Αναζήτηση:

Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου

 

(Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull)

  2008
έχει βαθμολογηθεί με Μ.Ο.
4,00 από 1 μέλος

Υπόθεση

Αυτή τη φορά βρίσκουμε τον Ιντιάνα Τζόουνς (Χάρισον Φορντ), το γοητευτικό καθηγητή Αρχαιολογίας με το δερμάτινο μπουφάν, το καπέλο και το μαστίγιο, εν έτει 1957, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, αντιμέτωπο πλέον όχι με Ναζί, αλλά με πράκτορες της τότε Σοβιετικής Ένωσης…
Επιστρέφοντας στο Κολέγιο όπου διδάσκει, ο Ιντιάνα Τζόουνς ενημερώνεται πως, λόγω των ριψοκίνδυνων δραστηριοτήτων του, ο Πρύτανης δέχεται έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση προκειμένου να τον απολύσει. Στο δρόμο για το σπίτι του, ο Ιντιάνα γνωρίζεται με έναν επαναστάτη νέο, το Ματ (Σάια ΛαMπουφ) που τον προκαλεί σε μια νέα περιπέτεια, τεράστιου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος: την ανακάλυψη ενός θρυλικού Κρυστάλλινου Κρανίου…
Καθώς όμως οι δυο τους ξεκινάνε για τις πλέον απόμερες γωνιές του Περού, συνειδητοποιούν πολύ γρήγορα πως δεν είναι οι μόνοι που προσπαθούν να το βρουν. Σοβιετικοί πράκτορες, με αρχηγό τους την αδίστακτη Ιρίνα Σπάλκο (Κέιτ Μπλάνσετ), βρίσκονται στα ίχνη του Κρυστάλλινου Κρανίου, προκειμένου να μπορέσουν, αποκτώντας το, να κυριαρχήσουν στον κόσμο… αρκεί βέβαια να κατορθώσουν να αποκωδικοποιήσουν τα μυστικά του.
Η τύχη του Κρυστάλλινου Κρανίου βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια του Ιντιάνα Τζόουνς που θα κληθεί να αναμετρηθεί με τους αδίστακτους Σοβιετικούς, ώστε το θρυλικό Κρανίο να μην πέσει σε λάθος χέρια…

Περισσότερες Πληροφορίες

Η πολυαναμενόμενη κινηματογραφική επιστροφή του πιο αναγνωρίσιμου ήρωα είναι γεγονός! Η τριανδρία της επιτυχίας (Χάρισον Φορντ, Στίβεν Σπίλμπεργκ και Τζορτζ Λούκας) ξαναενώνεται και μας προσφέρει την πιο συναρπαστική περιπέτεια της χρονιάς!
Η πρώτη μας γνωριμία με τον πλέον δημοφιλή αρχαιολόγο έγινε το 1981 με το "Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού" και ακολούθησε, τρία χρόνια αργότερα, το "Ιντιάνα Τζόουνς: Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού". To 1989 τον ξανασυναντήσαμε στο "Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία". 19 χρόνια μετά, ο Ιντιάνα Τζόουνς, καθ΄ όλα έτοιμος, επανέρχεται επί της μεγάλης οθόνης για μια ακόμα πιο καταιγιστική περιπέτεια να μάχεται αυτή τη φορά για κάποια μυστηριώδη κρυστάλλινα κρανία.

