Αναζήτηση:
Selma (2015) – Η πορεία προς τη νίκη
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015
13:34

Pame Cinema -

Η ιστορική πορεία διαμαρτυρίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1965, από το Σέλμα στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, για να υποστηρίξει το δικαίωμα ψήφου των μαύρων, μέσα από δριμύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επί Προεδρίας του Λύντον Τζόνσον και η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την ψήφιση της Πράξης του Δικαιώματος Ψήφου ως ομοσπονδιακού νόμου που απαγόρευε την φυλετική διάκριση της ψήφου.

Ο Δόκτωρ Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Βαπτιστής πάστορας στην Αλαμπάμα, ξεκίνησε από το Σέλμα την ειρηνική πορεία του προς την πρωτεύουσα της Αλαμπάμα, το Μοντγκόμερυ, στις 7 Μαρτίου του 1965, δύο χρόνια μετά την περίφημη ομιλία του στην Ουάσιγκτον «Έχω ένα όνειρο» και ένα χρόνο μετά το βραβείο Νόμπελ ειρήνης που του είχε απονεμηθεί για τους αγώνες του κατά του ρατσισμού. Της πρώτης πορείας είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός μαύρου από αστυνομικό στη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας η οποία όξυνε τα πράγματα ακόμα περισσότερο. Τελικά στις 25 Μαρτίου 25.000 διαμαρτυρόμενοι έφθασαν στο κυβερνητικό μέγαρο στο Μοντγκόμερυ, όπου μετά από καθιστική διαμαρτυρία παρέδωσαν ψήφισμα στον Κυβερνήτη που ζητούσε δικαίωμα ψήφου για όλους τους μαύρους.

Τον  Martin Luther King Jr. ερμηνεύει ο David Oyelowo, ενώ ο Tom Wilkinson ερμηνεύει τον πρόεδρο Lyndon Johnson. H Oprah Winfrey είναι στον ρόλο της Annie Lee Cooper, μιας γυναίκας που πρωτοστάτησε στον αγώνα, ο Dylan Baker ως Edgar Hoover, η Ledisi Anibade Young ως Mahalia Jackson, η μεγάλη gospel τραγουδίστρια που μετείχε στην πορεία, ο Tim Roth ως ο κυβερνήτης George Wallace, o Nigel Thatch ως Malcolm X και ο Cuba Gooding Jr. ως ο δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fred Gray.

Η σκηνοθεσία ανήκει στην ταλαντούχα Ava DuVernay, η οποία εδώ κάνει την τρίτη της ταινία μεγάλου μήκους,  με τις δύο προηγούμενες I will Follow και Middle of Nowhere να έχουν αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές και αρκετά βραβεία, οι οποίες όμως δεν έχουν παιχτεί στη χώρα μας.

Το Selma έχει προταθεί για 2 Όσκαρ, αυτό της καλύτερης ταινίας και καλύτερης μουσικής, δύσκολα όμως να διεκδικήσει το πρώτο, και θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 5 Φεβρουαρίου 2015.

Το poster της ταινίας:

Selma (2015) – Η πορεία προς τη νίκη

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα