Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 11 Ιανουαρίου παρουσιάζει το πρώτο επεισόδιο του «Kitchen Lab» για το 2025 στις 16:40. Το μενού διακρίνεται για την απλότητά του, με πιάτα που το καθένα έχει κάτι ξεχωριστό να μας δώσει, αφού στα απλά κρύβονται τα πιο όμορφα.
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με μια σούπα με γλυκοπατάτα και καρότο, πολύ χρωματιστή, πεντανόστιμη και πάρα πολύ εύκολη. Σε μια κατσαρόλα βάζει γλυκοπατάτα σε κομμάτια, κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, καρότα σε μεγάλα κομμάτια, ελαιόλαδο, σκόρδο, τα σοτάρει όλα μαζί, προσθέτει κύμινο, μέλι, ζωμό λαχανικών, νερό, κλείνει το καπάκι και αφήνει να βράσουν και να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αποσύρει από την φωτιά, προσθέτει αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο χτυπάει με το ραβδομπλέντερ και σερβίρει με ελαιόλαδο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φέτες λεμονιού.
Για κυρίως πιάτο ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει χοιρινές μπριζόλες με πατάτες, που όμως τις κάνει πολύ απλά, κατευθείαν στο air fryer, αποδεικνύοντάς μας πως με έξυπνους τρόπους μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Σε ένα μπολ ανακατεύει πατάτες κομμένες σε λεπτές λωρίδες μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη. Κόβει από χοιρινές μπριζόλες καρέ κάθετα το λίπος τους, ρίχνει χυμό από λεμόνι, αλάτι, ελαιόλαδο, μουστάρδα, ρίγανη και τις αλείφει καλά. Μεταφέρει στον έναν κάδο του air fryer τις πατάτες και στον άλλον τις μπριζόλες, ψήνει, και σερβίρει με μουστάρδα και φρέσκια ρίγανη.
Για επιδόρπιο ο Άκης επιλέγει καρυδάτα, ένα γλυκάκι που το συναντάμε σε διάφορες παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα και φτιάχνεται με πολύ ποιοτικά υλικά που αναδεικνύουν τη γεύση του.
Πρώτα, ετοιμάζει μια γκανάς, βάζοντας σε ένα μπολ κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος και γλυκόζη, καλύπτει με μεμβράνη και ζεσταίνει στον φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύει και αφήνει στο ψυγείο να κρυώσει. Συνεχίζει με τα καρυδάτα χτυπώντας στον πολυκόφτη καρύδια, αλεύρι, κακάο, κανέλα και βανιλίνη. Μεταφέρει το μείγμα σε ένα μπολ, ενώ σε άλλο μπολ ρίχνει 3 ασπράδια, αλάτι, λίγη ζάχαρη, και χτυπάει με το μίξερ χειρός. Προσθέτει σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να γίνει μαρέγκα και σταδιακά βάζει το μείγμα της μαρέγκας στο μείγμα με τα καρύδια, ανακατεύοντας απαλά. Μεταφέρει το μείγμα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, δημιουργεί σε ένα ταψί με λαδόκολλα κύκλους διαμέτρου 3 εκατοστών και τους ψήνει. Βάζει και την γκανάς σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής, απλώνει σε ένα καρυδάτο λίγη από την γκανάς, καπακώνει με ένα δεύτερο, συνεχίζει με όλα τα καρυδάτα και όλη την γκανάς και σερβίρει μια πιατέλα με αυτά τα πεντανόστιμα γλυκά.
Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει το πρώτο κυριακάτικο επεισόδιο της νέας χρονιάς «Kitchen Lab» στις 16:40, ένα επεισόδιο το οποίο έχει πολύ δημιουργικό μενού, με συνταγές που δεν συναντάτε συχνά, τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που δείχνει εκείνος, απογειώνοντας γευστικά κάθε έννοια ορεκτικού, κυρίως πιάτου και γλυκού.
Για πρώτο πιάτο ετοιμάζει μια σαλάτα νισουάζ με καπνιστό τόνο, η οποία θα είναι πραγματικό στολίδι σε ένα τραπέζι, ενώ είναι την ίδια στιγμή και θρεπτική αλλά και πάρα πολύ νόστιμη, συνδυάζοντας υφές και υλικά που ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους. Το μυστικό βρίσκεται στην χειροποίητη μαγιονέζα, την οποία φτιάχνει σε μια κανάτα, χτυπώντας με ραδβομπλέντερ 2 κρόκους, 1 ολόκληρο αυγό, μουστάρδα, χυμό λεμονιού, σπορέλαιο και αλάτι. Αραιώνει τη μαγιονέζα με λίγο νερό, ανακατεύει και την περιχύνει σε ένα μπολ σαλάτας με πιπεριές Φλωρίνης σε φέτες, φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, φασολάκια, ντοματίνια, βρασμένες πατάτες, βρασμένα αυγά, αλάτι, πιπέρι, κάπαρη, καπνιστό τόνο και κρέμα βαλσάμικο με σύκο.
Για κυρίως γεύμα ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει μουσακά, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά στην Ελλάδα, σε μια light εκδοχή η οποία μπορεί να αποτελέσει μια γευστική απόλαυση χωρίς τύψεις. Πρώτα, ψήνει τις πατάτες με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στη συνέχεια σε ένα τηγάνι ψήνει τα κολοκυθάκια μαζί με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Κατόπιν, ετοιμάζει τον κιμά, σοτάροντάς τον με κρεμμύδι και σκόρδο, προσθέτοντας σταδιακά καρότα, τριμμένα κολοκύθια, θυμάρι, κύμινο, κανέλα, πελτέ, και χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι και αφήνει να βράσουν όλα μαζί. Όσο ετοιμάζεται ο κιμάς, φτιάχνει μια μπεσαμέλ με ελαιόλαδο και αλεύρι, προσθέτοντας σταδιακά γάλα. Τρίβει στην κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ μοσχοκάρυδο, αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει τριμμένο τυρί, γιαούρτι , 2 κρόκους, αλάτι , πιπέρι και ανακατεύει. Τέλος, συνθέτει τον μουσακά του, βάζοντας πάνω από τις πατάτες στο ταψί μελιτζάνες και κολοκύθια ψημένα, τον κιμά, την μπεσαμέλ, ψήνει και σερβίρει κάτι μοναδικό.
Για γλυκό, ο Άκης προτείνει μπισκότα βουτύρου με μόλις 5 υλικά παραδίδοντας ένα αποτέλεσμα γεύσης που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και γίνεται όλη στον κάδο του μίξερ, στον οποίο ανακατεύει βούτυρο, αλεύρι, βανίλια, άχνη ζάχαρη και αλάτι. Κόβει τη ζύμη στη μέση, μεταφέρει σε δύο αλευρωμένες λαδόκολλες, αλευρώνει ξανά, ανοίγει με έναν πλάστη, δημιουργεί μπισκότα με κουπάτ, ψήνει και σερβίρει τα πιο νόστιμα βουτυρένια μπισκότα που έχετε δοκιμάσει ποτέ.