INFO

• Η πρώτη μας γνωριμία με τον πλέον δημοφιλή αρχαιολόγο έγινε 27 χρόνια πριν, το 1981 με το «Ιντιάνα Τζόουνς: Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού» και ακολούθησε, τρία χρόνια αργότερα, το «Ιντιάνα Τζόουνς: Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού». To 1989 τον ξανασυναντήσαμε στο «Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία» που λάμβανε χώρα το 1938. Κι όλα έδειχναν πως ο κύκλος είχε κλείσει… «Όταν γυρίστηκε η Τελευταία Σταυροφορία, πιστεύαμε ότι η εικόνα του Ιντι που χάνεται στο ηλιοβασίλεμα ήταν το τέλειο τέλος για την τριλογία.», σχολιάζει ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ. 19 χρόνια μετά… ο Ιντιάνα Τζόουνς έρχεται για μια ολόφρεσκη περιπέτεια που εκτυλίσσεται το 1957…. Και συνεχίζει ο Σπίλμπεργκ: «Εμείς δημιουργήσαμε τον Ιντιάνα Τζόουνς, αλλά ανήκει στον κόσμο… Αυτή η νέα ταινία είναι για τους φαν του.»
• Ο παραγωγός και ένας εκ των σεναριογράφων Τζορτζ Λούκας σημειώνει πως στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια εμπειρία που θα μεταφέρει όλα τα κοινά σε μια ολοκαίνουργια περιπέτεια που λαμβάνει χώρα σε ένα γνώριμο περιβάλλον. «Το στιλ είναι το ίδιο, όπως και το χιούμορ. Τα πάντα έχουν την ίδια αίσθηση. Αλλά καταφέραμε και το εξελίξαμε… Οι μεταξύ μας σχέσεις μπροστά και πίσω από τις κάμερες είναι πολύ καλύτερες και πιο δυνατές και έτσι περνάμε πολύ καλύτερα από κάθε άλλη φορά.»
• «Έχοντας γυρίσει πολλές ταινίες και μάλιστα κάθε είδους, ήμουν χαρούμενος που θα ξαναέκανα μια ταινία με τον Ιντιάνα Τζόουνς, γιατί απλά είναι απολαυστικό» σχολιάζει ο πρωταγωνιστής Χάρισον Φορντ και συνεχίζει «Απολαμβάνω που ξαναδουλεύω με το Στίβεν και τον Τζορτζ, και πραγματικά πέρασα υπέροχα σε αυτήν την ταινία». Άλλωστε ο Χάρισον Φορντ είναι ο Ιντιάνα Τζόουνς (αν και δεν ήταν η αρχική επιλογή για το χαρακτήρα)! Άλλωστε χάρη στο δικό του ενθουσιασμό, την επιμονή και την ενέργειά του κατόρθωσε να ενώσει και πάλι την ομάδα για μια ακόμη περιπέτεια! Σχολιάζει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ: «Ο Χάρισον με πήρε τηλέφωνο λέγοντας «Γιατί δεν κάνουμε άλλη μια ταινία; Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που το θέλουν» Ήταν επίμονος. Πήρε τον Τζορτζ κι ο Τζορτζ άρχισε να το σκέφτεται και μετά ο Τζορτζ με πήρε τηλέφωνο και μου είπε «Τι λες Στιβ; Θες να το κάνουμε; Μπορεί να έχει πλάκα να κάνουμε άλλη μια ταινία!»
• Για να βρεθεί το κατάλληλο σενάριο χρειάστηκε να περάσουν 19 ολόκληρα χρόνια προκειμένου, τόσο η ιδέα όσο και η εκτέλεσή της να είναι αντάξια των τριών προηγούμενων ταινιών. Τα χρόνια όμως πέρασαν και για τον Ίντι και τον βρίσκουμε 19 χρόνια μεγαλύτερο. «Είναι σίγουρα μεγαλύτερος, αν όχι σοφότερος» σχολιάζει ο Φορντ.
• Και παρόλο που έχουν περάσει 19 χρόνια τόσο σεναριακά όσο και κυριολεκτικά… ο Χάρισον Φορντ δε δέχτηκε να αντικατασταθεί στις επικίνδυνες σκηνές. Ο Φρανκ Μάρσαλ, ένας εκ των παραγωγών επισημαίνει: «Θέλει να είναι ο Ιντιάνα Τζόουνς και δε θέλει κανείς άλλος να τον αντικαθιστά στις επικίνδυνες σκηνές. Σε αυτήν την ταινία υπάρχει πολύ κυνηγητό αλλά και τρέξιμο, άλματα, μαστιγώματα…κι όλα αυτά τα κάνει ο ίδιος ο Χάρισον. Είναι απαράμιλλη η αφοσίωσή του στο χαρακτήρα και βγαίνει στην οθόνη. Βλέπεις ότι είναι αυτός και ότι όλο αυτό είναι αληθινό.»
• Η δράση λαμβάνει χώρα το 1957 και έτσι «Ήταν σημαντικό για μένα να προχωρήσει και ο χαρακτήρας και να εισέλθει στην Ατομική Εποχή… Το 1957 χαρακτηρίζεται από τον Ψυχρό Πόλεμο, το Μακαρθισμό, τα κοριτσόπουλα με τις αλογοουρές, την απαρχή του rock & roll» σχολιάζει ο Σπίλμπεργκ.
• Για το ρόλο του Ματ, ο σκηνοθέτης έδωσε στο Σάια ΛαΜπουφ τρεις ταινίες προς μελέτη ώστε να μπει στο πετσί του ρόλου. Οι ταινίες δεν ήταν άλλες από τις: The Blackboard Jungle, Rebel Without A Cause, The Wild One. Σύμφωνα με τον ηθοποιό, «…ο Ματ είναι ένα παιδί που δε μεγάλωσε φυσιολογικά. Παράτησε το σχολείο και πωρώθηκε με τις μηχανές. Έχει πολλά κρυμμένα μέσα του και ο εαυτός που παρουσιάζει δεν είναι ο πραγματικός.»
• Το βασικό χαρακτηριστικό κάθε ταινίας με πρωταγωνιστή τον Ιντιάνα Τζόουνς είναι η αίσθηση πως ανά πάσα στιγμή κάτι αναπάντεχο θα προκύψει… Χάρτες, αεροπλάνα, φίδια, σπαθιά, μαχαίρια, μοτοσικλέτες… τα συστατικά της δράσης και πολλές ανατροπές το αλατοπίπερό της!
• Το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του Ιντιάνα Τζόουνς αυτή τη φορά δεν είναι μια νέα γυναίκα, αλλά η μεγαλύτερη αγάπη της ζωής του, η Μάριον που εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο. Άλλωστε οι δυο τους μοιάζουν να είναι πλασμένοι ο ένας για τον άλλο! Το καστ συμπληρώνουν ο Ρέι Γουίνστον και ο Τζον Χερτ σε ρόλους κλειδιά!
• Από τη στιγμή που η δράση τοποθετείται στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, ο εχθρός έλαβε Ρώσικη ταυτότητα και την εμφάνιση της αψεγάδιαστης και συνάμα αδίστακτης Κέιτ Μπλάνσετ, η οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί σε κάθε είδους πρόκληση. Πολλές σκηνές δράσης και απαιτητικά γυρίσματα ανάγκασαν την Μπλάνσετ, μεταξύ άλλων, να μάθει ακόμα και ξιφασκία!
• Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα, μεταξύ άλλων, στο Νέο Μεξικό, το Κονέκτικατ, το Λος Άντζελες, τη Χαβάη (όπου γυρίστηκαν οι πλέον δύσκολες σκηνές), ενώ υπάρχουν πολλά και εντυπωσιακά «στουντιακά» γυρίσματα … Κι αν το Κολέγιο Μάρσαλ σας θυμίζει κάτι από Γέιλ δεν απατάσθε καθώς το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο θεωρήθηκε ιδανικό για τα γυρίσματα!
• Καθώς οι σκηνές δράσης είναι πολλές και απαιτητικές η γκαρνταρόμπα του Ίντι αναγκαστικά περιελάμβανε 60 ζευγάρια πανομοιότυπα παντελόνια και 72 όμοια πουκάμισα για να είναι πάντα στην τρίχα ο αγαπημένος μας αρχαιολόγος. Και βέβαια η γκαρνταρόμπα όλων των πρωταγωνιστών αποπνέει τη δεκαετία του ’50!

