Σαββατοκύριακο, 28 και 29 Δεκεμβρίου, με «Kitchen Lab» και τα πιο νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! O αγαπημένος μας σεφ και παρουσιαστής μας λέει την πιο νόστιμη καλησπέρα! Ο Άκης Πετρετζίκης το Σάββατο 28 Δεκεμβρίου παρουσιάζει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40, που συνδυάζει την ελληνική κουζίνα και το comfort στοιχείο που αυτή κρύβει, με την γαλλική φινέτσα και την εκλεπτυσμένη γεύση που τη συνοδεύει. Όλα αυτά μαζί, σε ένα πολύ απολαυστικό μενού που θα σας μείνει αξέχαστο!
Το σαββατιάτικο μενού ξεκινάει με μια ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο, μια συνταγή που φτιάχνεται εύκολα, θυμίζει μαμά, είναι πολύ χορταστική και φυσικά πεντανόστιμη. Σε μπολ ανακατεύει 4 αυγά, γάλα, ελαιόλαδο, αλάτι, ζάχαρη, πιπέρι, αλεύρι, μιξ τυριών και ανακατεύει. Απλώνει σε ένα ταψί το μισό μείγμα, βάζει κέτσαπ, ρίγανη, μιξ τυριών, ζαμπόν, μπέικον, ξανά μιξ τυριών, από πάνω το άλλο μισό μείγμα της ζύμης, απλώνει με μια μαρίζ, πασπαλίζει με ελαιόλαδο και σουσάμι, ψήνει, και σερβίρει κάτι πολύ σπιτικό, γεμάτο αγάπη και θαλπωρή, που όλοι έχουμε ανάγκη, ειδικά αυτές τις μέρες.
Για κυρίως πιάτο ο αγαπημένος μας σεφ ετοιμάζει σουβλάκια κοτόπουλου με μια σάλτσα γιαουρτιού, τα οποία είναι ζουμερά, η γεύση τους είναι ακαταμάχητη και η σάλτσα απογειώνει το φαγητό με μυστικά που κάνουν τη διαφορά. Σε ένα μπολ, αρωματίζει το κοτόπουλο που έχει κόψει σε κυβάκια με αλατοπίπερο, κύμινο, ελαιόλαδο, σκόνη σκόρδου, μέλι, μουστάρδα, γιαούρτι, χυμό και ξύσμα από λεμόνι. Περνάει το κοτόπουλο από ξυλάκια, μεταφέρει σε σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά, ψήνει σε δύο δόσεις για περίπου 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και σερβίρει με φέτες ντομάτας, κρεμμύδι, πατάτες, πίτες και μια μοναδική σάλτσα γιαουρτιού που φτιάχνει με γιαούρτι, κύμινο, αλάτι, μουστάρδα και μέλι.
Για γλυκό ο Άκης επιλέγει την επιτομή της γαλλικής ζαχαροπλαστικής, το προφιτερόλ, με σοκολάτα γάλακτος, ένα συγκλονιστικό γλυκό. Πρώτα, ετοιμάζει τα σουδάκια βάζοντας σε μια κατσαρόλα γάλα, νερό, βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι και αφήνει να πάρουν βράση. Προσθέτει αλεύρι, χαμηλώνει τη φωτιά, ανακατεύει, αφαιρεί σε ένα μπολ, προσθέτει 3 αυγά, ανακατεύει, μεταφέρει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, σχηματίζει με το κορνέ σουδάκια μέσα σε ένα ταψί και ψήνει για 45 λεπτά. Στη συνέχεια ετοιμάζει μια κρέμα βανίλιας, ανακατεύοντας σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά γάλα, κορν φλάουρ, 3 κρόκους, ζάχαρη, βανιλίνη και αλάτι. Αποσύρει από την φωτιά, προσθέτει βούτυρο, ανακατεύει, μεταφέρει την κρέμα σε μπολ και βάζει στο ψυγείο να κρυώσει. Τέλος, ετοιμάζει την σάλτσα σοκολάτας ανακατεύοντας σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ, 2 αυγά και βανίλια. Αποσύρει την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτει κουβερτούρα, κονιάκ, ανακατεύει, βάζει σε μπολ και μεταφέρει και αυτό το μείγμα στο ψυγείο. Αφρατεύει την κρέμα και την σάλτσα σοκολάτας. Βάζει την κρέμα σοκολάτας σε μπολάκια, γεμίζει τα σου με την κρέμα με τη βοήθεια του κορνέ, βάζει στα μπολάκια από 4 σου, προσθέτει από πάνω επιπλέον κρέμα σοκολάτας, σπάει μπισκότα και τα βάζει από πάνω και σερβίρει κάτι πολύ σικάτο και πεντανόστιμο.
