Αναζήτηση
Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ βιογραφία, βιογραφικό - iShow.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΝΕΑ
Βιογραφικό
O Joe (παρατσούκλι) γεννήθηκε στη Μπανγκόκ στις 16 Ιουλίου 1970 και μεγάλωσε στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη. Και οι δυο του γονείς είναι γιατροί. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Khon Kaen σπουδάζοντας Αρχιτεκτονική και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στον κινηματογράφο στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγο. Αρχικά εργάστηκε ως αρχιτέκτονας. Ξεκίνησε να γυρίζει ταινίες και βίντεο μικρού μήκους το 1994 και ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του το 2000. Επίσης ασχολείται με εκθέσεις και εγκαταστάσεις σε διεθνές επίπεδο από το 1998. Το συχνά μη αφηγηματικό έργο του συνδέεται με τη μνήμη και εκθέτει με λεπτό τρόπο τις προσωπικές και κοινωνικές του θέσεις. Δουλεύοντας ανεξάρτητα από την Ταϊλανδική εμπορική κινηματογραφική βιομηχανία, έχει αναδειχθεί ως πειραματιστής και ανεξάρτητος κινηματογραφιστής με την εταιρεία Kick the Machine Films, που ιδρύθηκε το 1999. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κάνει την παραγωγή σε όλες του τις ταινίες. Το 2008 άρχιζε να ασχολείται με το Primitive Project, του οποίου μέρος είναι η ταινία «Ο Θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του». Την ίδια χρονιά ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Το 2009 εκδόθηκε μονογραφία για τον ίδιο και το έργο του από το Μουσείο Κινηματογράφου της Αυστρίας. Το 2010 αντίστοιχη μονογραφία εκδόθηκε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τα καλλιτεχνικά του σχέδια και οι μεγάλου μήκους ταινίες του έχουν κερδίσει ευρεία αναγνώριση και πολλά βραβεία σε φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένων τριών βραβείων στο Φεστιβάλ των Καννών, εκείνα του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα (για την ταινία «Για πάντα δικός σου» το 2002), της Επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού (για την ταινία «Tropical Malady» το 2004), καθώς και τον Χρυσό Φοίνικα Καλύτερης Ταινίας (για την ταινία «Ο Θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του» το 2010). Η διάσημη ταινία του «Σύνδρομα και ένας αιώνας» (2006) ήταν η πρώτη Ταϊλανδική παραγωγή που επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας και συμπεριλήφθηκε σε πολλές διεθνείς ψηφοφορίες ανάμεσα στις καλύτερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας. Το ντοκιμαντέρ του «Μυστηριώδες αντικείμενο το μεσημέρι» (2000) προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, απέσπασε θετικές κριτικές, πήρε βραβεία και αναδείχθηκε στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς από το Village Voice.

Ο Απιτσατπόνγκ Ουερασεθακούλ είναι ένας από τους λίγους σκηνοθέτες της Ταϊλάνδης που δουλεύει έξω από το γνωστό εμπορικό κύκλωμα της χώρας. Οι ταινίες του έχουν επιρροές από... Διαβάστε περισσότερα
τα σόου της Ταϊλανδικής τηλεόρασης, τα ραδιοφωνικά προγράμματα, τα κόμικς και τις παλιές ταινίες. Τα θέματά του τα εμπνέεται στις μικρές πόλεις και την επαρχία της χώρας του. Χρησιμοποιεί συχνά ερασιτέχνες ηθοποιούς και πειραματίζεται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.

Ζει και εργάζεται στην Chiangmai στην Ταϊλάνδη. Αυτή την περίοδο προετοιμάζει το επόμενο σχέδιο του που βασίζεται στον κινηματογραφιστή και δημοφιλή συγγραφέα Donald Richie.

Μεγάλου Μήκους

Ο Θείος Μπούνμι θυμάται τις προηγούμενες ζωές του – 2010
Σύνδρομα και ένας αιώνας – 2006
Tropical Malady – 2004
Η περιπέτεια της Iron Pussy – 2003
Για πάντα δικός σου – 2002 (μεταξύ άλλων, απέσπασε τον Χρυσό Αλέξανδρο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης)
Μυστηριώδες αντικείμενο το μεσημέρι – 2000

Μικρού Μήκους (επιλογή)

Ένα γράμμα στον Θείο Μπούνμι – 2009
Vampire/ Mobile Men – 2008
Luminous People – 2007
The Anthem – 2006
Worldly Desires – 2005

Βίντεο εγκαταστάσεις (επιλογή)

Primitive/ Phantoms of Nabua – 2009
Morakot/ The Palace/ Unknown Forces – 2007
FAITH – 2006
Ghost of Asia – 2005
Waterfall - 2005
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551