Τι είναι τα Κρυστάλλινα Κρανία;

Μερικοί άνθρωποι τους αποδίδουν παράξενες, υπερφυσικές δυνάμεις… Οι γεωλόγοι θαυμάζουν το μέγεθός τους… Οι αρχαιολόγοι αναρωτιούνται ποιος τα κατασκεύασε… Πάντως κανένας δεν αρνείται ότι κατέχουν μια μυστηριώδη, απόκοσμη ομορφιά χωρίς ταίρι. Μιλάμε για τα κρυστάλλινα κρανία…
Σύμφωνα με θρύλους ιθαγενών της Αμερικανικής ηπείρου υπάρχουν δεκατρία (13) κρυστάλλινα κρανία φτιαγμένα από ατόφιο ορυκτό κρύσταλλο (χαλαζία), που υποστηρίζεται ότι μπορούν να μιλούν και να μεταδίδουν πληροφορίες.
Φημολογείται ότι τα κρανία αυτά "περιέχουν" σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, το σκοπό και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας, καθώς και απαντήσεις για τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής και του σύμπαντος. Μάλιστα, λέγεται ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι σημαντικές μονάχα για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι τα κρανία έχουν μαγικές δυνάμεις και άλλοι ότι περιέχουν ιερές γνώσεις που μπορούν να μας κάνουν ικανούς να διεισδύσουμε στα μυστικά του μακρινού παρελθόντος ή ακόμη και του μέλλοντος. Κάποιοι επίσης πιστεύουν ότι τα κρανία ασκούν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται και αισθάνονται. Η αληθινή προέλευσή τους πάντως παραμένει άγνωστη…
Το πιο γνωστό από τα Κρανία που έχουν βρεθεί είναι εκείνο που ανακάλυψε ο Βρετανός αρχαιολόγος και λάτρης των εξωτικών πολιτισμών της Αμερικής Φρέντερικ Άλμπερτ Μίτσελ-Χέτζες, ένας αρχετυπικός τυχοδιώκτης εξερευνητής που είναι γνωστός για την προσπάθειά του να ανακαλύψει τη μυθική χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδος. Στα 1924 ο Μίτσελ-Χέτζες έκανε ανασκαφές στην Κεντρική Αμερική, στη ζούγκλα της Βρετανικής Ονδούρα (στη σημερινή περιοχή Μπελίζ) έχοντας μαζί του την υιοθετημένη κόρη του Άννα, που τον συνόδευε πάντοτε στα υπεραντλαντικά ταξίδια του.
Ένα πρωινό, κι ενώ ο εξερευνητής καθάριζε κάποια συντρίμμια, η δεκαεπτάχρονη κόρη του είδε ξαφνικά να προεξέχει κάτι παράξενο κάτω από τη σκόνη.
Αυτό τελικά που βρήκε η Άννα ήταν ένα εξαίσια χαραγμένο και γυαλισμένο κρανίο από κρύσταλλο βράχου, σχεδόν απολύτως διαφανές….
Όταν η Άννα το ακούμπησε, ισχυρίστηκε πως ένιωσε περίεργα… Και μάλιστα υποστήριξε πως, όποτε το τοποθετούσε δίπλα στο κρεβάτι της, έβλεπε πολύ παραστατικά όνειρα με πρωταγωνιστές Ινδιάνους Μάγια που είχαν ζήσει χιλιάδες χρόνια πριν… Οι ελάχιστοι εναπομείναντες Ινδιάνοι της περιοχής, υποστήριξαν πως το κρανίο κατασκευάστηκε με πρότυπο το κεφάλι ενός σπουδαίου αρχιερέα πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια επειδή ο ιερέας αυτός ήταν πολύ αγαπητός και ήθελαν να διατηρήσουν τις αλήθειες και τη σοφία του για πάντα.
Όταν αργότερα ο εξερευνητής έφερε το εύρημά του στο φως της δημοσιότητας, η επιστημονική κοινότητα έμεινε έκθαμβη, γιατί το παράξενο αυτό κρανίο είναι τόσο τέλειο που με κανένα σύγχρονο μέσο, ούτε καν με λέιζερ, δε θα μπορούσε να φτιαχτεί. Η ιδιαιτερότητα οφείλεται στον τρόπο κατασκευής του και στο υλικό. Είναι φτιαγμένο από ένα μόνο, καθαρό, διάφανο κρύσταλλο χαλαζία. Τα κοιλώματα των ματιών, οι αψίδες των παρειών, η κάτω σιαγόνα που είναι κινητή είναι τέλεια κατασκευασμένα... αλλά δίχως την παραμικρή γρατσουνιά ή σημάδι. Αυτό σημαίνει πως δε φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά εργαλεία για την επεξεργασία του. Οι ειδικοί που εξέτασαν με τις πιο σύγχρονες μεθόδους το κρανίο σήκωσαν τα χέρια ψηλά… Από τότε έχουν ανακαλυφθεί και άλλα κρανία που είτε βρίσκονται σε μουσεία είτε σε προσωπικές συλλογές αλλά το κρανίο του Μίτσελ-Χέτζες είναι το πιο γνωστό…