Την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου, ο Άκης Πετρετζίκης παραδίδει ένα επεισόδιο «Kitchen Lab» στις 16:40 που αποδεικνύει περίτρανα πως οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, αφού και τα τρία φαγητά που μας δείχνει είναι, σε γενικές γραμμές, συνηθισμένα. Με ελάχιστες, όμως, λεπτομέρειες ανεβαίνουν επίπεδο και στέκονται σε κάθε περίσταση, γιορτινή ή μη.
Για πρώτο πιάτο ετοιμάζει κράκερς, σε γενικές γραμμές, κάτι πολύ απλό. Όμως τα κράκερς παντζαριού που θα φτιάξει ο Άκης είναι κάτι πολύ εύκολο που θέλει μόνο λίγη φαντασία, για να παραδώσετε κάτι μοναδικό. Χτυπάει σε έναν πολυκόφτη, σε διαφορετικούς χρόνους, ένα μείγμα με βρόμη και ηλιόσπορο και ένα με παντζάρια χυμό λεμονιού, αλάτι, ελαιόλαδο και νερό. Ενώνει τα μείγματα, προσθέτει αλεύρι, ανακατεύει, πλάθει σε σχήμα μπάλας, χωρίζει στα δύο τη ζύμη και αποθηκεύει στο ψυγείο. Ανοίγει την κάθε ζύμη με πλάστη, την χαράζει σε τετραγωνάκια, την ψήνει, κόβει τα χαραγμένα σημεία για να διαχωρίσει τα κράκερς, και σερβίρει σε πλατό με στικ λαχανικών και χούμους.
Για κυρίως γεύμα, ετοιμάζει μπριζολάκια χοιρινά με σάλτσα βουτύρου, παίρνοντας απλά και ταπεινά μπριζολάκια από χοιρινό λαιμό και κάνοντάς τα κάτι πολύ σπουδαίο με μια πολύ απλή σάλτσα βουτύρου. Πρώτα, σοτάρει το κρεμμύδι μαζί με πιπέρι, βούτυρο και θυμάρι. Σβήνει με κρασί, προσθέτει κρέμα γάλακτος και αφήνει να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, προσθέτει επιπλέον βούτυρο διαδοχικά, δίνοντας ενδιάμεσα βράση στο μείγμα του, αποσύρει από τη φωτιά, σουρώνει σε σίτα τη σάλτσα βουτύρου και της βάζει αλάτι και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, βάζει σε ένα μπολ χυμό από λεμόνι, μουστάρδα, ελαιόλαδο, πάπρικα, μέλι, σκόρδο σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και ανακατεύει. Ανοίγει τα μπριζολάκια με μπάτη, τα βάζει στο μπολ με τη μαρινάδα, τα ψήνει σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά από την κάθε πλευρά και τα σερβίρει με κους κους, τη σάλτσα βουτύρου με ψιλοκομμένο μαϊντανό και έξτρα σάλτσα βουτύρου από πάνω.
Για γλυκό ο Άκης επιλέγει ένα κέικ με ταχίνι και απογειώνει κάθε έννοια δημιουργίας, αναδεικνύοντας ένα πολύ ιδιαίτερο και θρεπτικό υλικό που πρέπει να βάλουμε περισσότερο στη διατροφή μας -εκείνος το κάνει με τον πιο νόστιμο τρόπο! Ανακατεύει βούτυρο και ζάχαρη στο μίξερ, προσθέτει 4 αυγά, αλεύρι, κακάο, βανιλίνη, ξύσμα πορτοκαλιού και αλάτι, και μεταφέρει σε αντικολλητικό ταψί. Στη συνέχεια, ανακατεύει στο μίξερ ζάχαρη, 3 αυγά, βανιλίνη, τυρί κρέμα, αλάτι και ταχίνι βάζει το μείγμα πάνω από τη ζύμη στο ταψί ψήνει και σερβίρει ένα πολύ ιδιαίτερο και πεντανόστιμο κέικ.