Αναζήτηση
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή της Αλγερινής intersex | iShow.gr
Ειδήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συμμετοχή της Αλγερινής intersex
Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2024
09:47

Σάλος έχει προκληθεί από τη συμμετοχή της Αλγερινής αθλήτριας Ιμάν Κελίφ στους αγώνες πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι.

Η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο αθλήτριες, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών και παλιότερα είχαν αποκλειστεί από διοργανώσεις λόγω των αυξημένων τιμών τεστοστερόνης, να αγωνιστούν στην πυγμαχία γυναικών, έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Η Κελίφ αντιμετώπισε την Ιταλίδα Καρίνι την Πέμπτη, με τη δεύτερη να εγκαταλείπει τον αγώνα μετά από 46 δευτερόλεπτα, ξεσπώντας σε κλάματα. Μάλιστα, αρνήθηκε να σφίξει το χέρι της αντιπάλου της όταν ανακοινώθηκε η απόφαση.

"Είμαι συνηθισμένη στον πόνο, όμως δεν έχω ξαναδεχτεί ποτέ τέτοια γροθιά, ήταν αδύνατο να συνεχίσω. Ποια είμαι εγώ όμως, για να πω ότι είναι αντικανονικό;", αναρωτήθηκε η ίδια. "Μπήκα στο ρινγκ για τον αγώνα, όμως δεν ένιωθα έτσι λίγα δευτερόλεπτα μετά. Ένιωσα έναν πολύ δυνατό πόνο στη μύτη. Δεν τα παράτησα τότε, όμως η επόμενη γροθιά πόνεσε ακόμα περισσότερο και είπα "φτάνει!”. Φεύγω με το κεφάλι ψηλά", δήλωσε.

Η Κελίφ είναι intersex και όχι τρανς

Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτηρίζουν τη συμμετοχή της Κελίφ σκάνδαλο, διότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυγμαχίας την είχε αποκλείσει από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, αφού σε έλεγχο βρέθηκαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Οι αθλήτριες στην πυγμαχία υποβάλλονται σε τεστ και ελέγχους όσον αφορά τα χρωμοσώματα, τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανίχνευση φύλου. Φαίνεται πως η Αλγερινή πέρασε τα τεστ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία της επέτρεψε να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πάντως, εσφαλμένα η Κελίφ χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ και χρήστες των social media ως τρανσέξουαλ, δηλαδή διεμφυλικό άτομο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για intersex, διαφυλικό άτομο με διαταραχή ανάπτυξης του φύλου (DSD).

Ίντερσεξ (Intersex) ή διαφυλικά ονομάζονται τα άτομα που γεννιούνται με διάφορες φυσικές παραλλαγές στα χαρακτηριστικά φύλου τους (χρωμοσώματα, γονάδες, ορμονικά προφίλ ή εσωτερική /εξωτερική ανατομία) οι οποίες δεν παραπέμπουν στον κλασικό ιατρικό ορισμό των αρσενικών και των θηλυκών σωμάτων. Τέτοιες διαφοροποιήσεις μπορεί να αφορούν ασάφεια των γεννητικών οργάνων ή/και συνδυασμούς χρωμοσωμικών γονότυπων και γεννητικών φαινότυπων διαφορετικών από ΧΥ-αρσενικό και ΧΧ-θηλυκό.

Τα ίντερσεξ άτομα χαρακτηρίζονται από τη διαφορετική φυσιολογία τους, όπου μπορεί να υπάρχει ή να μην υπάρχει καθορισμένο ανατομικό φύλο. Πιο συγκεκριμένα ένα ίντερσεξ άτομο μπορεί να γεννηθεί με περισσότερα χρωμοσώματα φύλου από τα δύο που είναι συνηθέστερα για τους περισσότερους ανθρώπους, για παράδειγμα με χρωμοσώματα φύλου της μορφής ΧΧΥ, ΧΧΧ, ΧΥΥ, ΧΧΧΥ, ΧΧΥΥ, Χ0 κλπ. (υπάρχουν περί τους 30 διαφορετικούς συνδυασμούς) ή με δυο αναπαραγωγικά όργανα εκ των οποίων το ένα από τα δύο να είναι μόνο μερικώς ανεπτυγμένο.

