Αναζήτηση
Ο Παύλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: "Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους αθλητές μας" | iShow.gr
Ειδήσεις
Ο Παύλος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: "Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους αθλητές μας"
Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2024
15:27

Ο Παύλος δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες μια ημέρα πριν την έναρξή τους.

Το κείμενο αποτυπώνει την βαθιά προσωπική σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνδυάζοντας την ιστορία της οικογένειας του που έχει αφιερωθεί στο Ολυμπιακό Ιδεώδες με την πραγματικότητα των σύγχρονων Αγώνων.

Ο πρίγκιπας Παύλος, μέσα από ένα προσωπικό πρίσμα, αναδεικνύει τις αξίες που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες – σεβασμό, αγωνιστικότητα, ήθος, φιλία – και τονίζει τη σημασία τους σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και προκλήσεις.

Το κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής βασιλικής Οικογένειας αποτελεί μια υπενθύμιση της διαχρονικής αξίας του Ολυμπισμού, αλλά και μια κριτική ματιά στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ολυμπιακό κίνημα.

"Το Παρίσι φιλοξενεί τους Αγώνες της 33ης Ολυμπιάδας, ένα παγκόσμιο γεγονός και μια φιλοσοφία ζωής που συνδυάζει τον σεβασμό, τη λιτότητα, την αγωνιστικότητα και το ήθος με το "ευ αγωνίζεσθαι" και την "ευγενή άμιλλα".

Ο πατέρας μου είχε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στην προώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων και στις αξίες που αυτοί πρεσβεύουν. Ο ίδιος λάτρης της θάλασσας και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ρώμη το 1960 στην ιστιοπλοΐα, παρακολουθούσε από κοντά όλες τις αθλητικές εξελίξεις, ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής από το 1963 έως το 1974 και επίτιμο μέλος της Δ.Ο.Ε. μέχρι τέλους.

Τον οποίων τίτλο, χρησιμοποιούσε ως έμβλημα για να συνεχίσει να καλλιεργεί με την συνεισφορά του, τα ήθη του Ολυμπιακού ιδεώδους. Και μέχρι να τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του συμμετείχε με την "Αφρόεσσα" σε ιστιοδρομίες παραδοσιακών σκαφών στη ρεγκάτα των Σπετσών, που συχνά είχε άλλους ολυμπιονίκες να συμμετέχουν μαζί του.

Την αγάπη του και την αφοσίωσή του στον Ολυμπισμό μετέδωσε με έναν μοναδικό τρόπο σε όλη την οικογένειά μας καθιστώντας τον Ολυμπισμό μέρος της ζωής μας.

Φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι διεξάγονται μέσα σε ένα δύσκολο προκλητικό περιβάλλον για τη χώρα που τους φιλοξενεί, αλλά και σε ένα έκρυθμο διεθνές περιβάλλον όπου ακόμα και η ιερή και απαραβίαστη εκεχειρία που στην αρχαιότητα ήταν πολιτιστική και Πολιτική ενέργεια, στη σύγχρονη εποχή φαίνεται να είναι αδύνατο να εφαρμοστεί.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης εποχής είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη οργάνωση που απαιτεί δισεκατομμύρια για την προετοιμασία των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες ,για τους κορυφαίους αθλητικούς χώρους που πρέπει επίσης να προετοιμαστούν και για τα εκατομμύρια ανθρώπων που ταξιδεύουν για να δουν και να υποστηρίξουν τους αθλητές τους.

Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει ποικίλες συζητήσεις και προβληματισμό στις πόλεις που φιλοξενούν τους Αγώνες καθώς πολύ σπάνια πρόκειται για μια κερδοφόρα άσκηση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις οι χώροι που κατασκευάστηκαν ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν χρησιμοποιούνται μετά τη λήξη τους και οι υποδομές που δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό είτε δεν συντηρούνται επαρκώς ή εγκαταλείπονται εντελώς.

Σε έναν σύγχρονο προοδευτικό κόσμο με πραγματικούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα και τη συμφόρηση θα πρέπει πραγματικά να το κάνουμε αυτό στους εαυτούς μας; Γνωρίζω ότι το Παρίσι δημιούργησε φιλικές προς το περιβάλλον δομές για τους Αγώνες στα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα ιδίως στην περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού, των εγκαταστάσεων στέγασης των αθλητών.

Ελπίζω ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν θετικά προσφέροντας όχι μόνο μια θεαματική, αλλά και μια υπεύθυνη και βιώσιμη παγκόσμια εκδήλωση.

Ο Ολυμπισμός, όπως αυτός εκφράζεται από τους αρχαίους προγόνους μας είναι ένας αγώνας προς την καλοκαγαθία για τον καθένα από εμάς, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Είναι μια παιδαγωγική μέθοδος μετάδοσης αξιών, αρετών, φιλίας, ισότητας, αδελφοσύνης και συνύπαρξης ατόμων και λαών και φυσικά σεβασμού στο περιβάλλον.

Στη διάρκεια αυτών των σημαντικών Αγώνων ας αναλογιστούμε το τί πραγματικά θα έπρεπε να αντιπροσωπεύουν για τον κάθε άνθρωπο, τον κάθε αθλητή και την εκάστοτε χώρα που τους φιλοξενεί και ας προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τις αξίες που πρεσβεύουν.

Η Ολυμπιακή ομάδα της Ελλάδας που θα πάει στο Παρίσι, είναι ίσως μια από τις πιο δυνατές που έχει στείλει η χώρα μας μετά τους αγώνες της Αθήνας πριν από 20 χρόνια. Θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ υπερήφανοι για τους αθλητές μας. Είμαι βέβαιος ότι σε αυτούς τους Αγώνες θα δούμε επίσης και νέα πρόσωπα να αναδεικνύονται.

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι αθλητές στις 10 πρώτες θέσεις θεωρούνται Ολυμπιονίκες, παρόλο που η δόξα τείνει να πηγαίνει στους χρυσούς, αργυρούς και χάλκινους νικητές.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην πόλη του Παρισιού και ολόψυχα καλή επιτυχία στους αθλητές μας, που καταφέρνουν πάντα να ξεπερνούν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προετοιμασία τους και να μας χαρίζουν μοναδικές στιγμές υπερηφάνειας και πίστης στο "ωραίο, το μεγάλο και το αληθινό".

Πηγή: TheTOC.gr

Σχετικά πρόσωπα
Παύλος Γλύξμπουργκ
Επικοινωνήστε με το iShow.gr
iShow.gr - Ο κόσμος της Showbiz
Αρχική Σελίδα
Ταινίες
Τηλεόραση
ΑΪΣΟΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ INTERNET Μ.ΙΚΕ
Επικοινωνία: press@ishow.gr
Τηλ. 211-4100551