Αναζήτηση:
Οι Αναλώσιμοι 2 (The Expendables 2) – Κριτική
Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012
00:42

Pame Cinema -

Οι Αναλώσιμοι επιστρέφουν ενισχυμένοι και για άλλη μια φορά δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Μην ψάχνετε για σενάριο, δεν υπάρχει, υπάρχει μόνον μια στοιχειώδης πλοκή, ίσα-ίσα για να δώσει ευκαιρία στους super badasses να επιδείξει ο καθένας τους τα ιλιγγιώδη επίπεδα τεστοστερόνης του και να μας πείσουν – με την βοήθεια και της τεχνολογίας – πως η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για τους θρύλους των action movies.

Ο Mr. Church (Bruce Willis) αναθέτει μια δύσκολη αποστολή στον Barney Ross (Sylvester Stallone) και την παρέα του και συγκεκριμένα να προλάβουν κάποιους κακούς από το να αποκτήσουν 5 τόνους πλουτωνίου που βρίσκεται κρυμμένο στις στοές ενός παλιού ορυχείου στην Αλβανία. Τους υποχρεώνει όμως  να πάρουν μαζί τους και μια γυναίκα, την Μάγκι (Nan Yu) πράγμα καθόλου ευχάριστο αρχικά για μια τέτοια αντροπαρέα, η οποία όμως στέκεται  στο ύψος των περιστάσεων. Αρχηγός των κακών είναι ο Jean Vilain – όνομα και αυτό! – δηλαδή ο Jean-Claude Van Damme. Ο Van Damme κάνει μια καρικατούρα του απόλυτα κακού και κερδίζει τις εντυπώσεις. Υπάρχουν ωστόσο και όλοι οι υπόλοιποι, δηλαδή ο Jason Statham που είναι όπως πάντα πολύ εντυπωσιακός, ο Dolph Lundgren, ο Terry Crews και ο Randy Couture και σε μικρότερους ρόλους, από πλευράς χρόνου στην ταινία, ο Jet Li και ο νεαρός Liam Hemsworth. Οι άλλοι δύο uber heroes Arnold Schwarzenegger και Bruce Willis αν και δεν έχουν μεγάλους ρόλους έχουν όμως το ειδικό βάρος των Ternimator και John McClane αντίστοιχα. Και βέβαια κάπου ανάμεσα σε όλους αυτούς υπάρχει και ο Booker, κατά κόσμον Chuck Norris ή απλά Τσακ, που αναρωτιέται κανείς αν στα 72 το μούσι του δεν έχει ακόμα άσπρη τρίχα ή απλά πέτυχε η βαφή.

Οι Αναλώσιμοι 2 είναι κωμωδία, περισσότερο από το πρώτο που κρατούσε μια στοιχειώδη σοβαροφάνεια. Σε κανένα σημείο δεν παίρνει – ευτυχώς – σοβαρά τον εαυτό της και δίνει την ευκαιρία σε κάθε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της να έχει τον δικό του χρόνο για να επιδείξει πόσο σκληρός είναι και να σατιρίσει τον εαυτό του.  Υπάρχουν οι κλασσικές ατάκες με λογοπαίγνια που είναι σήμα κατατεθέν των πρωταγωνιστών και των αντίστοιχων ταινιών και οι οποίες δύσκολα μεταφράζονται, συνεπώς έχετε την προσοχή σας στον αγγλικό διάλογο για να τις απολαύσετε. Όπως για  παράδειγμα αυτή που ακούγεται και στο trailer από τον Jason Statham ο οποίος ντυμένος καλόγερος λέει I now pronounce you man and knife‘ πριν εξαπολύσει τα μαχαίρια του – δεν λέμε τις υπόλοιπες.

Η δράση είναι καταιγιστική, είναι ζήτημα αν υπάρχουν περισσότερα από 15 λεπτά ηρεμίας στα 102 της ταινίας, οι διάλογοι είναι επιπέδου b-movie, οι κακοί ποτέ δεν πετυχαίνουν κανέναν από τους καλούς και ας τους πυροβολούν με πολυβόλα από τα πέντε μέτρα, οι Αναλώσιμοι – φυσικά – σκοτώνουν περίπου δέκα με μια σφαίρα ο καθένας, η υπερβολή ξεπερνάει κάθε όριο, αλλά επειδή είναι υπερβολή επί τούτου, το αποτέλεσμα είναι κωμικό.

Υπάρχουν σκηνές που θυμίζουν Indiana Jones, η καταναγκαστική εργασία στα ορυχεία είναι σαφέστατα παρμένη από το Temple of the Doom και ο Van Damme ο αντίστοιχος Mola Ram χωρίς τα βουντού, αλλά και η μονομαχία ανάμεσα σε έναν κακό και έναν από την παρέα των Expendables κάτω από ένα αεροπλάνο που κινούνται οι έλικες είναι ολόιδια με την αντίστοιχη σκηνή από το Raiders of the Lost Ark.

Η αδυναμία του Χόλλυγουντ να βρει νέους ήρωες για να αντικαταστάσει τους παλιούς μετατρέπεται σε τύχη των παλιών, που διαφορετικά δύσκολα θα έκαναν αντίστοιχη ταινία,  πάντως αποδεικνύουν πως ακόμα κρατιούνται, έστω και αν ανήκουν σε μουσείο.

Αφήστε τον εγκέφαλό σας στο σπίτι και απολαύστε με ή χωρίς ενοχές μια διασκεδαστική ταινία, ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματα.

Βαθμολογία: 5.5 στα 10

 

Οι Αναλώσιμοι 2 (The Expendables 2) – Κριτική

Πηγή: pame-cinema.gr
Συζητήστε για την είδηση
 Δημοσίευση στο

Σχετικά με την είδηση πρόσωπα