Ο όρος ίντερσεξ περιγράφει μια διαφορετική σωματικότητα και διαφέρει από τον όρο τρανς, ο οποίος περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η ταυτότητα φύλου ενός ανθρώπου δεν συμβαδίζει με το βιολογικό του φύλο ή με το φύλο που του αποδόθηκε στη γέννηση. Εν ολίγοις, η Κελίφ δεν είναι τρανς, αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι προχώρησε σε μετάβαση φύλου ή σε επέμβαση για την αλλαγή του φύλου της.

Άλλωστε, στη χώρα της, την Αλγερία, η ταυτότητα των τρανσέξουαλ απαγορεύεται, η αλλαγή φύλου στα έγγραφα ταυτότητας δεν επιτρέπεται, ούτε επιτρέπονται ιατρικές ή ορμονικές θεραπείες για τη μετάβαση σε άλλο φύλο.

Γιατί η ΔΟΕ ενέκρινε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ωστόσο, οι περισσότεροι από όσους καταφέρθηκαν εναντίον της αλλά και εναντίον της ΔΟΕ, τη χαρακτήριζαν "τρανς" και βρήκαν αφορμή να επιτεθούν εκ νέου στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και στη woke κουλτούρα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το ερώτημα αν η Κελίφ θα έπρεπε να πάρει άδεια για να παλέψει με γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αγγίζει θέματα σεξουαλικότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αλλά ευνομίας. Πληρούσε όντως τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί; Και ποιες είναι αυτές; Και γιατί διαφέρουν από αυτές της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΙΒΑ);

Η ΙΒΑ απέκλεισε την Κελίφ από τις διοργανώσεις της, όμως η ΔΟΕ τής έδωσε άδεια. Ο εκπρόσωπος, Μαρκ Άνταμς, υπερασπίστηκε την απόφαση της Επιτροπής να επιτρέψει στις δύο αθλήτριες (η άλλη είναι η Lin Yu-ting από την Κινεζική Ταϊπέι) να αγωνιστούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, λέγοντας: "Θα ήθελα απλώς να πω ότι όλοι όσοι αγωνίζονται στην κατηγορία των γυναικών συμμορφώνονται με τους κανόνες συμμετοχής στον αγώνα. Είναι γυναίκες στα διαβατήριά τους και αυτό δηλώνεται ότι ισχύει".

"Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν τεστοστερόνη, σε αυτά που θα ονομάζονταν "ανδρικά επίπεδα" και εξακολουθούν να είναι γυναίκες και συνεχίζουν να ανταγωνίζονται ως γυναίκες. Ελπίζω να συμφωνήσουμε όλοι ότι δεν ζητάμε από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις παλιές κακές μέρες, του τεστ φύλου", δήλωσε ο Άνταμς.

Να σημειωθεί ότι ορισμένα αθλήματα έχουν περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης που επιτρέπονται για αθλητές που αγωνίζονται σε γυναικεία διοργάνωση, ενώ άλλα απαγορεύουν όλους όσοι έχουν περάσει την εφηβεία.

Η πυγμαχία διευθύνεται από τη ΔΟΕ στο Παρίσι, καθώς η IBA δεν αναγνωρίζεται πλέον από τη ΔΟΕ ως ο παγκόσμιος αθλητικός οργανισμός μετά από αποτυχία εφαρμογής διακυβέρνησης και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η θέση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αλγερίας

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας (COA) δήλωσε την Τετάρτη (31/07) ότι "καταδικάζει έντονα την ανήθικη στόχευση και κακοποίηση της αξιότιμης αθλήτριάς Ιμάνε Κελίφ, με αβάσιμη προπαγάνδα από ορισμένα ξένα μέσα ενημέρωσης".

"Τέτοιες επιθέσεις στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά της είναι βαθύτατα άδικες, ειδικά καθώς η ίδια προετοιμάζεται για την κορύφωση της καριέρας της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

H COA έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της πρωταθλήτριάς μας", τόνισε.

Πηγή: tvnea.com

Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551