλή ή τις επικρίσεις για μια κακή. Μερικές φορές όμως είναι οι ηθοποιοί που παίρνουν την ταινία επάνω τους και τότε την κάνουν δικιά τους. Μια τέτοια περίπτωση ταινίας είναι και το Stand Up Guys. Με τρεις κορυφαίους ηθοποιούς που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό έστω και αν έχουν φτωχό υλικό για να δουλέψουν.

Ο Βαλ (Pacino) βγαίνει από την φυλακή μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια. Τον περιμένει ο φίλος τους και πρώην συνεργάτης του στο έγκλημα Ντοκ (Walken). Είναι μεσημέρι και ο Βαλ έχει σκοπό πριν κλείσει η μέρα να δοκιμάσει όσα του έλειψαν όλα αυτά τα χρόνια. Ποτό, καλό φαγητό, γρήγορα αυτοκίνητα και γυναίκες. Ο Ντοκ προτιμά να ζωγραφίζει ηλιοβασιλέματα και να βλέπει τηλεόραση.

Ο Ντοκ θα συνοδεύσει τον Βαλ κατ΄ αρχήν στο σπίτι παλιάς γνωστής και προμήθευε γυναίκες που τώρα κρατάει η κόρη χωρίς να έχει αλλάξει το είδος της επιχείρησης. Ο Βαλ θα δυσκολευτεί να αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά μια επίσκεψη σε ένα φαρμακείο θα του προμηθεύσει την τελευταία λέξη της επιστήμης και θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει το μικρό αυτό πρόβλημα. Οι δύο φίλοι θα συνεχίσουν την περιπλάνησή τους στην πόλη όπου θα συμβούν διάφορα απροσδόκητα και απίθανα γεγονότα, κάποια στιγμή θα βρουν τον Χιρς (Arkin), τον τρίτο της παρέας σε ένα ίδρυμα και θα τον πάρουν μαζί τους, όμως υπάρχει κάτι από το παρελθόν που τους κυνηγά και που έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον Ντοκ. Το ξημέρωμα θα αποφασίσουν να ξεκαθαρίσουν το παρελθόν μια για πάντα.

Μια road movie και buddy movie για την φιλία και τα πράγματα που έχουν αξία στη ζωή, έστω και αν τα αντιλαμβανόμαστε καθυστερημένα, χωρίς υπερβολικούς συναισθηματισμούς και μελόδραμα.

Η ιδέα δεν είναι κακή, ωστόσο το σενάριο του Noah Haidle που κάνει εδώ την πρώτη του προσπάθεια ήθελε αρκετό δούλεμα ακόμα για να γίνει ικανοποιητικό. Επιπλέον η στατική σκηνοθεσία του  Fisher Stevens κάνει συχνά το αποτέλεσμα αλλόκοτο αντί για συναρπαστικό.

Ωστόσο η παρουσία των τριών εξαίρετων πρωταγωνιστών αποζημιώνει για αυτές τις ελλείψεις. Παρά την μακρόχρονη καριέρα τους ο Christopher Walken, ο Al Pacino και ο Alan Arkin δεν είχαν βρεθεί μαζί και εδώ είναι μια καλή ευκαιρία να τους απολαύσουμε παρέα. Και αυτός είναι ένας καλός λόγος να δούμε την ταινία.

Βαθμολογία: 5.5 στα 10

Νομοταγείς Τύποι (Stand Up Guys) – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα

Σχετικά Show

  Νομοταγείς τύποι