Αναζήτηση:
The Fifth Estate (2013) – Τα Wikileaks στην μεγάλη οθόνη με επίθεση από τον Ασάζν
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013
21:22

Pame Cinema -

wikieleaks

Το The Fifth Estate – που ο προηγούμενος τίτλος του ήταν The Man Who Sold the World – είναι μια από τις ταινίες που γυρίζονται με θέμα τα Wikileaks και τον δημιουργό της περίφημης ιστοσελίδας Τζούλιαν Ασάνζ.

Η παραγωγή είναι της Dreamworks του Steven Spielberg και η σκηνοθεσία του Bill Condon (Dreamgirls και Breaking Dawn I & II), ενώ το σενάριο είναι του Josh Singer (The West Wing) και βασίζεται σε δύο βιβλία. Στο “Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website” του Γερμανού Daniel Domscheit-Berg, πρώην εκπροσώπου του Ασάνζ, ο οποίος το 2011 ανακοίνωσε πως θα ανοίξει δικό του site, το OpenLeaks, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και το δεύτερο είναι το WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy” των Luke Harding και David Leigh, δημοσιογράφων του Guardian.

Η ταινία θα επικεντρώνεται στα πρώτα στάδια της ιστοσελίδας των Wikileaks και στο πώς ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάνζ συνεργάστηκε με έγκριτες εφημερίδες από όλο τον κόσμο.

Julian Assange

Τον ρόλο του Ασάνζ έχει αναλάβει ο Benedict Cumberbatch, ενώ τον Daniel Domscheit-Berg θα ερμηνεύσει ο Daniel Bruhl (Goodbye Lenin, Inglourious Basterds). Μαζί τους θα δούμε και τους Laura Linney, Anthony Mackie, David Thewlis, Peter Capaldi, Dan Stevens και Carice van Houten.

Η ταινία βρίσκεται στα γυρίσματα σε άγνωστη τοποθεσία και έχει προγραμματιστεί να βγει στις αίθουσες στις 15 Νοεμβρίου του 2013.

Ωστόσο το The Fifth Estate δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τον ίδιο τον Ασάνζ, ο οποίος μέσω video επικοινωνίας του με φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από την πρεσβεία του Ισημερινού όπου έχει βρει καταφύγιο, κατηγόρησε την ταινία ως “μαζική επίθεση προπαγάνδας” και αμφισβήτησε την ακρίβεια του σεναρίου από τον Singer.

O Ασάνζ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μια σκηνή στην αρχή της ταινίας που παρουσιάζεται ένα στρατόπεδο στο Ιράν το οποίο φέρει εμφανώς σύμβολα πυρηνικών.

Από που και ως που έχει αυτό να κάνει οτιδήποτε με εμάς? Είναι ψέματα πάνω σε ψέματα” είπε και πρόσθεσε ότι “αναζωπυρώνουν τις φλόγες του πολέμου“.

Ο Condon τώρα δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αξιολογηθεί η συμβολή των Wikielinks στον τρόπο διασποράς της πληροφορίας και πως δεν προτίθεται να κάνει κάποιου είδους κριτική, αλλά σκοπεύει να εξετάσει τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της διαφάνειας στην εποχή της πληροφορίας.

The Fifth Estate (2013) – Τα Wikileaks στην μεγάλη οθόνη με επίθεση από τον Ασάζν

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα