Αναζήτηση:

Άπνοια

  2011
Βαθμολογήστε το
Διάρκεια:
87'
Σκηνοθεσία:
Άρης Μπαφαλούκας
Σενάριο:
Γιάννης Τσίρος
Μουσική:
Νίκος Κυπουργός
Σενάριο - Σκηνοθεσία:
Άρης Μπαφαλούκας

Υπόθεση

O Δημήτρης, ένας 23χρονος κολυμβητής, βουτάει στο νερό μιας σκοτεινής πισίνας μετά την επιτυχία του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Έχει εκπληρώσει το όνειρο της ζωής του αλλά νιώθει πιο κενός από ποτέ. Όπως το σώμα του επιπλέει στην επιφάνεια του νερού, εικόνες και μνήμες πλημυρίζουν το μυαλό του, θυμίζοντας του την σχέση του με την Έλσα, μια περιβαλλοντική ακτιβίστρια που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς.

Περισσότερες Πληροφορίες

Η Άπνοια, πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη, είναι η ιστορία του 23χρονου Δημήτρη, πρωταθλητή κολύμβησης, ο οποίος αν και έχει κατακτήσει το Πανευρωπαϊκό δεν νιώθει χαρούμενος. Καθώς καταδύεται στα σκοτεινά νερά μιας πισίνας, μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν του ξετυλίγονται στο μυαλό του, θυμίζοντάς του στη σχέση του με την Έλσα, μια οικολόγο ακτιβίστρια που έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Η Άπνοια θα βγει στις αίθουσες το χειμώνα του 2011.

Φεστιβάλ: Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ Μόντρεαλ , επίσημη συμμετοχή στο διεθνές διαγωνιστικό του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του διεθνούς φεστιβάλ Γλασκώβης.
Βραβεία: Βραβείο κοινού καλύτερης ταινίας (51ο ΦΚΘ), βραβείο FIPRESCI διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κιν/φου (51ο ΦΚΘ).

Σημείωμα του σκηνοθέτη:

Υπάρχουν κάποιοι υπόγειοι μηχανισμοί που οδηγούν τον συγχρόνο άνθρωπο να κυνηγάει και να υπηρετεί πράγματα που δεν επιθυμεί, δημιουργώντας του ένα αίσθημα ασφυξίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να εκραγεί σαν ηφαίστειο αφού πυρήνας του δυναμικού της αποτελείται απο άτομα πολύ πιεσμένα. Ο σημερινός άνθρωπος κραυγάζει υπόκωφα μέσα του.
Σ’ αυτή την ταινία ήθελα να μιλήσω για έναν απο τους πολλούς νέους που είναι ακούσια και ασυνείδητα εγκλωβισμένος στις επιταγές της κοινωνίας για καταξίωση και επιτυχία και τις συναισθηματικές συνέπειες του γεγονότος αυτού? σε ένα περιβάλλον που θεωρείται απο τους περισσότερους ότι προάγει αξίες και ιδανικά «ανώτερα» για τον άνθρωπο.